Jump to content
 •  

  Hoitajatkin ovat ihmisiä – sairastunutta kollegaa tulee auttaa

  Sami Sairaanhoitaja
  Kuvituskuva

  Hoitoala on ollut viime aikoina paljon otsikoissa. Uutisointia ja julkista keskustelua on leimannut voimakas syyllistäminen ja lynkkausmieliala. Ensin HUSLABin  näytteenotossa virheen tehnyt sairaanhoitaja ja tänään kätilöt ja ilokaasukokeilu. Asiat ovat vakavia ja vaativat perinpohjaisia selvityksiä, mutta kaiken keskellä on silti muistettava, että hoitajatkin ovat ihmisiä.

  Virheiltä ei välty kukaan ja näissä tapauksissa onkin hurskastelua puhua "anteeksiantamattomista" virheistä. Näyttäkää minulle hoitaja, joka ei koskaan ole tehnyt hoitotyössä virheitä, niin näytän teille yksisarvisen, joka kakkii sateenvarjoja.

  Julkisuudessa useat tahot ovat tänään tuomineet jyrkästi päihteiden käytön työaikana. Hyvä niin, koska koulutetun hoitohenkilöstön ei sovi työskennellä päihteiden vaikutuksen alaisena missään tilanteessa. Töissä ei voi ottaa päihteitä, eikä töihin voi tulla jos edellisilta on venähtänyt liian pitkäksi.

  Muistettava kuitenkin on, että vuosittain käy ilmi lukuisia tapauksia, joissa terveydenhuoltoalan ammattilainen on ollut töissä päihteiden vaikutuksen alaisena, varastanut lääkkeitä tai ollut poissa töistä toistuvasti päihteiden vuoksi. Esimerkiksi vuonna 2013 Valvira eväsi peräti 110 hoitajalta ja 80 lääkäriltä luvan toimia alan tehtävissä päihdeongelmien vuoksi. Tämä ei ole mikään salaisuus - myös hoitajat ovat ihmisiä, jotka voivat sairastua päihderiippuvuuteen tai joutua vaikeaan elämäntilanteeseen. 

  Tällaisissa tilanteissa tulee työnantajalla olla yhteistoiminnallisesti laadittu päihdeohjelma, jonka mukaan päihteiden väärinkäyttötilanteissa on työntekijän tilaa hoidettava. Taustalla voi olla sairaus, ja siihen on annettava asianmukaista hoitoa.  

  - Päihteiden käyttöön liittyy usein sairauselementti ja kun on työssä käyvistä ihmisistä on kysymys, heitä pitää auttaa. Virheitä tehneillä ihmisillä on myös oikeuksia. Eikö meidän terveydenhuollon ammattilaisina pidä ymmärtää, että ensisijaisesti nämä kollegat tarvitsevat apua ja sen jälkeen pohditaan muita asioita, kommentoi kollega asiaa todella hyvin Facebookissa. Olen täysin samaa mieltä.

  My 2c.
  - Sami Sairaanhoitaja


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest vierailija

  Posted

  Työ itsessään (voi) sairastuttaa. Kaikilla ei hälytyskellot soi eikä kukaan kehtaa kelloja vieressä soittaa. Vasta kun on myöhäistä niin osataan osoittaa sormella ja sanoa, että mitä mä sanoin, kyllä tämän tiesi. 

  Aina pitää jaksaa ja suorittaa ja täyttää taas uusia lomakkeita joita varmaan nämäkin tapaukset tuottavat hallinnon tieteilijöissä.

  Hoitajat eivät ole kovinkaan kollegiaalisia. Toisten virheistä ilmoitetaan eikä kollegoita suojella jopa sairaalloisesti niinkuin lääkärikunta tekee.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Sami puhuu asiaa. 

  Ihmetyttää kyllä viimeaikoijen uutisoinnissa se virheeseen syyllistyneen kimppuun hyökkääminen. Suurin tuomitseva ryhmä ovat toiset hoitajat. Ensin HUSLAB:n sairaanhoitaja, sitten ilokaasukätilöt. Kauhee bussin alle heittely.

  Juu, ei ihmisiä saa pistellä likaisilla neuloilla eikä töissä saa olla päissään, mutta ei se nyt hirveesti maailmaa paranna jos sillä retostellaan. Selvitellään missä on syyt ja hoidetaan asia sen mukaan.

  • Tykkää 3

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Vieras*******

  Posted

  Minua ihmetyttää myös tuo hyökkääminen. Toisaalta en kyllä missään ole (alanvaihtajana) semmoista ilkeyttä kokenut ja nähnyt kuin hoitoalalla, vaikka työkokemusta on n. 15 vuotta toisen alan useammasta työpaikasta. Jos kaikki potilaat saisivat eettisen ja moraalisen tarkastelun kestävää, hyvää hoitoa, ja jos hoitoalan työpaikat olisivat hengeltään tasa-arvoisempia, voisin nämä otsikoihin nousemiset ymmärtää. Nykyisellään en ymmärrä. Jokainen tilaisuus hurskastella otetaan näköjään avosylin vastaan. Jokainen tekee virheitä ja virhearvioita. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Asiaa, voi vain kuvitella minkälaisia fiiliksiä verinäytteen ottajalla nyt on. Kaikki sympatia hänelle, jokainen meistä tekee joskus virheitä.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  3 tuntia sitten, Pernasoppa kirjoitti:

  Ihmetyttää kyllä viimeaikoijen uutisoinnissa se virheeseen syyllistyneen kimppuun hyökkääminen. Suurin tuomitseva ryhmä ovat toiset hoitajat. Ensin HUSLAB:n sairaanhoitaja, sitten ilokaasukätilöt. Kauhee bussin alle heittely.

  Hoitajilla ei ole kollegiaalisuutta kuin ehkä joidenkin tiettyjen pienten sukupuolisesti valikoituneiden ammattiryhmien ja työyhteisöjen sisällä. Aavistuksen karrikoidusti voi sanoa että kun hoitaja mokaa, myötätuntoa ei saa työnantajalta kuin just sen verran mitä laki edellyttää, kollegat voivat kasvokkain jotain näennäistä kannustuläppää heittää, mutta takana päin dissaaminen on valtavaa ja tosi paikassa kollegoiden tuki on täysi nolla. Ja työnantajan (tietoiset?) ohjeet ja toimet ruokkivat tätä eripuraa ja kostomentaliteettia (haipro) ja näyttääpä tuo asenne vapaa-ajallekin oikein hyvin ulottuvan. (viime päivien keskustelut)

  Tietysti tuo kollegiaalisuuskin voi mennä liian pitkälle. Meillä alalla pitkään työskennelleillä on hyvin tiedossa minkälainen on lääkärikunnan ja työanantajapuolen perinne lääkärikollegoiden virheiden villaisella painamisessa. Tätä taustaa vasten näiden johtajalääkärien moralisoinnit ja potkujen antamiset hoitaja-alaistensa melko vaatimattomista virheistä (isossa kuvassa) tuntuu erittäin vastenmielisiltä. Lähes yhtä vastenmieliseltä kuin suomalaisen median ala-arvoinen retostelu ja mässäily ko uutisten tiimoilta ilman minkäänlaista analyyttistä otetta.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest hoitaja, kohta hoidettava

  Posted

  Olen 20 vuotta työskennellyt psykiatrialla hoitajana. Tällä hetkellä koen saavani suurinta kunnioitusta työstäni ja osaamisestani lääkärikunnalta. Omat kollegat sen sijaan... Puukko viuhuu selkään, kasvotusten ongelmista ei puhuta. Kysyttäessä onko kaikki ok kaikki on ok. Kerrotaan muille ettei kaikki ole ok.

  Naisvaltainen ala ja vaikka täällä on paljon miehiä töissä niin suurin osa on enemmän ämmiä kuin naiset keskimäärin. Työnantaja pelottelee ja uhkailee. Painostaa huonompiin sopimuksiin kuin KV-TES. Luottamusmies ei uskalla pitää kenenkään työntekijän puolia.

  Pelkään sitä päivää, että teen jonkun virheen. Täällä työnantaja pistää heti ison pyörän pyörimään ja kaikista halutaan tehdä esimerkkitapauksia.

  Joskus sitä viinaa on vaan juotava, että pystyy vähän rentoutumaan. Lapsille on ilmoitettu, että kaikki tuki loppuu jos hakeutuvat hoitoalalle.

  Työ itsessään on ihan kivaa. Potilaiden kanssa pärjään ja tuun hyvin juttuun. Henkilökunnan kanssa pärjääminen täällä on vaikeampaa.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest hoitajatar muttei sorja

  Posted

  se on kumma että kaikelle pitää aina löytää syyllinen jota syyttää eikä syytä miksi mitäkin on tapahtunut. En tiedä juurikaan muuta ammattia joka niin vähän arvostettua moisella vastuulla ja stressillä sekä sillä mitä milloinkin työssään kohtaa

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...