Jump to content
 •  

  Hoitajamitoitus uhkaa todellisuudessa laskea

  Hoitajat.net

  Hallitus päätti perääntyä vanhuspalveluiden laatusuosituksen mukaisen mitoituksen alarajan laskemisesta 0,4:ään. Vanhuspalveluista haetaan kuitenkin edelleen 70 miljoonan euron säästöjä. Tehyn mukaan hallitus aikookin väljentää nyt mitoitukseen laskettavan hoitohenkilöstön kriteerejä niin, että mukaan laskettaisiin nykyistä ”joustavammin perustein hoitoon osallistuva henkilökunta” kuten mm. taideterapeutit ja viriketoiminnan ohjaajat ja mahdollisesti jopa vapaaehtoistyöntekijöitä.

  - Tehy ei hyväksy, että mitoitukseen lasketaan muita kuin välitöntä hoitotyötä ja kuntoutusta tekevät koulutetut ammattihenkilöt sekä osa hoiva-avustajien työpanoksesta, kun se kohdistuu suoraan asiakastyöhön kuten avustamiseen ruokailussa, peseytymisessä, pukeutumisessa tai wc-käynneissä. Laskentatavan väljentäminen merkitsee todellisuudessa hoitajamitoituksen laskemista nykyisestä, toteaa Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

  Vesivalon mukaan lyhytnäköinen tinkiminen hoitohenkilöstöstä ja sen osaamisesta ei edes johda säästöihin vaan aiheuttaa pitkällä tähtäimellä lisäkustannuksia esimerkiksi sairaalapäivinä erikoissairaanhoidossa.

  - Sivistysvaltion pitää pystyä huolehtimaan heikoimmistaan verovaroin. Perustuslain mukaan kaikilla on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Vanhuspalveluihin kohdistuvista leikkauksista pitäisi luopua kokonaan, sanoo Vesivalo.

  Tehy pitää hyvänä yhtenäisten menetelmien ja hoitoisuusmittareiden käyttöä palvelutarpeen arvioinnissa. Myönteistä laatusuosituksen uudistamisessa on myös se, että samat suositukset koskevat jatkossa sekä julkista että yksityistä sektoria.

  - Mitoitusta on myös kyettävä lisäämään silloin, kun asiakkaan hoidon tarve sitä vaatii esimerkiksi saattohoidossa, muistuttaa Vesivalo.


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Hoitaja

  Posted

  Niin, kun luin muutama päivä sitten ettei hallitus laskekaan hoitajamitoitusta 0,4. Ajattelin, että tuohon juttuun on pakko sisältyä jokin muu hoitajien työn arvoa ja tekemistä alentava toiminto. 

  Tässä se nyt tulee, lasketaan hoitomitoitukseen mukaan kaikki läsnäolijat ehkäpä omaisetkin vielä 😖 Kyllä hallitus työntekijän tallaa hengiltä konstilla jos toisella.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Lähihoitajasta johonkin..

  Posted

  Vähentäköön vaan!!! Vähennän ainakin itseni vapaaehtoisesti pois hoitotyöstä...😈😈😈

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest tuleva ex-hoitsu

  Posted

  Näinköhän suomalaiset tosiaan nielee tämän. Vanhuspalveluista ei voi leikata enää senttiäkään, nyt ollaan jo liian pienellä porukalla. Mikäli minkäännäköinen leikkaus toteutuu, vaihdan alaa. Lähden vaikka siivoamaan mieluummin. Kiire on sielläkin, mutta eipähän ole vastuuta ihmishengistä. En yksinkertaisesti enää suostu työskentelemään täysin vailla moraalia, ja siihenhän hoitajat pakotetaan mikäli mitoitus vielä pienenee.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest lähäri

  Posted

  Juu rakennetaan vaan Stadiin se Guggenheimin taidemuseo. Vähät vanhuksista tai lasten ja nuorten koulutuksista. Olen niin pettynyt ja vihainen.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Kyllästynyt päättäjiin

  Posted

  Tässähän ollaan menossa siihen, että tehdään vanhuksista vuodepotilaita jotka makaavat eritteissään koko päivän kunnes joku kerkeää hoitamaan. Jo nyt mitoitukset useasti alakantissa, yöllä kolme hoitajaa joista joskus kaksi yhtä aikaa kierrolla hoitolaitoksen ulkopuolella ja yhdelle jää noin 70 vanhusta. Pitäisi lisätä hoitohenkilökuntaa eikä vähentää. Odotan mielenkiinnolla, kun jonkun näistä omainen tai itse "pääsee" vanhuuden hoitolaitokseen. Ps-ei se ole herkkua yksityispuolellakaan.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Rahhaa on

  Posted

  22.11.2016 klo 22.51, Vieras: lähäri kirjoitti:

  Juu rakennetaan vaan Stadiin se Guggenheimin taidemuseo. Vähät vanhuksista tai lasten ja nuorten koulutuksista. Olen niin pettynyt ja vihainen.

  Juu ja olympialaiset päälle niinkuin tämä tytteli ministeri lupaili.

  Kyllä rahaa taikaseinästä löytyy, vaikka ei kyllä vanhustenhoitoon...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...