Jump to content
 •  

  Potilasvahinkoilmoitusten määrä laskussa

  Hoitajat.net
  Kuvituskuva: Shutterstock

  Potilasvahinkoilmoitusten määrä on ollut nousussa koko 2010-luvun ajan. Kasvua vuodesta 2010 vuoteen 2016 oli yli 20 %. Vuonna 2017 Potilasvakuutuskeskus (PVK) vastaanotti 8 655 potilasvahinkoilmoitusta, mikä oli ensimmäistä kertaa koko vuosikymmenen aikana hieman vähemmän kuin edeltävänä vuonna (8 993). Määrä on kuitenkin enemmän kuin esimerkiksi 2015.

  - Trendi on samansuuntainen kuin muissa Pohjoismaissa, joissa ilmoitusmäärät ovat kuluvan vuosikymmenen aikana myös merkittävästi kasvaneet. Kasvu näyttäisi niissäkin kuitenkin parin viime vuoden aikana tasaantuneen tai kääntyneen hienoiseen laskuun. Nähtäväksi jää, onko lasku meillä vain tilapäinen poikkeama vai onko ilmoitusmäärä kääntynyt pidempiaikaiseen laskuun, kertoo Potilasvakuutuskeskuksen yksikönjohtaja Minna Plit-Turunen.

  Vuonna 2017 ratkaistiin 8 632 ilmoitettua tapausta eli likimain sama määrä kuin uusia vahinkoilmoituksia otettiin vastaan. Ratkaistuista tapauksista korvattaviksi katsottiin 2 338 eli 27 %.

  Luvut käyvät ilmi PVK:n juuri valmistuneesta vuosiraportista. Jatkossa PVK tulee julkaisemaan kaksi raporttia vuodessa. Alkuvuodesta ilmestyy edellisen vuoden tilastoja käsittelevä vuosiraportti. Kesällä tullaan julkaisemaan osavuosiraportti, jossa tarkastellaan kuluvan vuoden vahinkoilmoituksia.

  Samat toimenpiteet kärjessä vuodesta toiseen

  Yleisimmät korvattavat potilasvahingot olivat jälleen sattuneet lonkan ja polven tekonivelleikkauksissa. Seuraavaksi eniten korvataan hammashoidollisia toimenpiteitä, useimmiten juurihoitoon tai proteettiseen hoitoon liittyen.

  - Koska tekonivelleikkauksia tehdään paljon – viime vuonna noin 25 000 – niissä tapahtuu myös runsaasti potilasvahinkoja, kertoo potilasturvallisuuslääkäri Maiju Welling.

  PVK käsittelee ja ratkaisee kaikki julkisella ja yksityisellä sektorilla annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. Ilmoitukset käsitellään potilasvahinkolain mukaisesti. Keskus on 30 vuoden aikana ratkaissut yli 200 000 sille ilmoitettua tapausta ja niistä korvattaviksi on arvioitu noin 68 000. Korvauksia järjestelmästä on maksettu potilasvahingon kärsineille yli 560 miljoonaa euroa.

  Vuosiraportti.pdf


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...