Jump to content
MAINOS

Hoitajamitoitus uhkaa todellisuudessa laskea


Hoitajat.net
 Share

Hallitus päätti perääntyä vanhuspalveluiden laatusuosituksen mukaisen mitoituksen alarajan laskemisesta 0,4:ään. Vanhuspalveluista haetaan kuitenkin edelleen 70 miljoonan euron säästöjä. Tehyn mukaan hallitus aikookin väljentää nyt mitoitukseen laskettavan hoitohenkilöstön kriteerejä niin, että mukaan laskettaisiin nykyistä ”joustavammin perustein hoitoon osallistuva henkilökunta” kuten mm. taideterapeutit ja viriketoiminnan ohjaajat ja mahdollisesti jopa vapaaehtoistyöntekijöitä.

- Tehy ei hyväksy, että mitoitukseen lasketaan muita kuin välitöntä hoitotyötä ja kuntoutusta tekevät koulutetut ammattihenkilöt sekä osa hoiva-avustajien työpanoksesta, kun se kohdistuu suoraan asiakastyöhön kuten avustamiseen ruokailussa, peseytymisessä, pukeutumisessa tai wc-käynneissä. Laskentatavan väljentäminen merkitsee todellisuudessa hoitajamitoituksen laskemista nykyisestä, toteaa Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.

Vesivalon mukaan lyhytnäköinen tinkiminen hoitohenkilöstöstä ja sen osaamisesta ei edes johda säästöihin vaan aiheuttaa pitkällä tähtäimellä lisäkustannuksia esimerkiksi sairaalapäivinä erikoissairaanhoidossa.

- Sivistysvaltion pitää pystyä huolehtimaan heikoimmistaan verovaroin. Perustuslain mukaan kaikilla on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Vanhuspalveluihin kohdistuvista leikkauksista pitäisi luopua kokonaan, sanoo Vesivalo.

Tehy pitää hyvänä yhtenäisten menetelmien ja hoitoisuusmittareiden käyttöä palvelutarpeen arvioinnissa. Myönteistä laatusuosituksen uudistamisessa on myös se, että samat suositukset koskevat jatkossa sekä julkista että yksityistä sektoria.

- Mitoitusta on myös kyettävä lisäämään silloin, kun asiakkaan hoidon tarve sitä vaatii esimerkiksi saattohoidossa, muistuttaa Vesivalo.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Niin, kun luin muutama päivä sitten ettei hallitus laskekaan hoitajamitoitusta 0,4. Ajattelin, että tuohon juttuun on pakko sisältyä jokin muu hoitajien työn arvoa ja tekemistä alentava toiminto. 

Tässä se nyt tulee, lasketaan hoitomitoitukseen mukaan kaikki läsnäolijat ehkäpä omaisetkin vielä 😖 Kyllä hallitus työntekijän tallaa hengiltä konstilla jos toisella.

Link to comment
Share on other sites

Guest Lähihoitajasta johonkin..

Posted

Vähentäköön vaan!!! Vähennän ainakin itseni vapaaehtoisesti pois hoitotyöstä...😈😈😈

Link to comment
Share on other sites

Näinköhän suomalaiset tosiaan nielee tämän. Vanhuspalveluista ei voi leikata enää senttiäkään, nyt ollaan jo liian pienellä porukalla. Mikäli minkäännäköinen leikkaus toteutuu, vaihdan alaa. Lähden vaikka siivoamaan mieluummin. Kiire on sielläkin, mutta eipähän ole vastuuta ihmishengistä. En yksinkertaisesti enää suostu työskentelemään täysin vailla moraalia, ja siihenhän hoitajat pakotetaan mikäli mitoitus vielä pienenee.

Link to comment
Share on other sites

Juu rakennetaan vaan Stadiin se Guggenheimin taidemuseo. Vähät vanhuksista tai lasten ja nuorten koulutuksista. Olen niin pettynyt ja vihainen.

Link to comment
Share on other sites

Guest Kyllästynyt päättäjiin

Posted

Tässähän ollaan menossa siihen, että tehdään vanhuksista vuodepotilaita jotka makaavat eritteissään koko päivän kunnes joku kerkeää hoitamaan. Jo nyt mitoitukset useasti alakantissa, yöllä kolme hoitajaa joista joskus kaksi yhtä aikaa kierrolla hoitolaitoksen ulkopuolella ja yhdelle jää noin 70 vanhusta. Pitäisi lisätä hoitohenkilökuntaa eikä vähentää. Odotan mielenkiinnolla, kun jonkun näistä omainen tai itse "pääsee" vanhuuden hoitolaitokseen. Ps-ei se ole herkkua yksityispuolellakaan.

Link to comment
Share on other sites

22.11.2016 klo 22.51, Vieras: lähäri kirjoitti:

Juu rakennetaan vaan Stadiin se Guggenheimin taidemuseo. Vähät vanhuksista tai lasten ja nuorten koulutuksista. Olen niin pettynyt ja vihainen.

Juu ja olympialaiset päälle niinkuin tämä tytteli ministeri lupaili.

Kyllä rahaa taikaseinästä löytyy, vaikka ei kyllä vanhustenhoitoon...

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...