Jump to content
 •  

  Pohjanmaalle esitetään lääkärihelikopteriyksikköä

  Hoitajat.net
  Kuva: FinnHEMS

  Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen sairaanhoitopiirit esittävät, että Pohjanmaalle perustetaan uusi FinnHEMS-lääkärihelikopteriyksikkö. Sen sijaintipaikaksi esitetään Seinäjokea. Taysin erityisvastuualue on tehnyt asiasta esityksen sosiaali- ja terveysministeriölle ja FinnHEMSille.

  Seinäjoelle perustettava yksikkö turvaisi ensihoitolääkäripalveluiden saatavuuden Pohjanmaalla alueilla, joita nykyinen lääkärihelikopteriverkosto ei kata. Lääkärihelikopterin kustannuksia esitetään valtion rahoittamiksi muiden kuin ensihoitolääkärien palkkakustannusten osalta, kuten muidenkin FinnHEMS-lääkärihelikopterien yksiköiden kohdalla.

  Tällä hetkellä Taysin erityisvastuualueella on yksi lääkärihelikopteriyksikkö, jonka asemapaikka on Pirkkala.

  Esityksen taustalla on eduskunnan oikeusasiamiehelle Petri Jääskeläiselle tehty kantelu, jonka perusteella oikeusasiamies arvioi viime kesänä lääkärihelikopterin saatavuuden yhdenvertaisuutta Suomessa. Oikeusasiamies pitää tärkeänä, että ensihoitopalveluja järjestettäessä huolehditaan lääkärihelikopterien tasavertaisesta saatavuudesta eri puolilla maata.

  Tehtyjen selvitysten mukaan nykyisellä viiden lääkärihelikopterin verkostolla ei kyetä tarjoamaan tasa-arvoista ensihoitolääkärin saatavuutta hätätilapotilaille kaikissa osissa Suomea. Tällaisia alueita on ainakin Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa. Taysin erityisvastuualueen esityksessä todetaan myös, että lääkärihelikopteritarve tulee entisestään lisääntymään, mikäli sote-uudistus karsii päivystyspisteitä terveydenhuollossa ja lisää matkaa lähimpään lääkäripäivystykseen. 


  User Feedback

  Recommended Comments

  Kuinka tasa-arvoista tuo lääkäreiden saatavuus ensihoidossa mahtaisi olla, jos helikopterirahoilla ostettaisiin pakettiautoja ja lääkäreitä isoimpiin asutuskeskuksiin ja maantieteellisiin ongelmapaikkoihin?

  Nyt meillä on 5 lääkärihelikopteria, joiden vuosikulut ovat ennen lääkäreiden ja hoitajien palkkioita n. 30 miljoonaa. Rohkenen väittää, että vastaavalla rahoituksella saataisiin 35-40 pakettiautoilla operoivaa lääkäriyksikköä. Tälläiset yksiköt olisivat käytettävissä myös sateella, tuulella ja pakkasella. Lisäksi kynnys kuljettaa potilas lääkärin saattamana olisi luultavasti huomattavasti pienempi.

  Tämä nyt ihan ajatusleikkinä. Sinänsä mulle on ihan sama tuleeko lääkäri kohteeseen vaikka öljytankkerilla, kunhan se vaan on perusteltua ja järkevää.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  jupet

  Posted (edited)

  Muttakun helikopteri on niin seksikäs, etenkin kun sillä KIIDÄTETÄÄN sairaalaan. Ihan sama kuka sillä koneella paikalle tulee.

  Edited by jupet
  • Tykkää 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Eikös sillä yleensä kiidatetä lähinnä lääkäriä.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Sehän se koko sarkasmin ydin tuossa oli. Kovin kovin usein kellertävä lehdistö kertoo jonkun kiidätetyn helikopterilla sairaalaan vaikka todellisuus on ihan muuta.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...