Jump to content
MAINOS
 • Liikunnalla positiivinen vaikutus työkykyyn ja elämänlaatuun keski-ikäisillä naisilla


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvituskuva: Shutterstock

  Työkyvyn väheneminen iän myötä voi lisätä työssä kuormittumista ja siitä aiheutuvia työperäisiä oireita. Keski-iässä naisilla alkavat myös vaihdevuodet, joiden vaikutuksista naisten työkykyyn on olemassa melko vähän tietoa. Tuore väitöskirja osoittaa, että lisätyllä liikunnalla voidaan vaikuttaa keski-ikäisten naisten työkykykyyn, fyysiseen kuormittumiseen ja henkisiin voimavaroihin. Lisäksi se vähentää vaihdevuosioireita ja parantaa keski-ikäisten naisten elämänlaatua. 

  Tutkimukseen osallistui 176 Pirkanmaalaista naista, joilla oli häiritseviä vaihdevuosioireita. Tutkimus oli kuuden kuukauden satunnaistettu harjoittelututkimus, jossa tutkittavat jaettiin koe- ja kontrolliryhmiin. Koeryhmän naiset ohjeistettiin liikkumaan neljä kertaa viikossa. Liikuntakerroista vähintään kaksi oli ripeää kävelyä tai sauvakävelyä.

  Kuuden kuukauden harjoittelututkimuksen tulokset osoittavat, että liikunnan lisääminen hyvä vaihtoehto vaikuttaa omaan työkykyyn ja hyvinvointiin keski-iässä. Naisten koettu fyysinen kuormittuminen ja vaihdevuosioireitten määrä väheni, työkyky, elämänlaatu ja henkiset voimavarat paranivat.

  Hyvä työkyky koostuu tasapainosta työntekijän terveyden, omien voimavarojen, työn vaatimusten ja mahdollisuuksien sekä ulkoisten tekijöiden välillä. Työkyvyn tiedetään laskevan iän myötä ja se voi vaikuttaa ikääntyvän työntekijän työssä kuormittumiseen. Keski-iässä naisilla alkavat vaihdevuodet, jotka ovat naisen elämässä merkittävä ajanjakso. Vaihdevuosien aiheuttamat hormonitoiminnan muutokset voivat heikentää paitsi elämänlaatua, myös vaikuttaa työkykyyn ja yleisesti jaksamiseen työssä.

  Physical Exercise, Work Ability and Quality of Life in Middle-aged Women: short- and long-term effects of a randomized controlled intervention

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Samoin minulla. Kolmivuorotyö vie kaikki voimat. Ja sijaisena kun on niin lomat poltetaan sopimusten katkaisulla. Eli haaveeksi vaan jää kuntoilu ja kuntoutuslomat. Selkä paukkuu potilaita yksin siirrellessä kun osastolla on vastuuhoitajamalli eli teet yksin hoitotyöt neurologisella kuntoutusosastolla.

  Link to comment
  Share on other sites

  Oman jaksamisen takia teen nykyään keikkatyötä, itse voi määrätä miten paljon töitä ottaa. Talvella tein ylitöitäkin joka kuukausi, mutta keväästä syksyyn teen vähemmän. Suurin osa vakituisista nääntyy työtaakkaan. Meillä voi tehdä työvuorotoiveita ja pystyn järjestämään pari iltaa viikossa vapaata, jolloin olen urheilemassa. Lisäksi kävelen päivittäin paljon portaita ylös, kun kotihoidossa työskentelen,

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...