Jump to content
MAINOS
 • Neljää kätilöä syytetään ilokaasun väärinkäytöstä


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvituskuva

  Kätilöopiston sairaalassa on käynyt ilmi, että neljä kätilöä on väärinkäyttänyt ilokaasua työpaikalla. Asiaa ryhdyttiin selvittämään välittömästi epäilyjen herättyä.

  - Suhtaudumme asiaan erittäin suurella vakavuudella ja HUS ei työnantajana hyväksy tällaista toimintaa, todetaan sairaalan tiedotteessa.

  Kyseiset työntekijät on vapautettu työvelvoitteestaan. Lopulliset päätökset työsuhteen jatkamisesta tehdään lähiaikoina. HUS on informoinut Valviraa asiasta. Asian selvittelyt jatkuvat

  - Olen syvästi järkyttynyt ja pettynyt näiden työntekijöiden toimintaan. Synnytyksiä hoitavan henkilökunnan vastuulla on niin synnyttävän äidin kuin vastasyntyneenkin terveys. Kyse on vaativasta ja vastuullisesta työstä. Tällaista toimintaa ei voi millään tavoin hyväksyttävällä tavalla perustella. Luottamus näihin työntekijöihin on mennyt, toteaa toimialajohtaja Seppo Heinonen HYKS Naistentaudeilta ja synnytyksiltä.

  Ilokaasua eli typpioksiduulia käytetään synnytyssairaaloissa synnytyskipujen lievityksessä. Ilokaasun kipua lievittävä vaikutus alkaa nopeasti, alle puolessa minuutissa. Ilokaasulla on myös päihdyttävä vaikutus, johon liittyy hyvänolon tunne, lyhytkestoinen sekavuus ja inspiroituminen. Kaasu poistuu elimistöstä nopeasti annostelun loputtua.  

  Muokkaus 17:05: Kätilöliitto ja Tehy kommentoivat tapausta.

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Tarkottaako "vapautettu työvelvoitteesta" suomeksi palkallista vapaata? Kauhea rangaistus :D

  HUS niittänyt mainetta tässä viikon sisällä ihan kohtuullisesti.

  Link to comment
  Share on other sites

  Ilokaasu ei kyllä minulle antanut muuta kuin lähinnä etovan olon, kätilö antoi aikoinaan isänkin hengitellä N2O:ta kun esikoista oltiin laitoksella synnyttämässä.. :) Ja taidettiinpa tuota kokeilla opiskeluaikoinakin, rikos on tässäkin jo varmasti vanhentunut..

  Mutta joo, ei kai tuo suotavaa työaikana ole. Mielenkiintoista nähdä tuleeko potkut ja mitkä ovat mahdolliset jatkotoimet edunvalvonnan puolelta. Lainsäädännöllisesti ilokaasu kun taidetaan kuitenkin luokitella lääkkeelliseksi kaasuksi, eli samaan ryhmään hapen kanssa.. 

  Link to comment
  Share on other sites

  41 minuuttia sitten, Osku kirjoitti:

  Kyllähän tuota yleisesti päihteenä pidetään

  http://www.paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/huumeet-laakkeet-ja-muut-paihdeaineet/ilokaasu-n2o

  " Ilokaasu on farmakologiassa luokiteltu kaasumaiseksi opiaatiksi."

  Ok, kuuluunee farmakologiassa siis eri kategoriaan kuin happi. Jäämme siis odottamaan tarkempia linjauksia.. 

  MTV:n uutisessa työnantajan edustaja toimialajohtaja Heinonen rinnastaa ilokaasuhönkäilyt työmaajuopotteluun. Aika rankka on kyllä työantajapuolen linjaus tällaisesta minuutin parin höntistä olosta..

  Link to comment
  Share on other sites

  Ehkäpä sitä on henkäilty todella paljon pidempi aika. Tottuneita käyttäjiä kenties. Ei HUS:n johto ihan pienistä rikkeistä ole julkisuuteen lähtenyt. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Kaikki mikä liittyy potilasturvallisuuden laiminlyöntiin tai vääriin hoitoihin on aina tarkoin tutkittava. 

  Link to comment
  Share on other sites

  2 tuntia sitten, Mami kirjoitti:

  Ehkäpä sitä on henkäilty todella paljon pidempi aika. Tottuneita käyttäjiä kenties. Ei HUS:n johto ihan pienistä rikkeistä ole julkisuuteen lähtenyt. 

  Yksittäistapaus tämän hetken tietojen mukaan. 

  Lainaa

  Ilmitullut tapaus on yksittäistapaus, ja sitä tällä hetkellä selvitellään. Heinosen mukaan sisäinen tutkinta selvittää, onko mahdollista, että väärinkäyttö olisi ollut pidempiaikaista. http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/katilot-kayttivat-ilokaasua-tyoajalla-eivat-he-ainakaan-synnyttamassa-olleet/5825474

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Olin synnytyksessä mukana ja itsekin kokeilin ilokaasua. Ainakin minulle täysin  turha ja voimaton aine. Enemmän saa piristystä hengitettäessä syvään pakkasella. Ei kai tällaisesta potkuja voi saada muualla kuin erittäin huonossa työpaikkailmapiirissä.

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Kyttäystä ja huonoa ilmapiiriä, selkään puukotamista.Ihan turhat potkut tai varoitukset kätilöille.Sehän on hyvä jos tietävät miltä ilokaasu tuntuu ,kun itse antavat sitä synnyttäjille.

  Taas mollataan hoitoalan ihmisia ihan syyttä ja liitto ei ole puolustanut kertaakaan heitä.Missä on Kätilöliiton edustajat tai Tehy ?

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...