Jump to content
MAINOS
 • Maahanmuuttajataustaisten hoitajien sopeutumisen edistäminen suomalaiseen työympäristöön


  Hoitajat.net
   Share

  Hämeen ammattikorkeakoulun hoitotyön koulutusohjelmassa on valmistunut opinnäytetyö, jossa tarkastellaan miten maahanmuuttajataustaisten hoitajien sopeutumista suomalaiseen työympäristöön voidaan edistää perehdyttämisen avulla.

  Ausra Kulmajärven ja Vesa Ketolan opinnäytetyön tavoitteena oli tuottaa tietoa, jota voidaan hyödyntää ulkomaalaistaustaisten hoitajien perehdyttämisen kehittämisessä ja jonka avulla voidaan edistää heidän sopeutumistaan suomalaiseen hoitotyöhön. Opinnäytetyössä haluttiin selvittää, mitä voidaan oppia jo maahan tulleilta ja työssä olevilta lähi- ja sairaanhoitajilta ja miten heidän sopeutumisensa suomalaiseen työympäristöön on onnistunut perehdyttämisen avulla. 

  Tulosten mukaan hyvä perehdyttäminen parantaa hoitajien sopeutumista, työtyytyväisyyttä ja sitä kautta myös potilasturvallisuutta. Onnistunut perehdyttäminen vaikutta myös hoitajien työhyvinvointiin.

  Aihe on todella ajankohtainen, sillä Suomessa työskentelevien maahanmuuttajataustaisten hoitajien määrä kasvaa maahanmuuton lisääntyessä räjähdysmäisesti. Samaan aikaan suomalainen väestö vanhenee ja työikäisten suomalaisten määrä vähenee. Tulemme siis tarvitsemaan maahanmuuttoa selvitäksemme väestön vanhenemisesta, toteavat opinnäytetyön tekijät.

  Lue opinnäytetyö: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201601271680

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Miksiköhän suomalaisia lähihoitajia on satoja työttömänä? Siksi koska joka paikassa supistetaan henkilökuntaa.

  Link to comment
  Share on other sites

  Koulujen ei pitäisi päästää kielitaidottomia läpi. Silti kenttä vilisee näitä ja suomenkieltä osaavat joutuvat paikkaamaan järjettömiä lauseita jokaikinen päivä ja työvuoro. Turhan usein kielitaidottomuus johtaa huonontuneeseen hoidonlaatuun kun hoitsu ei ymmärrä antaa apua. Näitä tilanteita on jo nyt tullut todistettua ihan liikaa. 

  Toisekseen kielitaidottomiem paikka ei ole yövuoroissa, jolloin vähäinenkin taito katoaa alta aikayksikön. Sen lisäksi se on aivan mieletön turvallisuusriski kun hoitaja ei ymmärrä kuin sanan sieltä täältä mitä asiakas selittää. Tällaisten yövuoroissa olleiden "pelastajien" ja "yölla kaikki meni tosi huvin" raportoijien jälkeen tekisi mieli yrittää estää kaikin tavoin heidän töihin pääsy. Kielitaidoton työkaveri on aivan sairaan raskas taakka muutenki vaativan työn ohessa.  

  Link to comment
  Share on other sites

  3 tuntia sitten, Vieras kirjoitti:

  Sen lisäksi se on aivan mieletön turvallisuusriski kun hoitaja ei ymmärrä kuin sanan sieltä täältä mitä asiakas selittää. Tällaisten yövuoroissa olleiden "pelastajien" ja "yölla kaikki meni tosi huvin" raportoijien jälkeen tekisi mieli yrittää estää kaikin tavoin heidän töihin pääsy. Kielitaidoton työkaveri on aivan sairaan raskas taakka muutenki vaativan työn ohessa.  

  Mites, onko näillä suomalaisista kouluista valmistuvilla mamuilla mitään kielitaitotestiä tyyliin virkamiesruotsi? Melko huonolla kielitaidolla näkyy kyllä töitä tänä päivänä irtoavan etenkin vuodeosastoilta. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Tunti sitten, dino kirjoitti:

  Mites, onko näillä suomalaisista kouluista valmistuvilla mamuilla mitään kielitaitotestiä tyyliin virkamiesruotsi? 

  EOS, mutta syytä olis kyllä. Hoitajilla ja lääkäreillä.

  http://www.tehy.fi/tehy/ajankohtaista/?x22250=32076795

  Lainaa

  – Kaikki maahanmuuttajat eivät automaattisesti sovi hoito-, kasvatus- ja hoivatehtäviin, jotka vaativat soveltuvuutta, oikeaa motivaatiota ja riittävää kielitaitoa, täsmentää McLean. Siksi koulutus- ja työllistämispolkujen on oltava joustavia ja suunnittelussa on käytettävä henkilökohtaistamista. Yksilöllisten opinto- ja työllistämispolkujen laatiminen vaatii toki alkuun resursseja, mutta säästää virhevalintojen korjaamiselta jatkossa. 

   

  Link to comment
  Share on other sites

  21 tuntia sitten, dino kirjoitti:

  Mites, onko näillä suomalaisista kouluista valmistuvilla mamuilla mitään kielitaitotestiä tyyliin virkamiesruotsi? Melko huonolla kielitaidolla näkyy kyllä töitä tänä päivänä irtoavan etenkin vuodeosastoilta. 

  Mielestäni ei, koska sellainen ei kuulu opetussuunnitelmaan. Olisi ihan rassismia alkaa kielitaidottomia testaamaan. Porissa ainakin lähihoitajakoulussa pyöri joskus maahanmuuttajaryhmä, jossa sitten oli enemmän heidän tarpeisiin modattu opetussuunnitelma, mutta sen sisällöstä en tiedä mitään. En minä pitäisi huonona, että valvira vaatii hyväksytyn kielikokeen ennenkuin pääsee terhikkiin.

  Onhan se joskus hurjaa kun päivystävän lääkärin kanssa pitää asioida puhelimitse ja multa kun ei oikein tahdo venäjä taittua sen paremmin kuin lekurilta suomi :D

  Link to comment
  Share on other sites

  2011 vielä ymmärtämisopistossa pääsi kielitaidottomia läpi tai saivat parempia numeroita. Tästä nousi äläkkä. Nykypäivästä en tiedä.

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...