Jump to content
 •  

  Mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot yleistyneet erityisesti naisilla

  Hoitajat.net
  Kuvituskuva: Shutterstock

  Mielenterveysperusteisia sairauspoissaolokausia alkoi vuonna 2017 noin 16 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Kasvu näkyy kaikissa ikäryhmissä, naisilla jyrkempänä kuin miehillä. Suurin osa kasvusta aiheutui masennus- ja ahdistuneisuushäiriöistä. Asiasta kertoo Kelan tutkimusblogi.

  Käänne näyttää tapahtuneen ainoastaan mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden perusteella alkaneissa sairauspäivärahakausissa. Muissa diagnooseissa ei näy vastaavaa yleistymistä.

  Kelan asiantuntijan mukaan sairauspoissaolojen yleistyminen noususuhdanteen aikana voi viitata siihen, että työmarkkinoille on aikaisempaa enemmän työllistynyt myös terveydellisistä ongelmista kärsivää väestöä, jonka terveysongelmat tulevat nyt esiin sairauspoissaolojen kautta. Toinen taloussuhdanteisiin liittyvä selitys on se, että hyvän työllisyystilanteen aikana uskalletaan sairastaa, kun työttömäksi jäämisen pelko on pieni.

  Mielenterveysperusteiset sairauspoissaolot voivat liittyä myös muun muassa työelämän tahtiin ja työn tiedollisiin ja taidollisiin vaatimuksiin, ja muutokset näissä voivat johtaa psyykkisen kuormituksen kasvuun. Lisäksi muutosten taustalla voi olla myös mielenterveyshäiriöiden yhä parempi tunnistaminen ja hoito.

  Kelan mukaan lisäselvitykset mielenterveysperusteisten sairauspoissaolojen yleistymisestä ovat tarpeen, koska pelkkien tilastotietojen perusteella ei saada tietoa taustalla olevista syistä.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Voi liittyä myös pitkiin saikkuihin, joita on työterveyden hankala olla myöntämättä. Tiedän useita ihmisiä, jotka myöntävät suoraan käyttävänsä näitä syynä sairaslomiin edellä mainituista syistä. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Hoidokki

  Posted

  Ja esimiestoiminta unohdetaan taas tässäkin....sekin voi provosoida sairastumista. Psyykkinen sairastuminen on työpaikan barometri monella tapaa.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest mikä oli ennen diagnoosi

  Posted

  Huonot esimiehet sairastuttaa. Työpaikka kiusaaminen kohdistuu hoitoalalla enemmän naisiin kuin miehiin, se sairastuttaa.

  Päideasumis yksikön asuvista  sairaista suurin ammatti ryhmä oli hoitajat. Ennen haettiin selän takia sairista ym. nyt ei ole  häpee hakea masennuksennuksen takia sairista koska asiasta puhutaan, sitä ei enään tarvitse hävetä. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Keikkalainen!

  Posted

  Huono ammattitaidoton esimiehet ovat syynä useaan sairausloman hakuun ja vielä kerrotaan suoraan . Syy työpaikkakiusaaminen, kun saa olla omalla ilmoituksella pois töistä. Normaali henkilö, jos hammas on kipeä. Tilaa ajan hammaslääkäriin tai päivystykseen. Hoitaa asian välittömästi.  Mutta nykyisin on yksi veruke, olla poissa työstä ja vielä 3pv. Onko, edes hammassärkyä tai iskikö saihku vapaata mieli.

  Itse sain esimiehen takia paniikkihäiriön ja sydäntykytyksiä. Eli joudun käymään sairaalan kautta ja sydänfilmi otettiin. On, vuosia aikaa ja vieläkin näen painajaisia , jos kuulen pelkästään tämän esimiehen nimen. Olen ollut eri osastolla työssä ja sen aikainen esimies yllättyi kuinka vieläkin reagoi jo pelkään nimeen. Oli nyrkkeilysäkeillä käyttöä, tämän  kiusaajan esimiehen takia. Meni monta kuukautta, että opin nukkumaan ilman painajaisia tai sydämentykytyksiä. Nykyisin ei ole enää saa paniikkia vaan kierän kaukaa heti, jos tuntuu siltä. Olin muutama kk:si sitten siinä lähellä tätä kauhu työpaikkaa ja reagointi oli välitön. Niin hirveä lähiesimies oli, mutta osasi puheet kääntää on ympäri. On niin täydellinen, että......joka ei tuntenut meni halpaan. Ei, mitään hyvää sanomista ole hänestä.

  Oma vaisto  tai tuntemus on puntarina. Ei johtajien / lähiesimiesten " puheet". 

  Niin pahaa, ilkeätä henkilöä saa hakea ja vielä on lähiesimies.  Osaa olla niin kaveri muiden esimiesten kanssa, mutta hirveä  Suomalaisille työntekijöille. Moni lähti ovet paukkuen pois, keskellä työpäivää.  On vierasmaalaisia paljon ja välillä tuntui oikeasti olet ulkomailla työssä. Et kuulu yhtään Suomenkielistä sanaa , näiltä " työntekijöiltä" ja  muutenkin eivät ymmärtäneet on työpaikka ei KOTI.  En, ihmettele jos moni sieltä sai kammon hoitotyöhön.

  Oppii, katsomaan ensimmäisenä KUKA ON LÄHIESIMIES/ JOHTAJANA , en hae sinne töihin .  On, ensimmäinen kriteeri työpaikan haulla.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest prinsessan alainen

  Posted

  Niin totta edellinen teksti. Esimies voi tosiaan olla häijy alaisiaan kohtaan, vaikka näyttää ulkopuolisten silmiin ihan toisenlaiselta. Oma esimieheni on juuri tällainen, esittää positiivista mutta käytös alaisiaan kohtaan on ihan muuta. Hänelle työnteko on vallankäyttöä ja oman määräysvallan näyttämistä.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...