Jump to content
 •  

  Neulanpistotapaturmien ehkäisyä valvottiin tehostetusti

  Hoitajat.net

  Työsuojeluviranomainen valvoi vuosina 2014–2015 tehostetusti neulanpistotapaturmien ja muiden terävien instrumenttien aiheuttamien tapaturmien ehkäisyä hoitoalalla. Tarkastetuista työpaikoista joka kolmannella oli puutteita terävien instrumenttien turvallisessa käytössä. Valvonnan myötä tilanne on kohentunut.

  Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue teki yhteensä 205 tarkastusta sairaaloiden osastoille, laboratorioihin ja kotisairaanhoitoon. Pisto- ja viiltotapaturmat voivat pahimmillaan aiheuttaa työntekijöille veriteitse tarttuvia sairauksia.

  Valvonta lisäsi turvatuotteiden käyttöä

  Tarkastetuista työpaikoista 65:lle annettiin toimintaohje terävien instrumenttien turvallisesta käytöstä. Näissä työpaikoissa turvatuotteiden käyttö ei ollut riittävän laajaa, tai niiden käyttömahdollisuuksia ei ollut selvitetty riittävän hyvin. Joillakin työpaikoilla ei ollut turvatuotteita käytössä lainkaan. Turvatuotteilla tarkoitetaan sellaisia teräviä instrumentteja, jotka on varustettu teknisin suojamekanismein tapaturmien välttämiseksi. Tavallisimpia turvatuotteita ovat turvaneulat ja turvakanyylit.

  - Vaikuttaa siltä, että tarkastusten myötä turvatuotteiden käyttö on selvästi lisääntynyt. Tämä on havaittu myöhemmillä tarkastuksilla ja työsuojeluhenkilöstön yhteydenotoista, kertoo työsuojelutarkastaja Paula Moilanen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

  Terävien instrumenttien turvallinen käyttö edellyttää hyvää perehdytystä ja toistuvaa ohjeiden kertausta. Perehdytyksessä tärkeää on myös ohjata työntekijää toimimaan oikein ja nopeasti, jos tapaturma on sattunut.

  Turvatuotteita on käytettävä mahdollisimman laajasti

  Vuonna 2013 tuli voimaan valtioneuvoston asetus terävien instrumenttien aiheuttamien tapaturmien ehkäisemisestä terveydenhuoltoalalla. Asetus velvoittaa työnantajia kartoittamaan aiempaa tarkemmin, missä tilanteissa turvatuotteita voi käyttää ja milloin pistäminen voidaan kokonaan välttää. Osa työpaikoista ei ollut tätä tehnyt, ja asiasta annettiin toimintaohje 35 työpaikalle.

  - Turvatuotteiden valikoima markkinoilla on viime vuosina selvästi laajentunut, ja niitä on saatavilla hyvin erilaisiin toimenpiteisiin. Työnantajien hankintakeskusten tulisikin seurata tuotekehitystä jatkuvasti, Moilanen muistuttaa.


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...