Jump to content
MAINOS

Järjestöt: SoTe-uudistus ensisijainen – ei aluehallinto


Hoitajat.net
 Share

Terveydenhuoltoalan järjestöt Lääkäriliitto, SuPer ja Tehy näkevät viisi nykyistä erityisvastuualuetta tarkoituksenmukaiseksi perustaksi sote -uudistukselle. Uudistus on tehtävä sote-palveluiden tarkoituksenmukaisen järjestämisen ja tuottamisen näkökulmasta eikä hallinnon ehdoilla.

Terveydenhuoltoalan ammattihenkilöitä edustavat järjestöt Lääkäriliitto, SuPer ja Tehy ovat huolestuneena seuranneet sote -uudistuksen valmistelua. Hallitusohjelman mukaan järjestämisratkaisu valmistellaan enintään 19 itsehallinnollisen alueen pohjalta.  14.8. julkaistun selvityshenkilöraportin mukaan alueita tulisi olla 9-12, jolloin alueilla olisi riittävä taloudellinen kantokyky kyetäkseen järjestämään kattavat sosiaali- ja terveyspalvelut. Samalla niistä muodostuisi ”sopivia ja luontevia kokonaisuuksia” muidenkin alueille ajateltujen, kuntien tai valtion keskus- ja aluehallinnon tehtävien hoitamiseen.

Terveydenhuoltoalan järjestöjen mielestä sote -uudistus tulee tehdä ensisijaisesti terveydenhuollon ja sosiaalitoimen palvelun järjestämisen näkökulmasta – ei aluehallinnon tai muiden alueille suunniteltujen tehtävien ehdoilla. Järjestöjen mukaan viisi nykyisiä erityisvastuualueita vastaavaa itsehallintoaluetta ovat riittävä ja tarkoituksenmukainen määrä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen. Vain näin voidaan taata kansalaisten palvelujen saaminen ja uudistukselle asetettujen huomattavien säästötavoitteiden toteutuminen.

Mikäli itsehallinnollisia alueita perustetaan samalle erityisvastuualueella useampia, on seurauksena alueiden välisen kilpavarustelun jatkuminen. Se johtaa taloudellisten ja henkilöstöresurssien ohjautumiseen erikoissairaanhoitoon eikä perustason palveluiden vahvistamiseen, mikä kuitenkin on uudistuksen keskeinen tavoite. Uudistukselle asetettu julkisten menojen säästötavoite jää samalla toteutumatta.

Erityisvastuualueet ovat olemassa oleva rakenne, jolla on laissa säädetty velvoite alueen sisäisestä työnjaosta sopimiseen. Ne ovat kykeneviä vastaamaan myös vaativan erikoissairaanhoidon palveluista alueellaan lukuun ottamatta valtakunnallisesti keskitettäviä palveluja. Ei ole tarkoituksenmukaista pirstaloida järjestelmää ja haaskata resursseja tarpeettoman monien alueiden hallintoon, vaikka hieman pienemmätkin alueet voisivat täyttää riittävän taloudellisen kantokyvyn vaatimuksen.

Lähde: liittojen tiedote.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...