Jump to content
MAINOS

Ihmisen parhaaksi -palkinto Ritva-Liisa Väätäiselle lasten ja nuorten ylipainon hoidon kehittämisestä


Hoitajat.net
 Share

Vuoden 2016 Ihmisen parhaaksi -palkinnoin sai Ritva-Liisa Väätäinen. Kuva: Messukeskus.

Vuoden 2016 Ihmisen parhaaksi -palkinto luovutettiin tänään Messukeskuksessa Helsingissä järjestettävillä Sairaanhoitajapäivillä sairaanhoitaja Ritva-Liisa Väätäiselle. Väätäinen on työskennellyt Kuopion yliopistollisen (KYS) sairaalan lasten ja nuorten klinikalla koko työuransa ajan vuodesta 1985 ja lasten ja nuorten vaikean ylipainon hoidon kehittämisessä ja lihavuuden ehkäisyssä vuodesta 2005. 5000 euron arvoisen palkinnon lahjoittavat Suomen Messusäätiö ja Suomen sairaanhoitajaliiton omistama koulutus- ja kustannusyhtiö Fioca Oy.

Ritva-Liisa Väätäinen on ollut aloittamassa ja kehittämässä Painopolku interventio-ohjelmaa moniammatillisessa tiimissä vuodesta 2005 alkaen. Väätäinen on verkostoitunut asiantuntijuusalueellaan ja pitänyt esityksiä useilla foorumeilla lasten painonhallinnasta. 

– Lasten ja nuorten vaikean ylipainon hoidossa moniammatillisen tiimin osaamisella ja tuella on suuri merkitys. Vaikea lihavuus tuo terveysongelmien lisäksi myös muita kuormittavia asioita kuten esimerkiksi mielialaongelmia, sosiaalista syrjäytymistä ja itsetunto-ongelmia. Näihin asioihin puuttuminen on edellytyksenä painonhallinnan onnistumiselle. On tärkeää, että lapsi, nuori ja perhe saa moniammatillisen tiimin tuen ja avun johon kuluu lääkäreitä, psykiatrinen työryhmä, ravitsemusterapeutti ja fysioterapeutti, Väätäinen sanoo. 

Ritva-Liisa Väätäinen on ollut kehittämässä ja toteuttamassa jo vuosien ajan sairaanhoitajan vastaanottotoimintaa. Lisäksi hän on osallistunut aktiivisesti hoitopolkujen laatimiseen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Hän on ollut myös mukana kehittämässä syömishäiriötä sairastavien lasten ja nuorten hoitotyötä KYSissa.

– Hoitopolkuja suunnitellaan räätälöiden nuoren ja perheen tarpeita ja toiveita kuunnellen. Hoidon alussa kysytään, millaista apua he kokevat tarvitsevansa ja asetetaan yhdessä tavoitteita hoidolle. Jokainen lapsi ja nuori tulevat juuri sellaisena kuin he ovat. Tavoitteena on viestiä, että olemme tässä samalla puolella ja yhteistyössä hoitamassa asioita kuntoon.   

Ritva-Liisa Väätäinen pitää osaamistaan jatkuvasti yllä kouluttautumalla aktiivisesti. Hän on osallistunut muun muassa Näyttöön perustuva hoitotyö eläväksi -täydennyskoulutukseen, jonka aikana hän perehtyi motivoivan haastattelun menetelmään syvällisesti muun muassa hakemalla siitä tutkimusnäyttöä. Motivoivan haastattelun menetelmät ovatkin vakiintuneet työskentelytavaksi lasten ja nuorten painonhallinnan ohjauksessa. 

– Motivoiva haastattelu on menetelmä, joka antaa työkaluja painonhallinnan ohjaukseen. Toivoisin, että normaalipainon vaaliminen nähtäisiin tärkeänä terveysarvona, ympäristöllä on tässä merkittävä rooli.   

Väätäinen on arvostettu pitkän linjan ammattilainen. Mistä hän saa innostusta työhönsä?

– Lasten ja nuorten asiat ovat minulle sydäntä lähellä, Ritva-Liisa Väätäinen tiivistää.

Suuri merkitys kansanterveydelle 
Ihmisen parhaaksi -raadin mielestä Väätäisen työllä on suuri kansanterveydellinen ja yhteiskunnallinen merkitys. Hän tekee työtä sinnikkäästi, pitkäjänteisesti ja käytännönläheisesti. Väätäinen innostuu uusista asioista ja samalla innostaa myös muita. 

Ihmisen parhaaksi 2016 -palkintoraadissa olivat hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho, HUS, neuvotteleva virkamies Marjukka Vallimies-Patomäki, STM, tiedottaja Antti Karjunen, Messukeskus, päätoimittaja Eva Agge, Sairaanhoitaja-lehti, puheenjohtaja Merja Merasto, Sairaanhoitajaliitto sekä markkinointipäällikkö Johanna Parmanen, Sairaanhoitajaliitto.

Ihmisen parhaaksi -palkinto voidaan myöntää henkilölle tai taholle, joka on edistänyt hoitotyötä ja ihmisten hyvinvointia. Palkinto jaetaan vuosittain Sairaanhoitajapäivillä. Tänä vuonna palkinto myönnetään yhdeksännen kerran.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...