Jump to content
MAINOS

Kätilön antama synnytysvalmennus sairaalassa vähentää tehokkaasti synnytyspelkoja


Hoitajat.net
 Share

Kuvituskuva: Shutterstock

Synnyttämiseen liittyvien asioiden pelkääminen on ensisynnyttäjillä nykyään yleistä ja synnytyspelkodiagnoosin saaneiden äitien määrä on Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana kaksinkertaistunut. Ensisynnyttäjien synnyttämiseen valmentavia palveluita on resurssipulan vuoksi kuitenkin karsittu ja esimerkiksi synnytyssairaalaan tutustuminen toteutetaan yhä useammin virtuaalisesti.

Tuoreen väitöskirjan mukaan sairaalassa järjestetty valmennus on tehokas keino ensisynnyttäjien synnyttämiseen liittyvien pelkojen ennaltaehkäisemisessä ja lieventämisessä. Synnytysvalmennus näyttäisi auttavan erityisesti niitä ensisynnyttäjiä, jotka eivät kovastakaan synnytyspelosta huolimatta hakeudu synnytyspelkohoitoihin. Sairaalassa toteutettuna synnytysvalmennuksella pystytään myös tehostamaan äitiyshuollon toimintaa vähentämällä valmentautumisen päällekkäisyyttä. 

Vanhempien kokemusten mukaan sairaalassa valmentautuminen mahdollistaa kokonaisvaltaisen synnytysympäristöön tutustumisen. Valmennus vähentää myös sairaalaan tulemisen jännittävyyttä synnytyksen käynnistyttyä, lisää luottamuksen tunnetta sekä oikaisee virheellisiä synnyttämiseen liittyneitä mielikuvia.

Väitös: Synnytysvalmennus kätilötyön interventiona: Ensisynnyttäjien valmennuskokemukset ja valmennuksen vaikuttavuus

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...