Jump to content
 •  

  Kysely: Valtaosa suhtautuu myönteisesti robotteihin hyvinvointipalveluissa


  Hoitajat.net

  Suurimpina haasteina vastaajat näkivät inhimillisen kosketuksen ja vuorovaikutuksen vähenemisen. Kuvituskuva: Shutterstock

  Lappeenrannan teknillisen yliopiston kyselytutkimuksen mukaan enemmistö suhtautuu hyvin myönteisesti robottien käyttöön hyvinvointipalveluissa. Vastaajista 75 prosenttia oli tätä mieltä. Hieman yli puolet totesi, että heidän suhtautumisensa robotteihin on viime vuosina muuttunut myönteisemmäksi aiempaan verrattuna.

  Vain neljä prosenttia vastaajista oli ehdottomasti sitä mieltä, ettei hyväksyisi robottia osallistumaan omaan hoitoonsa tulevaisuudessa. Vastaajien mielestä robotit voisivat osallistua avustaviin tehtäviin, kuten siivoukseen tai aterioiden jakamiseen. Muutama vastaaja ehdotti, että robotit voisivat osallistua turvallisuuteen tai valvontaan liittyviin tehtäviin. Osan mielestä pitäisi olla enemmän tutkimustietoa robottien käytön eduista ja haitoista ennen kuin he hyväksyisivät, että robotti osallistuisi heidän hoitoonsa. 

  Tutkijoiden mukaan kolme merkittävää asiaa hidastavat robottien käyttöönottoa hyvinvointipalveluissa: hoiva- ja hoitokulttuuri, muutosvastarinta ja pelko robotteja kohtaan. Vastaavasti merkittävimpiä robottien käyttöönottoa edistäviä tekijöitä puolestaan olivat vastaajien mukaan kokeilukulttuuri, teknologiatarjonta, robottiteknologian kotimainen kehittäminen ja teknologiakiinnostus. Tutkijoiden mukaan vaikuttaa siltä, että mitä enemmän ihmisillä on tietoa ja kokemusta robottien käytöstä hyvinvointipalveluissa, sitä myönteisemmin he siihen suhtautuvat.

  Vastaajat arvioivat robotiikan yleistymisen tuovan mukanaan uusia ammatteja, esim. huoltoon ja perehdytykseen liittyviä. Uudenlaista osaamista tarvitaan vastaajien mukaan muun muassa erilaisista teknologiaratkaisuista, robottien käytöstä, robottien mukanaan tuomista työelämän muutoksista ja robottiteknologian sosiaalisesta ulottuvuudesta. Kokonaisuuksia tulisi osata hallita paremmin.

  Raportti: Robotit innovaationa hyvinvointipalveluissa – Kysely kentän eri toimijoiden tarpeista, rooleista ja yhteistyöstä

  Työtoverina hoivarobotti

  Robottien käyttö hyvinvointipalveluissa lisääntyy. Mitä kokemuksia siitä on saatu, ja miltä tulevaisuus näyttää? Tällä Lappeenrannan teknillisen yliopiston videolla Marja Hietanen kertoo palvelutalon asiakkaiden ja henkilöstön kokemuksia Zora-palvelurobotin käytöstä.

   


  OSALLISTU KESKUSTELUUN

  Keskustelu

  Recommended Comments

  Kukaan ei ole vielä kommentoinut.  Vieras
  Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
  Lisää kommentti

  ×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  Ajankohtaista

  FOORUMILLA KESKUSTELLAAN


×