Jump to content
 •  

  Hoitajat uupuneita – sairauspoissaoloja selkeästi keskimääräistä enemmän

  Hoitajat.net
  Shutterstock

  Hoitajien väsymys näkyy Työterveyslaitoksen tilastoissa. Sairaanhoitajat, lähihoitajat ja kodinhoitajat sairastavat selvästi enemmän kuin muut.

  Viime vuonna sairaanhoitajilla oli sairauspäiviä keskimäärin 20, lähihoitajilla 26 ja kodinhoitajilla 31. Lääkäreillä sairauspoissaoloja oli 8 päivää vuodessa. Kunta-alalla keskiarvo oli 16,7 päivää, joten hoitohenkilöstö on sairauslomalla selkeästi enemmän kuin keskimäärin. Heillä sairauspoissaolojen määrä on myös kasvanut vuodesta 2015. 

  – Luvut ovat sote-uudistuksen toteutumisen kannalta huolestuttavia. Varsinkin sairaanhoitajat, lähihoitajat ja kodinhoitajat tarvitsevat erityistä tukea työkyvyn ylläpitämisessä muutoksen keskellä, sanoo johtava asiantuntija Tuula Oksanen Työterveyslaitoksesta.

  Kuva1_sairauspoissaolot-sote-ammateissa.png

  Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimus on Suomen suurin kunta-alan henkilöstön seurantatutkimus. 

  Kunta10-verkkosivut


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Lähihoitaja2007

  Posted

  Tarviiko tuota ihmetellä kun potilaita paljon verrattuna hoitajien määrään. Kiire on jatkuva!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Kotihoidon hoitsu

  Posted

  Niin ja kotihoidossa 5 min käyntiaikoja mobiilissa ja jos olet yli aikaa selvitys puhelimel. Ja jos usein menee yliaikaa asiakkail pääset tiimivastaava ja esimiehe puhutteluun, vaiks ei ois tullu ees ylitöitä 😡 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Ripa

  Posted

  Teemme paljon työtä, millä ei ole mitään vaikutusta, kuten höpö höpö lomakkeiden jako ja täyttö, asioiden teko vain sen tähden, että se saadaan hyvältä näyttämään tilastoon. Työnantajan kohtuuttomat vaateet, esimiesten narsistius ja osan asiakkaiden asenne minulle heti kaikki ja NYT!....ainut millä jaksaa, on huono palkka, mahtavat työkaverit ja osa kiitollisista asiakkaista. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Me puhkikulutetut

  Posted

  Töitä aivan liikaa, juoksua koko vuoro, kuitenkin pysähdyttävä asiakkaalla ja oltava rauhallinen (vaikka olisit tunnin myöhässä aikataulusta) On aikataulutettu niin, ettet voi juoda mitään. ettei pissittäis, koska siihen ei ole aikaa eikä paikkaa. Kun on sairastapauksia, käynnit siirretään työssäolijoille, jopa 4-5 päällekkäistä aikaa??!! Eihän me mitään robotteja olla, eikä robottikaan pystyisi siihen. Ajellaan ylinopeuksia, että kerettäis kotiin illoista, koska aamulla aikaisin on oltava taas töissä. Kun tulee jotain ennakoimatonta, tiedät, että ylityöksi menee. Ja siitähän sitten saa selvityksen tehdä??!! Ei kerkeä tekemään mitään muita kirjallisia töitä ja syömisetkin on niin ja näin. Ei tällasta kukaan jaksa. Itse ainakin olen miettinyt mitä muuta työtä voisi etsiä!!!!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Kotihoidossa

  Posted

  Entä sitten, kun ei enää uskalla jäädä edes sairaslomalle?  Töistä tullessa vielä draivi päällä, mutta kotona hanskat tippuvat ovelle, eikä jaksa kuin vain nukkua. Ja vaikka nukkuisi kuinka, niin aamulla väsyttää yhä. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest ihmettelen vaan

  Posted

  Olen työskennellyt kotihoidossa lähihoitajana 1,5 vuotta alle 10 vuotta sitten. Muistan kuinka etenkin kunnallisella puolella ajat oli aivan mahdottomat asiakkaisiin nähden. Yhden vuoron aikana saattoi olla yli 20 asiakaskäyntiä minkä lisäksi täytyy muistaa että siirtymisessä toisen asiakkaan menee aikaa ja asiakkaat ovat eri kuntoisia. Sen lisäksi asikkaan kunto voi vaihdella monesta eri tekijästä johtuen eli suunniteltu aika ei riitäkkään ja kun aika on vedetty ja suunniteltu melkein minuutilleen, niin aikataulut eivät pidä ja porukka tekee ylitöitä jne.  Nykyään onneksi eri työpaikka ja ammatti. Tuntuu hirveältä, että kaikesta yritetään säästää (henkilökuntaa minimi määrä potilaisiin nähden) mikä sitten näkyy tulevaisuudessa varmasti ennenaikaisena eläköitymisenä tai alan vaihtona.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Sanna

  Posted

  Pitäkää kiinni lakisääteisistä tauoista vaikka menisikin ylitöiksi, ylitytöistä maksetaan ja pomot myös huomaa silloin paremmin tilanteen kentällä. Paljon haiproa kirjoittamaan ihan kaikesta että saatte tilanteen näkyviin. Yhtään juoksuaskelta ei kannata ottaa eikä ylinopeutta ajaa, siitä ei ole hyötyä kenellekään, vähiten hoitajalle itselleen. Jos on sairas niin silloin sairastetaan ja muut paikkaa niin että menee ylitöiksi. Näin miesvaltaisilla aloilla. Mikäli halutaan muutosta, niin meidän on itse reagoitava.  Jos alalta haluaa päästä terveenä eläkkeelle, niin samaa köydenpätkää on aika alkaa vetämään ja lopetettava sooloilu.

  • Tykkää 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Jokohan näihin nyt herättäisi ihan tosissaan...

  https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/607951-professori-kotihoidon-juoksulistat-voivat-rikkoa-kahta-eri-lakia-tassa

  Erityisesti huomatkaa että se on työnantajan asia päättää ja kirjallisesti ohjeistaa miten toimitaan (=kertoa mitä jätetään tekemättä tai PYYTÄÄ jäämään ylitöihin) jos töitä on enemmän kuin ehtii vuorossa tehdä.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...