Jump to content
MAINOS

Hoitajat uupuneita – sairauspoissaoloja selkeästi keskimääräistä enemmän


Hoitajat.net
 Share

Shutterstock

Hoitajien väsymys näkyy Työterveyslaitoksen tilastoissa. Sairaanhoitajat, lähihoitajat ja kodinhoitajat sairastavat selvästi enemmän kuin muut.

Viime vuonna sairaanhoitajilla oli sairauspäiviä keskimäärin 20, lähihoitajilla 26 ja kodinhoitajilla 31. Lääkäreillä sairauspoissaoloja oli 8 päivää vuodessa. Kunta-alalla keskiarvo oli 16,7 päivää, joten hoitohenkilöstö on sairauslomalla selkeästi enemmän kuin keskimäärin. Heillä sairauspoissaolojen määrä on myös kasvanut vuodesta 2015. 

– Luvut ovat sote-uudistuksen toteutumisen kannalta huolestuttavia. Varsinkin sairaanhoitajat, lähihoitajat ja kodinhoitajat tarvitsevat erityistä tukea työkyvyn ylläpitämisessä muutoksen keskellä, sanoo johtava asiantuntija Tuula Oksanen Työterveyslaitoksesta.

Kuva1_sairauspoissaolot-sote-ammateissa.png

Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimus on Suomen suurin kunta-alan henkilöstön seurantatutkimus. 

Kunta10-verkkosivut

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Lähihoitaja2007

Posted

Tarviiko tuota ihmetellä kun potilaita paljon verrattuna hoitajien määrään. Kiire on jatkuva!

Link to comment
Share on other sites

Guest Kotihoidon hoitsu

Posted

Niin ja kotihoidossa 5 min käyntiaikoja mobiilissa ja jos olet yli aikaa selvitys puhelimel. Ja jos usein menee yliaikaa asiakkail pääset tiimivastaava ja esimiehe puhutteluun, vaiks ei ois tullu ees ylitöitä 😡 

Link to comment
Share on other sites

Teemme paljon työtä, millä ei ole mitään vaikutusta, kuten höpö höpö lomakkeiden jako ja täyttö, asioiden teko vain sen tähden, että se saadaan hyvältä näyttämään tilastoon. Työnantajan kohtuuttomat vaateet, esimiesten narsistius ja osan asiakkaiden asenne minulle heti kaikki ja NYT!....ainut millä jaksaa, on huono palkka, mahtavat työkaverit ja osa kiitollisista asiakkaista. 

Link to comment
Share on other sites

Guest Me puhkikulutetut

Posted

Töitä aivan liikaa, juoksua koko vuoro, kuitenkin pysähdyttävä asiakkaalla ja oltava rauhallinen (vaikka olisit tunnin myöhässä aikataulusta) On aikataulutettu niin, ettet voi juoda mitään. ettei pissittäis, koska siihen ei ole aikaa eikä paikkaa. Kun on sairastapauksia, käynnit siirretään työssäolijoille, jopa 4-5 päällekkäistä aikaa??!! Eihän me mitään robotteja olla, eikä robottikaan pystyisi siihen. Ajellaan ylinopeuksia, että kerettäis kotiin illoista, koska aamulla aikaisin on oltava taas töissä. Kun tulee jotain ennakoimatonta, tiedät, että ylityöksi menee. Ja siitähän sitten saa selvityksen tehdä??!! Ei kerkeä tekemään mitään muita kirjallisia töitä ja syömisetkin on niin ja näin. Ei tällasta kukaan jaksa. Itse ainakin olen miettinyt mitä muuta työtä voisi etsiä!!!!

Link to comment
Share on other sites

Entä sitten, kun ei enää uskalla jäädä edes sairaslomalle?  Töistä tullessa vielä draivi päällä, mutta kotona hanskat tippuvat ovelle, eikä jaksa kuin vain nukkua. Ja vaikka nukkuisi kuinka, niin aamulla väsyttää yhä. 

Link to comment
Share on other sites

Guest ihmettelen vaan

Posted

Olen työskennellyt kotihoidossa lähihoitajana 1,5 vuotta alle 10 vuotta sitten. Muistan kuinka etenkin kunnallisella puolella ajat oli aivan mahdottomat asiakkaisiin nähden. Yhden vuoron aikana saattoi olla yli 20 asiakaskäyntiä minkä lisäksi täytyy muistaa että siirtymisessä toisen asiakkaan menee aikaa ja asiakkaat ovat eri kuntoisia. Sen lisäksi asikkaan kunto voi vaihdella monesta eri tekijästä johtuen eli suunniteltu aika ei riitäkkään ja kun aika on vedetty ja suunniteltu melkein minuutilleen, niin aikataulut eivät pidä ja porukka tekee ylitöitä jne.  Nykyään onneksi eri työpaikka ja ammatti. Tuntuu hirveältä, että kaikesta yritetään säästää (henkilökuntaa minimi määrä potilaisiin nähden) mikä sitten näkyy tulevaisuudessa varmasti ennenaikaisena eläköitymisenä tai alan vaihtona.

Link to comment
Share on other sites

Pitäkää kiinni lakisääteisistä tauoista vaikka menisikin ylitöiksi, ylitytöistä maksetaan ja pomot myös huomaa silloin paremmin tilanteen kentällä. Paljon haiproa kirjoittamaan ihan kaikesta että saatte tilanteen näkyviin. Yhtään juoksuaskelta ei kannata ottaa eikä ylinopeutta ajaa, siitä ei ole hyötyä kenellekään, vähiten hoitajalle itselleen. Jos on sairas niin silloin sairastetaan ja muut paikkaa niin että menee ylitöiksi. Näin miesvaltaisilla aloilla. Mikäli halutaan muutosta, niin meidän on itse reagoitava.  Jos alalta haluaa päästä terveenä eläkkeelle, niin samaa köydenpätkää on aika alkaa vetämään ja lopetettava sooloilu.

  • Tykkää 2
Link to comment
Share on other sites

Jokohan näihin nyt herättäisi ihan tosissaan...

https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/607951-professori-kotihoidon-juoksulistat-voivat-rikkoa-kahta-eri-lakia-tassa

Erityisesti huomatkaa että se on työnantajan asia päättää ja kirjallisesti ohjeistaa miten toimitaan (=kertoa mitä jätetään tekemättä tai PYYTÄÄ jäämään ylitöihin) jos töitä on enemmän kuin ehtii vuorossa tehdä.

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...