Jump to content
MAINOS
 • Hoitohenkilöstö jakautunut kahteen leiriin rokotuksista – työpaikoilla ylilyöntejä lain soveltamisessa


  Hoitajat.net
   Share

  Rokotukset ovat nousseet taas keskusteluun sosiaalisessa mediassa. Kuvituskuva: Shutterstock

  Terveydenhuollon ammattilaiset ovat jakautuneet sosiaalisessa mediassa kahteen leiriin. "Minä suojaan potilasta" -niminen kampanja painottaa sitä, että henkilökunnan rokottaminen influenssaa vastaan on tärkeää potilasturvallisuuden takia. "Minä päätän itse" -kampanja puolustaa henkilöstön oikeutta päättää itse siitä, ottavatko influenssarokotuksen. 

  Ensin startanneessa Minä päätän itse -kampanjan ryhmässä on 470 jäsentä. Vastareaktiona perustettu "Minä suojaan potilasta" -ryhmä on kerännyt 5400 jäsentä. 

  THL tyrmää "Minä päätän itse" -ryhmän väitteitä Ilta-lehdessä. Kampanjan mukaan hoitajat muun muassa toimivat lääkeyhtiöiden koekaniineina. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek pitää väitettä salaliittoteoriana. 

  Tartuntatautilain tulkinnasta ristiriitoja työpaikoilla

  Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy kertoo Ilta-lehdessä työnantajan sortuneen ylilyönteihin tartuntatautilain soveltamisessa. Liiton asiantuntijan mukaan terveydenhoitoalalla on tällä hetkellä paljon epäselvyyksiä sen suhteen, miten lakia tulisi soveltaa. Järjestö kertoo vastustaneensa tartuntatautilaissa olevaa kirjausta rokotuksista, koska se voi aiheuttaa tulkintaristiriitoja työsuhteen ehdoista.  Tehy neuvoo jäseniään ottamaan ongelmatilanteissa yhteyttä paikallisiin luottamushenkilöihin.

  Tehy ei kuitenkaan vastusta influenssarokotuksia, vaan pitää niitä tärkeinä sekä työntekijöiden että potilaiden terveyden kannalta. 

  – Tehy kehottaa jäseniä ottamaan terveysviranomaisen suosittelemat, kansallisen rokotusohjelman ja työnantajan kustantamat rokotukset. Rokotukset ehkäisevät ennalta tautien leviämistä ja edistävät ammattihenkilön oman ja läheisten terveyden lisäksi myös potilasturvallisuutta, sanoo Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen järjestön nettisivuilla.

  Lisätietoa hoitohenkilöstön rokotuksista ja lain tulkinnasta THL:n nettisivuilla: Tartuntatautilain pykälästä 48 kysyttyä

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments  Influenssarokotteen teho ei ole kummoinen, että eipä sen antamalla suojalla paljoo kannattas rehvastella..

  Link to comment
  Share on other sites

  Hain työpaikkaa. Pakotettiin ottamaan rokotus, mikäli haluaa töitä saada. Keskiviikkona laitettiin rokote. Olin täysin terve ottaessani rokotetta. Nyt lähtee kolmas päivä ja olo on kuin jyrän alle jääneellä. Päänsärkyä, kuumetta, kauttaaltaan lihas ja nivelkipuja, voimakasta niskakipua. Samat oireet kuin v.2011 kun otin viimeksi. Tuona vuotena olin koko ajan kipeänä. Tympäsee jo valmiiksi jos alkaa sama sairastelukierre. Kuka ottaa vastuun jos saa pysyvät haitat rokotteesta?Työnantaja? Miksi minun pitää antaa yksityisiä terveystietojani työnantajalle? Eikö minulla ole enää päätösvaltaa omaan kehooni?

  Link to comment
  Share on other sites

  Onhan sinulla täysi päätösvalta omasta kehostasi. Jos työantajan ehdot ei miellytä niin älä ota paikkaa vastaan.

  Link to comment
  Share on other sites

  Ei ole mitään pakkoa olemassa, se on foliohattujen roskapuhetta. 

  Elintarvikealalla joutuvat antamaan ulostenäyteen. Missä on "Minä päätän omasta ulosteestani" -liike?

  Herätkää hörhöt todellisuuteen. 

  Sairaanhoitaja 

  Link to comment
  Share on other sites

  Ulostaminen on pois kehosta, aika turvallista. Neulalla pistäminen on kehon sisälle, vaikutukset on jokaisella yksilölliset.

  Link to comment
  Share on other sites

  Guest terveydenhoitaja

  Posted

  Hörhöjen kampanja on vaarallinen pääasiassa siksi, että se saattaa antaa maallikolle käsityksen, että kyseinen ajattelu olisi alalla jotenkin yleistä tai hyväksyttävää. Siten se saattaa aiheuttaa epäilyksiä mm. rokotteiden turvallisuudesta ja siten rokotekattavuuden alenemista, mikä on vaarallista. Tällaisten epäilysten hälventämiseksi on perustettu #minäsuojaanpotilasta. Kampanjan liittyi tunnissa enemmän jäseniä terveydenhuollon ammattilaisista omalla nimellään, kuin Minä päätän itse -kampanjaan puolen vuoden aikana. Tämä kertoo jo aika paljon.

  Link to comment
  Share on other sites

  6 tuntia sitten, Vieras: shooo kirjoitti:

  Ei ole mitään pakkoa olemassa, se on foliohattujen roskapuhetta. 

  Elintarvikealalla joutuvat antamaan ulostenäyteen. Missä on "Minä päätän omasta ulosteestani" -liike?

  Herätkää hörhöt todellisuuteen. 

  Sairaanhoitaja 

  Hieman eri asia. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Onko ketään edes saanut fuduja vielä? Kauhea kohellus menossa ihan tyhjästä. 

  Sitä paitsi eikö kotihoidossa ole kauhea pula tekijöistä kautta maan? Nythän on helppo siirtää rokottamaton jengi sinne, koska laki ei edellytä rokotesuojaa kh:n työntekijöiltä. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Kyllä meillä kotihoidossa on rokotuspakko, työnantajan velvoittama. Vaikka laki siis ei velvoita ottamaan, niin työnantaja velvoittaa. Mielenkiinnolla seuraankin miten käy rokottamattomien vakituisten. Viekö joku asian "loppuun" asti ja saammeko ennakkopäätöksen jonkinasteisesta oikeuslaitoksesta siis.

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...