Jump to content
MAINOS

Pohjanmaalle esitetään lääkärihelikopteriyksikköä


Hoitajat.net
 Share

Kuva: FinnHEMS

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen sairaanhoitopiirit esittävät, että Pohjanmaalle perustetaan uusi FinnHEMS-lääkärihelikopteriyksikkö. Sen sijaintipaikaksi esitetään Seinäjokea. Taysin erityisvastuualue on tehnyt asiasta esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle ja FinnHEMSille.

Seinäjoelle perustettava yksikkö turvaisi ensihoitolääkäripalveluiden saatavuuden Pohjanmaalla alueilla, joita nykyinen lääkärihelikopteriverkosto ei kata. Lääkärihelikopterin kustannuksia esitetään valtion rahoittamiksi muiden kuin ensihoitolääkärien palkkakustannusten osalta, kuten muidenkin FinnHEMS-lääkärihelikopterien yksiköiden kohdalla.

Tällä hetkellä Taysin erityisvastuualueella on yksi lääkärihelikopteriyksikkö, jonka asemapaikka on Pirkkala.

Esityksen taustalla on eduskunnan oikeusasiamiehelle Petri Jääskeläiselle tehty kantelu, jonka perusteella oikeusasiamies arvioi viime kesänä lääkärihelikopterin saatavuuden yhdenvertaisuutta Suomessa. Oikeusasiamies pitää tärkeänä, että ensihoitopalveluja järjestettäessä huolehditaan lääkärihelikopterien tasavertaisesta saatavuudesta eri puolilla maata.

Tehtyjen selvitysten mukaan nykyisellä viiden lääkärihelikopterin verkostolla ei kyetä tarjoamaan tasa-arvoista ensihoitolääkärin saatavuutta hätätilapotilaille kaikissa osissa Suomea. Tällaisia alueita on ainakin Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa. Taysin erityisvastuualueen esityksessä todetaan myös, että lääkärihelikopteritarve tulee entisestään lisääntymään, mikäli sote-uudistus karsii päivystyspisteitä terveydenhuollossa ja lisää matkaa lähimpään lääkäripäivystykseen. 

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Kuinka tasa-arvoista tuo lääkäreiden saatavuus ensihoidossa mahtaisi olla, jos helikopterirahoilla ostettaisiin pakettiautoja ja lääkäreitä isoimpiin asutuskeskuksiin ja maantieteellisiin ongelmapaikkoihin?

Nyt meillä on 5 lääkärihelikopteria, joiden vuosikulut ovat ennen lääkäreiden ja hoitajien palkkioita n. 30 miljoonaa. Rohkenen väittää, että vastaavalla rahoituksella saataisiin 35-40 pakettiautoilla operoivaa lääkäriyksikköä. Tälläiset yksiköt olisivat käytettävissä myös sateella, tuulella ja pakkasella. Lisäksi kynnys kuljettaa potilas lääkärin saattamana olisi luultavasti huomattavasti pienempi.

Tämä nyt ihan ajatusleikkinä. Sinänsä mulle on ihan sama tuleeko lääkäri kohteeseen vaikka öljytankkerilla, kunhan se vaan on perusteltua ja järkevää.

Link to comment
Share on other sites

Muttakun helikopteri on niin seksikäs, etenkin kun sillä KIIDÄTETÄÄN sairaalaan. Ihan sama kuka sillä koneella paikalle tulee.

Edited by jupet
  • Tykkää 2
Link to comment
Share on other sites

Sehän se koko sarkasmin ydin tuossa oli. Kovin kovin usein kellertävä lehdistö kertoo jonkun kiidätetyn helikopterilla sairaalaan vaikka todellisuus on ihan muuta.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...