Jump to content
MAINOS

Hoivarobottien hyödyntäminen vaatii yhteissuunnittelua


Tutkijan mukaan robotisaatio on tuotava yhteistoimintakeskusteluihin jo harkinta- ja suunnitteluvaiheissa.

Tuore väitös tarkastelee hoitoalan ammattilaisten suhtautumista robottiapuun. Suomalaisilla hoitoalan ammattilaisilla on erinomaiset edellytykset hyödyntää uutta teknologiaa, mutta samalla myös kriittisiä näkemyksiä siitä, mihin robotteja olisi sopivaa soveltaa.

Suomalaisten hoitajien ja fysioterapeuttien kokemuksia ja näkemyksiä roboteista selvitettiin kyselytutkimuksella, jonka tuloksia vertailtiin myös väestötason tilastoihin. Vuoden 2016 lopussa 13 prosenttia suomalaisista hoitoalan ammattilaisista oli tutustunut hoivarobotteihin. Enemmän omakohtaisia käyttökokemuksia heillä oli kotona käytetyistä roboteista, kuten robotti-imureista. Myönteistä suhtautumista hoivarobotteihin edisti kaikenlainen aikaisempi kokemus roboteista. Sen sijaan aikaisempi kokemus terveysteknologiasta yleensä ei osoittautunut merkittäväksi tekijäksi hoivarobottien hyväksynnässä.

Suomalaiset ovat hieman myönteisempiä robottiavulle kuin eurooppalaiset keskimäärin, mutta suomalaisten asenteet työssä avustavia robotteja kohtaan ovat muuttuneet 2010-luvun kuluessa koko ajan kielteisemmiksi. Vaikka robotteihin totutellaan jo usealla uudella toimialalla, kuten sosiaali- ja terveyspalveluissa, työpaikoilla robotisointia edelleen suunnittelevat ja pilotoivat lähinnä vain organisaatioiden johto ja esimiehet. Esimiesasemassa olevilla onkin toimialasta riippumatta verrattain myönteinen asenne oman alansa robotisaatioon.

Hoitoalan robotisointi on teknologisena muutoksena vasta harkintavaiheessa. Teknologistumisen tarpeet tiedostetaan, mutta ei olla vielä varmoja, mitkä menetelmät olisivat hyväksyttäviä ja toimivia. Robottien pilottitutkimukset ovat yksi keino vastata näihin kysymyksiin. Vaikka vain pienellä osalla hoitoalan ammattilaisista oli jo omakohtaista kokemusta roboteista, heistä suurin osa osoitti huomattavaa luottamusta siihen, että oppisivat käyttämään ja jopa ohjelmoimaan robotteja työssään. Vastaajilla, joilla oli vahva luottamus omiin edellytyksiin käyttää uutta teknologiaa, oli myös selvästi myönteisempi asenne hoitotyön robotisointia kohtaan.

Hoivarobottien hyväksyttävyyteen liittyy lisäksi periaatteellinen puoli: Jotta hoivarobotit voitaisiin toivottaa tervetulleeksi hoitotyön avuksi, niiden täytyy olla yhteensopivia työntekijän henkilökohtaisen arvomaailman sekä työyhteisössä jaettujen asenteiden kanssa. Hoivarobottien hyväksyttävyys riippuu myös siitä, mihin tehtäviin robotteja sovellettaisiin. Esimerkiksi fyysisesti raskaisiin tehtäviin robottiapu oli tervetulleempaa kuin etähoidon ratkaisuihin. Lisäksi hoivarobottien hyödyntämistä välittömissä hoitotehtävissä pidettiin arveluttavampana kuin robottien hyödyntämistä logistiikassa, kirjaustyössä ja muissa tehtävissä, joissa ei olla potilaiden kanssa suorassa vuorovaikutuksessa.

Tulokset korostavat työn robotisoinnin yhteissuunnittelua henkilöstön kanssa etenkin sensitiivisillä aloilla. Suunnitteluun osallistaminen tukee työntekijöiden luottamusta omiin edellytyksiinsä käyttää robotteja ja siten myös muutosten hyväksymistä. Eri henkilöstöryhmät olisi hyvä ottaa mukaan neuvotteluihin jo harkintavaiheessa ja antaa tilaa myös kriittisille näkökulmille. Tunnistamalla mahdolliset arvoristiriidat jo varhaisessa vaiheessa voitaisiin välttää tilanteet, joissa työntekijän odotetaan työskentelevän tilanteissa tai menetelmillä, jotka eivät vastaa hänen arvojaan tai ammattieettisiä periaatteitaan. Hoivatehtävien robotisoinnin yhteissuunnittelu lopulta korostaisi sitä, kuinka roboteilla on edellytyksiä myös tukea eettistä hoitotyötä ja muun muassa vähentää sen fyysistä kuormitusta.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tuuli Turjan sosiaalipsykologian alaan kuuluvaan väitöskirjaan Accepting Robots as Assistants: A Social, Personal, and Principled Matter voi tutustua osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-1351-7

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Lisää ajankohtaisia

    • Helsingin kaupungin Itäisen kotihoitoyksikön työntekijä on katsellut ilman perustetta noin 140 henkilön yhteys- tai terveystietoja.
      Tapaus havaittiin, kun yksi henkilö epäili, että hänen potilastietojaan on tarkasteltu luvatta.
      Tietoturvaloukkaus selvitetään huolellisesti ja asiaa käsitellään Helsingin kaupungin tietoturvaloukkauskäytännön mukaisesti. Asiassa on ryhdytty työoikeudellisiin toimenpiteisiin, ja kyseinen työntekijä ei enää työskentele kotihoidon palveluksessa.
      Helsingin kaupunki on ilmoittanut tietoturvaloukkauksesta tietosuojavaltuutetun toimistoon. Lisäksi kaikille asianosaisille on lähetetty asiasta tiedote kirjeitse.
      Lue lisää...
    • Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi hämeenlinnalaisen palvelukodin palveluesihenkilölle 10 päiväsakkoa työaikalain rikkomisesta. Ratkaisu annettiin 2. joulukuuta 2024 ja liittyi tapaukseen, jossa kolmen työntekijän viikoittainen työaika ylitti lain salliman enimmäismäärän.
      Syytteen mukaan palvelutalon palveluesihenkilö, joka toimi työnantajan edustajana, oli vuonna 2022 tahallaan tai huolimattomuuttaan rikkonut työaikalain säännöstä, joka rajoittaa työajan enimmäismäärää. Palveluesihenkilö ei ollut seurannut työntekijöiden työaikoja riittävästi, minkä seurauksena kolmen työntekijän työajat olivat ylittäneet sallitun enimmäismäärän neljän kuukauden tarkastelujaksoilla. Työaikalain mukaan keskimääräinen viikkotyöaika saa olla enintään 48 tuntia.
      Tapauksessa työntekijöiden keskimääräiset viikkotyöajat olivat seuraavat:
      Ensimmäisellä työntekijällä 48,4 tuntia, toisella 52,4 ja 54,8 tuntia kahdella eri tarkastelujaksolla, kolmannella 53 tuntia. Palveluesihenkilö kiisti syytteen. Palveluesihenkilön mukaan hänellä ei ollut osaamista tai tietoa työajan enimmäismäärien seurannasta. Hänen mukaansa hänellä ei asemansa perusteella ollut mitään tekemistä sen kanssa, ettei työnantaja ollut ottanut käyttöön työajan enimmäismäärien selvittämisen järjestelmää ja ettei palveluesihenkilöitä ollut tähän ohjeistettu eikä perehdytetty. Palveluesihenkilön mukaan palveluesihenkilöiden vastuulla oli henkilöstön saatavuuden osalta erittäin haastavassa tilanteessa ainoastaan varmistaa henkilöstömitoitukset täyttävä työvuorosuunnittelu.
      Käräjäoikeus katsoi, että palveluesimiehen olisi asemansa ja tehtäviensä perusteella kuulunut perehtyä ja olla tietoinen työaikaa koskevista lain säännöksistä ja huolehtia työnantajan edustajana siitä, että säännöksiä noudatetaan. Näin ollen käräjäoikeus katsoi, että palveluesihenkilö oli työnantajan edustajana tahallaan tai huolimattomuudesta rikkonut työaikalain enimmäistyöaikaa koskevaa säännöstä. Palveluesihenkilö ei ollut havaitsemistaan työntekijöiden huomattavista työtuntimääristä huolimatta pyrkinyt edes selvittämään työtuntimäärien ylitysten lainmukaisuutta.
      Lue lisää...
    • HUSissa on paljastunut kaksi merkittävää tietoturvaloukkausta, joissa työntekijät katselivat ilman perusteltua syytä satojen henkilöiden tietoja.
      HUSissa on kuluvan syksyn aikana selvitetty kahta laajaa tietoturvaloukkausta vuosilta 2023–24. Molemmissa tapauksissa luvaton katselu kohdistui hoidossa olleisiin sekä henkilöihin, joilla ei ole hoitosuhdetta HUSiin. Osa luvattoman katselun kohteeksi joutuneista on julkisuuden henkilöitä. Tapaukset tulivat ilmi HUSin omavalvonnassa. Kumpikaan työntekijä ei työskentele enää HUSissa.
      Hammashoitajana ja osastonsihteerinä työskennellyt henkilö katseli ainakin 430 henkilön tietoja ilman perusteltua syytä. Suurin osa katseluista kohdistui henkilöiden perustietoihin eli nimeen, henkilötunnukseen ja yhteystietoihin. Noin 50 henkilön kohdalla työntekijä katseli myös potilastietoja ilman perustetta. 
      Toisessa tapauksessa lähihoitajana työskennellyt henkilö katseli perusteetta yli tuhannen henkilön perustietoja eli nimeä, henkilötunnusta ja yhteystietoja. 
      Henkilöiden luvaton toiminta on pääosin selvitetty, mutta on mahdollista, että tietoturvaloukkauksen kohteeksi joutuneiden määrä vielä hieman kasvaa.
      Tietoturvaloukkauksista ilmoitetaan asianosaisille
      HUSista lähetetään tietoturvaloukkauksista ilmoitukset henkilöille, joita asia koskee. Ilmoituksessa kerrotaan asianosaisille, mistä he saavat tarvittaessa lisätietoa ja toimintaohjeita. HUS on tehnyt ilmoitukset tietosuojavaltuutetun toimistoon sekä tutkintapyynnöt poliisille. HUSin tiedossa ei ole, että työntekijät olisivat luovuttaneet tietoja eteenpäin. 
      Lue lisää...
    • Hus vähentää 778 henkilötyövuotta, joista 280 johtaa irtisanomisiin. Tehy varoittaa, että leikkaukset kohdistuvat erityisen rajusti hoitohenkilöstöön ja vaarantavat potilasturvallisuuden.
      – Kyse on ihmisistä ja ammattilaisista, hoitohenkilökunnasta, johon vähennykset kohdistuvat todella rajusti. Tällä on aivan varmasti vaikutusta Uudenmaan alueen väestön hoitoon ja jopa potilasturvallisuuteen, sanoo puheenjohtaja Millariikka Rytkönen Tehyn tiedotteessa.
      Husin rajuilla henkilöstövähennyksillä voi olla myös valtakunnallisia vaikutuksia, koska HUS vastaa esimerkiksi koko maan elinsiirroista, vaikeiden palovammojen hoidosta, imeväisten avosydänkirurgiasta sekä huuli- ja suulakihalkiopotilaiden hoidosta.
      Yt-neuvotteluiden tulos näyttää etukäteen päätetyltä, vaikka niiden alussa HUS vakuutteli henkilöstölleen ja suurelle yleisölle, että vähennykset kohdistetaan muualle kuin potilastyötä tekeviin.
      – Edelleenkään Hus ei kerro, mitä terveys- ja hoitopalveluja kansalaisille ei enää vähennysten jälkeen tarjota. Yksikään työntekijä ei ole ollut siellä töissä turhaan, ja tähän asti Husissa on ollut kova hoitajapula, Rytkönen muistuttaa.
      Henkilöstön näkökulmasta Husin toiminta koko yt-neuvotteluiden ajan on ollut järkyttävää: hätäilevää, poukkoilevaa ja heikosti valmisteltua. Toimia on valmisteltu kuin paniikissa.
      Millariikka Rytkönen sanoo, että on aivan selvää, että näin rajut henkilöstön vähennykset näkyvät hoidon saatavuudessa ja hoidon laadussa. Siltä ei kerta kaikkiaan voida välttyä, kun potilastyötä tekeviä vähennetään näin paljon.
      Husin potilasturvallisuus on ollut Tehyn mukaan uhattuna jo pitkään ennen tuoreimpia yt-leikkauksia.
      Samaan aikaan Hus tiedotti, että sen johto lomautetaan ensi vuonna kahdeksi viikoksi. Millariikka Rytkönen toteaa, että kyse on pelkästä pr-tempusta.
      – Husin johdon tuloluokassa kahden viikon lomautus ei tunnu missään verrattuna siihen, että hoitohenkilökunnalta lähtee työt alta kokonaan, Rytkönen sanoo.
      Tehy on edelleen sataprosenttisesti yt-neuvotteluiden kohteena olevien jäsentensä tukena ja tulee riitauttamaan tämän farssin, jota Hus kutsuu yt-menettelyksi.
      Lue lisää...
    • Tehy arvostelee jyrkästi HUS-yhtymän päättyneiden yt-neuvotteluiden päätöksiä, joiden seurauksena jopa 800 työntekijää, erityisesti hoitajia, uhkaa irtisanominen. Lisäksi osastonsihteereiden töitä siirretään hoitohenkilökunnalle, mikä kasvattaa jäljelle jäävien työtaakkaa.
      Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen syyttää HUSia kyvyttömyydestä hallita toimintansa kokonaisuutta ja varoittaa vakavista seurauksista sekä henkilöstölle että alueen terveydenhuollolle. Tehy epäilee yt-prosessin lainmukaisuutta ja aikoo selvittää asian perusteellisesti.
      –  Jos HUS toteuttaa muutoksensa yt-neuvotteluiden mukaisesti, syntyy ennennäkemätön härdelli, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
      Rytkönen painottaa myös poliittisen vastuun merkitystä.
      – Valtaan valituilta vaaditaan myös kykyä tajuta päätöstensä seuraukset.
      Lähde: Tehyn tiedote
      Lue lisää...
×
×
  • Create New...