Jump to content
MAINOS

Kotihoidon vanhukset tarvitsevat apua ulkoiluun


Hoitajat.net
 Share

Monet vanhukset eivät pääse tai uskalla lähteä ulos heikentyneen liikkumiskyvyn, esteellisen ympäristön tai muistiongelman vuoksi. Vie vanhus ulos -kampanja kannustaa vapaaehtoisia tukea tarvitsevien iäkkäiden ulkoiluystäviksi. Kampanjaa suojelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Iäkkäiden ulkona liikkumisen tarve säilyy, vaikka terveyden ja toimintakyvyn heikkenemisen myötä päivittäinen elinpiiri supistuu. Vihreä ympäristö virkistää ja rauhoittaa mieltä sekä tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Kävely ulkona pitää yllä muistitoimintoja ja vaihteleva maasto harjoittaa jalkojen lihasvoimaa ja tasapainoa. Viherympäristön myönteiset vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen ovat iäkkäillä voimakkaampia ja yhtenäisempiä kuin muilla aikuisilla.

- Kansallisen RAI -arviointi- ja seurantajärjestelmän mukaan säännöllisen kotihoidon iäkkäistä asiakkaista joka toinen pääsee ulos enintään kerran viikossa. Ulkoilumahdollisuudet vähenevät entisestään, jos iäkkäällä on avun tarvetta arkisissa perustoiminnoissa, toteaa ylilääkäri Matti Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Tule toteuttamaan iäkkäiden ulkoilu-unelmia

Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja 6.9.–6.10.2016 kannustaa vapaaehtoisia iäkkäiden ulkoiluystäviksi. Ulkoiluystävä voi sopia yhteisen ulkoiluhetken läheisensä kanssa tai tarjoutua kävelykaveriksi palvelukodin asukkaalle. Kirjaamalla ulkoilukerrat ja -tarinat vievanhusulos.fi -sivustolle on mukana kampanjan viikkoarvonnoissa. Iäkkäiden ulkoilu-unelmia jaetaan hästägillä #vievanhusulos kampanjan Facebook-sivulla.

- Tänä vuonna lähes 30 koulutettua kampanjalähettilästä tuo lisävoimia kampanjointiin. He rekrytoivat omilla paikkakunnilla ulkoiluystäviä palvelutalojen ja kotihoidon asukkaille sekä koordinoivat eri tahojen kanssa ulkoiluystävätoimintaa. Lisäksi he järjestävät ulkoilutapahtumia valtakunnallisena iäkkäiden ulkoilupäivänä 6.10. vanhustenviikolla, kertoo suunnittelija Heli Starck Ikäinstituutista.

Vie vanhus ulos -kampanjaa on toteutettu vuodesta 2011. Innokkaimmin kampanjaan ovat osallistuneet palvelutaloissa työskentelevät hoitotyön ammattilaiset, järjestöjen vapaaehtoiset, oppilaitokset ja lukuiset yksityiset henkilöt.

- Olisi hienoa, jos valtakunnallisesta iäkkäiden ulkoilupäivästä muotoutuu työpaikoilla, oppilaitoksissa ja kouluissa perinne, jolloin lähdetään yhdessä ulkoilemaan ikäihmisten kanssa, jatkaa Starck.

Ulkoiluystävän muistilista

  • Tutustu iäkkään terveydentilaan ja kysy päivän vointia
  • Perehdy apuvälineiden käyttöön
  • Sovi yhdessä kävelyreitin pituus ja kohde
  • Ole tukena ja avusta vain tarvittaessa
  • Nauttikaa ulkoilusta ja toistenne seurasta!

www.vievanhusulos.fi

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...