Jump to content
MAINOS

Neljää kätilöä syytetään ilokaasun väärinkäytöstä


Hoitajat.net
 Share

Kuvituskuva

Kätilöopiston sairaalassa on käynyt ilmi, että neljä kätilöä on väärinkäyttänyt ilokaasua työpaikalla. Asiaa ryhdyttiin selvittämään välittömästi epäilyjen herättyä.

- Suhtaudumme asiaan erittäin suurella vakavuudella ja HUS ei työnantajana hyväksy tällaista toimintaa, todetaan sairaalan tiedotteessa.

Kyseiset työntekijät on vapautettu työvelvoitteestaan. Lopulliset päätökset työsuhteen jatkamisesta tehdään lähiaikoina. HUS on informoinut Valviraa asiasta. Asian selvittelyt jatkuvat

- Olen syvästi järkyttynyt ja pettynyt näiden työntekijöiden toimintaan. Synnytyksiä hoitavan henkilökunnan vastuulla on niin synnyttävän äidin kuin vastasyntyneenkin terveys. Kyse on vaativasta ja vastuullisesta työstä. Tällaista toimintaa ei voi millään tavoin hyväksyttävällä tavalla perustella. Luottamus näihin työntekijöihin on mennyt, toteaa toimialajohtaja Seppo Heinonen HYKS Naistentaudeilta ja synnytyksiltä.

Ilokaasua eli typpioksiduulia käytetään synnytyssairaaloissa synnytyskipujen lievityksessä. Ilokaasun kipua lievittävä vaikutus alkaa nopeasti, alle puolessa minuutissa. Ilokaasulla on myös päihdyttävä vaikutus, johon liittyy hyvänolon tunne, lyhytkestoinen sekavuus ja inspiroituminen. Kaasu poistuu elimistöstä nopeasti annostelun loputtua.  

Muokkaus 17:05: Kätilöliitto ja Tehy kommentoivat tapausta.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Tarkottaako "vapautettu työvelvoitteesta" suomeksi palkallista vapaata? Kauhea rangaistus :D

HUS niittänyt mainetta tässä viikon sisällä ihan kohtuullisesti.

Link to comment
Share on other sites

Ilokaasu ei kyllä minulle antanut muuta kuin lähinnä etovan olon, kätilö antoi aikoinaan isänkin hengitellä N2O:ta kun esikoista oltiin laitoksella synnyttämässä.. :) Ja taidettiinpa tuota kokeilla opiskeluaikoinakin, rikos on tässäkin jo varmasti vanhentunut..

Mutta joo, ei kai tuo suotavaa työaikana ole. Mielenkiintoista nähdä tuleeko potkut ja mitkä ovat mahdolliset jatkotoimet edunvalvonnan puolelta. Lainsäädännöllisesti ilokaasu kun taidetaan kuitenkin luokitella lääkkeelliseksi kaasuksi, eli samaan ryhmään hapen kanssa.. 

Link to comment
Share on other sites

41 minuuttia sitten, Osku kirjoitti:

Kyllähän tuota yleisesti päihteenä pidetään

http://www.paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/huumeet-laakkeet-ja-muut-paihdeaineet/ilokaasu-n2o

" Ilokaasu on farmakologiassa luokiteltu kaasumaiseksi opiaatiksi."

Ok, kuuluunee farmakologiassa siis eri kategoriaan kuin happi. Jäämme siis odottamaan tarkempia linjauksia.. 

MTV:n uutisessa työnantajan edustaja toimialajohtaja Heinonen rinnastaa ilokaasuhönkäilyt työmaajuopotteluun. Aika rankka on kyllä työantajapuolen linjaus tällaisesta minuutin parin höntistä olosta..

Link to comment
Share on other sites

Ehkäpä sitä on henkäilty todella paljon pidempi aika. Tottuneita käyttäjiä kenties. Ei HUS:n johto ihan pienistä rikkeistä ole julkisuuteen lähtenyt. 

Link to comment
Share on other sites

Kaikki mikä liittyy potilasturvallisuuden laiminlyöntiin tai vääriin hoitoihin on aina tarkoin tutkittava. 

Link to comment
Share on other sites

2 tuntia sitten, Mami kirjoitti:

Ehkäpä sitä on henkäilty todella paljon pidempi aika. Tottuneita käyttäjiä kenties. Ei HUS:n johto ihan pienistä rikkeistä ole julkisuuteen lähtenyt. 

Yksittäistapaus tämän hetken tietojen mukaan. 

Lainaa

Ilmitullut tapaus on yksittäistapaus, ja sitä tällä hetkellä selvitellään. Heinosen mukaan sisäinen tutkinta selvittää, onko mahdollista, että väärinkäyttö olisi ollut pidempiaikaista. http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/katilot-kayttivat-ilokaasua-tyoajalla-eivat-he-ainakaan-synnyttamassa-olleet/5825474

 

Link to comment
Share on other sites

Olin synnytyksessä mukana ja itsekin kokeilin ilokaasua. Ainakin minulle täysin  turha ja voimaton aine. Enemmän saa piristystä hengitettäessä syvään pakkasella. Ei kai tällaisesta potkuja voi saada muualla kuin erittäin huonossa työpaikkailmapiirissä.

 

Link to comment
Share on other sites

Kyttäystä ja huonoa ilmapiiriä, selkään puukotamista.Ihan turhat potkut tai varoitukset kätilöille.Sehän on hyvä jos tietävät miltä ilokaasu tuntuu ,kun itse antavat sitä synnyttäjille.

Taas mollataan hoitoalan ihmisia ihan syyttä ja liitto ei ole puolustanut kertaakaan heitä.Missä on Kätilöliiton edustajat tai Tehy ?

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...