elvytyskoulutusten laadun kehittämisestä
Sairaanhoitajapäivillä 11.3.
Elvytyskoulutukseen laatu halutaan varmistaa Suomessakin kansainvälisten standardien avulla. Kurssin todistus on haluttu paperi kansainvälisillä työmarkkinoilla. Lokakuussa julkaistuissa elvytysohjeissa huomiota kiinnitetään etenkin kaikkien toimijoiden yhteispeliin.
EMA Group tuottaa yhdessä Suomen Elvytysneuvoston kanssa Euroopan Elvytysneuvoston (ERC) kansainvälisten koulutusformaattien mukaisia elvytys- ja hätätilannekoulutuksia terveydenhuollon ammattilaisille.
– Tuomme laatua elvytys- ja hätätilanteiden koulutukseen. Kurssit sisältävät korkealaatuista opetusta ja arvioituja opetusmenetelmiä. Opetuksen tasoa ja laatua seurataan ja varmennetaan, johtava lääkäri Tuomas Hiltunen EMA Groupista sanoo.
Kurssista saa todistuksen, joka on voimassa viisi vuotta ja pätevä kaikkialla maailmassa.
– Se on arvostettu paperi työnhaussa, jolla voi varmistaa osaamisensa. Kun kurssin on käynyt, tiedetään varmasti, mitä henkilö osaa, Hiltunen jatkaa.
Eritasoisia kursseja
Kursseja on kolme: BLS – Basic Life Support, ILS – Intermediate Life Support ja ALS – Advanced Life Support.
Näistä vaativin on ALS, joka kestää kaksi päivää ja sisältää runsaasti erilaisia simulaatioharjoituksia, pienryhmäopetusta sekä kirjallisen lopputentin ja näyttökokeen. ALS on tarkoitettu lääkäreille, sairaanhoitajille ja ensihoitajille, jotka työskentelevät päivittäin akuutisti sairaiden potilaiden parissa. Tällaisia toimipisteitä ovat sairaalapäivystykset, ensihoito sekä teho- ja leikkaussaliyksiköt.
ILS-kurssit on suunnattu kaikille terveydenhuollon ammattilaisille sairaanhoitopiireissä, terveysasemilla ja yksityisillä lääkäriasemilla.
Kurssien tavoitteena on riskipotilaiden varhainen tunnistaminen, ennaltaehkäisy, tehokas, standardoitu ja nopeasti aloitettu hoitoelvytys sekä oikeaoppinen elvytyksen jälkeinen hoito. Vaativilla ALS-kursseilla keskitytään lisäksi erityistilanteisiin.
Kurssien virallinen koulutuskieli on toistaiseksi englanti, mutta lähiopetus toteutetaan Suomeksi. EMA Group Oy on järjestänyt Suomessa elvytyskoulutusta vuodesta 1989.
Uusia ohjeita käytäntöön
Elvytysmenetelmien kehittämisessä huomiota kiinnitetään kokonaisuuksiin: ennaltaehkäisyyn väestössä, kaikkien kansalaisten tietoisuuden herättämiseen sekä sairaaloiden, hätäkeskusten ja ensihoidon yhteispeliin. Lokakuussa julkaistuissa elvytysohjeissa kannustetaan kaikkia kansalaisia parantamaan elvytystaitojaan.
– Jos yhä useampi osaa elvyttää, viivettä sydänpysähdyksen ensihoidon aloittamiseen ei tule. Elvytys- ja ensiaputaidot pitäisi saada peruskouluihin ja ymmärtää kansalaistaitoina. Tavoitteena on, että kaikki tunnistaisivat sydänpysähdyksen, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Jukka Vaahersalo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sanoo.
Ensihoitaja Paul Gowens kertoi Elvytys15-koulutuspäivillä joulukuussa, kuinka Edinburghissa on viety elvytysohjeita käytäntöön ja parannettu kansalaisten selviytymismahdollisuuksia. Gowens on ollut mukana suunnittelemassa ”Save a life” -kampanjaa, jonka tavoitteena on parantaa skotlantilaisten elvytystaitoja. Gowens toimii myös Skotlannin terveyshallinnon asiantuntijana.
Gowens kertoi projektista, jossa ensihoitajille Skotlannissa oli asennettu sydänpotilaiden elvytystä kuvaavat kamerat tutkimustarkoituksiin. Aihe pääsi näyttävästi paikallisten lehtien otsikoihin, mutta skotlantilaiset ensihoitajat pystyivät todentamaan, että kameroiden avulla saadusta tiedosta on paljon hyötyä ensihoidon kehittämisessä.
Katso Paul Gowensin haastattelu tästä videosta:
Tuomas Hiltunen puhuu uusista elvytysohjeista ja elvytyskoulutuksista myös hoitajien suurtapahtumassa Sairaanhoitajapäivillä 10–11.3. Katso ohjelma ja osallistu: sairaanhoitajapaivat.fi
toimittaja: Minna Pauliina Kataja
|
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now