Jump to content
MAINOS
 • Hoitajat uupuneita – sairauspoissaoloja selkeästi keskimääräistä enemmän


  Hoitajat.net
   Share

  Shutterstock

  Hoitajien väsymys näkyy Työterveyslaitoksen tilastoissa. Sairaanhoitajat, lähihoitajat ja kodinhoitajat sairastavat selvästi enemmän kuin muut.

  Viime vuonna sairaanhoitajilla oli sairauspäiviä keskimäärin 20, lähihoitajilla 26 ja kodinhoitajilla 31. Lääkäreillä sairauspoissaoloja oli 8 päivää vuodessa. Kunta-alalla keskiarvo oli 16,7 päivää, joten hoitohenkilöstö on sairauslomalla selkeästi enemmän kuin keskimäärin. Heillä sairauspoissaolojen määrä on myös kasvanut vuodesta 2015. 

  – Luvut ovat sote-uudistuksen toteutumisen kannalta huolestuttavia. Varsinkin sairaanhoitajat, lähihoitajat ja kodinhoitajat tarvitsevat erityistä tukea työkyvyn ylläpitämisessä muutoksen keskellä, sanoo johtava asiantuntija Tuula Oksanen Työterveyslaitoksesta.

  Kuva1_sairauspoissaolot-sote-ammateissa.png

  Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimus on Suomen suurin kunta-alan henkilöstön seurantatutkimus. 

  Kunta10-verkkosivut

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Lähihoitaja2007

  Posted

  Tarviiko tuota ihmetellä kun potilaita paljon verrattuna hoitajien määrään. Kiire on jatkuva!

  Link to comment
  Share on other sites

  Guest Kotihoidon hoitsu

  Posted

  Niin ja kotihoidossa 5 min käyntiaikoja mobiilissa ja jos olet yli aikaa selvitys puhelimel. Ja jos usein menee yliaikaa asiakkail pääset tiimivastaava ja esimiehe puhutteluun, vaiks ei ois tullu ees ylitöitä 😡 

  Link to comment
  Share on other sites

  Teemme paljon työtä, millä ei ole mitään vaikutusta, kuten höpö höpö lomakkeiden jako ja täyttö, asioiden teko vain sen tähden, että se saadaan hyvältä näyttämään tilastoon. Työnantajan kohtuuttomat vaateet, esimiesten narsistius ja osan asiakkaiden asenne minulle heti kaikki ja NYT!....ainut millä jaksaa, on huono palkka, mahtavat työkaverit ja osa kiitollisista asiakkaista. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Guest Me puhkikulutetut

  Posted

  Töitä aivan liikaa, juoksua koko vuoro, kuitenkin pysähdyttävä asiakkaalla ja oltava rauhallinen (vaikka olisit tunnin myöhässä aikataulusta) On aikataulutettu niin, ettet voi juoda mitään. ettei pissittäis, koska siihen ei ole aikaa eikä paikkaa. Kun on sairastapauksia, käynnit siirretään työssäolijoille, jopa 4-5 päällekkäistä aikaa??!! Eihän me mitään robotteja olla, eikä robottikaan pystyisi siihen. Ajellaan ylinopeuksia, että kerettäis kotiin illoista, koska aamulla aikaisin on oltava taas töissä. Kun tulee jotain ennakoimatonta, tiedät, että ylityöksi menee. Ja siitähän sitten saa selvityksen tehdä??!! Ei kerkeä tekemään mitään muita kirjallisia töitä ja syömisetkin on niin ja näin. Ei tällasta kukaan jaksa. Itse ainakin olen miettinyt mitä muuta työtä voisi etsiä!!!!

  Link to comment
  Share on other sites

  Entä sitten, kun ei enää uskalla jäädä edes sairaslomalle?  Töistä tullessa vielä draivi päällä, mutta kotona hanskat tippuvat ovelle, eikä jaksa kuin vain nukkua. Ja vaikka nukkuisi kuinka, niin aamulla väsyttää yhä. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Guest ihmettelen vaan

  Posted

  Olen työskennellyt kotihoidossa lähihoitajana 1,5 vuotta alle 10 vuotta sitten. Muistan kuinka etenkin kunnallisella puolella ajat oli aivan mahdottomat asiakkaisiin nähden. Yhden vuoron aikana saattoi olla yli 20 asiakaskäyntiä minkä lisäksi täytyy muistaa että siirtymisessä toisen asiakkaan menee aikaa ja asiakkaat ovat eri kuntoisia. Sen lisäksi asikkaan kunto voi vaihdella monesta eri tekijästä johtuen eli suunniteltu aika ei riitäkkään ja kun aika on vedetty ja suunniteltu melkein minuutilleen, niin aikataulut eivät pidä ja porukka tekee ylitöitä jne.  Nykyään onneksi eri työpaikka ja ammatti. Tuntuu hirveältä, että kaikesta yritetään säästää (henkilökuntaa minimi määrä potilaisiin nähden) mikä sitten näkyy tulevaisuudessa varmasti ennenaikaisena eläköitymisenä tai alan vaihtona.

  Link to comment
  Share on other sites

  Pitäkää kiinni lakisääteisistä tauoista vaikka menisikin ylitöiksi, ylitytöistä maksetaan ja pomot myös huomaa silloin paremmin tilanteen kentällä. Paljon haiproa kirjoittamaan ihan kaikesta että saatte tilanteen näkyviin. Yhtään juoksuaskelta ei kannata ottaa eikä ylinopeutta ajaa, siitä ei ole hyötyä kenellekään, vähiten hoitajalle itselleen. Jos on sairas niin silloin sairastetaan ja muut paikkaa niin että menee ylitöiksi. Näin miesvaltaisilla aloilla. Mikäli halutaan muutosta, niin meidän on itse reagoitava.  Jos alalta haluaa päästä terveenä eläkkeelle, niin samaa köydenpätkää on aika alkaa vetämään ja lopetettava sooloilu.

  • Tykkää 2
  Link to comment
  Share on other sites

  Jokohan näihin nyt herättäisi ihan tosissaan...

  https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/607951-professori-kotihoidon-juoksulistat-voivat-rikkoa-kahta-eri-lakia-tassa

  Erityisesti huomatkaa että se on työnantajan asia päättää ja kirjallisesti ohjeistaa miten toimitaan (=kertoa mitä jätetään tekemättä tai PYYTÄÄ jäämään ylitöihin) jos töitä on enemmän kuin ehtii vuorossa tehdä.

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...