Jump to content
 •  

  Lääkitysosio mobiilissa hoitajan tukena


  Hoitajat.net

  Lääkitysominaisuus toimii hoitajan tukena varmistaen oikeanlaisen lääkehoidon sekä ajantasaisen kirjauksen lääkitysohjelmaan. Kuva: Medanets/TYKS

  Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on ensimmäisenä suomalaisena erikoissairaanhoidon toimijana ottanut laajasti käyttöönsä hoitotyön mobiilisovelluksen lääkitysominaisuuden. Sen avulla potilaalle määrättyjen lääkkeiden tarkasteleminen ja annon kirjaaminen onnistuu älypuhelimella heti potilaan vieressä ja ajantasaiset tiedot ovat välittömästi kaikkien hoitoon osallistuvien nähtävillä.

  Potilasrannekkeen skannauksella tunnistetaan potilas ja tarkistetaan sovelluksesta oikea lääke, annos sekä antotapa. Sovellus tuo potilastietojärjestelmästä myös annosteluaikataulun, jolloin oikea lääke annetaan oikeaan aikaan. Lääkkeen antokirjauksesta jää heti merkintä potilastietojärjestelmään ja lääkkeiden tupla-antokertoja ei tule, kun reaaliaikainen tilanne näkyy koko hoitotiimille.

  Hoitajan voidessa tarkistaa lääkemääräykset ja aikaisemmat kirjaukset heti potilashuoneessa inhimilliset virheet vähentyvät ja aikaa säästyy potilashoitoon. Tiedonkulku ei keskeydy edes järjestelmäkatkosten aikana, sillä vikatilannetta edeltävä potilastieto on saatavilla sovelluksessa. 

  – Mikäli lääkkeen ohjelmoidusta antoaikataulusta poiketaan, antokirjauksista pystyy tarkistamaan ajankohdan, jolloin lääke on potilaalle annettu. Tämä todettiin tärkeäksi esimerkiksi tapauksessa, jolloin kaksi antibioottia oli ohjelmoitu annettavaksi potilaalle samaan aikaan. Täsmällisen antokirjauksen perusteella pystyttiin selvittämään potilaan saaman vaikean allergisen reaktion aiheuttaja. Myös muita lääkitykseen liittyviä sivuvaikutuksia on pystytty tunnistamaan, kertoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin suunnittelija Riitta Danielsson-Ojala.

  Mobiilikirjaaminen hoitotyössä

  Hoitotyössä kirjataan tiedot usein kahteen kertaan: ensin potilaan vierellä paperille ja myöhemmin samat tiedot kirjataan tietokoneella potilastietojärjestelmään. Tämä vie henkilökunnan aikaa sekä aiheuttaa virheitä ja viivytyksiä tietojen päivittymiseen. Tästä syystä mobiilikirjaus on otettu käyttöön useassa sairaanhoitopiirissä.

  Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mobiilin lääkitysominaisuus on osa laajempaa sovellusta. Hoitotyön mobiilikirjaamissovelluksella voidaan nähdä ja kirjata laajasti potilaan tietoja, kuten esimerkiksi:

  • Vitaalit, muut fysiologiset suureet, nesteet 
  • Lääkityksen selaus ja antokirjaus
  • Kivunhoidon seurantakirjaukset
  • Riskianalyysit ja lomakkeet
  • Potilaan voinnin ennakkopisteytys
  • Liitännät potilasmonitorijärjestelmiin 

  Onko sinulla kokemusta mobiilikirjaamisesta? Jätä kommentti!


  OSALLISTU KESKUSTELUUN

  Keskustelu

  Recommended Comments

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut.  Vieras
  Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
  Lisää kommentti

  ×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  AJANKOHTAISTA

  Foorumilla keskustellaan

×