Jump to content
 •  

  Hypotermiahoidon teho sydänpysähdyspotilailla sai vahvistusta


  Hoitajat.net

  Tutkimuksessa oli mukana tutkijoita yliopistoista ja yliopistosairaaloista ympäri Euroopan. Helsinki oli tutkimuksen toiseksi suurin lääketieteellinen keskus. Kuvituskuva: Shutterstock

  Tuoreen tutkimuksen mukaan osa sydänpysähdyspotilaista saattaisi hyötyä jopa 48 tunnin jäähdytyshoidosta. Pidemmällä hoitojaksolla ei näytä olevan riskejä.

  Journal of the American Medical Association (JAMA) -lehdessä julkaistu tutkimus tukee nykyistä hoitosuositusta, jonka mukaan tajuttoman sydänpydähdyspotilaan ruumiinlämpö lasketaan 33 asteeseen vuorokauden ajaksi. Jäähdytys estää aivojen turpoamista ja ehkäisee hapenpuutteesta johtuvien aivovammojen pahenemista.

  Muun muassa Århusin ja Helsingin yliopistollisissa sairaaloissa toteutetussa tutkimuksessa 5–6 % elvytyksen jälkeistä hypotermia- eli jäähdytyshoitoa saaneista potilaista hyötyi tavallista pidemmästä, 48 tunnin jäähdytysjaksosta. 

  Tutkimuksessa tutkittiin 335 potilasta, jotka eivät olleet palanneet tajuihinsa elvytyksen jälkeen. Puolet heistä sai jäähdytyshoitoa normaalisti käytössä olevan 24 tunnin verran ja puolet pidemmän, 48 tunnin jakson. Jäähdytysjakson jälkeen molempien potilasryhmien ruumiinlämpö palautettiin normaaliksi puoli astetta kerrallaan kahdeksan tunnin aikana.

  Tutkijat seurasivat eloonjääneitä potilaita kuuden kuukauden ajan neurologista toipumista mittaavan CPC-pisteytyksen (Cerebral Performance Category) avulla. Tulosten mukaan jäähdytyshoitoa 48 tuntia saaneilla hyvä CPC-tulos (CPC 1 tai 2) oli 5–6 prosenttia yleisempi kuin 24 tunnin jäähdytyshoidon jälkeen.

  Tutkijat painottavat, että tulos ei ole tilastollisesti luotettava – se vaatisi 3000 potilaan satunnaistetun sokkotutkimuksen. Tulokset kuitenkin antavat viitteitä pidemmän jäähdytyshoitojakson vaikutuksista ja osoittavat, että sen vakavat haittavaikutukset ovat epätodennäköisiä. Hapenpuutteesta kärsineitä vastasyntyneitä jäähdytetään usein jopa 72 tunnin ajan.

  Jäähdytyshoito saattaa aiheuttaa keuhkokuumetta ja lisätä sydämen rytmihäiriöriskiä, joka korjaantuu ruumiinlämmön palautumisen myötä.

  Artikkelia muokattu 3.8., termistöä tarkennettu.


  OSALLISTU KESKUSTELUUN

  Keskustelu

  Recommended Comments

  Niin sitä tulee lisää tutkimustietoa aiheesta. Isossa osassa maata 33 asteen 24 tunnin hypotermiahoidosta ehdittiin jo luopua koska sen hyödystä ei ollut riittävästi näyttöä.

  Monikeskus tutkimukseen on lehtitietojen mukaan tulossa lähiaikoina ksenon -kaasututkimus, jossa elvytetyille annetaan ksenonia hengitysilmassa koska myös tästä on ollut hyviä tuloksia aikaisemmissa tutkimuksissa. 

  Elämme mielenkiintoisia aikoja...

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille

  Tässä ei ole kyse "sydänkohtauksesta" jolla yleensä viitataan sydäninfarktiin vaan sydänpysähdyksen saaneiden elvytettyjen potilaiden hoidosta riippumatta siitä mikä on ollut sydänpysähdyksen aiheuttaja. 

  Lisäksi tässä ei verrattu hypotermiahoitoa mihinkään muuhun hoitoon vaan verrattiin hypotermiahoidon kahta eri kestoa keskenään ja näiden kahden eri keston välillä ei havaittu tilastollisesti merkittäviä eroja. Kuitenkin saatiin viitteitä että pidempi hypotermiahoito saattaa olla parempi kuin lyhyempi hypotermiahoito. Tämä tutkimus ei kuitenkaan millään tavoin ota kantaa siihen onko hypotermiahoito parempi vai huonompi kuin esimerkiksi kontrolloitu normotermia tai ei lämpötilanhallintaa ollenkaan.

  Artikkeli olisi syytä korjata, tämä on kuitenkin ammattilaisten foorumi niin faktojen olisi syytä olla kunnossa.

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille
  12 minuuttia sitten, jupet kirjoitti:

  Tässä ei ole kyse "sydänkohtauksesta"

  Totta, huono termi, tämä korjattu. Kiitos palautteesta,

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille
  jupet

  Lähetetty (muokattu)

  Tässä ei ole kyse myöskään sydäninfarktista vaan sydänpysähdyksen mistä tahansa syystä saaneista elvytetyistä potilaista. Sydäninfarkti on vain yksi monista mahdollisista syistä elottomuuteen.

  "in unconscious patients with out-of-hospital cardiac arrest" Elottomuus tai sydänpysähdys.

  Muokattu - jupet

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille
  Lainaa

  https://www.sttinfo.fi/tiedote/hypotermiahoidon-teho-sydamenpysahdyksen-jalkeen-sai-vahvistusta?publisherId=3747&releaseId=62533517

  Oikaisu: tiedotetta on tarkennettu terminologian suhteen 5.8. Tutkimuksen potilaat ovat sydänperäisen sydämenpysähdyksen kokeneita, mukana ei ollut muista vammoista tai esim. tukehtumisesta johtuneita sydänpysähdyspotilaita.

   

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille


  Vieras
  Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
  Lisää kommentti

  ×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  Ajankohtaista

  FOORUMILLA KESKUSTELLAAN


×