Jump to content
MAINOS

Hoitajien hätähuuto – ”Esimies ei ole käynyt paikan päällä neljään viikkoon”


Hoitajat.net
 Share

Sairaanhoitajaliiton koronkyselyn mukaan hoitajien huoli ja epätoivo kentällä kasvaa. On kova huoli suojaimista ja sitä kautta työ- ja potilasturvallisuudesta. Potilaan, kollegan ja oma sekä läheisten terveenä ja hengissä säilyminen huolestuttaa.

Sekä sairaanhoitajat että esimiehet kyselevät yhä enemmän tuen, oikeudenmukaisuuden ja kohtuullisuuden perään.  Esimiesten vastausten määrä on noussut. Lähiesimiehet ovat kovilla. Osassa vastauksia ollaan todella vihaisia ja ajatukset alanvaihdosta ovat selvästi vahvistuneet. Sairaanhoitajilla on myös kova huoli siitä, saavatko he pitää vapaapäivänsä ja lomansa.

"Pääsiäisen aikana tilattiin ruumisauto aika monta kertaa. Kävin keskusteluja ja tein päätöksiä, jotka olisivat kuuluneet lääkärille. Olisimme tarvinneet tukea ja apua. Tämä aika jää kyllä kummittelemaan mielen sopukoihin.”

”Esimies kertoi eilen, että kesälomia voidaan antaa lyhyelläkin varoitusajalla esimerkiksi 3–5 päivän pätkissä ja tarvittaessa voidaan myös määrätä lomalta töihin 24 h kuluessa.”

”Oma esimies ei ole käynyt yhtään kertaa paikan päällä neljään viikkoon.”

”Lomat peruttu ja voivat siirtyä syksyyn sanoo esimies. Miten se on mahdollista?!? Koska olen vaihtanut työpaikkaa, niin viimeisin kesäloma oli syksyllä 2018. En jaksa. Työnantaja sanoo, että minut voidaan siirtää toiseen yksikköön töihin sadan kilometrin päähän, jos siellä ilmenee koronaa ja sairaanhoitajista on pula."

”Kannatte huolta jäsenistänne, jotka tekevät arvokasta hoitotyötä. Toivon, että annatte tuen myös meille, jotka omassa johtamistyössään haluavat toimia ammattimaisesti. Ministeriö ajoi meidät johtajat ahdinkoon.”

”Tunnelmat on aika ahdistavia esimiesnäkökulmasta katsottuna. Suojanaamareita ei juuri ole antaa hoitajille ja nyt tuli ommeltuja kasvosuojia koekäyttöön. En taida tarjota niitä hoitajille. Pelottaa minkälaisia syytteitä alkaa sataa, kun ensimmäinen hoitaja tai asukas kuolee suojan puutteen takia.”

”Ei millään muulla toimialalla voida kuvitellakaan, että kriisitilanteessa toimintaa organisoidaan ja johdetaan muun työn ohessa!?”

Sairaanhoitajaliiton koronkysely on ollut avoinna maaliskuun puolivälistä asti. Kyselyn vastauksia on tähän mennessä analysoitu ja julkistettu kolmessa erässä. Kun Sairaanhoitajaliitto edellisen kerran (17.4.) tiedotti kyselyn tuloksista (noin 700 vastausta), sairaanhoitajien vastaukset lähes tuplaantuivat (noin 1300 vastaukseen) seuraavan kolmen päivän aikana.

Sairaanhoitajat voivat kertoa liitolleen tunnelmia ja kokemuksia täällä.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Esimies vaihtui. Uutta ei saa edes puhelimella kiinni, vaikka tekee etätöitä. Tosi kummallista ja huonoa johtamista. Miksi kukaan ei puutu epäkohtiin.

Edited by tähdenlento
Link to comment
Share on other sites

Onpa kummallista. Taitaa olla tosi ammattitaidoton ja kykenemätön esimieheksi. Eikö ole kehityskeskusteluja ole pitänyt? Voi kunpa joskus kuulisi nykyesimiehistä jotakin positiivista! Kaikki tuntuvat vain enemmän tai vähemmän kusipäiltä. Eipä kyllä itselläkään mitää hyvää sanottavaa, pärjäisin ilmankin. 

Link to comment
Share on other sites

Guest Ärtynyt ja kovasti

Posted

On käsittämätöntä miten aikana, jolloin joukkoja pitäisi johtaa edestä, esimiehet härskisti jättävät alaisensa oman onnensa nojaan. Kyseessä on joko typeryys tai pelkuruus, eikä kumpikaan niistä ole mikään puolustus. 

Alan johtamisongelmat paljastuvat lopullisesti kriisiaikoina. Monet esimiehet eivät sovi töihinsä, joten heidät pitäisi erottaa. Jopa armeijassa on koodina, että omia ei jätetä, mutta hoitoalalla, jonka pitäisi olla nimenomaan yhteenpuhaltamisen esimerkki, alaiset jätetään tylysti oman onnensa nojaan. Tämä on anteeksiantamatonta ja haluan muistuttaa tällaisia esimiehiä, että teitä ei kunnioita kukaan - enää koskaan.

Link to comment
Share on other sites

Guest Lähiesimiehet pannaan!

Posted

Samat kokemukset, kuin ärtynyt ja kovasti.

Ennen koronaa näki, millainen lähiesimies oli ja koronan aikana vain huonontunut.  Minä-asenne edellä ja suosikit. Eli suorastaan kusettaa vanhempia hoitajia kylmästi tai omaa egoa potkittaa tai onko jo vallan käyttö  ihan kyseessä? Lisäksi johtajan sana ei paina mitään, vaan lähiesimies tekee mitä haluaa.  Niin karsea henkilö, kun olla ja saattaa.  Lähiesimiehen työskentely ihan lapsen kengissä, niin olematonta. Pahin lähiesimies mihin olen törmännyt vähän aikaan. Pelko tuli, ovatko kaikki samanlaisia nykyisin? Työkaverini sai paniikkihäiriön, kiitos lähiesimiehen käytöksen. 

Lopetti työt välittömästi. ja vaihtoi alaa. Moni ex. työkaveri on lyhyeen ajan sisällä vaihtaneet alaa, juuri näiden epäpätevien lähiesimiesten takia.

Koeajalla oli ihan siedettävä, mutta 6kk:n päästä näytti mahtinsa välittömästi.  Kuka täällä käskee/ määrää? Hyvät kokeneet hoitajat  kävelevät ovet paukkuen ulos tai jäivät sairauslomalle.  Eräs määräaikainen hyvä hoitaja savustettiin juuri tällä  pois. Kylmä selän takana puukotus. Kuinka naisvaltaisella työpaikoilla näkyy; PAHUUS toisia työntekijöitä kohtaa kasvaa koko ajan ja lähiesimiehet eivät viitsi puuttua asiaa. 

Kouluttomat, suorastaan valheen omaavat nuoret jääräpäiset jäävät. ketkä eivät osaa edes perusasioita käytännössä. Mm. suihkutustilanne kesti  3h ja 2 epäpätevää hoitajaa yhden asukkaan kanssa. eli yhteensä 6h.  Lisäksi jättivät puhtauspetauksen tekemättä, tässä ajassa. Hermot meni yhdeltä vakituiselta hoitajalta aamuvuorossa.

 Sama kuin hakkaisi päätä seinää näiden kanssa ikää on melkein 30v, minä olen oikeassa vaan ja te ette mitään asenne päällä. 

Ei, ikinä enää 20-35v lapsellista lähiesiestä, joka ei osaa käyttää omaa tervettä maalaisjärkeä vaan aika menee " kusettamiseen" vanhempia hoitajia kohtaan.

Nähty omin silmin , mikä arvostus on koulutetulla hoitajalla ja ihan kouluttamaton , joka sanelee mitä tehdään ja milloin viitsii työskennellä.   Sen työpaikan menoa ja yksikään koulutettu ei hae sinne töihin. Työ ei edes ollut raskasta, vaan aikaa oli ja leppoisaa oli.  Työaika meni vain näiden tyhjän toimittajien työn korjaamiseen ja heille palkka juoksee... Oman egon parantamiseen ja oman älypuhelimeen käytössä. Johtajan selän takana ja lähiesimiehen vieressä ollessa. 

Lisäksi jäi kiinni " kotirauhan" häiritsemisestä, laitteli viestiä työhön keskellä yötä, omin luvin. Työaika meni näihin, mutta ei työntekoon. Jäi totaalisesti kiinni johtajan ansiosta.

Taas vakituinen, leikki pomoa.

Lisäksi tiesi aina mitä oli tapahtunut aamu- ja iltavuoron aikana, vaikka EI näkynyt koskaan näissä työvuoroissa työpaikalla?

Kiusaaminen on päivän sana työpaikalla ja nämä nuoret lähiesimiehet suosivat sitä asukkaiden kustannuksilla.

Ilman  näitä lähiesimiehiä moni hoitopaikka pärjäisi paljon paremmin.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Lisää ajankohtaisia

  • Lounais-Suomen poliisi sai torstai-iltana hälytystehtävän Porissa, kun uhkaavasti käyttäytynyt henkilö aiheutti vaaratilanteen. Ensihoitajan henkeä uhannut tilanne pakotti poliisin käyttämään ampuma-asetta.
   Poliisi hälytettiin Pihlavan kaupunginosassa sijaitsevaan osoitteeseen puoli yhdentoista aikaan. Paikalle saapuessaan poliisi näki ensihoitajia kohtaan uhkaavasti käyttäytyvän henkilön, joka jatkoi vaarallista toimintaansa astalon kanssa poliisin läsnäolosta huolimatta.
   Kerrostalon pihamaalla tapahtunut tilanne eskaloitui siihen pisteeseen, että poliisi joutui turvautumaan ampuma-aseeseen. Uhkaavasti käyttäytynyt henkilö loukkaantui ja sai välitöntä ensiapua paikan päällä. Tilanteesta ei aiheutunut vaaraa sivullisille.
   Loukkaantunut henkilö otettiin kiinni ja kuljetettiin sairaalaan jatkohoitoa varten. Vammojen lievyyden vuoksi hänet siirrettiin myöhemmin poliisivankilaan. Tapausta tutkitaan virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena ja laittomana uhkauksena.
   Lue lisää...
  • Aikuiskoulutustuen hakijoiden määrä kasvoi alkuvuonna 2024 noin puolitoistakertaiseksi verrattuna edellisvuoteen. Työllisyysrahaston mukaan suurin kasvu näkyy sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan opinnoissa, joissa hakijamäärä kasvoi 48 %.
   Kasvun taustalla on Petteri Orpon hallituksen suunnitelma lakkauttaa aikuiskoulutustuki elokuussa 2024. Tämä on saanut monet hakemaan tukea vielä kun se on mahdollista. Tukea kesäopinnoille on myönnetty kesäkuulle 54 % ja heinäkuulle 80 % enemmän kuin vuotta aiemmin.
   Useamman vuoden ajan aikuiskoulutustukea on haettu eniten sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan opintoihin.
   – Sote-alan hakijamäärien kasvu on ymmärrettävää, koska alalla on jo pitkään hyödynnetty aikuiskoulutustukea ylivoimaisesti eniten. Sote-alalla ei voi työskennellä ilman tutkintoa ja aikuiskoulutustukea hyödyntävät eniten nimenomaan tutkinto-opiskelijat. Lyhytkestoisia opintoja tehdään useimmiten työn ohessa, kun taas tutkinto-opiskelu edelleen edellyttää vähintään hetkellistä opintovapaata ja täysiaikaista opiskelua, Työllisyysrahaston asiakkuusjohtaja Tuulikki Saari kertoo. 
   Lue lisää...
  • Lääkäriliiton valtuuskunta päätti pitää liiton kannan eutanasiaan ennallaan. Lääkäriliitto vastustaa edelleen eutanasian laillistamista sekä sitä, että lääkärit velvoitettaisiin toteuttamaan toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on jouduttaa potilaan kuolemaa.
   Lääkäriliiton mukaan eutanasian salliminen merkitsisi merkittävää arvomuutosta ja toisi mukanaan ennakoimattomia seurauksia. Liiton näkemyksen mukaan lääkäreiden tehtävä on suojella elämää ja hoitaa kärsimystä nykyisen lääketieteen keinoin. Lääkäriliiton kanta pohjautuu laajaan tiedonkeruuseen ja keskusteluun, mukaan lukien yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa toteutettu kyselytutkimus, johon vastasi noin 9000 lääkäriä.
   Tutkimus osoitti, että vaikka eutanasiaa kannattavien lääkäreiden määrä on kasvanut, enemmistö ei ole valmis toteuttamaan eutanasiaa itse. Palliatiivisen hoidon erityispätevyyden omaavat lääkärit suhtautuvat eutanasiaan kriittisemmin kuin muut.
   Lääkäriliitto katsoo, ettei Suomen terveydenhuoltojärjestelmä ole valmis eutanasian laillistamiseen, ja korostaa, että keskustelun tulee perustua yhteisesti ymmärrettyyn terminologiaan ja riittävään tietoon elämän loppuvaiheen hoitomahdollisuuksista.
   Lue lisää...
  • Diakonia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston ja Suomen Sairaanhoitajien tutkimuksen mukaan yli puolet kyselyyn vastanneista kansalaisista ja sairaanhoitajista kannattaa eutanasian laillistamista. Kyselyssä ilmeni, että 76 % kansalaisista ja 62 % sairaanhoitajista tukee eutanasian laillistamista.
   Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yleistä mielipidettä ja erityisesti sairaanhoitajien näkemyksiä, jotka usein jäävät vähemmälle huomiolle julkisessa keskustelussa. Sairaanhoitajien suhtautuminen eutanasiaan on tärkeä huomioida, sillä he ovat keskeisessä asemassa potilaiden hoidossa ja saattohoidossa.
   Tutkimuksessa korostettiin tarvetta laajalle yhteiskunnalliselle keskustelulle, joka huomioi eri näkökulmat ja ammattiryhmät. Vaikka eutanasian laillistamiselle löytyy laajaa kannatusta, aihe herättää myös eettisiä ja moraalisia kysymyksiä, jotka vaativat perusteellista pohdintaa.
   Lopulliset tulokset julkaistaan vuosina 2024–2025, ja niiden odotetaan tuovan lisää tietoa ja näkökulmia tärkeään aiheeseen.
   Lisätietoja löytyy täältä.
   Lue lisää...
  • Suomen Sairaanhoitajat ry myönsi Vuoden työyhteisö -tunnustuksen 2024 Pihlajalinnan Pikku-Huopalahden ja Tilkan leikkausosastoille. Tunnustuksen arvo on 5000 euroa.
   Vuoden työyhteisö -tunnustuksen lisäksi jaettiin viisi 1000 euron Hyvä työyhteisö -erityismainintaa. Tunnustuksia haki yhteensä sata hoitotyön työyhteisöä. Rahalliset palkinnot jaettiin Kansainvälisen sairaanhoitajan päivän juhlistamiseksi 12.5. ja sairaanhoitajan työn arvostuksen lisäämiseksi.
   Suomen Sairaanhoitajien toiminnanjohtaja Anne Pauna kertoo, että Pihlajalinnan leikkausyksiköiden hakemuksesta välittyi vahva sairaanhoitajan ammatin arvostus. Pihlajalinnan yksiköissä ollaan aidosti ylpeitä omasta ja kollegan työstä, ja valitsijaraati vaikuttui erityisesti kollegiaalisuuden merkityksen korostumisesta.
   – Työyhteisömme kulttuuriin kuuluu toisten auttaminen, hyvän tuulen tuominen työpaikalle ja kollegiaalinen käyttäytyminen.
   Pikku-Huopalahden ja Tilkan leikkausosastoilla päätöksentekoon voi vaikuttaa matalalla kynnyksellä, ja lähiesihenkilöt tunnistavat ja arvostavat henkilöstön osaamista, antaen aikaa kehitystyölle.
   – Me olemme tiimi, joka toimii yhteisen päämäärän hyväksi.
   Hakemuksessa nostettiin monessa kohdassa esille työn tekemisen edellytysten tärkeys. Tämä viesti on tärkeä kaikille hoitotyön työyhteisöille, toteaa valitsijaraadin jäsen ja Suomen Sairaanhoitajien asiantuntija Anne Pienimaa. Hyvinvoivassa työyhteisössä tasapuolinen kohtelu ja selkeä yhteinen tavoite, kuten asiakkaiden hyvä hoito, luovat vahvan pohjan työskentelylle.
   Viisi Hyvä työyhteisö -tunnustusta
   Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Syöpätautien ja hematologian poliklinikka: ”Kaikki oikeasti tykkää omasta työstään. Jo se tekee ilmapiiristä positiivisen.”
   Kuusiolinna Terveyden kotisairaala Etelä-Pohjanmaa: ”Joustamme vastavuoroisesti, mikä edistää työhyvinvointia ja mahdollistaa vaativan työn ja kunkin työntekijän elämäntilanteen huomioimisen.”
   Lapin hyvinvointialueen kouluterveydenhuollon psykiatriset sairaanhoitajat, Rovaniemi: ”Me ollaan hyviä siksi, että täydennämme toisiamme ja jokainen meistä on pala isompaa koneistoa.”
   Tays Sydänsairaalan toimenpideosasto, Tampere: "Hoitajista näkee, että heillä on hyvä olla.”
   Varsinais-Suomen hyvinvointialueen Turun Keskustan terveysasema:  "Arvostamme toinen toisiamme ja pyydämme tukea ja varmistusta päätöksiin.”
   Sitaatit on poimittu hakemuksista. 
   Lue lisää...
×
×
 • Create New...