Jump to content
MAINOS

Minne menet, hoitotyö?


Attendon Lady Lydiaksi nimetty robotti ohjaa jumppaa ikäihmisille.

”Kone ei voi koskaan korvata hoitajaa”, kuullaan kauhunsekaisella vibratolla hoivarobottien esittelyvideoiden jälkeen. Väittävät, että hoitaja ihmisenä olisi jotenkin kokonaisvaltaisempi ja tunteellisempi kuin hoivarobotti – tai vaikkapa lääkkeenantajarobotti, ruoansyöttörobotti tai vaipanvaihtorobotti. Ehkä se ongelma onkin juuri siinä, että meillä ihmisillä on tunteet, eivätkä ne aina ole positiivisia. Robotti ei anna sen näkyä, että lapsi valvotti koko yön, aamukahvi oli kylmää, motarilla oli ruuhkaa ja että potilaan arvomaailma ja elintavat eivät kohtaa hoitajan omia. Robotti ei uraannu eikä väsy.

Hoitajia tarvitaan jatkossakin, ainakin vielä useita vuosia. Väestö ikääntyy ja sairauksien hoidot kehittyvät. Huoltosuhde kasvaa koko ajan, eli jos nykyisellä mallilla jatketaan, kohta ollaan siinä pisteessä, että täällä ei muuta tehtäisikään kuin että puolet kansasta hoitaisi ja hoivaisi sitä toista puolikasta. Jonkun pitäisi kuitenkin tehdä jotain muitakin töitä, joten näin ei voi jatkua. Siksi on turha huudella kauhuissaan, että digitalisaatio, mobiilipalvelut ja automaatit veisivät hoitajien työpaikat. Eivät ne vie, ne vain muuttavat niitä.

Sosiaali- ja terveysalalla työskentelee Suomessa lähemmäs 400 000 henkeä, joista suurin osa on luonnollisesti koulutettua hoito- ja terapiahenkilökuntaa. On ymmärrettävää, että jos haetaan säästöjä, tässä nähdään hedelmällinen maaperä tuohon. Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus ei välttämättä tuota joukkoa pienennä, mutta sen tavoite on saada sillä henkilöstöllä enemmän aikaan.

”Robotti ei voi korvata hoitajien hymyä.” Mutta voisiko se korvata otsarypyn? Miettikääpä kahta tulevaisuudenkuvaa. Ensimmäisessä tulevaisuudenkuvassa elämme pidempään ja sairaukset hoidetaan tehokkaasti. Potilaat sen sijaan ovat tässä tulevaisuudenkuvassa tyhjäsivuisia lihakirjoja, joita säilöntälaitoksessa kääntelevät ja syöttävät tyypit, joiden työpaikkailmoituksessa luki ”Raavahartiainen, työtäpelkäämätön saa paikan. Aiempi kokemus ihmisistä ei tarpeen.” Mutta jospa hoivaroboteilla ja muulla teknologialla saataisiinkin mielekkyyttä niin palvelujen käyttäjille kuin tarjoajille. Toisessa tulevaisuudessa eliniän odote kasvaa samalla tapaa. Siinä moni hoito- ja terapiatyön perustoiminto on automatisoitu, mutta nyt ennen niin kiireisillä hoitajilla onkin yhtäkkiä aikaa olla potilaille läsnä?

Terveystieteiden kliinisten asiantuntijoiden kansallinen symposium järjestettiin tänä vuonna Helsingissä. Kutsuttujen listalla oli hieman vajaa 60 asiantuntijaa. Joukossa oli pohjakoulutukseltaan ainakin sairaanhoitajia, kätilöä, fysioterapeuttia ja röntgenhoitajaa. Tuo 60 on määränä naurettavan pieni, jos sitä vertaa esimerkiksi siihen, että jo sairaanhoitajia on Suomessa työelämässä laskentavasta riippuen 70 000:n hujakoilla. Mitä suuret edellä, niin toivottavasti me pienet perässä: Oli Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmästä mitä mieltä tahansa, niin rapakon takana hoitajien asiantuntijaroolit ovat aivan eri sfääreissä kuin meillä. 

Tulevaisuus on meilläkin asiantuntijoiden maailma. Hoitotyön johtajilla ja esimiehillä on se etulinja ja organisaatio, mutta verkostojohtaminen jää asiantuntijoille. He toimivat liimana johdon ja hoito- ja terapiatyötä tekevän henkilökunnan välillä. Uusi teknologia, uudet näyttöön perustuvat käytänteet ja niiden jalkauttaminen ei saa olla etulinjajohtajan vastuulla. Hän antaa oman panoksensa mahdollistamalla toiminnan, mutta ei pysty siihen yksin. Niin kuin sellaiseen muka olisi aikaa. Kiire kiire kiire. 

Hoitotyö muuttuu siis entistä enempi erilaisiin asiantuntijarooleihin. Hoitajien vastaanotot ja itsenäisemmät toimenkuvat lisääntyvät. Toimenkuvaan ei kuulu enää halkojen hakkaamista ja hoitajan ei tarvitse olla siveellinen ja nuhteeton, vaan saa olla ihminen. Ei kaikista tule johtajia, opettajia, tutkijoita ja asiantuntijoita, mutta roolien jakautumisen rakenne muuttuu. Ei hoitotyö ole tässä mitenkään erityissuojattu ala. Kun muuallakin kone korvaa aiemmin ihmisen tekemää työvaihetta, näin käy meilläkin. Edes lääkärit eivät ole suojassa tältä kehitykseltä.

”Ihmiset eivät halua että robotti hoitaa heitä! He haluavat hoitajan kosketuksen ja tunteet!” Mistä me tiedämme, mitä ihmiset haluavat vaikkapa kymmenen vuoden päästä? Aiemmin mainitussa symposiumissa, visioimme kivunhoidon workshopissa tulevaisuutta. Miettikääpä, kuinka hoitotyötä muuttaisi iholle tai ihon alle asetettava anturi, joka luotettavasti arvioisi kehon kemikaalien perusteella potilaan kivun ja annostelisi nopeasti vaikuttavaa, sivuvaikutuksetonta kipulääkettä automaattisesti oikean määrä mittausten perusteella? Kivunhoito muuttuisi täysin – potilaan saama kipulääkitys ei olisi enää millään tapaa kiinni hoitajien tai lääkäreiden asenteista, kokemuksista tai kiireestä. Eli haluammeko me silti, että meillä pitää olla aina ja iänkaikkisesti se hoitaja tässäkin asiassa tekemässä sen päätöksen? 

Ennen kuin pääsemme ihon alle laitettaviin entsyymitason kipumittareihin, tai korvasta kivun mittaaviin pikamittareihinkaan tapahtuu varmasti jotain välivaiheita. Potilasvuoteen vieressä voisi olla integroitu kosketusnäyttö, josta painetaan hoitajakutsun sijaan kipuasteikolta numero, pahoinvointiasteikolta numero ja niin edelleen. Viesti painalluksesta menee hoitajan mobiililaitteeseen, josta ponnahtaa samalla esiin potilaan kipuprofiili ja ajantasainen lääkelista. Sovellus jopa ehdottaa hoitomuota, jonka sitten hoitaja hyväksyy tai muokaten hyväksyy. Automaattinen lääkekaappi hakee valinnan mukaiset pillerit tai valmistaa injektion, ja hoitaja vie ja annostelee sen potilaalle. Koska vielä ei oltu saatu osastolle sitä liukuhihnaa joka sen olisi vienyt.

Olisi sääli, jos hoitohenkilökunta näkisi digipalvelut, mobiilipalvelut ja automatiikan saapumisen niin sanotusti hoitajien tontille uhkana. Nähdään se mahdollisuutena: Robotit eivät vie hoitajien töitä. Verkossa (esimerkkinä Mielenterveystalo.fi) toteutettava hoito on ihan oikeaa hoitoa. Mobiilipalvelut, somekanavat ja nettiterapiat ovat hoidon siirtymistä sinne, missä ihmiset ovat. Nähdään ne mahdollisuutena toteuttaa jatkossakin hyvää hoitoa, väestön ikääntyessä ja hoitajien eläköityessä kiihtyvällä tahdilla. Älkää ikinä perustelko mitään sillä, että näin on aina pruukattu tehdä.

Provosoiden mutta rakkaudella,
Tatu Tiala
kliinisen hoitotyön asiantuntija (sh, TtM), Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Oulun yliopistollinen sairaala, Operatiivinen tulosalue, perioperatiivinen hoitotyö

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Lisää ajankohtaisia

    • Luin aamulla Helsingin Sanomien haastattelun Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösestä, ja rehellisesti sanottuna pöyristyin. Hallituksen esitys suojelutyölainsäädännöstä ei ole mitään muuta kuin räikeä hyökkäys hoitajia vastaan. Tämä orjalaki rikkoo törkeästi hoitajien oikeuksia ja vie Suomea taaksepäin tavalla, jota en olisi koskaan uskonut näkeväni pohjoisessa hyvinvointivaltiossa.
      Rytkönen on täysin oikeassa. Nyt on aika herätä.
      Jos tämä laki menee läpi, työnantajilla olisi oikeus määrätä hoitajia töihin työtaisteluiden aikana ilman heidän suostumustaan. Ei ylimääräistä palkallista hyvitystä, ei aitoja neuvottelumahdollisuuksia, vain pakkotyötä, jossa työtaisteluoikeus poljetaan maanrakoon. Miten tämä voi olla mahdollista vuonna 2025 Suomessa?
      Hoitajat eivät ole orjia. Meillä on oikeus valita, milloin ja missä työskentelemme. Meillä on oikeus vaatia parempia työoloja ilman, että valtiovalta tulee ja murskaa viimeisetkin mahdollisuutemme vaikuttaa asioihin.
      Hallitus, perääntykää ennen kuin on liian myöhäistä
      Petteri Orpon hallitus on tekemässä valtavan virheen. Tämä laki ei ole vain epäoikeudenmukainen, vaan se myös pahentaa hoitajapulaa. Jos hoitajat menettävät työtaisteluoikeutensa ja joutuvat pakkotyöhön, kuka haluaa enää jäädä alalle? En minä ainakaan.
      On selvää, että hallituksen on vedettävä tämä laki takaisin ja kuunneltava meitä hoitoalan ammattilaisia. Jos näin ei tapahdu, seuraukset tulevat olemaan kauaskantoiset. Hoitajat ovat jo pitkään joutuneet taistelemaan oikeuksiensa puolesta, ja me taistelemme jatkossakin.
      – Tuntematon sairaanhoitaja
      Lue lisää...
    • Naistenpäivänä haluan pysähtyä ja kohdistaa katseeni meihin; sinuun, minuun, meihin kaikkiin, jotka teemme hoitotyötä. Me olemme niitä, jotka seisovat potilaiden rinnalla, pidämme kädestä, kun pelko ottaa vallan, ja taistelemme väsymystä vastaan, jotta toinen saa vielä yhden mahdollisuuden elämään.
      Hoitajan työ on vaativaa. Se on pitkiä vuoroja, nopeita päätöksiä, tauottomia hetkiä ja jatkuvaa sopeutumista odottamattomiin tilanteisiin. Se on myös lämpöä, rohkaisua ja yhteistyötä. Sinä olet se, joka kuuntelee, tukee ja tuo turvaa, vaikka kiire painaa päälle. Sinä olet se, joka huomaa pienetkin muutokset potilaan voinnissa ja toimii sen mukaan.
      Tänään, naistenpäivänä, haluan kiittää sinua. Kiittää siitä, että teet työsi niin hyvin, että potilas voi tuntea olonsa turvalliseksi. Kiittää siitä, että pidät huolta muista, vaikka oma jaksaminenkin on joskus koetuksella. Kiittää siitä, että olet osa tätä ammattilaisten joukkoa, jossa jokainen tukee toistaan.
      Sinä olet arvokas, työssäsi ja ihmisenä. Hoitajat eivät vain huolehdi potilaista, vaan myös toisistaan. Pidetään huolta siitä, että arvostamme myös itseämme ja toisiamme. Ei vain tänään, vaan jokaisena päivänä.
      Hyvää naistenpäivää, upea kollega. 💙
      – Teho-osaston hoitaja, yksi teistä
      Lue lisää...
    • Kello soi liian aikaisin. Keho on raskas, ja väsymys roikkuu harteilla kuin märkä peitto. Silti nouset, koska joku odottaa. Potilas, kollega, järjestelmä, joka ei pysähdy, vaikka sinä hajoaisit.
      Päivä alkaa tutulla kaavalla. Hymyilet, vaikka et jaksaisi. Kysyt vointia, vaikka omat voimasi ovat lopussa jo ennen ensimmäistä kahvitaukoa, jos siihen edes ehdit. Venyminen on arkea. Tätä työtä tehdään sydämellä, eikö niin? Mutta entä kun sydänkin alkaa väsyä?
      Mitä tapahtuu, kun mikään ei enää riitä? Kun annat kaiken, mutta silti pyydetään lisää, vielä yksi vuoro, vielä yksi tehtävä. Sinä annat, koska niin sinut on opetettu tekemään. Peität uupumuksesi, mutta se näkyy muualla. Kotona, ystävyyssuhteissa, hiljaisissa hetkissä, joissa huomaat, ettei voimia enää ole.
      Syyllisyys hiipii mukaan: ”Pitäisikö minun jaksaa enemmän?” Ei pitäisi. Uupumus ei ole heikkoutta. Se on merkki siitä, että olet antanut enemmän kuin kenenkään pitäisi. Sinulla on lupa olla väsynyt, eikä se tee sinusta huonompaa hoitajaa. Se tekee sinusta ihmisen.
      Ehkä et voi muuttaa kaikkea ympärilläsi juuri nyt. Et voi lyhentää vuoroja tai taikoa lisää tekijöitä. Mutta voit antaa itsellesi luvan hengittää, edes hetkeksi. Yksi syvä hengenveto ennen seuraavaa potilasta. Yksi hetki, jolloin ajattelet: ”Minäkin olen tärkeä.”
      Sinä et ole kone. Et pelkkä resurssi. Olet ihminen, joka antaa enemmän kuin moni koskaan huomaa. Ja juuri siksi sinun suurin vahvuutesi voi olla hetki, jolloin uskallat pysähtyä.
      Sinä riität. Myös silloin, kun et jaksa olla vahva.
      Ja se on enemmän kuin tarpeeksi.
      – Tuntematon sairaanhoitaja
      Lue lisää...
    • Tehyn tuore selvitys nostaa esiin karun todellisuuden: hyvinvointialueiden hoitajat kamppailevat uupumuksen, kiireen ja henkilöstövajeen kanssa. Olen itse sairaanhoitajana nähnyt tämän muutoksen läheltä, ja voin vain vahvistaa kyselyn tulokset. Työ on muuttunut raskaammaksi, ja huoli potilasturvallisuudesta kasvaa päivä päivältä.
      Työtaakka kasvaa, mutta resursseja ei tule lisää
      Kun hyvinvointialueet käynnistyivät vuoden 2023 alussa, moni hoitaja odotti muutoksen tuovan selkeyttä ja parempia resursseja. Todellisuus on ollut päinvastainen. 71 % Tehyn kyselyyn vastanneista kokee toiminnan sujuvuuden heikentyneen, ja lähes puolet kokee työnsä mielekkyyden vähentyneen.
      Tämä on helppo uskoa. Tunnen itsekkin yhä useammin riittämättömyyden tunnetta. Kiire on jatkuvaa, ja hallinnolliset velvoitteet vievät yhä enemmän aikaa pois varsinaisesta hoitotyöstä.
      Uupumus ajaa hoitajia pois alalta
      Yksi kyselyn hälyttävimmistä luvuista liittyy työssä jaksamiseen. Vain 28 % hoitajista uskoo jaksavansa työuransa loppuun asti, ja nuorten kohdalla tilanne on vielä synkempi: vain 12 % alle 30-vuotiaista uskoo pysyvänsä alalla. Tämä on pelottava suunta, sillä ilman uusia hoitajia sote-palvelut eivät yksinkertaisesti pyöri. Moni kollega on jo vaihtanut alaa tai harkitsee sitä vakavasti. Itsekin olen käynyt tämän keskustelun mielessäni useammin kuin kerran.
      Potilasturvallisuus on vaarassa
      Suurin huolenaihe ei ole vain meidän hoitajien jaksaminen, vaan myös potilaiden turvallisuus. Kun kiire lisääntyy ja henkilökuntaa on liian vähän, virheiden riski kasvaa. Tehyn kyselyn mukaan 78 % vastaajista kokee palveluiden saatavuuden heikentyneen ja 66 % laadun laskeneen. Mielestäni tämä on suoraan seurausta siitä, että hoitajilla ei ole aikaa tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisivat.
      Mitä nyt pitäisi tehdä?
      Hallituksen ajamat säästötoimet ja määräaikaisuuksien heikennykset eivät ole ratkaisu, päinvastoin, ne voivat pahentaa tilannetta entisestään. Tarvitsemme lisää resursseja, enemmän hoitajia ja ennen kaikkea työrauhaa. Hoitotyö ei ole vain kuluerä budjetissa, vaan investointi kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin.
      Hoitajana haluan uskoa, että tilanne voi vielä muuttua paremmaksi. Mutta se ei tapahdu itsestään. Päättäjien on kuunneltava meitä kentällä työskenteleviä ja tehtävä päätöksiä, jotka turvaavat sekä hoitajien jaksamisen että potilaiden oikeuden laadukkaaseen hoitoon.
      – Tuntematon sairaanhoitaja

      ---
      Tehy teetti selvityksen syksyllä 2024 hyvinvointialueilla työskentelevien tehyläisten parissa. Selvityksen toteutti Aula Research Oy. Kyselytutkimuksen otos kerättiin sähköisesti 19.9.–22.10.2024. Kyselyyn vastasi yhteensä 5 157 tehyläistä, ja otanta oli 19 999. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 26 %. 
      Lue lisää...
    • Tuntuuko, että olisi jotain sanottavaa, mutta et halua perustaa omaa blogia? Haluatko avautua jostain, kertoa hyvistä käytännöistä, työn iloista tai suruista? Kirjoita meille bloggaus!
      Tarjoamme hoitotyön ammattilaisille mahdollisuuden kirjoittaa blogi/kolumni-tyyppisiä kirjoituksia sivustollemme.
      Sivustolla on yli 2 miljoonaa sivulatausta vuosittain, somekanavissa yli 80 000 seuraajaa. Kirjoitukset jaetaan myös yhteisön some-kanaviin, joten tarjolla on runsaasti näkyvyyttä!
      Voit itse valita julkaistaanko kirjoitus nimimerkillä vai omalla nimelläsi. 
      Toimi näin:
      1. Lähetä kirjoitus osoitteeseen posti@hoitajat.net. 
      2. Laita viestiin nimi tai nimimerkki, jota käytät.
      3. Jos haluat, rekisteröidy sivustollemme (ellet ole jo niin tehnyt)  Voit käyttää foorumilla tunnuksena omaa nimeäsi tai nimimerkkiä. Jos sinulla on tunnus foorumille, kirjoituksesi voidaan julkaista tunnuksesi nimissä. Jos haluat, kerro viestissäsi että haluat julkaisun tunnuksesi nimissä.
      Kirjoituksen pituudella ei ole merkitystä. Pääasia on, että teksti liittyy hoitotyöhön. Kirjoituksen pitää olla sinun omasi ja aiemmin julkaisematon, toisilla sivuilla julkaistuja tekstejä emme ota vastaan.
      Pidätämme oikeuden editoida (kirjoitusvirheet, otsikko yms) tekstejä, sekä valita julkaistavat kirjoitukset.
      Ei muuta kuin näppis sauhuamaan! 
      Lue lisää...
×
×
  • Create New...