Jump to content
 •  

  Liikunnalla positiivinen vaikutus työkykyyn ja elämänlaatuun keski-ikäisillä naisilla


  Hoitajat.net

  Kuvituskuva: Shutterstock

  Työkyvyn väheneminen iän myötä voi lisätä työssä kuormittumista ja siitä aiheutuvia työperäisiä oireita. Keski-iässä naisilla alkavat myös vaihdevuodet, joiden vaikutuksista naisten työkykyyn on olemassa melko vähän tietoa. Tuore väitöskirja osoittaa, että lisätyllä liikunnalla voidaan vaikuttaa keski-ikäisten naisten työkykykyyn, fyysiseen kuormittumiseen ja henkisiin voimavaroihin. Lisäksi se vähentää vaihdevuosioireita ja parantaa keski-ikäisten naisten elämänlaatua. 

  Tutkimukseen osallistui 176 Pirkanmaalaista naista, joilla oli häiritseviä vaihdevuosioireita. Tutkimus oli kuuden kuukauden satunnaistettu harjoittelututkimus, jossa tutkittavat jaettiin koe- ja kontrolliryhmiin. Koeryhmän naiset ohjeistettiin liikkumaan neljä kertaa viikossa. Liikuntakerroista vähintään kaksi oli ripeää kävelyä tai sauvakävelyä.

  Kuuden kuukauden harjoittelututkimuksen tulokset osoittavat, että liikunnan lisääminen hyvä vaihtoehto vaikuttaa omaan työkykyyn ja hyvinvointiin keski-iässä. Naisten koettu fyysinen kuormittuminen ja vaihdevuosioireitten määrä väheni, työkyky, elämänlaatu ja henkiset voimavarat paranivat.

  Hyvä työkyky koostuu tasapainosta työntekijän terveyden, omien voimavarojen, työn vaatimusten ja mahdollisuuksien sekä ulkoisten tekijöiden välillä. Työkyvyn tiedetään laskevan iän myötä ja se voi vaikuttaa ikääntyvän työntekijän työssä kuormittumiseen. Keski-iässä naisilla alkavat vaihdevuodet, jotka ovat naisen elämässä merkittävä ajanjakso. Vaihdevuosien aiheuttamat hormonitoiminnan muutokset voivat heikentää paitsi elämänlaatua, myös vaikuttaa työkykyyn ja yleisesti jaksamiseen työssä.

  Physical Exercise, Work Ability and Quality of Life in Middle-aged Women: short- and long-term effects of a randomized controlled intervention


  OSALLISTU KESKUSTELUUN

  Keskustelu

  Recommended Comments

  Vieras: Ritu 53 v

  Lähetetty

  Työ vie kaikki mehut ja ajan. En ole jaksanut hoitaa itseäni.

   

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille
  Vieras: Helena55

  Lähetetty

  Samoin minulla. Kolmivuorotyö vie kaikki voimat. Ja sijaisena kun on niin lomat poltetaan sopimusten katkaisulla. Eli haaveeksi vaan jää kuntoilu ja kuntoutuslomat. Selkä paukkuu potilaita yksin siirrellessä kun osastolla on vastuuhoitajamalli eli teet yksin hoitotyöt neurologisella kuntoutusosastolla.

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille

  Ei kai oma/vastuuhoitaja sitä tarkoita ettei saa muita pyytää avuksi ja ettei työkaveria auteta?

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille

  Mä näytän ihan tuolta kun tuos kuvassa vaikka en reenaa, oon tuplasti vanhempi enkä oo edes nainen.

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille

  Oman jaksamisen takia teen nykyään keikkatyötä, itse voi määrätä miten paljon töitä ottaa. Talvella tein ylitöitäkin joka kuukausi, mutta keväästä syksyyn teen vähemmän. Suurin osa vakituisista nääntyy työtaakkaan. Meillä voi tehdä työvuorotoiveita ja pystyn järjestämään pari iltaa viikossa vapaata, jolloin olen urheilemassa. Lisäksi kävelen päivittäin paljon portaita ylös, kun kotihoidossa työskentelen,

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille


  Vieras
  Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
  Lisää kommentti

  ×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  Ajankohtaista

  FOORUMILLA KESKUSTELLAAN


×