Toiminnallisten häiriöiden poliklinikka on aloittanut toimintansa toukokuussa 2019. Potilashoidon lisäksi siellä tehdään tutkimusta ja kehitetään toiminnallisten häiriöiden hoitoa tältä pohjalta, kertoo HUS tiedotteessaan.
Toiminnallisiin häiriöihin kuuluu laaja joukko monimuotoisia sairauksia ja erilaisia oireyhtymiä. Poliklinikan toiminnan alkuvaiheessa keskitytään hoitamaan potilaita, joille on HUSin muissa yksiköissä jo tehty huolelliset tutkimukset, mutta tarkkaa syytä sairaudelle ei ole löytynyt nykyisin käytössä olevilla tutkimusmenetelmillä.
Poliklinikan toiminnan lähtökohtana on, että vaikka oireille ei ole löytynyt tarkkaa syytä, potilaita ei jätetä hoitamatta, vaan oireita pyritään hallitsemaan tai vähentämään. Poliklinikan henkilökunta koostuu lääkäristä, sairaanhoitajasta, psykologista ja sosiaalityöntekijästä.
– Pienen työryhmämme tukena on HUSin Toiminnallisten häiriöiden ohjausryhmä, joka on kokoontunut HUSissa jo vuoden 2018 alusta lähtien. Eri erikoisalojen asiantuntijat osallistuvat poliklinikan viikoittaiseen yhteistyökokoukseen, jossa suunnitellaan potilaiden hoitoa ja kuntoutusta yksilöllisesti", kertoo osastonylilääkäri Helena Liira.
Suomalaisille hoitosuosituksille tarvetta
Suomessa ei ole vielä yhtenäistä toiminnallisten häiriöiden hoitosuositusta. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on työstänyt lausuntoa toiminnallisten häiriöiden hoidosta, mutta lopullista lausuntoa ei ole julkaistu. Lisäksi kroonisen väsymysoireyhtymän hoitosuosituksen laatiminen on aluillaan.
– Suomalaisia hoitosuosituksia odotellessa poliklinikalla hyödynnetään ulkomaisia hoitosuosituksia ja tutkittua tietoa toiminnallisten häiriöiden hoidon vaikuttavuudesta. Poliklinikkamme ei ole sidoksissa mihinkään yksittäiseen ulkomaiseen yksikköön ja suhtaudumme uteliain ja avoimin mielin kehittyviin hoitomalleihin, kertoo Liira.
Tutkimus tärkeä osa poliklinikan toimintaa
Tieteellinen ymmärrys toiminnallisten häiriöiden syistä kehittyy jatkuvasti ja poliklinikan toimintaan osallistuvat asiantuntijat seuraavat tutkimustietoa koko ajan. Myös omia tutkimuksia on alkamassa.
– HUSin toiminta perustuu vaikuttaviksi ja turvallisiksi osoitettuihin hoitoihin. Kokeellisia hoitoja voimme antaa vain kliinisen hoitokokeen aikana. Yliopistosairaalana tutkimus on tärkeä osa toimintaamme ja tulemme tekemään myös omia tutkimuksia toiminnallisten häiriöiden hoidoista ja niiden vaikuttavuudesta", Liira sanoo.
Poliklinikan tehtävänä on myös toiminnallisten häiriöiden hoidon kehittäminen. Poliklinikka pyrkii kasvattamaan tietoisuutta toiminnallisista sairauksista ja kehittämään niiden hoitoa koko maassa kokoamalla verkoston ja kouluttamalla terveydenhuollon henkilökuntaa.
Lisätietoa toiminnallisten häiriöiden poliklinikan toiminnasta: www.hus.fi/toiminnallisethairiot
|
Recommended Comments
There are no comments to display.
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now