Jump to content
 •  

  Hoitotyö ei aina perustu viimeisimpiin tutkimuksiin ja suosituksiin

  Hoitajat.net
  Kyselyyn osallistuneista hoitotyön johtajista ja asiantuntijoista puolet vastasi, ettei heillä ole käytössä tarvittavaa tutkimustietoa.  Kuvituskuva: Shutterstock

  Hoitajat haluavat hoitaa potilaita parhaaseen tietoon perustuen, mutta organisaatioiden resurssit ja käytännöt eivät sitä vielä mahdollista. Kaikilla työpaikoilla hoitotyö ei perustu viimeisimpiin tutkimuksiin ja suosituksiin. Asia käy ilmi Hoitotyön tutkimussäätiön ja Sairaanhoitajaliiton kyselystä.

  Terveydenhuoltolaki velvoittaa, että potilaan saaman hoidon tulee perustua luotettavaksi arvioituun tutkimustietoon. Siitä huolimatta vain 63 %  sosiaali- ja terveydenhuollossa toimivista hoitotyön johtajista ja asiantuntijoista ilmoitti sen olevan organisaationsa strateginen tavoite.  Kyselyyn vastanneista sairaanhoitajista yli puolet oli sitä mieltä, etteivät hoitokäytännöt perustu tutkimustietoon eivätkä viimeisimpiin hoitosuosituksiin.

  Potilaan saaman hoidon laatu ja turvallisuus voivat vaihdella hoitavasta henkilöstä ja hoitopaikasta riippuen. Edellisessä hoitopaikassa tehty hyvä hoito voi vesittyä seuraavan hoitopaikan vanhentuneiden hoitokäytäntöjen vuoksi.

  - Vanhentunut hoitokäytäntö voi aiheuttaa potilaalle esimerkiksi painehaavan, jonka seurauksena potilaalle aiheutuu tarpeetonta  kärsimystä ja yhteiskunnalle tuhansien eurojen lisäkustannuksia, toteaa Hoitotyön tutkimussäätiön tutkimusjohtaja Arja Holopainen. 

  Vaikka lähes kaikki johtajat ja asiantuntijat näkivät organisaatioiden sisäisen koulutuksen tärkeänä, yli puolet sairaanhoitajista kertoi, ettei heille ole järjestetty koulutusta tutkimustiedon käytöstä.

  - Hoitotyöntekijöiden toiminnalla on suuri merkitys potilaiden hoidon tuloksiin ja laatuun, ja siksi heidän osaamisensa tulee varmistaa koulutuksella. Asiaa ei kuitenkaan saa jättää hoitajien vastuulle, vaan organisaatioiden tulee varmistaa osaaminen tarjoamalla koulutusta ja muut riittävät resurssit, Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela sanoo.

  Hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) ja Sairaanhoitajaliiton kysely lähetettiin noin 50 000 sairaanhoitajan, hoitotyön johtajan ja asiantuntijan tehtävissä toimiville.  Kyselyyn vastasi 1403 terveydenhuollon ammattilaista.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Käytäntö ensin

  Posted

  Ei enää lisää teoriaa käsityöläisille!!! 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  11 tuntia sitten, Vieras: Käytäntö ensin kirjoitti:

  Ei enää lisää teoriaa käsityöläisille!!! 

  Ne kädet kannattaa pitää niin pitkään taskussa ennen kuin tietää miksi niillä käsillä tehtäviä toimenpiteitä tehdään.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Nykyisin vanhustenhoito on aivan pielessä. Sijaisia ja keikkatyöntekijöitä käytetään paljon. Mitään perehdytystä ja raporttia ei kuitenkaan anneta asukkaista. Palveluesimiehiltä puuttuu osaamista ja käytännön kokemusta. Opiskelua jatketaan heti valmistumisen jälkeen  ja näin ei osata ohjat ruohonjuuritason työtä. Hoiva-avustajat korvaavat lähihoitajat vaikka heidän koulutuksensa ei ole kattavaa. Toisaalta, valmiit lähihoitjat palkataan säästämisen takia hoiva-avustajina jos Lop lääkekurssia ei ole suoritettu. Kokeneiden hoitajien osaamista ei hyvödynnetä jos he tekevät keikkatyötä. Työpaikkaan tullessamme vakinainen henkilökunta ei esittele itseään eikä edes tervehdi töihin tullessamme. Keikkatyöntekijä saa puurtaa yksin osastolla, vakinaiset on kimpassa keskenään. Töistä lähtiessään  he huutava heit vain vakituisille . Keikkkatyöntekijä on näkymätön ja osaston alinta kastia.Häntä saa arvostella ja häneltä voi vaatia , vaikka ei perhdytystä ja raporttia ole saanutkaan.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Mä en ihan nyt hahmota miksi opiskelujen jatkaminen on paha asia?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Casper66

  Posted (edited)

  Eihän se olekaan huono asia 1 Huonoa on vain se että hoitotyötä johtavat kokemattomat henkilöt ja siksi työt ei suju ja potilas/asukas kärsii.Sairaaloissa hoito on usimmiten hyvää ja työt tehdään järjestelmällisesti. Esimekiksi kerroin palveluohjaajalle etten saanut raportia. Yöhoitj aantoi raportin hoiva-avustajalle. Hoiva-avustaja ei saa kuitenkaan edes kirjata ja minä vastasin osastosta, lääkehoidosta ja muusta, esimies vastasi että MEILLÄ EI ole aikaa antaa raporttia!!!??

  Edited by Casper66

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Hyviä kokemuksia keikkilusta minulla on helsingin akuuttisairaaloista ja erikoisairaanhoidosta. Vanhusten hoito on huonosti järjestettyä ja useimmiten vanhuspaikoiss aon ikävä ilmapiiri. Oli eräs vanhinkoti jok aoli tosi kiva. sekin valitetavasti suljettiin.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...