Jump to content
 •  

  Hoitajien koulutusmääriä lisätään - 500 lähihoitajaopiskelijaa lisää, 5 miljoonaa sairaanhoitajakoulutukseen

  Hoitajat.net

  Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen käynnistää valmistelun sosiaali- ja terveysalan osaajien koulutusmäärien lisäämiseksi. Suomen ikääntyessä ja vanhuspalveluiden kysynnän kasvaessa hoitajia tarvitaan nykyistä enemmän.

  Koulutusmäärät ovat kasvaneet runsaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana sekä toisen asteen ammatillisessa, lähihoitajakoulutuksessa että ammattikorkeakoulujen sairaanhoitajakoulutuksessa. Nousu koulutusmäärissä on ollut elintärkeää, sillä työvoimaa etenkin vanhuspalveluihin tarvitaan koko ajan lisää. Toisaalta hakijamäärät lähihoitajakoulutukseen ovat kuitenkin jo kääntyneet laskuun.

  – Meidän on varmistettava se, että ammattitaitoisia hoitajia on riittävästi. Käynnistän tiekartan valmistelun sote-alan koulutusmäärien lisäämiseksi. Vanhustemme hyvä hoiva ei saa jäädä hoitajien puutteesta kiinni, sanoo opetusministeri Grahn-Laasonen.

  Vanhustenhoidossa osaavan henkilöstön tarve painottuu erityisesti vanhusalaan erikoistuneisiin lähihoitajiin. Sijoittuminen lähihoitajakoulutuksen eri osaamisaloille on epätasaista, eikä vanhuspalveluihin, geriatriaan tai saattohoitoon erikoistuvia lähihoitajia saada tarpeeksi. Näillä aloilla työvoiman tarve myös kasvaa.

  Väestön ikääntyminen näkyy myös koulutustarpeissa. Tulevaisuudessa hoitoalalla korostuvat kliininen osaaminen, geriatria ja saattohoito sekä asiakaspalvelutaidot ja uudenlainen moniosaaminen.

  Opetusministeri lisää koulutusmääriä jo tänä vuonna

  – Nopeana toimenpiteenä lisäämme jo tänä vuonna 500 opiskelijavuotta toisen asteen lähihoitajakoulutukseen, erityispainotuksena vanhuspalvelut. Tämä lisäsuoritepäätöksellä tehtävä lisäys voidaan oppilaitoksissa käyttää sekä kokonaan uusien lähihoitajaopiskelijoiden ottamiseen, että tarvittaessa jo valmistuneiden lähihoitajien muunto- ja täydennyskoulutukseen.

  – Ammattikorkeakouluille lisäämme 5 miljoonaa euroa sairaanhoitajien koulutusmäärien nostamiseksi. Näillä toimilla pääsemme alkuun. Tiekartan avulla laadimme toimenpiteet koulutusmäärien kasvattamiseksi edelleen, opetusministeri toteaa.

  Sosiaali- ja terveysalan koulutusta on jo tällä kaudella tuettu korkeakouluille osoitetulla erityisavustuksella. Sote-alan hankkeita osaajapulaan vastaamiseksi, rahoitettiin yhteensä n. 6,5 miljoonalla eurolla. Tarvetta koulutusmäärien kasvattamiselle on kuitenkin edelleen myös korkeakouluissa. Tiekartan valmistelussa laaditaan toimenpiteet myös korkeasti koulutettujen sote-alan osaajien koulutusmäärien kasvattamiselle.

  Tehyn puheenjohtaja kommentoi asiaa tuoreeltaan Twitterissä:

   


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Kohta entinen lähihoitaja

  Posted

  Mitäpä jos lähihoitajan ammattia ruvettaisiin arvostamaan enemmän. Ei ihme että koulutuslinja on lakannut kiinnostamasta. Kuka enää tahtoo ammattiin jota ei arvosteta ja osaamista vähätellään eikä palkkakaan kohtaa sitä työmäärää mitä lähihoitajat yleensä tekevät. 

  Jos koulutusta lisätään niin pitäisi myös huolehtia siitä että kouluun pääsevät ne jotka oikeasti soveltuvat alalle ja ovat henkisesti kypsiä hoitamaan toista ihmistä. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Perusasiat kuntoon

  Posted

  Rytkönen osui naulan kantaan. Palkka ja työolot kuntoon.

  Myös koulutuksen taso pitää saada kuntoon ennen kuin lisätään opiskelupaikkojen määriä. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Ehdottomasti palkkaus kuntoon. Mutta myös että Suomessa pitää ulkomaalaisenkin opiskella suomeksi. Ei siitä yhteistyöstä oikein tule mitään kun ei ole yhteistä kieltä. Näin vaaditaan muissakin maissa kieli on osattava. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Tällä saadaan palkat pidettyä kivasti pohjamudissa. Koulutetuista hoitajistahan ei todellakaan ole mitään pulaa. Moni ei vaan suostu tekemään ihan mitä vaan millä vaan palkalla.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Tälläkin hetkellä opiskelijoita työnnetään vajavaisilla tiedoilla ja taidoilla suuria määriä harjoitteluun, jossa oletetaan että hoitajat opettavat työhön. Hoitajat, jotka ovat muutenkin ylikuormitettuja. Oppilaitoksilla ei ole resursseja eikä opettajilla aikaa opettaa. Jos hoitaja arvioi, että ei voi päästää harjoittelijaa läpi, opettajat yrittävät saada harjoittelun hyväksytyksi. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest joopajoo

  Posted

  Lisää palkkaa ja käsipareja. Yhtälö ratkeaa  kunnollisella ostovoiman kohottamisella. Esim vuonna 1986 sai uuden auton 30000mk sen käteen tienaamiseksi tarvitsi tehdä nykyistä  kevyempiä hoitajan töitä 6kk. Nyt auton omistajaksi pääsee 30000€ tarttee tehrä töitä 15kk. Melko paljon ostovoima tippunut. On tullut lisäksi kaikenlaiset verot (kiinteistö, jäte yms). Kyllä on leipä viety kädestä. YLEISLAKON AIKA. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Tällä kommentilla Milla-Riikka saavutti nyt mun arvostuksen. 

   

  Nyt on asiapuhetta. Ei auta vaikka kouluttaa kuinka lisää, porukka voi pahoin ja vaihtaa palaa anyway. Kallista hupia pitkällä aikajuoksulla. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...