Jump to content
MAINOS

Laakson sairaalassa kokeillaan maailman edistyksellisintä robottiteknologiaa – "Välkky-robotti toimii hoitohenkilökuntamme tukena"


Hoitajat.net
 Share

Välkky-robotti ja hoitaja potilaan sängyn äärellä.

Uusi huipputeknologinen robotti hoitaa sairaalassa yksinkertaisia hoitotyön tehtäviä, kuten aterian tarjoilua, apuvälineiden siirtelyä ja hiusten harjaamista. Robotti voi mitata myös elintoimintoja, kuten pulssia, lämpöä tai happisaturaatiota. Robotti toimii aina hoitajan ohjaamana.

– Robottia nimenomaan koekäytetään. Kokeilemme, mihin se pystyy. Kaikki tehdään potilaiden kanssa yhteisymmärryksessä ja niin, että potilaat saavat tarvitsemansa tuen ja hoidon, ylihoitaja ja projektipäällikkö Kirsi Ahonen kertoo. 

Robottia testataan yhdellä Laakson sairaala osastolla. Kokeilu alkaa toukokuussa ja se kestää noin kaksi kuukautta. Robotti on nimetty hoitajien toimesta Välkyksi.

Terveydenhuollon ammattilainen ohjaa robottia 

Kaksitoista hoitajaa on koulutettu ohjaamaan Välkkyä. Käytännössä robotin ohjaaminen tapahtuu joko erillisten ohjaushanskojen eli haptisten hanskojen, ohjauspuvun tai ohjaustuolin kautta.

– Välkky-robotti toimii hoitohenkilökuntamme tukena, hoitoalan ammattilaisen ohjaamana. Se ei missään nimessä korvaa meidän ammattilaisiamme, Ahonen painottaa.

Robotti hyödyntää elektronista ihoa ensimmäisenä maailmassa 

Robotti toimii langattomasti pitkienkin etäisyyksien päästä. Välkky-robotti toistaa reaaliaikaisesti sitä ohjaavan hoitajan kehon, käsien ja pään liikkeitä. Robotti hyödyntää toiminnassaan elektronista ihoa, joka mahdollistaa sen, että tuntoaisti välittyy robottia ohjaavan hoitajan sormenpäihin, kämmeniin ja tarvittaessa koko kehoon.

 – Elektronisen ihon avulla robotti kykenee tekemään hienovaraisiakin liikkeitä. Välkky on ainutlaatuinen robotti. Sitä voi verrata ainoastaan kirurgisiin robotteihin, jotka ovat myös kauko-ohjattavissa, mutta niissä ei ole tuntoaistia, Touchlab Limitedin toimitusjohtaja, perustaja ja tekniikan tohtori Zakareya Hussein kertoo.

Robotin toimittaa ja kokeilun rahoittaa Touchlab Limited. Yhtiö on pidemmän aikaa kehittänyt elektronista ihoa, joka mahdollistaa ihmismäisen kosketusaistin robotilla. Kyseessä on maailman edistyksellisin kauko-ohjattu robottiratkaisu, jota kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa sairaalassa. Robotti on alun perin kehitetty käytettäväksi avaruudessa.

Kokeilua koordinoi Helsingin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

"tuntoaisti välittyy robottia ohjaavan hoitajan sormenpäihin, kämmeniin ja tarvittaessa koko kehoon."   🙄

En itse haluaisi kokea tuota elämystä. Että pitäis vielä antaa työlle koko kehokin..... 😭 on tää maailma hullu  🤡

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Lisää ajankohtaisia

  • Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi murskaavan arvion Attendon Herajärven hoivakodista 27.6.2024. Yllätystarkastus paljasti, että hoivakodissa henkilöstön määrä ja kielitaito ovat täysin riittämättömiä. Aluehallintovirasto onkin määrännyt Attendo Hoivakoti Misteli Oy:n korjaamaan tilannetta pikaisesti tai muuten edessä on 350 000 euron uhkasakko.
   Tilanne on ollut hälyttävä: yksikössä oli paljon työvuoroja, joissa ei ollut riittävää määrää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Yksikössä oli 59 ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakasta. Iltavuorossa työskenteli kolme lähihoitajaa, muiden työntekijöiden ollessa opiskelijoita tai hoiva-avustajia. 
   Työntekijöiden kielitaito ei ollut riittävä tehtävien hoitamiseen. Palveluntuottajaa oltiin aiemmin useaan otteeseen ohjattu asettamaan henkilöstön kielitaito vaadittavalle tasolle. Ohjauksesta huolimatta yksikön henkilöstön kielitaito todettiin edelleen puutteelliseksi.
   Lisäksi aluehallintovirasto antoi huomautuksen Attendolle omavalvonnan puutteellisuudesta ja siitä, että sen antamat selvitykset eivät ole olleet totuudenmukaisia.
   Aluehallintovirasto vaatii Attendo Hoivakoti Misteli Oy:n huolehtimaan viipymättä siitä, että yksikön toiminta vastaa laadultaan sekä sisällöltään asiakkaiden palvelutarvetta ja vanhuspalvelulakia. Jos Attendo ei noudata määräyksiä 1.9.2024 mennessä, uhkasakko voidaan määrätä maksettavaksi kokonaisuudessaan.
   Lähde : AVI
   Lue lisää...
  • Tampereen, Turun ja Helsingin yliopistojen tutkimus paljastaa, että muistisairaiden hoivakoteihin pääsy ja hoidon laatu ovat puutteellisia. Haastattelututkimuksessa ilmeni, että hoitopaikan saaminen vaatii usein vakavia hoidontarpeita ja jo toteutuneita riskejä. Monesti hoitopaikka ei edes takaa tarpeiden mukaista hoitoa.
   Tutkija Jenny Paanasen mukaan hoivaköyhyys tarkoittaa hoidon riittämättömyyttä, vaikka hoitoa olisi tarjolla. Läheiset kuvaavat, miten hoivakotipaikan saaminen edellytti vaaratilanteen toteutumista ja omaishoitajien uupumista. Hoidon laatu vaihteli merkittävästi yksiköiden välillä, ja läheiset olivat huolissaan perustarpeiden kohtaamattomuudesta.
   Yliopistotutkija Jari Pirhonen varoittaa, että ympärivuorokautisen hoidon vähentäminen voi uhata hyvinvointivaltion olemassaoloa.
   Lue lisää tutkimuksen paljastuksista ja läheisten kokemuksista.
    
   Lue lisää...
  • Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti eilen lakiesityksen, joka leikkaisi sairauspäivärahoja 120 miljoonaa euroa. Tämä merkitsisi noin 13 % vähennystä kaikista sairauspäivärahamenoista. Tehy vastustaa esitystä, sillä se kurjistaisi erityisesti keskituloisia, joiden sairauspäiväraha pienenisi 300–400 euroa kuukaudessa. Joihinkin tuloluokkiin leikkaus olisi yli 20 % nykyisestä päivärahan määrästä.
   Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tyrmää esityksen ja toteaa, että kyse on toimenpiteestä, joka vaarantaa ennestään ahtaalla olevien ihmisten toimeentulon vakavalla tavalla.
   – Työntekijöiden talous ei kestä sitä, että työkyvyttömyysaikaista jo entuudestaan pientä päivärahaa leikataan 15–20 prosenttia. Tämä on pitkittyneen sairauden kohdanneiden henkilöiden ja heidän perheidensä kannalta täysin kohtuuton ja epärealistinen leikkaus, hehän eivät saa palkkaa, Rytkönen painottaa järjestön tiedotteessa.
   – Vaarana on, että raha ajaisi ratkaisuissa terveyden edelle ja töihin palattaisiin liian aikaisin, jolloin osasairausvapaa voisi toimia vastoin tarkoitustaan, Rytkönen sanoo.
   Tehyn juristi Jarkko Pehkonen kritisoi myös valtion toimintaa:
   – Ihmettelen kuinka valtio voi käyttää sairauspäivärahaa valtiontalouden tasapainottamiseen. Kyse on työntekijöiden ja työnantajien yhteisestä vakuutuksesta sairausajan toimeentuloon ja palkkamenoihin. Rahat pitäisi kohdentaa siihen mihin ne on tarkoitettu eli työntekijöiden sairauspäivärahamaksuihin.
   Lue lisää...
  • Hyvinkään sairaalassa työskennelleen potilaskuljettajan epäillään anastaneen rahaa kuljettamiltaan potilailta. Tällä hetkellä tiedossa olevia epäiltyjä tapauksia on yli kymmenen.
   HUS sai tiedon teoista toukokuussa. Tapauksen johdosta HUS on purkanut työntekijän työsuhteen ja tehnyt rikosilmoituksen poliisille. On mahdollista, että kaikki tapaukset eivät ole vielä tulleet ilmi. HUS suosittelee rikosilmoituksen tekemistä poliisille, jos joku epäilee joutuneensa vastaavanlaisen rikoksen uhriksi.
   Poliisitutkinnan ollessa kesken, HUS ei kommentoi tapausta enempää.
   Lue lisää...
  • Tehy tyrmää HUSin torstaina päätetyt lisäleikkaukset, jotka uhkaavat paitsi hoitajien työoloja, myös erikoisterveydenhuollon tasoa ja potilasturvallisuutta. HUSin budjettia leikattiin yllättäen 44 miljoonalla eurolla, mikä kasvattaa sopeutustarpeen vuoteen 2025 mennessä 99 miljoonaan euroon.
   – HUSin työntekijät eivät ole ansainneet tämän mittaluokan leikkauksia. Monet heistä työskentelevät jo ennen uusia säästöjä äärirajoilla, sanoo puheenjohtaja Millariikka Rytkönen Tehyn tiedotteessa.
   Viikko sitten HUS ilmoitti rekrytointikiellosta säästöpaineiden takia.
   – Jää nähtäväksi, haluavatko ammattitaitoiset hoitajat pysyä leikkauksilla runnellussa HUSissa töissä. Todennäköisesti hoitajakato pahenee, puheenjohtaja Rytkönen huomauttaa.
   HUSin toimitusjohtaja Matti Bergendahl varoitti HUSin tiedottessa, että päätökset vaarantavat HUSin perustehtävän hoitamisen. Myös Osmo Soininvaara ilmoitti eroavansa HUSin hallituksesta vastalauseena leikkauksille.
   Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen jakaa Soininvaaran huolen.
   –  Tämä uppoamaton laiva on nyt törmännyt jäävuoreen. Poliittisten päättäjien tehtävä on nyt päättää, soitetaanko kannella viulua vai pelastetaanko perustuslain turvaamat palvelut kansalaisille, Rytkönen sanoo.
   Lue lisää...
×
×
 • Create New...