Potilasvakuutuskeskus toimii puolueettomana asiantuntijana tilanteessa, jossa hoito ei ole sujunut potilaan odotusten tai toiveiden mukaisesti. Keskus selvittää, ketkä ovat oikeutettuja korvauksiin, ja huolehtii korvausten maksamisesta.
Terveydenhuollossa tapahtuvan potilasvahingon syynä voi olla esimerkiksi inhimillinen virhe tai laitteen rikkoutuminen. Toisaalta moniin toimenpiteisiin sisältyy ennalta tiedettyjä riskejä, joita ei toteutuessaan korvata potilasvahinkona. Potilaan on vaikea tietää, onko kyseessä hoitovirhe tai potilasvahinko, jos hän ei hoidosta huolimatta parane.
Jos potilas epäilee, että on tapahtunut potilasvahinko, hän voi tehdä vahinkoilmoituksen Potilasvakuutuskeskukseen (PVK). PVK on puolueeton taho, joka käsittelee kaikki terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset Suomessa. Sen tehtävä on selvittää potilaan puolesta, onko kyseessä potilasvakuutuslaissa tarkoitettu korvattava vahinko. PVK hankkii terveydenhuollosta potilasasiakirjat ja muut tiedot, joita asian ratkaisemiseksi tarvitaan. Näin asian hoitaminen ei kuormita mahdollisesti edelleen jatkuvaa hoitosuhdetta. Lisäksi terveydenhuollon ammattilaiset voivat keskittyä työhönsä, kun vahinkoja ei käsitellä raskaissa oikeusprosesseissa.
Korvaukset laissa määriteltyjen perusteiden mukaan
Valtaosa potilasvahingoista on niin sanottuja hoitovahinkoja, jotka aiheutuvat esimerkiksi tutkimuksesta, hoidosta tai niiden tekemättä jättämisestä. Potilas on oikeutettu korvaukseen silloin, kun kokenut terveydenhuollon ammattihenkilö henkilö olisi tilanteessa toiminut toisin, ja siten voinut välttää vahingon.
Potilasvahinkoina voidaan korvata myös mm. viallisesta tekonivelestä tai sydämen tahdistimesta sekä apteekista väärin toimitetuista lääkkeistä aiheutuneet vahingot. Korvauksen edellytys on aina se, että tapahtuma on aiheuttanut henkilövahingon. Jos kyse on korvattavasta vahingosta, PVK hoitaa myös korvauksen maksamisen.
Turvallisuus on riskinhallintaa
Terveydenhuolto on täynnä riskejä, joita ei parhaimmallakaan turvallisuustyöllä saada täysin poistettua. Potilasturvallisuus ei siis tarkoita sitä, että potilasvahinkoja ei sattuisi, vaan aktiivista toimintaa, jonka tarkoituksena on varmistaa hoidon turvallisuus.
Virheistä ja läheltä piti -tilanteista tulee oppia. PVK tuottaa potilasvahingoista tietoa potilasturvallisuustyön tueksi. Yksilöiden syyttämisen sijaan tulisi kehittää rakenteita ja toimintamalleja, joilla ehkäistään vahinkojen syntymistä tulevaisuudessa. Vaaratapahtumista puhumiseen pitäisi kannustaa, ja käsitellä tapahtumat järjestelmällisesti korjaavien toimenpiteiden mahdollistamiseksi. Vahingoista kertyvän tiedon avulla on mahdollista parantaa koko terveyden- ja sairaanhoidon järjestelmää.
Potilasvakuutus on pakollinen
Jokaisella terveyden- ja sairaudenhoitotoimintaa harjoittavalla on oltava vakuutus potilasvahinkojen varalta. Potilasvakuutus otetaan potilasvakuutusta harjoittavasta vakuutusyhtiöstä. Vakuutusyhtiö määrää vakuutusmaksun yhtiökohtaisten maksuperusteidensa mukaisesti, ja maksun suuruuteen vaikuttaa harjoitettavan toiminnan riskiluokitus.
Potilasvakuutus kattaa vain terveyden- ja sairaanhoidon yhteydessä aiheutuneet henkilövahingot. Terveyden- ja sairaanhoidon ulkopuolella olevat toimijat, kuten luontaishoitajat, voivat turvata toimintaansa esimerkiksi vastuuvakuutuksella.
|
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now