Jump to content
MAINOS
 • Puhti tutki, miten suomalaiset seuraavat terveyttään verikokeilla - Oman terveyden seuranta alkaa aivan liian myöhään


  Hoitajat.net
  • MAINOS
   Share

  Puhdin teettämä kysely kertoo, että 30-50-vuotiaista suomalaisista 56% ei ole mitannut kolesteroliarvojaan viimeisen kahden vuoden sisään. Alle 30-vuotiaista 62% ei ole mitannut kolesterolia koskaan tai ei osaa sanoa, onko arvoa mitattu. Vastaavasti puolet 30-50-vuotiaista ja yli puolet alle 30-vuotiaista ei ole mitannut verensokeriaan kahden vuoden sisään. Sen sijaan vanhemmista ikäryhmistä noin 80% on tarkistanut kolesterolin ja verensokerin viimeisen kahden vuoden aikana.

  Tiedätkö oman ferritiini- ja d-vitamiini-arvon? Mittaa nyt ilman lääkärin lähetettä!t?a=1308736586&as=1265970177&t=1&tk=1&i=

  Terveyden omaseuranta lisääntymässä

  Ihmisten kiinnostus oman hyvinvoinnin ja terveyden mittaamisen eri välinein on lisääntymässä. Tämä näkyy myös Puhdissa, joka tuo laboratoriokokeet helposti saataville.

  - Puolen vuoden aikana Puhdin kautta omat arvonsa on tarkastanut jo 5000 ihmistä. Asiakkaista 90% sanoo varmasti suosittelevansa palvelua ystävilleen, kertoo Puhdin toimitusjohtaja Tero Era.

  Terveyden seuranta alkaa aivan liian myöhään

  - Nykylääketiede pärjää erinomaisesti akuuttien vakavien sairauksien hoidossa, mutta pitkäaikais- ja elämäntapasairauksien kohdalla tulokset ovat selvästi heikommat. Näiden sairauksien määrä on räjähtänyt ja olemme jo nyt pahoissa vaikeuksissa. Tilanne pahenee entisestään ylipainon lisääntymisen ja väestön ikääntymisen myötä. Ainut kestävä ratkaisu on näiden sairauksien ennaltaehkäisy ajoissa, eLääkäri.fi-palvelun perustaja ja Puhdin asiantuntijalääkäri Kimmo Salminen toteaa. 

  - Ylipainon kertyminen ja tämän myötä alttius sydän- ja verisuonitaudeille ja diabetekselle alkaa usein jo nuoruudessa. On tärkeä saada ihmiset itse kiinnostumaan oman terveytensä hoitamisesta riittävän aikaisin. Omien arvojen seuranta ja niissä tapahtuvat muutokset voivat motivoida kestävän elämäntapamuutoksen tekemiseen. Testeistä voi myös löytyä selitys koettuihin oireisiin kuten väsymykseen, Salminen jatkaa.

  Vain harva mitannut koskaan D-vitamiinitasonsa

  Vain 35% suomalaisista on joskus mitannut D-vitamiinitasonsa. Mediassakin paljon esillä olleen ferritiinin on puolestaan mitannut lähes yhtä moni nainen kuin kolesterolin viimeisen 12 kuukauden aikana. Rautavarastoista kertovan ferritiinin sanoo mitanneensa 31% naisista ja kolesterolin 35% viimeisen 12 kuukauden sisään. On kuitenkin huomattava, että yli 40% naisista ei ole koskaan mitannut ferritiiniä tai ei ainakaan osaa sanoa, onko mitannut sitä.

  - D-vitamiinin puutos on varsin yleistä Suomen pohjoisen sijainnin vuoksi ja taso olisi hyvä mitata ainakin kerran pimeään vuodenaikaan. Raudan riittävä saanti vaikuttaa jaksamiseen ja yleisvointiin. Kuukautisvuodon aiheuttaman raudan menetyksen vuoksi raudanpuute on verrattain yleistä nuorilla naisilla.  Erityisesti kasvissyöjien ja vegaanien tulisi kiinnittää huomiota riittävään raudan- ja D-vitamiinin saantiin, lääkäri Kimmo Salminen toteaa.

  Tutustu Puhdin verikokeisiin tästä

  * Tutkimuksen tiedot kerättiin tutkimustoimisto IROn paneelissa nettikyselynä ja siihen vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista 17.-25.6.2019. Tutkimuksen virhemarginaali on maksimissaan +/- 3 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen teetti Puhti.

   Share


  User Feedback

  Recommended Comments

  Itse vaadin ferrit ja b-12 otettavaksi omien oireiden vuoksi, mutta lääketiede on liian fokusoitu viitearvoihin. Jos ferri on 12 ja b-12 46, gluteeniton sekasyöjä, verihiutaleet enemmänkin isoja ku pieniä ja endokrinologin mielestä ei ole mitään hätää ja riittää 50mg rautaa joka toinen päivä, niin miten siitä voi enää pyristellä? Suomessa ihmisen hyvinvointi on akuuttien tilanteiden selvittämistä, mutta ennakoiva on täysin ihmisen omissa käsissä. Ja vanhukset eivät saa sitäkään, koska heidän hoito olisi "rahan tuhlausta".

  Link to comment
  Share on other sites

  Miten sen sitten pitäisi olla jos ei omissa käsissä. Saat varmasti nauttia rautaa joka päivä, ei se kiellettyä ole. Samoin b12 vitamiinia. 

  Link to comment
  Share on other sites

  18 tuntia sitten, Vieras: ??? kirjoitti:

  Miten sen sitten pitäisi olla jos ei omissa käsissä. Saat varmasti nauttia rautaa joka päivä, ei se kiellettyä ole. Samoin b12 vitamiinia. 

  Eli mielestäsi minun pitäisi nauttia rautaa ja b-12 päivittäin, jotta terveydenhuolto voi kontrollissa todeta, ettei mitään hätää, saat ruuasta kaikkea.

  Lääkäri oli siis määrännyt nämä määrät ja kontrolli tulossa, mutta taisi minun pointti mennä täysin yli ymmärryksen.

  Link to comment
  Share on other sites

  On 9/16/2019 at 11:08 AM, Guest Lh-82 said:

  Eli mielestäsi minun pitäisi nauttia rautaa ja b-12 päivittäin, jotta terveydenhuolto voi kontrollissa todeta, ettei mitään hätää, saat ruuasta kaikkea.

  Eikös se ole koko homman pointti nimenomaan näin?

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

  MAINOS
×
×
 • Create New...