Jump to content
MAINOS

Hoitoalalla paha kesäsijaistilanne – "Hoitajapula vaivaa kovasti, kaikki mahdolliset ovat tervetulleita!”


Hoitajat.net
 Share

Kesäajalla selvityksessä tarkoitettiin ajanjaksoa 1.5.–30.9. Kuvituskuva: Shutterstck

Tehy kysyi pääluottamusmiehiltään kesäajan työjärjestelyistä ja sijaistilanteesta. Puolet heistä ilmoitti, että sijaisten saatavuudessa on ollut ongelmia tulevana kesänä. Osassa työpaikkoja sijaispula on kuitenkin hieman helpottanut. Tässä on suuria alueellisia vaihteluita – esimerkiksi Uudellamaalla on pulaa sijaisista, mutta Satakunnassa on jopa ylitarjontaa työntekijöistä.

Pääluottamusmiesten mukaan osaan organisaatioita joudutaan palkkaamaan aiempaa enemmän opiskelijoita, koska valmistuneita ei ole tarjolla.

– Tämä aiheuttaa haasteita työvuorosuunnittelulle ja perehdytykselle. Opiskelijoilta voi esimerkiksi puuttua tarvittavat lääkeluvat ja laillistettujen ammattihenkilöiden sijaisena toimiessaan he eivät voi yksin olla vastuussa potilaista työvuorossa, sanoo selvityksen toteuttanut Tehyn työvoimapoliittinen asiantuntija Mervi Flinkman.

Ikäihmisten hoidon tilanne on pääluottamusmiesten mukaan huolestuttava. Rekrytointi on hankalaa työn heikon vetovoiman ja raskauden vuoksi. Sen sijaan vetovoimaisimmat organisaatiot ja yksiköt saavat hyvin sijaisia ja ovat haluttuja työpaikkoja.

– Opiskelijat toimivat ”hyvinä kelloina” ja kertovat hyvistä harjoittelupaikoista eteenpäin. Organisaatioiden tulee panostaa työantajakuvaansa ja vetovoimaisuuteen, jotta ne saavat jatkossakin palkattua kesäksi osaavia ja motivoituneita sijaisia, Flinkman sanoo.

sias.PNG

Kuvan lähde: Tehy

Pääluottamusmiesten kommentteja tilanteesta:

– Opiskelijoita ja vastavalmistuneita palkataan ja pyritään rekrytoimaan. Hoitajapula vaivaa kovasti, kaikki mahdolliset ovat tervetulleita!

– Koulutetuista sijaisista pulaa, varsinkin sairaanhoitajista. Vakituisten työntekijöitten sairauslomat lisääntyneet, joten niukka sijaisten määrä tarkoittaan sitä, että töissä olevat tekevät pitkää päivää ja joustavat omista vapaistaan.

– Vastavalmistuneet ovat hyvin tervetulleita ja kaikki otetaan "kiinni", jos vain saadaan. On huomioitava, että nyt alkaa olla enemmän työntekijöiden markkinat eli voivat itse valita, mihin menevät töihin.

– Meillä ei ole vara valita epäpäteviä sijaisia, koska työvoimaa on muutenkin vähän. Loma-aikoina sijaisreservi on olematon. Yllättävissä työvoiman tarpeissa joudutaan työvuorojen muutoksiin esim. vapaapäivien ja työvuorojen vaihtoihin.

– Sijaisiksi palkataan myös opiskelijoita, mutta varsinkin kotihoitoon on todella vaikea heitä saada. Luulen että tilanne on mennyt huonompaan suuntaan vuodesta 2016, kotihoito ei ole vetovoimainen. Ikäihmisten hoivalaitoksissa osa on perunut tulonsa kun saavatkin työtä muualta.

–  Palkataan yhtä paljon kuin aikaisemmin, vastavalmistuneista käyvät eri yksiköt jopa kisaa kuka saa parhaat.

–  Opiskelijoita palkataan hieman enemmän, koska valmiita hoitotyöntekijöitä näyttää olevan niukemmin.

– Joihinkin paikkoihin ollut vaikea saada sijaisia. Päteviä ei vaan ole tarjolla.

– Ruotsalaiset ja Norjalaiset vuokrafirmat kalastelevat opiskelijoita ja vakituisia hoitajia. Hyvillä eduilla.

– Vastavalmistunut lähihoitaja sekä sairaanhoitajaopiskelija tulee sijaiseksi. Palkattaisi kyllä jos olisi tulijoita.

– Palkattaisi enemmän jos olisi. Jonkun verran myös ongelmia hakijoiden halukkuudessa vuorotyöhön.

Selvitykseen vastasi yhteensä 106 tehyläistä pääluottamusmiestä.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Jyväskylän kaupunki on säästöbuumissaan kieltänyt sijaiset. Yksiköissä työntekijät paikkaavat toinen toisensa lomat. Säästöbuumi on suomentanut päättäjien ajatatustaidon, kun pelätään, että palkattoman vapaan pitäminen on palkanmaksajalta pois. Näillä pienillä päätöksillä ei tueta työntekijöiden jaksamista millään tasolla. 

Link to comment
Share on other sites

Jyväskylässä kyllä ainakin tk-sairaalaan on etsitty kesäsijaisia koko kevään ja etsitään edelleen.. ihan julkinen ilmoitus mol.fi.ssä. Keskussairaalaan taas oli tälle kesälle paljon halukkaita, n. kolmasosa hakijoista sai kesäsijaisuuden.

Link to comment
Share on other sites

Haha, nostakaa sairaanhoitajien palkkaa niin tulen takaisin. Lääkeluvatkin kunnossa 😉

  • Tykkää 3
Link to comment
Share on other sites

Kotkaan kyllä näytti olevan tunkua kun minä ainakin valmistunut sairaanhoitaja (maaliskuussa valmistunut) jouduin lähtemään Espooseen asti töihin 🤔

Link to comment
Share on other sites

Itse olen tehnyt julkisella puolella 3-4 päiväistä työviikkoa määräaikaisella sopparilla sh:n töitä vuoden, sopparit ovat jatkuneet toinen toisen perään, katkoja ei ole...tarvetta siis sh:lle on. Sen sijaan enempää työtunteja ei ole irronnut, useasta kysely/keskustelu/pyynnöistä huolimatta. Yksikön henkilökuntapula on tiedossa, nyk.kesäsijaiset (opiskelijat) saavat tehdä 100% (hyvä niin!), vakiväki repii selkänahkaansa. Pitäkööt tunkkinsa - ilmoitin siirtyväni toisiin tehtäviin. 

Link to comment
Share on other sites

Guest Kesää odotellen :)

Posted

2 tuntia sitten, Vieras: Kesä on lyhyt kirjoitti:

Jyväskylän kaupunki on säästöbuumissaan kieltänyt sijaiset. Yksiköissä työntekijät paikkaavat toinen toisensa lomat. Säästöbuumi on suomentanut päättäjien ajatatustaidon, kun pelätään, että palkattoman vapaan pitäminen on palkanmaksajalta pois. Näillä pienillä päätöksillä ei tueta työntekijöiden jaksamista millään tasolla. 

No joo, tämä pätee sairauslomiin.

Ei kesälomiin.

Sijaisia saa palkata yli 14vrk kestäviin sairauslomiin rekrytoinnin kautta. Mutta kun ei siellä rekryssäkään ole sijaisia. Ainakaan niille aloille, jotka ei kovin vetovoimaisia ole.

Joten eipä jää muuta vaihtoehtoa kun varahenkilöt. Niitäkään ei saa pitkiin sairauslomiin varata. Hyvällä tuurilla voi varahenkilön saada, mutta usein.. Ei.

Jolloin ei ole muuta vaihtoehtoa, kun omalla henkilöstöllä paikata. 

 

Ikävää, mutta ei aina jaksaisi vajaallakaan tehdä. 😏

Link to comment
Share on other sites

Mielestäni yksi osasyy tähän tilanteeseen on tuore rokote laki.  Työntekijöiden vakaumus on on pakottanut siirtymään muihin hommiin.  

Link to comment
Share on other sites

4 tuntia sitten, Vieras: Pettynyt hoitsu kirjoitti:

Mielestäni yksi osasyy tähän tilanteeseen on tuore rokote laki.  Työntekijöiden vakaumus on on pakottanut siirtymään muihin hommiin.  

:D

Hiukan ehkä kaukaa haettua mut toki mielipide saa olla ihan mikä vaan... 

Link to comment
Share on other sites

Yli 50-v eivät kelpaa työnantajalle, ollaan rasite.  Kohtelu on mitä on....työpaikoilla. Usein miten epäpätevät "savustavat" pätevät pois. Raakaa ja arvotonta  toimintaa monessa työyhteisössä, vieläkin.

  Monessa paikassa eletään  vieläkin ns. "kivikaudella" nykyaikana.  Palkataan mieluummin näitä ammatti- ja  kielitaidottomia  työntekijöitä.   Itä-Uusimaassa on moneen paikkaa uusintahaku hoitajista.  Haet jatkuvasti töitä, et edes pääse haastatteluun, saa lukea viikottain lehdistä / työttömät hoitajat antavat palauteen asiasta.  Nykyisin on  tullut hyvävelisysteemi kuka saa työpaikan, siinä on jo valmiiksi valittu työntekijä kesätöihin ja sijaisuuksiin.  Normaalikeskustelua bussissa, kuultuna. Myös pitää olla tarkkana kaikissa asioissa esim. palkat.  Tietää, mihin ei hae töihin?

Muutama vuosi sitten pystyi luottamaan esimiehiin ja johtajiin. Nyt ei, ikävä kyllä.

  Julkiset liikenneyhteydet on huonontunut paljon lyhyellä ajalla ja kaikkiin työvuoroihin ei yksinkertaisesti pääse tämän takia.  Kuka haluaa mennä taksilla töihin ja maksaa maltaita siitä.  Joustoa ei heru muilta työntekijöiltä tai esimiehiltä.  Ei, ole meidän vika julkinen liikenne ei toimi muualla kuin Helsingissä tai isommat kaupungit.  Helsingin lähialueelta et pääse yksinkertaisesti töihin lauantai ja sunnuntai aamuvuoroon. Bussivuoroja on harvennettu juuri viikonloppuisin eli aamut. Pahempaa suuntaan mennään koko ajan.

Kuka haluaa laittaa palkkansa hotellihuoneen maksuun?  Työnantaja ei maksa, ikävä totuus.

 Eräs syy on HUONO TYÖILMAPIIRi,  se karsii monen hyvän hakijan pois välittömästi.

Avatkaa  jo vihdoinkin silmät oikeasti, missä on oikea syy.  Emme osta sikaa säkissä vaan ollaan tarkkoina mihin mennään töihin, sillä oma terveys on a& o.

Hoitotyönantajien on turha marista hoitajapulasta julkisesti jatkuvasti... Taitaa, aina samat hoitofirmat asialla?

Nuoret esimiehet olisi aika jo arvostaa myös varttuneita koulutettuja hoitajia. Meillä on hyvä muisti ja karsitaan nämä ikävät hoitotyönantajat pois välittömästi.

Pitäkään huoli että uudet ikää katsomatta hoitajat pysyvät myös teillä työssä....Ikää katsomatta kaikkia kohdellaan tasapuolisesti työpaikalla......myös hiljaiset työntekijät huomioidaan.... 

Julkinen liikenne kuntoon välittömästi ja maksut inhimilliseksi, Kuka haluaa maksaa 15€/ bussiliikenne ja lähijunamaksu päälle kun menet töihin ja takaisin sama taksa... Kenellä on varaa laittaa yli 30€/pv, että pääsee töihin....?

Yksi esim. miten julkisen liikenteen  hinnat on nostettu lyhyellä ajalla eli pakotetaan maksamaan tai ota hotellihuone? Ennen oli 8€ / per suunta oli vielä kohtuullinen. Tämä lähellä Helsinkiä.  Kaikki eivät ole eläkkeellä tai opiskelijoita.  Meiltä tavallisilta ihmisiltä kiskotaan kaikki pois, että elämiseen ei jää mitään.

 Kaikki eivät asu Helsingissä tai siinä lähialueella. Itse en pääse aamuvuoroon klo. 7.00 lauantaina tai sunnuntaina. Julkinen liikenne ei toimi, kun pitää kuskata näitä " juoppoja" yöllä, kotiin Helsingistä.  Silloin kyllä julkinen toimii ja  saa olla "peloissaan" pääseekö edes kotiin asti joskus?

Hällä väliä miten työntekijät pääsevät töihin viikonloppuaamuisin klo.07.00:ksi..  Herätkää Helsingin päättäjät, elämää on myös muualla, vaan mikä on teidän oikea taka-ajatus?

Kaikki eivät ole hienostorouvia tai herroja. Kaikilla  ei ole varaa pitää omaa autoa pihalla  turhana. 

 Nykyinen Stressi on  miten pääsee kaikkiin työvuoroihin. Kiitos, julkinen liikenne.  Huonontakaa vaan julkista liikennettä ja nostakaa hintoja pilviin.  Päästään  kortistoon teidän takia ja te työttömäksi.  Näin saadaan ihmiset kortistoon ja työmotivaatio pois, kenellä on vielä.

 Taidanpa pyytää kuskilta todisteen , kun taas myöhästyn työstä teidän takia (kellokortti) hoitotyö.  Kostetaan viattomille henkilöille myös tämä puoli ja työaika pidentyy taas. 

Olen hoitotyössä ja nykyinen työnantajani on ok.  Pahempi oli viime kesätyöantaja. Jäi karsea muisto työntekijöistä. ikävä kyllä.

Julkinen liikenne on yksi stressi tekijä, ei hoitoalan työnantaja. Kaikki toimii, muuten kiitettävästi. 

 

 

 

  • Tykkää 2
Link to comment
Share on other sites

Minä en usko hoitajapulaan. Teen pätkätyötä kehittämishankkeissa ja hankkeiden välissä olen hakenut sairaanhoitajan/ terveydenhoitajien sijaisuuksia kuntarekryyn. Olen laittanut maakunnan eri organisaatioihin, varmaan kymmeneen kuntarekryyn, mutta yhtään yhteydenottoa ei ole tullut. Jos paskapuhetta tuo sijaispula.Ja kokemusta on erikoissairaanhoidosta yli 10 somatiikalta, päihde- ja mielenterveysosaamista ja kehittämisosaamista.

Link to comment
Share on other sites

Kuntarekryn kautta en meinannut saada kuin kerran töitä ja senkin ne mokas niin että meinas toinen työpaikka jäädä.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...