Jump to content
MAINOS

Hoitajatkin ovat ihmisiä – sairastunutta kollegaa tulee auttaa


Kuvituskuva

Hoitoala on ollut viime aikoina paljon otsikoissa. Uutisointia ja julkista keskustelua on leimannut voimakas syyllistäminen ja lynkkausmieliala. Ensin HUSLABin  näytteenotossa virheen tehnyt sairaanhoitaja ja tänään kätilöt ja ilokaasukokeilu. Asiat ovat vakavia ja vaativat perinpohjaisia selvityksiä, mutta kaiken keskellä on silti muistettava, että hoitajatkin ovat ihmisiä.

Virheiltä ei välty kukaan ja näissä tapauksissa onkin hurskastelua puhua "anteeksiantamattomista" virheistä. Näyttäkää minulle hoitaja, joka ei koskaan ole tehnyt hoitotyössä virheitä, niin näytän teille yksisarvisen, joka kakkii sateenvarjoja.

Julkisuudessa useat tahot ovat tänään tuomineet jyrkästi päihteiden käytön työaikana. Hyvä niin, koska koulutetun hoitohenkilöstön ei sovi työskennellä päihteiden vaikutuksen alaisena missään tilanteessa. Töissä ei voi ottaa päihteitä, eikä töihin voi tulla jos edellisilta on venähtänyt liian pitkäksi.

Muistettava kuitenkin on, että vuosittain käy ilmi lukuisia tapauksia, joissa terveydenhuoltoalan ammattilainen on ollut töissä päihteiden vaikutuksen alaisena, varastanut lääkkeitä tai ollut poissa töistä toistuvasti päihteiden vuoksi. Esimerkiksi vuonna 2013 Valvira eväsi peräti 110 hoitajalta ja 80 lääkäriltä luvan toimia alan tehtävissä päihdeongelmien vuoksi. Tämä ei ole mikään salaisuus - myös hoitajat ovat ihmisiä, jotka voivat sairastua päihderiippuvuuteen tai joutua vaikeaan elämäntilanteeseen. 

Tällaisissa tilanteissa tulee työnantajalla olla yhteistoiminnallisesti laadittu päihdeohjelma, jonka mukaan päihteiden väärinkäyttötilanteissa on työntekijän tilaa hoidettava. Taustalla voi olla sairaus, ja siihen on annettava asianmukaista hoitoa.  

- Päihteiden käyttöön liittyy usein sairauselementti ja kun on työssä käyvistä ihmisistä on kysymys, heitä pitää auttaa. Virheitä tehneillä ihmisillä on myös oikeuksia. Eikö meidän terveydenhuollon ammattilaisina pidä ymmärtää, että ensisijaisesti nämä kollegat tarvitsevat apua ja sen jälkeen pohditaan muita asioita, kommentoi kollega asiaa todella hyvin Facebookissa. Olen täysin samaa mieltä.

My 2c.
- Sami Sairaanhoitaja

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest vierailija

Posted

Työ itsessään (voi) sairastuttaa. Kaikilla ei hälytyskellot soi eikä kukaan kehtaa kelloja vieressä soittaa. Vasta kun on myöhäistä niin osataan osoittaa sormella ja sanoa, että mitä mä sanoin, kyllä tämän tiesi. 

Aina pitää jaksaa ja suorittaa ja täyttää taas uusia lomakkeita joita varmaan nämäkin tapaukset tuottavat hallinnon tieteilijöissä.

Hoitajat eivät ole kovinkaan kollegiaalisia. Toisten virheistä ilmoitetaan eikä kollegoita suojella jopa sairaalloisesti niinkuin lääkärikunta tekee.

Pernasoppa

Posted

Sami puhuu asiaa. 

Ihmetyttää kyllä viimeaikoijen uutisoinnissa se virheeseen syyllistyneen kimppuun hyökkääminen. Suurin tuomitseva ryhmä ovat toiset hoitajat. Ensin HUSLAB:n sairaanhoitaja, sitten ilokaasukätilöt. Kauhee bussin alle heittely.

Juu, ei ihmisiä saa pistellä likaisilla neuloilla eikä töissä saa olla päissään, mutta ei se nyt hirveesti maailmaa paranna jos sillä retostellaan. Selvitellään missä on syyt ja hoidetaan asia sen mukaan.

  • Tykkää 3
Guest Vieras*******

Posted

Minua ihmetyttää myös tuo hyökkääminen. Toisaalta en kyllä missään ole (alanvaihtajana) semmoista ilkeyttä kokenut ja nähnyt kuin hoitoalalla, vaikka työkokemusta on n. 15 vuotta toisen alan useammasta työpaikasta. Jos kaikki potilaat saisivat eettisen ja moraalisen tarkastelun kestävää, hyvää hoitoa, ja jos hoitoalan työpaikat olisivat hengeltään tasa-arvoisempia, voisin nämä otsikoihin nousemiset ymmärtää. Nykyisellään en ymmärrä. Jokainen tilaisuus hurskastella otetaan näköjään avosylin vastaan. Jokainen tekee virheitä ja virhearvioita. 

Guest

Posted

Asiaa, voi vain kuvitella minkälaisia fiiliksiä verinäytteen ottajalla nyt on. Kaikki sympatia hänelle, jokainen meistä tekee joskus virheitä.

dino

Posted

3 tuntia sitten, Pernasoppa kirjoitti:

Ihmetyttää kyllä viimeaikoijen uutisoinnissa se virheeseen syyllistyneen kimppuun hyökkääminen. Suurin tuomitseva ryhmä ovat toiset hoitajat. Ensin HUSLAB:n sairaanhoitaja, sitten ilokaasukätilöt. Kauhee bussin alle heittely.

Hoitajilla ei ole kollegiaalisuutta kuin ehkä joidenkin tiettyjen pienten sukupuolisesti valikoituneiden ammattiryhmien ja työyhteisöjen sisällä. Aavistuksen karrikoidusti voi sanoa että kun hoitaja mokaa, myötätuntoa ei saa työnantajalta kuin just sen verran mitä laki edellyttää, kollegat voivat kasvokkain jotain näennäistä kannustuläppää heittää, mutta takana päin dissaaminen on valtavaa ja tosi paikassa kollegoiden tuki on täysi nolla. Ja työnantajan (tietoiset?) ohjeet ja toimet ruokkivat tätä eripuraa ja kostomentaliteettia (haipro) ja näyttääpä tuo asenne vapaa-ajallekin oikein hyvin ulottuvan. (viime päivien keskustelut)

Tietysti tuo kollegiaalisuuskin voi mennä liian pitkälle. Meillä alalla pitkään työskennelleillä on hyvin tiedossa minkälainen on lääkärikunnan ja työanantajapuolen perinne lääkärikollegoiden virheiden villaisella painamisessa. Tätä taustaa vasten näiden johtajalääkärien moralisoinnit ja potkujen antamiset hoitaja-alaistensa melko vaatimattomista virheistä (isossa kuvassa) tuntuu erittäin vastenmielisiltä. Lähes yhtä vastenmieliseltä kuin suomalaisen median ala-arvoinen retostelu ja mässäily ko uutisten tiimoilta ilman minkäänlaista analyyttistä otetta.

Guest hoitaja, kohta hoidettava

Posted

Olen 20 vuotta työskennellyt psykiatrialla hoitajana. Tällä hetkellä koen saavani suurinta kunnioitusta työstäni ja osaamisestani lääkärikunnalta. Omat kollegat sen sijaan... Puukko viuhuu selkään, kasvotusten ongelmista ei puhuta. Kysyttäessä onko kaikki ok kaikki on ok. Kerrotaan muille ettei kaikki ole ok.

Naisvaltainen ala ja vaikka täällä on paljon miehiä töissä niin suurin osa on enemmän ämmiä kuin naiset keskimäärin. Työnantaja pelottelee ja uhkailee. Painostaa huonompiin sopimuksiin kuin KV-TES. Luottamusmies ei uskalla pitää kenenkään työntekijän puolia.

Pelkään sitä päivää, että teen jonkun virheen. Täällä työnantaja pistää heti ison pyörän pyörimään ja kaikista halutaan tehdä esimerkkitapauksia.

Joskus sitä viinaa on vaan juotava, että pystyy vähän rentoutumaan. Lapsille on ilmoitettu, että kaikki tuki loppuu jos hakeutuvat hoitoalalle.

Työ itsessään on ihan kivaa. Potilaiden kanssa pärjään ja tuun hyvin juttuun. Henkilökunnan kanssa pärjääminen täällä on vaikeampaa.

Guest hoitajatar muttei sorja

Posted

se on kumma että kaikelle pitää aina löytää syyllinen jota syyttää eikä syytä miksi mitäkin on tapahtunut. En tiedä juurikaan muuta ammattia joka niin vähän arvostettua moisella vastuulla ja stressillä sekä sillä mitä milloinkin työssään kohtaa



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Lisää ajankohtaisia

    • Olen sairaanhoitaja, ja olen huolissani. En vain omasta työstäni, vaan koko ammattikuntamme oikeuksista. Viime aikoina on tapahtunut jotain, mikä ei voi jäädä huomiotta: hallitus on valmistellut lakia, joka antaisi työnantajille oikeuden murtaa työtaistelut hätätyön varjolla. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että meidät voitaisiin pakottaa töihin, vaikka olisimme laillisessa lakossa. Törkeää.
      Tehy on tehnyt rikosilmoituksen työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehistä, koska epäillään, että lain valmistelussa on rikottu virkavelvollisuuksia. Lakia on valmisteltu suljettujen ovien takana, ilman kolmikantaa ja vaikutusarvioita, ja eduskuntaa on johdettu harhaan. Tämä ei ole hyväksyttävää oikeusvaltiossa.
      Liity mukaan – minäkin tein niin!
      Olen antanut nimeni Tehyn rikosilmoituksen tueksi, koska uskon, että meidän on puolustettava oikeuksiamme. Työtaisteluoikeus on perusoikeus, ja sen kaventaminen ilman asianmukaista valmistelua on vakava asia. Meidän on näytettävä, että emme hyväksy tällaista toimintaa.
      Jos olet Tehyn jäsen, voit liittyä mukaan rikosilmoitukseen kirjautumalla Tehyn verkkosivuille ja täyttämällä lomakkeen. Jokainen nimi vahvistaa viestiä emme hyväksy työtaisteluoikeuden kaventamista ilman oikeudenmukaista prosessia.
      Näytetään, että hoitajat eivät jää hiljaisiksi, kun oikeuksiamme uhataan. ✊
      Lisätietoja ja mahdollisuus liittyä mukaan: tehy.fi/rikosilmoitus
      Lue lisää...
    • Luin aamulla Helsingin Sanomien haastattelun Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösestä, ja rehellisesti sanottuna pöyristyin. Hallituksen esitys suojelutyölainsäädännöstä ei ole mitään muuta kuin räikeä hyökkäys hoitajia vastaan. Tämä orjalaki rikkoo törkeästi hoitajien oikeuksia ja vie Suomea taaksepäin tavalla, jota en olisi koskaan uskonut näkeväni pohjoisessa hyvinvointivaltiossa.
      Rytkönen on täysin oikeassa. Nyt on aika herätä.
      Jos tämä laki menee läpi, työnantajilla olisi oikeus määrätä hoitajia töihin työtaisteluiden aikana ilman heidän suostumustaan. Ei ylimääräistä palkallista hyvitystä, ei aitoja neuvottelumahdollisuuksia, vain pakkotyötä, jossa työtaisteluoikeus poljetaan maanrakoon. Miten tämä voi olla mahdollista vuonna 2025 Suomessa?
      Hoitajat eivät ole orjia. Meillä on oikeus valita, milloin ja missä työskentelemme. Meillä on oikeus vaatia parempia työoloja ilman, että valtiovalta tulee ja murskaa viimeisetkin mahdollisuutemme vaikuttaa asioihin.
      Hallitus, perääntykää ennen kuin on liian myöhäistä
      Petteri Orpon hallitus on tekemässä valtavan virheen. Tämä laki ei ole vain epäoikeudenmukainen, vaan se myös pahentaa hoitajapulaa. Jos hoitajat menettävät työtaisteluoikeutensa ja joutuvat pakkotyöhön, kuka haluaa enää jäädä alalle? En minä ainakaan.
      On selvää, että hallituksen on vedettävä tämä laki takaisin ja kuunneltava meitä hoitoalan ammattilaisia. Jos näin ei tapahdu, seuraukset tulevat olemaan kauaskantoiset. Hoitajat ovat jo pitkään joutuneet taistelemaan oikeuksiensa puolesta, ja me taistelemme jatkossakin.
      – Tuntematon sairaanhoitaja
      Lue lisää...
    • Naistenpäivänä haluan pysähtyä ja kohdistaa katseeni meihin; sinuun, minuun, meihin kaikkiin, jotka teemme hoitotyötä. Me olemme niitä, jotka seisovat potilaiden rinnalla, pidämme kädestä, kun pelko ottaa vallan, ja taistelemme väsymystä vastaan, jotta toinen saa vielä yhden mahdollisuuden elämään.
      Hoitajan työ on vaativaa. Se on pitkiä vuoroja, nopeita päätöksiä, tauottomia hetkiä ja jatkuvaa sopeutumista odottamattomiin tilanteisiin. Se on myös lämpöä, rohkaisua ja yhteistyötä. Sinä olet se, joka kuuntelee, tukee ja tuo turvaa, vaikka kiire painaa päälle. Sinä olet se, joka huomaa pienetkin muutokset potilaan voinnissa ja toimii sen mukaan.
      Tänään, naistenpäivänä, haluan kiittää sinua. Kiittää siitä, että teet työsi niin hyvin, että potilas voi tuntea olonsa turvalliseksi. Kiittää siitä, että pidät huolta muista, vaikka oma jaksaminenkin on joskus koetuksella. Kiittää siitä, että olet osa tätä ammattilaisten joukkoa, jossa jokainen tukee toistaan.
      Sinä olet arvokas, työssäsi ja ihmisenä. Hoitajat eivät vain huolehdi potilaista, vaan myös toisistaan. Pidetään huolta siitä, että arvostamme myös itseämme ja toisiamme. Ei vain tänään, vaan jokaisena päivänä.
      Hyvää naistenpäivää, upea kollega. 💙
      – Teho-osaston hoitaja, yksi teistä
      Lue lisää...
    • Kello soi liian aikaisin. Keho on raskas, ja väsymys roikkuu harteilla kuin märkä peitto. Silti nouset, koska joku odottaa. Potilas, kollega, järjestelmä, joka ei pysähdy, vaikka sinä hajoaisit.
      Päivä alkaa tutulla kaavalla. Hymyilet, vaikka et jaksaisi. Kysyt vointia, vaikka omat voimasi ovat lopussa jo ennen ensimmäistä kahvitaukoa, jos siihen edes ehdit. Venyminen on arkea. Tätä työtä tehdään sydämellä, eikö niin? Mutta entä kun sydänkin alkaa väsyä?
      Mitä tapahtuu, kun mikään ei enää riitä? Kun annat kaiken, mutta silti pyydetään lisää, vielä yksi vuoro, vielä yksi tehtävä. Sinä annat, koska niin sinut on opetettu tekemään. Peität uupumuksesi, mutta se näkyy muualla. Kotona, ystävyyssuhteissa, hiljaisissa hetkissä, joissa huomaat, ettei voimia enää ole.
      Syyllisyys hiipii mukaan: ”Pitäisikö minun jaksaa enemmän?” Ei pitäisi. Uupumus ei ole heikkoutta. Se on merkki siitä, että olet antanut enemmän kuin kenenkään pitäisi. Sinulla on lupa olla väsynyt, eikä se tee sinusta huonompaa hoitajaa. Se tekee sinusta ihmisen.
      Ehkä et voi muuttaa kaikkea ympärilläsi juuri nyt. Et voi lyhentää vuoroja tai taikoa lisää tekijöitä. Mutta voit antaa itsellesi luvan hengittää, edes hetkeksi. Yksi syvä hengenveto ennen seuraavaa potilasta. Yksi hetki, jolloin ajattelet: ”Minäkin olen tärkeä.”
      Sinä et ole kone. Et pelkkä resurssi. Olet ihminen, joka antaa enemmän kuin moni koskaan huomaa. Ja juuri siksi sinun suurin vahvuutesi voi olla hetki, jolloin uskallat pysähtyä.
      Sinä riität. Myös silloin, kun et jaksa olla vahva.
      Ja se on enemmän kuin tarpeeksi.
      – Tuntematon sairaanhoitaja
      Lue lisää...
    • Tehyn tuore selvitys nostaa esiin karun todellisuuden: hyvinvointialueiden hoitajat kamppailevat uupumuksen, kiireen ja henkilöstövajeen kanssa. Olen itse sairaanhoitajana nähnyt tämän muutoksen läheltä, ja voin vain vahvistaa kyselyn tulokset. Työ on muuttunut raskaammaksi, ja huoli potilasturvallisuudesta kasvaa päivä päivältä.
      Työtaakka kasvaa, mutta resursseja ei tule lisää
      Kun hyvinvointialueet käynnistyivät vuoden 2023 alussa, moni hoitaja odotti muutoksen tuovan selkeyttä ja parempia resursseja. Todellisuus on ollut päinvastainen. 71 % Tehyn kyselyyn vastanneista kokee toiminnan sujuvuuden heikentyneen, ja lähes puolet kokee työnsä mielekkyyden vähentyneen.
      Tämä on helppo uskoa. Tunnen itsekkin yhä useammin riittämättömyyden tunnetta. Kiire on jatkuvaa, ja hallinnolliset velvoitteet vievät yhä enemmän aikaa pois varsinaisesta hoitotyöstä.
      Uupumus ajaa hoitajia pois alalta
      Yksi kyselyn hälyttävimmistä luvuista liittyy työssä jaksamiseen. Vain 28 % hoitajista uskoo jaksavansa työuransa loppuun asti, ja nuorten kohdalla tilanne on vielä synkempi: vain 12 % alle 30-vuotiaista uskoo pysyvänsä alalla. Tämä on pelottava suunta, sillä ilman uusia hoitajia sote-palvelut eivät yksinkertaisesti pyöri. Moni kollega on jo vaihtanut alaa tai harkitsee sitä vakavasti. Itsekin olen käynyt tämän keskustelun mielessäni useammin kuin kerran.
      Potilasturvallisuus on vaarassa
      Suurin huolenaihe ei ole vain meidän hoitajien jaksaminen, vaan myös potilaiden turvallisuus. Kun kiire lisääntyy ja henkilökuntaa on liian vähän, virheiden riski kasvaa. Tehyn kyselyn mukaan 78 % vastaajista kokee palveluiden saatavuuden heikentyneen ja 66 % laadun laskeneen. Mielestäni tämä on suoraan seurausta siitä, että hoitajilla ei ole aikaa tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisivat.
      Mitä nyt pitäisi tehdä?
      Hallituksen ajamat säästötoimet ja määräaikaisuuksien heikennykset eivät ole ratkaisu, päinvastoin, ne voivat pahentaa tilannetta entisestään. Tarvitsemme lisää resursseja, enemmän hoitajia ja ennen kaikkea työrauhaa. Hoitotyö ei ole vain kuluerä budjetissa, vaan investointi kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin.
      Hoitajana haluan uskoa, että tilanne voi vielä muuttua paremmaksi. Mutta se ei tapahdu itsestään. Päättäjien on kuunneltava meitä kentällä työskenteleviä ja tehtävä päätöksiä, jotka turvaavat sekä hoitajien jaksamisen että potilaiden oikeuden laadukkaaseen hoitoon.
      – Tuntematon sairaanhoitaja

      ---
      Tehy teetti selvityksen syksyllä 2024 hyvinvointialueilla työskentelevien tehyläisten parissa. Selvityksen toteutti Aula Research Oy. Kyselytutkimuksen otos kerättiin sähköisesti 19.9.–22.10.2024. Kyselyyn vastasi yhteensä 5 157 tehyläistä, ja otanta oli 19 999. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 26 %. 
      Lue lisää...
×
×
  • Create New...