Jump to content
MAINOS

Liikunnalla positiivinen vaikutus työkykyyn ja elämänlaatuun keski-ikäisillä naisilla


Hoitajat.net
 Share

Kuvituskuva: Shutterstock

Työkyvyn väheneminen iän myötä voi lisätä työssä kuormittumista ja siitä aiheutuvia työperäisiä oireita. Keski-iässä naisilla alkavat myös vaihdevuodet, joiden vaikutuksista naisten työkykyyn on olemassa melko vähän tietoa. Tuore väitöskirja osoittaa, että lisätyllä liikunnalla voidaan vaikuttaa keski-ikäisten naisten työkykykyyn, fyysiseen kuormittumiseen ja henkisiin voimavaroihin. Lisäksi se vähentää vaihdevuosioireita ja parantaa keski-ikäisten naisten elämänlaatua. 

Tutkimukseen osallistui 176 Pirkanmaalaista naista, joilla oli häiritseviä vaihdevuosioireita. Tutkimus oli kuuden kuukauden satunnaistettu harjoittelututkimus, jossa tutkittavat jaettiin koe- ja kontrolliryhmiin. Koeryhmän naiset ohjeistettiin liikkumaan neljä kertaa viikossa. Liikuntakerroista vähintään kaksi oli ripeää kävelyä tai sauvakävelyä.

Kuuden kuukauden harjoittelututkimuksen tulokset osoittavat, että liikunnan lisääminen hyvä vaihtoehto vaikuttaa omaan työkykyyn ja hyvinvointiin keski-iässä. Naisten koettu fyysinen kuormittuminen ja vaihdevuosioireitten määrä väheni, työkyky, elämänlaatu ja henkiset voimavarat paranivat.

Hyvä työkyky koostuu tasapainosta työntekijän terveyden, omien voimavarojen, työn vaatimusten ja mahdollisuuksien sekä ulkoisten tekijöiden välillä. Työkyvyn tiedetään laskevan iän myötä ja se voi vaikuttaa ikääntyvän työntekijän työssä kuormittumiseen. Keski-iässä naisilla alkavat vaihdevuodet, jotka ovat naisen elämässä merkittävä ajanjakso. Vaihdevuosien aiheuttamat hormonitoiminnan muutokset voivat heikentää paitsi elämänlaatua, myös vaikuttaa työkykyyn ja yleisesti jaksamiseen työssä.

Physical Exercise, Work Ability and Quality of Life in Middle-aged Women: short- and long-term effects of a randomized controlled intervention

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Samoin minulla. Kolmivuorotyö vie kaikki voimat. Ja sijaisena kun on niin lomat poltetaan sopimusten katkaisulla. Eli haaveeksi vaan jää kuntoilu ja kuntoutuslomat. Selkä paukkuu potilaita yksin siirrellessä kun osastolla on vastuuhoitajamalli eli teet yksin hoitotyöt neurologisella kuntoutusosastolla.

Link to comment
Share on other sites

Oman jaksamisen takia teen nykyään keikkatyötä, itse voi määrätä miten paljon töitä ottaa. Talvella tein ylitöitäkin joka kuukausi, mutta keväästä syksyyn teen vähemmän. Suurin osa vakituisista nääntyy työtaakkaan. Meillä voi tehdä työvuorotoiveita ja pystyn järjestämään pari iltaa viikossa vapaata, jolloin olen urheilemassa. Lisäksi kävelen päivittäin paljon portaita ylös, kun kotihoidossa työskentelen,

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...