Jump to content
 •  

  Liukkaat kelit aiheuttivat ennätysruuhkat HUS:n päivystyksiin – henkilökunta venyi kuin suuronnettomuustilanteessa

  Hoitajat.net
  Jalan kipsaus Töölön tapaturma-asemalla 21.2.2017. Kuva: Paavo Holi/HUS.

  Liukas maanantai 20.2. oli yksi kaikkien aikojen vilkkaimmista päivistä HUS:n päivystyspoliklinikoilla. Poikkeuksellisen liukkauden aiheuttama potilastulva täytti odotustilat ja leikkaussalit. Päivä jää varmasti mieleen kaikille niille HUS:n työntekijöille, jotka olivat työvuorossa.

  Potilasmäärät kasvoivat eniten Lohjalla ja Hyvinkäällä, mutta myös Töölö, Jorvi, Peijas ja Porvoo kuormittuivat äärirajoille. HUS-alueen seitsemän kirurgian päivystyspoliklinikkaa hoitivat 20.-21.2 kaikkiaan 486 ylimääräistä potilasta vuoden 2016 yhden vuorokauden keskiarvoon verrattuna. Huippupäivä oli maanantai 20.2., jolloin kirurgian päivystyksiin tuli yli 500 potilasta. Määrä oli yli kolminkertainen normaaliin verrattuna. Tiistaina potilasmäärä tasaantui, mutta oli yhä tavallista suurempi.  

  – Näin suuren potilasmäärän hoitamista voi pitää toiminnallisesti jo suuronnettomuuteen verrattavana tilanteena, kertoo HYKS Tukielin- ja plastiikkakirurgian toimialajohtaja Jarkko Pajarinen.

  Vaikka päivystyksen potilasmäärä oli ennennäkemätön, saatiin potilaiden odotusajat tasoitettua jo seuraavan päivän aikana. 

  Erinomaiseen tulokseen päästiin henkilöstön joustavuuden avulla eli lisäämällä työvoimaa ja pidentämällä työaikoja. HUS-alueen sairaaloiden laaja yhteistoiminta helpotti myös koordinointia ja potilassiirtoja eri sairaaloiden välillä, Pajarinen sanoo.

  Odotusajat leikkauksiin kasvoivat suuren potilasmäärän vuoksi viikon loppua kohden, mutta normalisoituivat 25.2. mennessä. HUS-alueella on myös mobilisoitavissa poikkeuksellisen suuri leikkauskapasiteetti, alueen sairaaloissa on käytössä kaikkiaan 125 leikkaussalia.

  – Tässäkin tapauksessa leikkaukset saatiin hoidettua lisätyövoimalla ja työpäivää pidentämällä aamu- ja iltavuorojen aikana. Yöllä suoritettujen leikkausten määrä ei juurikaan kasvanut tavanomaisesta, toimialajohtaja Jarkko Pajarinen sanoo.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Vieras

  Posted

  Olisiko liukkauden poisto (kevyenliikenteen väylien hiekoitus, auraus, höylääminen ja kenties suolaaminen) tullut kertaluokkaa edullisemmaksi niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin?  Hienoa kuitenkin, että joustoa on taas löytynyt naisvaltaisella alalla yhteiskunnan eduksi.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...