Jump to content
MAINOS

Hoitohenkilöstö jakautunut kahteen leiriin rokotuksista – työpaikoilla ylilyöntejä lain soveltamisessa


Hoitajat.net
 Share

Rokotukset ovat nousseet taas keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva: Shutterstock

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat jakautuneet sosiaalisessa mediassa kahteen leiriin. "Minä suojaan potilasta" -niminen kampanja painottaa sitä, että henkilökunnan rokottaminen influenssaa vastaan on tärkeää potilasturvallisuuden takia. "Minä päätän itse" -kampanja puolustaa henkilöstön oikeutta päättää itse siitä, ottavatko influenssarokotuksen. 

Ensin startanneessa Minä päätän itse -kampanjan ryhmässä on 470 jäsentä. Vastareaktiona perustettu "Minä suojaan potilasta" -ryhmä on kerännyt 5400 jäsentä. 

THL tyrmää "Minä päätän itse" -ryhmän väitteitä Ilta-lehdessä. Kampanjan mukaan hoitajat muun muassa toimivat lääkeyhtiöiden koekaniineina. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek pitää väitettä salaliittoteoriana. 

Tartuntatautilain tulkinnasta ristiriitoja työpaikoilla

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy kertoo Ilta-lehdessä työnantajan sortuneen ylilyönteihin tartuntatautilain soveltamisessa. Liiton asiantuntijan mukaan terveydenhoitoalalla on tällä hetkellä paljon epäselvyyksiä sen suhteen, miten lakia tulisi soveltaa. Järjestö kertoo vastustaneensa tartuntatautilaissa olevaa kirjausta rokotuksista, koska se voi aiheuttaa tulkintaristiriitoja työsuhteen ehdoista.  Tehy neuvoo jäseniään ottamaan ongelmatilanteissa yhteyttä paikallisiin luottamushenkilöihin.

Tehy ei kuitenkaan vastusta influenssarokotuksia, vaan pitää niitä tärkeinä sekä työntekijöiden että potilaiden terveyden kannalta. 

– Tehy kehottaa jäseniä ottamaan terveysviranomaisen suosittelemat, kansallisen rokotusohjelman ja työnantajan kustantamat rokotukset. Rokotukset ehkäisevät ennalta tautien leviämistä ja edistävät ammattihenkilön oman ja läheisten terveyden lisäksi myös potilasturvallisuutta, sanoo Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen järjestön nettisivuilla.

Lisätietoa hoitohenkilöstön rokotuksista ja lain tulkinnasta THL:n nettisivuilla: Tartuntatautilain pykälästä 48 kysyttyä

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Influenssarokotteen teho ei ole kummoinen, että eipä sen antamalla suojalla paljoo kannattas rehvastella..

Link to comment
Share on other sites

Hain työpaikkaa. Pakotettiin ottamaan rokotus, mikäli haluaa töitä saada. Keskiviikkona laitettiin rokote. Olin täysin terve ottaessani rokotetta. Nyt lähtee kolmas päivä ja olo on kuin jyrän alle jääneellä. Päänsärkyä, kuumetta, kauttaaltaan lihas ja nivelkipuja, voimakasta niskakipua. Samat oireet kuin v.2011 kun otin viimeksi. Tuona vuotena olin koko ajan kipeänä. Tympäsee jo valmiiksi jos alkaa sama sairastelukierre. Kuka ottaa vastuun jos saa pysyvät haitat rokotteesta?Työnantaja? Miksi minun pitää antaa yksityisiä terveystietojani työnantajalle? Eikö minulla ole enää päätösvaltaa omaan kehooni?

Link to comment
Share on other sites

Onhan sinulla täysi päätösvalta omasta kehostasi. Jos työantajan ehdot ei miellytä niin älä ota paikkaa vastaan.

Link to comment
Share on other sites

Ei ole mitään pakkoa olemassa, se on foliohattujen roskapuhetta. 

Elintarvikealalla joutuvat antamaan ulostenäyteen. Missä on "Minä päätän omasta ulosteestani" -liike?

Herätkää hörhöt todellisuuteen. 

Sairaanhoitaja 

Link to comment
Share on other sites

Ulostaminen on pois kehosta, aika turvallista. Neulalla pistäminen on kehon sisälle, vaikutukset on jokaisella yksilölliset.

Link to comment
Share on other sites

Guest terveydenhoitaja

Posted

Hörhöjen kampanja on vaarallinen pääasiassa siksi, että se saattaa antaa maallikolle käsityksen, että kyseinen ajattelu olisi alalla jotenkin yleistä tai hyväksyttävää. Siten se saattaa aiheuttaa epäilyksiä mm. rokotteiden turvallisuudesta ja siten rokotekattavuuden alenemista, mikä on vaarallista. Tällaisten epäilysten hälventämiseksi on perustettu #minäsuojaanpotilasta. Kampanjan liittyi tunnissa enemmän jäseniä terveydenhuollon ammattilaisista omalla nimellään, kuin Minä päätän itse -kampanjaan puolen vuoden aikana. Tämä kertoo jo aika paljon.

Link to comment
Share on other sites

6 tuntia sitten, Vieras: shooo kirjoitti:

Ei ole mitään pakkoa olemassa, se on foliohattujen roskapuhetta. 

Elintarvikealalla joutuvat antamaan ulostenäyteen. Missä on "Minä päätän omasta ulosteestani" -liike?

Herätkää hörhöt todellisuuteen. 

Sairaanhoitaja 

Hieman eri asia. 

Link to comment
Share on other sites

Onko ketään edes saanut fuduja vielä? Kauhea kohellus menossa ihan tyhjästä. 

Sitä paitsi eikö kotihoidossa ole kauhea pula tekijöistä kautta maan? Nythän on helppo siirtää rokottamaton jengi sinne, koska laki ei edellytä rokotesuojaa kh:n työntekijöiltä. 

Link to comment
Share on other sites

Kyllä meillä kotihoidossa on rokotuspakko, työnantajan velvoittama. Vaikka laki siis ei velvoita ottamaan, niin työnantaja velvoittaa. Mielenkiinnolla seuraankin miten käy rokottamattomien vakituisten. Viekö joku asian "loppuun" asti ja saammeko ennakkopäätöksen jonkinasteisesta oikeuslaitoksesta siis.

Link to comment
Share on other sites

^Millä tuon perustelevat? Tuon pakon, kun se meilläkin on selkeästi mustaa valkoisella, että kotona tapahtuva työskentely ei ulotu siis ko. lain piiriin. Kysynkin siis, millä se työnantaja siis teitä velvoittaa, mitä se tarkoittaa konkreettisesti?

Link to comment
Share on other sites

Influenssarokote ei ole ainoa, mitä vaaditaan. Muita rokotteita ovat tuhkarokko, hinkuyskä ja vesirokko, jollei tuhkarokkoa tai vesirokkoa ole sairastanut. Lisäksi hepatiitti B -rokotetta suositellaan.

Influenssan kausirokotteesta pidetään ääntä,  mutta ilmeisesti nämä muut rokotteet kelpaavat?

Rokotteita ei ole pakko ottaa. Minun ei tarvitse rekrytoida rokottamatonta. Vakinaiseen henkilökuntaan kuuluva voidaan siirtää tarvittaessa toisiin tehtäviin, isossa talossa löytyy aina työtä, jossa ei välttämättä ole lainkaan potilaskontaktia. Elämä on valintoja.

Link to comment
Share on other sites

Olin juuri työhaastattelussa, yksityinen palvelutalo. Työpaikkana vanhusten ryhmäkoti, myös saattohoitoa, jossa on myös senioritalo mukana ja lisäksi toimii päiväkoti samassa pihapiirissä.  Kaikkien kanssa ollaan tekemisissä, työn kautta.

Esimies tarkisti välittömästi influenssarokote on kunnossa, mustaa valkoisella ja lisäksi käytin läpi tuhkarokko, hinkuyskä, vesirokko, hepatiitti, aivokalvotulehdus, sikainfluenssa eli yleisemmät.   Ei riitä sanot ; olet saanut eli turha edes yrittää.  Ainakin tämä johtaja vilkaisi papereita  ja merkintä on kunnossa. Kaikki jo työhaastattelutilanteessa ja pyysi aikaisemmin ottamaan faktat mukaani, kun saavun. Kuvallinen henkilötodistus mukaan työhaastatteluun , ihan normaalia yksityisellä tai kunnalla.

Kantaa tulee merkintä ja sh. antaa paperiversion mukaan, jos käyt tk: ssa.

Työpuolesta olen saanut sikainfluenssa, hepatiitti, polio, tuberkuloosi , influenssa rokote, jäykkäkouristus eli ihan normaalit.  Näistä oli vielä merkintä rokotekortissa ja vesirokko.  Työpaikat ovat olleet kyseessä ja muutama oli pakollinen jo työnpuolesta.

Mistä, en ollut varma, milloin olin sairastanut / en tai puuttui todiste. Rokotus on edessä eli MPR-rokote.   Sama sääntö on sijaisilla, keikkalaisilla jne.   Keikkapaikassa vaaditaan myös MPR-rokote ja influenssarokote. Kyseessä yksityinen vanhusten hoitopaikka.

Helsingin Kaupunki vaatii myös kotihoidon työntekijöiltä rokotesuojan ja kotihoidon johtaja kertoi sen ihan selvästi  / mol:n sivuilla lukee selvästi.  

Lukekaa tarkkaa mol:n tekstiä, niin ei hae sinne töihin.  Niin yksinkertainen asia, turha tehdä ongelmia itselle tai muille.

Huumausainetesti on ihan normaalia monessa vanhusten hoitoalantyöpaikoissa, osassa myös pakollinen ja myös yksityisellä puolella.

Voit kyllä aina kieltäytyä, mutta merkintä tulee siitäkin.  Itselleni on tehty huumausainetesti työhöntulotarkastuksessa ja rikosrekisteriote pyydetty toimittamaan.  Olen käsitellyt tai joudun tekemisiin  raha-asioiden kanssa työnpuolesta ja lisäksi edunvalvojana toiminut.

 Ei, mitään ongelmia vaan harvalla on faktaa  näyttää: Oikeuskelvollinen ja puhtaat paperit.

Saan monen tyhjän jauhajan suun kiinni ja jauhot suuhun.

Myös olen ollut todistajana huumausainerikoksessa.  

Kaikki nämä ovat ihan työasioita, ei muuta. 

Aika on muuttunut nopeasti ja nykyisin et voi luottaa kuin itseesi, missään asiassa.   

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...