Jump to content
 •  

  Liitot: Hoivakriisi ei ole poistunut – Yksityissektorille saatava palkankorotukset ja parannuksia työhyvinvointiin

  Hoitajat.net

  SuPer, Tehy ja ERTO vaativat kevään työehtoneuvotteluissa yksityisille sosiaali- ja terveyspalvelualoille vähintään vientialoja vastaavaa palkankorotusta. Samoin liitot edellyttävät, että yksityisen hoivan ja varhaiskasvatuksen työnantajat ryhtyvät kehittämään työoloja ja parantamaan henkilöstön jaksamista ja hyvinvointia.

  Lisäksi liitot ajavat palkkatasa-arvoa edistävää pitkää palkkaohjelmaa, jolla palkkaero miesvaltaisiin aloihin nähden kurottaisiin umpeen 10 vuoden aikana.

  – Yleisimmät syyt alan vaihtoon ovat työn vaativuuteen nähden liian matala palkka sekä kuormittavat työolot. Tulevalla neuvottelukierroksella on mahdollista kuroa yksityisen sosiaalipalvelualan palkkaeroa kuntasektoriin ja korjata sote-alan mainetta sekä veto- ja pitovoimaa. Aiempien vuosien maltilliseen palkkapolitiikkaan ei ole enää yksinkertaisesti varaa, sanoo sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri. 

  Liitot pyrkivät parantamaan henkilöstönedustajien eli luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen tiedonsaantia ja ajankäyttöä. Esimerkiksi paikallisesta sopimisesta ei ole mahdollista edes keskustella niin kauan kuin nämä toimintaedellytykset eivät ole kunnossa.

  – Hoivakriisi ei ole poistunut ja hoivayritysten on tehtävä konkreettisia toimia epäkohtien korjaamiseksi. Talkoot ovat nyt yksinkertaisesti ohi, toteaa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin yksityissektorin neuvottelupäällikkö Pia Zaerens.

  Kiky-tunnit saatava pois

  SuPer, Tehy ja ERTO haluavat kilpailukykysopimuksen mukaisen työajan lisäyksen pois työehtosopimuksesta.

  Liittojen neuvottelijat ja järjestöasiantuntijat ovat viime viikkoina kiertäneet yhdessä yhdellätoista paikkakunnalla tapaamassa jäsenistöä.

  – Jäsenistön tuki tavoitteille on merkittävä. Jäsenistö haluaa palkkatasa-arvon ja työolojen kehittämisen lisäksi eroon kiky-työajan pidennyksestä, kertoo Toimihenkilöliitto ERTOn edunvalvontajohtaja Saara Arola.

  Tilastokeskuksen tuoreen kyselyn perusteella kiky on kohdistunut naisiin ja etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon ammatteihin. Kyselyn perusteella säännöllinen viikkotyöaika kasvoi naisilla lähes puoli tuntia, kun miesten työajassa ei ole muutosta vuosien 2016 ja 2017 välillä.

  SuPer, Tehy ja ERTO muodostavat Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö ry:n (TSN). Järjestö neuvottelee Terveyspalvelualan työehtosopimuksesta, Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta, Avaintyönantajat ry:n työehtosopimuksesta, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön työehtosopimuksesta ja Työterveyslaitoksen työehtosopimuksesta.

  Neuvottelut uusista yksityisen sote-sektorin työehtosopimuksista käynnistyvät tällä viikolla. Nykyiset työehtosopimukset päättyvät pääosin maaliskuun lopussa.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Kun ajattelee paperialan työntekijän tuntipalkkaa n. 22 e/tunti ja lähihoitajan tuntipalkkaa n. 14.75e/tunti on aika käsittämätöntä edes lähtee pyytämään pientä palkankorotusta. Samalle tasolle palkat kuin edellä mainituilla, niin eiköhän hoitajia saada kentille. Kerta toisille löytyy, on löydyttävä muillekin. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Yksityisen sosiaalipalvelualan ja avaintyönantajat yms tessin työpaikkoihin en lähde surkean palkan ja todella huonojen työolojen vuoksi. Jos nämä firmat haluaa työntekijöitä on palkkaa nostettava samalle tasolle k tessin kanssa ja roimasti parannettava työoloja. Ei ole ihme, että on vaikea saada työntekijöitä... 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Julkinen ja on kyl 13,56€ tunti... Mistä noita oikein revitään? 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...