Jump to content
MAINOS
 • Liitot: Attendon säästöt heikentävät potilasturvallisuutta – yhtiö kiistää väitteet


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvituskuva: Shutterstock

  ERTO, SuPer ja Tehy tekivät kyselyn Kotkassa toimivien Attendon vanhuspalveluiden toimipisteiden työntekijöille. Kyselyn vastausten mukaan henkilöstömitoitus ei ole riittävä ja kiireen johdosta potilasturvallisuus heikentyy. Liittojen mukaan työvuoroissa käytetään paljon sijaisia, jolloin lääkehoito vaarantuu, koska sijaiset eivät tunne asukkaita.

  Vastausten perusteella vanhuksia ei ehditä hoitamaan tarpeeksi hyvin, koska hoitohenkilöstölle on siirtynyt paljon avustavia tehtäviä kuten pyykinhuoltoa ja ruoanlaittoa. Vastauksissa kerrotaan, että vanhusten hoitoon, ulkoiluun ja viriketoimintaan ei ole riittävästi aikaa.

  Liittojen mukaan tilanne johtuu Attendon säästöpäätöksistä. Yritys on viime vuonna päättänyt muun muassa lyhentää vakituisten työntekijöiden viikonloppuvuorojen pituutta ja sijaisten työvuorot on lyhennetty 6 – 7 tuntiin. Lisäksi yksikön päällikön tekemät työvuoroluettelot hyväksytetään keskushallinnossa, jossa työtunteja vähennetään. Tänä vuonna Attendo on poistanut vastaavat sairaanhoitajat, joten sairaanhoitajien työn määrä ja vastuu ovat kasvaneet.

  – Puutteellinen henkilöstömitoitus ja muut Attendon tekemät säästötoimenpiteet heikentävät potilasturvallisuutta merkittävästi. Tästä on aiheutunut muun muassa potilaiden kaatumisia ja hoidon laadussa ilmenneitä puutteita, liittojen tiedotteessa todetaan.

  Attendo kiistää liittojen väitteet

  Attendon viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Lauri Korkeaojan mukaan liittojen väitteet henkilöstön vähyydestä eivät pidä paikkaansa. Attendon mukaan sen henkilöstömitoitus ylittää jokaisessa yksikössä palvelun laatuvaatimuksia määrittelevän ikäihmisten laatusuosituksen tason ja vaatimukset.

  – Meillä on noin 300 hoivakotia, ja kysely tehtiin vain kolmessa hoivakodissa. Niiden perusteella ei voi leimata koko yhtiötä, Korkeaoja sanoo Iltalehden haastattelussa.

  Attendon väitteet ovat saaneet työntekijät takajaloilleen. Tehy-lehden mukaan työntekijöitä suututtaa etenkin se, että johdon lausuntojen perusteella saa käsityksen, että työntekijät valehtelevat.

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments  Allekirjoitan tämän täysin. Tein opiskeluaikana muutaman keikan Attendon vanhainkodissa ja sekä työntekijöillä että vanhuksilla oli niin surkeat oltavat,ettei se palvele ketään. Ikinä en menisi sinne enää töihin..

  Link to comment
  Share on other sites

  Minä myös allekirjoitan tämän. 30 avustettavaa asukasta, iltavuorossa ja viikonloppuisin neljä henkeä töissä joista yhden aika menee pitkälti keittiötöissä. Orjatyötä, ei oikein ikäihmisiä eikä työntekijöitä kohtaan.

  Link to comment
  Share on other sites

  33 minuuttia sitten, Vieras: Ex vakkari kirjoitti:

  Se työntekijä kelle on kertynyt kaikki palvelus vuosilisät niin  tekee viikolla arkivuoroja.Ei anneta pyhätöitä.Ja jos ajat omia etuja liiton kautta niin työt loppuu siihen.En suosittele työnantaja Attendoa kenellekkään..nim.kokenut kaiken tietää.

   

  Edited by mari44
  Link to comment
  Share on other sites

  En ole Attendolla, mutta toisessa yksityisessä firmassa töissä ja sen kyllä huomaa, kuinka numeroita ja tulosta tuijotetaan yli laadun ja työntekijöiden hyvinvoinnin. Joku jossain näilläkin firmoilla rikastuu ja se revitään hoitajien selkänahasta ja asukkaiden ja kuntien kukkaroista. Luvataan kuut taivaalta ja todellisuus onkin sitten jotain muuta. Itse en sijaisena edes vaivaantuisi töihin, jos olisi pelkkiä 6tunnin työpäiviä. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Pitää kyllä täysin paikkaansa myös muualla. Lähihoitajat pyykkäävät ja siivoavat, henkilöstömitoitus ei anna periksi hoitaa raportteja eikä kirjauksia kunnolla. Vanhusten voriketoiminta on ihan huuhaata ja ulos ei viedä kun ei ehditä. Valitettavasti en ikinä halua Attendon palvelukseen enää enkä suosittele muillekaan. Suurin kärsijä koko touhussa on ikäihminen joka noihin yksiköihin päätyy. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Keikkaa tehnyt ja joutunut toteamaan, että mitoitus ei todellakaan vastaa tarvetta. Myös koulutuksia pitäisi järjestää hoitajille. Keikkalaisilla lyhyet työvuorot. G 17 palkkaus on täysin alakanttiin kun kyseessä vaativa vanhustenhoitoyksikkö missä vanhuksilla erilaisista mielenterveydellisiä ongelmia jotka tuovat omat haasteensa työhön.

  Link to comment
  Share on other sites

  Korkeaoja on pahoittanut mielensä, kun vain kolmen hoivakodin kyselytulosta on tuotu julkisuuteen, ja sitä myöten tahraamaan koko yhtiön mainetta. Mielestäni kysely olisi hyvä tehdä kaikkiin kolmeensataan yksikköön! Miksei? Tulisi törkeyden oikea mittakaava esiin, ja samalla se, että tällainen toimintakulttuuri on koko ketjussa ja koskettaa siten tuhansia työntekijöitä sekä asukkaita. Törkeyden huippu koko mies!! 

  Ps.työskentelen itsekin Attendossa ja allekirjoitan lehtijutun täysin.

  Link to comment
  Share on other sites

  On harha luulla asioiden olevan vain Attendossa tällainen. Kilpailevissa yrityksissä aivan sama meno. Eikä vain lähihoitajat pyykkää ja tiskaa vaan ihan yhtälailla myös sairaanhoitajat koska heille ei ole useinkaan annettu sairaanhoidollista aikaa työhönsä. Sairaanhoitajan pitää suoriutua perustyöstä samalla tavalla kuin lähihoitaja ja tämän lisäksi pitäisi hoitaa sairaanhoitajalle kuuluvat velvollisuudet. Jos sairaanhoitaja menee hoitamaan sairaanhoidollisia töitä niin tällöin lähihoitajat joutuvat luonnollisesti hoitamaan sairaanhoitajan osuuden perustyöstä ja tämähän myös alkaa kiristämään työyhteisössä välejä. Ylitöitä ei sai tulla mutta milloin sitten hoidat rauhassa esim. Lääkehoitoon liittyviä asioita. Asukkaiden lääkehoito ja muu turvallisuus, hoiva suuressa vaarassa päivittäin eikä se johdu siitä ettei lähihoitajat ja sairaanhoitajat tekisi parastaan vaan siitä ettei yksinkertaisesti edes vikkelin hoitaja tässä tahdissa pärjää.

  Link to comment
  Share on other sites

  Yhden kuukauden Attendon vanhustyössä työskennelleenä voin sanoa että oli eka ja vipa kerta siinä puljussa. Ensinnäkin ruoka.. aivan kamalaa, ravintoköyhää ja todella pahanmakuista. Kaikkea mahdollisimman halpaa, kuten laihaa kaalikeittoa. Leipää ei saanu asukkaat ku kerran pari päivässä, vaikka pyysivät. Hyvin harvoin jälkiruokaa tarjolla. Salaattina pari pavun palasta.

  Hoito siellä oli muutenkin mielestäni hyvin ala-arvoista. Ei ehditty hoitaa esim kaatumisvammaa!! Mitä ihmettä? Hampaita ei kuulemma saanu pestä illalla, kun ei ehitty..

  Onneksi oon takaisin kunnalla töissä, missä sielläkin kyllä kiire on, mutta ruoka aivan eri luokkaa ja leipiä ei säästellä.. Hoito myös niin paljon inhimillisempää, eikä kukaan mulle kunnalla oo sanonu ettei asukkaiden hampaita aleta pesemään!

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...