
SuPerin jäsenkyselyn mukaan lähihoitajien työhyvinvoinnissa on havaittavissa lievää myönteistä kehitystä. Kyselyssä parhaita arvioita saivat säätiöt ja kunnat, kun taas hyvinvointialueet saivat heikoimmat arviot. Erityisesti terveyskeskusten vuodeosastoilla, vanhustenhoidossa ja kotihoidossa tilanne on edelleen haastava. Kuitenkin vanhustenhoidossa henkilöstön riittävyyden kokemus on parantunut verrattuna aikaisempiin kyselyihin.
Kysely paljasti, että työn raskauden kokemus on vähentynyt merkittävästi, vaikka edelleen 54 prosenttia vastaajista pitää työtään raskaana tai erittäin raskaana. Tämä on lähes 20 prosenttia vähemmän kuin aikaisempina vuosina. Erityisen raskasta työ on kotihoidossa, terveyskeskusten vuodeosastoilla ja vanhustenhoidossa. Yli 63-vuotiaat työntekijät kokevat työnsä kuormittavuuden sopivammaksi kuin nuoremmat.
Yli puolet vastaajista kokee edelleen, että työyksiköissä on liian vähän henkilökuntaa. Kuitenkin myönteistä kehitystä on havaittavissa, sillä henkilökunnan määrän sopivaksi kokeneiden määrä on kasvanut 18 prosenttia vuodesta 2020. Erityisesti vanhustenhoidossa kokemus henkilöstön riittävyydestä on parantunut: 42 prosenttia kokee, että henkilökuntaa on riittävästi, mikä on 23 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020.
– On erittäin tärkeää, että tämä myönteinen kehityssuunta jatkuu, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo. – Nähtäväksi jää, miten hallituksen päätös laskea minimihenkilöstömitoitusta vaikuttaa työhyvinvointiin vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa.
Kyselyn mukaan lähihoitajat pitävät tärkeimpänä työssään asiakkaita.
– Työ koetaan merkitykselliseksi, arvokkaaksi ja tärkeäksi, kun he saavat hoitaa, auttaa, kohdata ja ilahduttaa asiakkaitaan, kertoo SuPerin asiantuntija Sari Ilonummi.
Kysely toteutettiin tammi-helmikuussa 2024, ja siihen vastasi 8 896 työssäkäyvää SuPerin jäsentä, joista 95 prosenttia on lähi- tai perushoitajia. Vastauksia verrattiin vuosien 2016 ja 2020 vastaavien kyselyiden tuloksiin.
|
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now