Jump to content
 •  

  Kevät on vaikeiden vammojen sesonkiaikaa

  Hoitajat.net
  Traumasimulaatioharjoituksissa voidaan edetä aina ensivaiheen tutkimisesta ja kriittisten peruselintoimintojen vakauttamisesta leikkaussaliympäristöön. Kuvan simulaatiossa harjoitellaan hätätilapotilaan siirtämistä leikkaussaliin.

  Kevät on sesonkiaikaa Suomen suurimmassa traumakeskuksessa, HUS:n Töölön sairaalassa. Erilaisten vaikeasti loukkaantuneiden tapaturmapotilaiden määrä kasvaa  juuri huhti- ja toukokuussa, kun liikenteeseen tulevat pyöräilijät ja moottoripyöräilijät, rakentaminen vilkastuu ja mm. itsemurhayritykset lisääntyvät.  Töölön sairaalaan on keskitetty vaikeimpien tapaturmien hoito koko sairaanhoitopiirin ja osin myös muun Suomen alueelta.

  Pyöräilijöitä tulee Töölön sairaalan Tapaturma-aseman kautta hoitoon noin 500 vuosittain, eniten juuri touko-syyskuun välisenä aikana. Vakavia vammoja on paljon, ja ne paikantuvat tyypillisesti päähän, kasvoihin, yläraajoihin ja rintakehän alueelle. Valtaosa pyöräilytapaturmista tapahtuu ilman toista osapuolta.

  Moottoripyöräilijöiden vammat ovat keskimäärin vaikeita. Vammojen vakavuus ja määrä on melko usein verrannollinen onnettomuushetkellä olleen nopeuteen. On tavallista , että potilaalla on aivovamma, useita murtumia (lantio, ranka, raajat) sekä rintakehän ja/tai vatsan elinten ja alueen vammoja. Näiden vammojen hoito vaatii usein useita kirurgisia toimenpiteitä sekä tehohoitoa ja pitkää kuntoutusta. 

  Rakentamisen yhteydessä tapahtuu tyypillisesti putoamistapaturmia. Niissä vamman vakavuuteen vaikuttavat keskeisesti putoamiskorkeus ja alusta. Tavallisia vakavia vammoja ovat lantiorenkaan ja rangan murtumat, sisäelinten ja suurten suonien vammat, aivovammat ja alaraajan murtumat.

  Jatkuva harjoittelu on osaamisen perusta

  Vuosittain Töölön sairaalan Tapaturma-asemalla on noin 20 000 potilaskäyntiä, näistä tapaturmapotilaita on noin 80 %. Vaikeasti vammautuneita on vuosittain on noin 120-150.  Näiden potilaiden hoidossa tarvitaan usein monen kirurgisen erikoisalan yhteistyötä ja tehohoitoa.

  Töölön sairaalassa traumapotilaiden korkeatasoinen hoito perustuu traumahoitoon erikoistuneiden lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan vahvaan osaamiseen ja kokemukseen sekä systematisoituun traumaprotokollaan ja säännölliseen harjoitteluun, ns. traumasimulaatioon.

  Traumasimulaatio on moniammatillinen yhteistyöharjoitus, jossa harjoitellaan vaikeasti vammautuneen potilaan ensihoitoa, talon käytänteitä ja kommunikaatiota huippumodernilla, tietoneohjatulla simulaationukella.


  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...