Jump to content
MAINOS

Liian moni suomalainen ampuu ilotulitteita ilman suojalaseja


Hoitajat.net
 Share

Suomalaisista 22 prosenttia aikoo juhlistaa uuttavuotta ampumalla ilotulitteita, mutta heistä 18 prosenttia ei aio käyttää suojalaseja, käy ilmi Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä. Tukes muistuttaa, että suojalasien käyttö on ilotulitteiden ampujille lain mukaan pakollista ja suositeltavaa myös katsojille. Lisäksi Tukes kehottaa uudenvuoden juhlijoita käyttämään ilotulitteita varovaisesti, noudattamaan käyttöohjeita huolellisesti ja huolehtimaan ilmoitetuista turvaetäisyyksistä.

Kyselyn mukaan ilotulitteiden käyttäjistä valtaosa aikoo käyttää ilotulitteita vastuullisesti: lukea käyttöohjeet ja käyttää suojalaseja. Kuitenkin 18 prosenttia ilotulitteita hankkivista ei kertomansa mukaan aio käyttää suojalaseja ja 35 prosenttia ei aio tutustua ilotulitteiden käyttöohjeisiin etukäteen. Ilotulitteita hankkivista kahdeksan prosenttia aikoo hankkia niitä myös alaikäisille, mikä on vastoin lakia.

- Tuore kysely osoittaa, etteivät suomalaisten asenteet ole viime vuosina juuri muuttuneet. On erittäin valitettavaa, että suomalaiset aikovat vastoin lakia hankkia ilotulitteita alaikäisille ja käyttää ilotulitteita ilman suojalaseja. Ilotulitteet ovat K-18 räjähteitä ja niiden käyttöön liittyy aina riskejä, painottaa yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesista.

Viime vuodenvaihteessa valtaosa silmävamman saaneista oli aikuisia miehiä

Suojalasit suojaavat tehokkaasti ilotulitteiden aiheuttamilta silmävammoilta ja ovat olleet ilotulitteiden ampujille pakolliset joulukuusta 2009. Viime vuodenvaihteessa 2014–2015 Suomen sairaaloissa hoidettiin yhteensä 17 ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa. Vammautuneista kuusi oli 6–17-vuotiaita lapsia ja vammautuneiden joukossa oli myös ilotulituksen katsojia. Yksikään vammautunut aikuinen ei käyttänyt suojalaseja. Yhdellä vammautuneella lapsella oli suojalasit.

Negatiivisimmin suojalasien käyttöön suhtautuvat Tukesin kyselyn mukaan ilotulitteita ampuvat naiset (27 %). Useimmat naiset eivät aio ampua ilotulitteita (82 %), mutta suojalasit ovat suositeltavia myös katsojille. Ikäryhmistä negatiivisimmin suojalasien käyttöön suhtautuvat 25–34-vuotiaat.

‒ Suojalasipakko koskee ilotulitteiden ampujia, mutta suosittelen suojalaseja vahvasti myös katsojille. Lasit suojaavat silmiä tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä, roiskeilta ja pieniltä harhautuneilta ilotulitteilta. Laseja voi ostaa samasta myyntipisteestä kuin ilotulitteitakin, muistuttaa Harri Roudasmaa.

Ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alaikäisille on kielletty

Myyjät valvovat ikärajojen noudattamista ja vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, ettei ilotulitteita joudu alaikäisten käsiin. Suomessa saa olla myynnissä vain ilotulitteita, joissa on Tukes-hyväksyntä tai CE-merkki sekä suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Ilotulitteita saa myydä 27.12.­ - 31.12.2013 ja ampua uudenvuodenyönä kello 18‒02 välisenä aikana.

Kun ammut ilotulitteita, käytä tarkoitukseen sopivia suojalaseja

- Suojalaseissa tulee olla CE-merkintä ja tuotteen mukana suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Käyttöohjeessa pitää olla tuotteen tyyppitarkastaneen laitoksen nimi, osoite ja tunnusnumero ja suojalaseissa ja käyttöohjeessa viittaus standardiin EN 166, kertoo tuoteturvallisuusinsinööri Katri Sihvola Tukesista.

- Jos olet epävarma, voit aina tarkistaa myyjältä, mitkä suojalasit suojaavat ilotulitteilta.

Tukesin ilotuliteturvallisuuskampanja sosiaalisessa mediassa

Tukes haastaa ihmisiä kuvaamaan itsensä suojalasit päässä ja julkaisemaan kuvan some-kanavissa hashtagilla #muistasuojalasit. Lisäksi Tukes tekee yhteistyötä Eeddspeaks-tubettajan kanssa.

Twitter | Instagram  | Facebook

Tukes valvoo myynnissä olevien ilotulitteiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Ilotulitteiden käyttöä valvovat poliisit ja myyntiä pelastusviranomaiset. Tukes valvoo myös myynnissä olevien henkilönsuojainten vaatimustenmukaisuutta.

tukes-ilotulitus-rollup.jpg

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...