Jump to content
MAINOS

Kevät on vaikeiden vammojen sesonkiaikaa


Hoitajat.net
 Share

Traumasimulaatioharjoituksissa voidaan edetä aina ensivaiheen tutkimisesta ja kriittisten peruselintoimintojen vakauttamisesta leikkaussaliympäristöön. Kuvan simulaatiossa harjoitellaan hätätilapotilaan siirtämistä leikkaussaliin.

Kevät on sesonkiaikaa Suomen suurimmassa traumakeskuksessa, HUS:n Töölön sairaalassa. Erilaisten vaikeasti loukkaantuneiden tapaturmapotilaiden määrä kasvaa  juuri huhti- ja toukokuussa, kun liikenteeseen tulevat pyöräilijät ja moottoripyöräilijät, rakentaminen vilkastuu ja mm. itsemurhayritykset lisääntyvät.  Töölön sairaalaan on keskitetty vaikeimpien tapaturmien hoito koko sairaanhoitopiirin ja osin myös muun Suomen alueelta.

Pyöräilijöitä tulee Töölön sairaalan Tapaturma-aseman kautta hoitoon noin 500 vuosittain, eniten juuri touko-syyskuun välisenä aikana. Vakavia vammoja on paljon, ja ne paikantuvat tyypillisesti päähän, kasvoihin, yläraajoihin ja rintakehän alueelle. Valtaosa pyöräilytapaturmista tapahtuu ilman toista osapuolta.

Moottoripyöräilijöiden vammat ovat keskimäärin vaikeita. Vammojen vakavuus ja määrä on melko usein verrannollinen onnettomuushetkellä olleen nopeuteen. On tavallista , että potilaalla on aivovamma, useita murtumia (lantio, ranka, raajat) sekä rintakehän ja/tai vatsan elinten ja alueen vammoja. Näiden vammojen hoito vaatii usein useita kirurgisia toimenpiteitä sekä tehohoitoa ja pitkää kuntoutusta. 

Rakentamisen yhteydessä tapahtuu tyypillisesti putoamistapaturmia. Niissä vamman vakavuuteen vaikuttavat keskeisesti putoamiskorkeus ja alusta. Tavallisia vakavia vammoja ovat lantiorenkaan ja rangan murtumat, sisäelinten ja suurten suonien vammat, aivovammat ja alaraajan murtumat.

Jatkuva harjoittelu on osaamisen perusta

Vuosittain Töölön sairaalan Tapaturma-asemalla on noin 20 000 potilaskäyntiä, näistä tapaturmapotilaita on noin 80 %. Vaikeasti vammautuneita on vuosittain on noin 120-150.  Näiden potilaiden hoidossa tarvitaan usein monen kirurgisen erikoisalan yhteistyötä ja tehohoitoa.

Töölön sairaalassa traumapotilaiden korkeatasoinen hoito perustuu traumahoitoon erikoistuneiden lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan vahvaan osaamiseen ja kokemukseen sekä systematisoituun traumaprotokollaan ja säännölliseen harjoitteluun, ns. traumasimulaatioon.

Traumasimulaatio on moniammatillinen yhteistyöharjoitus, jossa harjoitellaan vaikeasti vammautuneen potilaan ensihoitoa, talon käytänteitä ja kommunikaatiota huippumodernilla, tietoneohjatulla simulaationukella.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...