Jump to content
MAINOS

Hoitajaliitoilla näkemyseroja erikoissairaanhoidon ammattirakenteesta


Reportteri
 Share

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on huolissaan siitä, että erikoissairaanhoidossa lähihoitajien tilalle on palkattu sairaanhoitajia. Sen mukaan myös lähihoitajien osaamista on rajoitettu, erityisesti lääkehoidon osalta. Sairaanhoitajaliiton mukaan erikoissairaanhoidon ammattirakenteelle on syynsä. Lähihoitajien vakanssien muuttaminen sairaanhoitajien vakansseiksi on perustunut työn vaativuuteen sekä siihen, että lähi- ja perushoitajat ovat kouluttautuneet sairaanhoitajan ammattiin.

Hoitotyö erikoissairaanhoidossa on yhä vaativampaa, joten hoitotyöntekijöillä tulee olla hyvät valmiudet monimutkaisten asioiden hallintaan. Sairaanhoitajaliiton mukaan tämä vaatii osaamista, joka tutkitusti saavutetaan vasta sairaanhoitajan ammattikorkeakoulututkinnolla. Sairaanhoitajien suurempi osuus hoitohenkilöstörakenteesta korreloi positiivisesti lääkevirheiden ja haavainfektioiden vähenemiseen.

SuPerissa ollaan eri mieltä. Sen mukaan lähihoitajien määrän supistaminen erikoissairaanhoidossa aiheuttaa väistämättä hoidon tason alenemisen. Riittämätön perushoito lisää erilaisten infektioiden ja makuuhaavojen riskiä, liiton tiedotteessa todetaan.

Lisätietoja:

Sairaanhoitajaliitto: Erikoissairaanhoidon ammattirakenteen tulee pohjautua potilaiden hoidontarpeeseen

https://sairaanhoitajat.fi/2015/erikoissairaanhoidon-ammattirakenteen-tulee-pohjautua-potilaiden-hoidontarpeeseen/

SuPer: Lähi- ja perushoitajien osaamista rajoitetaan erikoissairaanhoidossa

http://www.superliitto.fi/viestinta/tiedotteet-ja-kannanotot/superin-selvitys-lahi-ja-perushoitajien-osaamista-rajoitetaan-erikoissairaanhoidossa/

 

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Rauno Pulkkinen

Posted

Jos koulutuksella ei ole mitään merkitysta , niin miksi sitten on kahdentason koulutusta. Sairaanhoitaja on sairaanhoitaja ja saanut laaja-alaisen erikoissairaanhoito ym vastaaviin tehtäviin pätevöittävän koulutuksen. Lähihoitajilla silppusäkkikoulutus avustaviin tehtäviin. Jos lähihoitjakoulutus antaa joidenkinmielestä niin erinomaisen pätevyyden, niin miksi kouluttaa kaalliisti  sairaanhoitajia ja vielä korkeammalla palkalla työelämään! Eli koulutuspätevyydessä on varmasti käytännössä ja teoritiedoissa suuri ero.

Kokeneen sairaanhoitjana tiedän sen, pohjalla itsellä on myös mm.mth koulutus.

Link to comment
Share on other sites

Varmasti olet rauno kokenut hoitaja, ja alalla työskentely lisää todistetusti ammattitaitoa. Valitettavasti aika on kuitenkin tullut reilusti eteenpäin ja lähihoitajien ammattitutkinto vastaa todella pitkälti sairaanhoitajan käymää koulutusta.  Koulutuksen jälkeisessä pätevyydessä ei juurikaan lähihoitajan tai sairaanhoitajan välillä ole eroja. Eroja toki myöhemmin syntyy enemmänkin lääkehoidon, sekä joidenkin hoitotoimien osalla, koska "on päätetty" että nämä ko. toimet kuuluvat vain sairaanhoitajille. Kummatkin hoitajaryhmät erikoistuvat täten työelämässään alallaan eri osa-alueisiin.

Palkkauksessa eroa ei juurikaan ole. Työmäärään verraten pitäisin jopa lähihoitajan palkkausta tällähetkellä parempana.

Kuten kaikki tietävät sote ala on erittäin vanhoihin kaavoihin kangistunutta ja keskustelu on varmasti tervetullutta. 

Link to comment
Share on other sites

Itse opiskelen parhaillaan lähihoitajasta sairaanhoitajaksi. Takana on yli 10 vuotta lähihoitajuutta ja en voi kuin todeta, että kyllä olen niin kevyin tiedoin valmistunut lähihoitajaksi, että nolottaa. Työ-elämä on luonnollisesti opettanut paljon, mutta silti jo ensimmäisenä sh-vuotena tuli todella paljon uutta oppia, vaikka ihan perus-asioissa mentiin. Kyseessä on kuitenkin eri ammatit ja edessä vielä isompi vastuu. 

Link to comment
Share on other sites

Vastuu toki painaa, mutta kyllä täällä kokenut perushoitaja neuvoo usein keltanokka-sairaanhoitajaa... Jopa lääkeasioissa.

Link to comment
Share on other sites

 1. Pystyt varmastikkin esittämään ihan tutkittua faktaa tuon väitteesi tueksi, ettei jää ihan mututuntumalla heitetyksi. Kiinnostaisi myös tietää, että millätavoin tuon pätevyyden määrittelet.

En millään tasolla suostu allekirjoittamaan tuota, vaikka miten kauniisti asiaa yrittäisin ajatella. En tiedä missä olet töissä ja millä tasolla sinne tulee koulunpenkiltä sairaanhoitajat, mutta eihän tuo nyt jumaliste pidä paikkaansa. Jo pelkästään sairaanhoitajaopintojen ajan harjoittelupaikoista pitäisi tulla sellaista kokemusta, jota lähihoitajaopiskelijoilla ei voi olla. Ei teholla, anestesiapuolella, oikeastaan päivystysosastoilla ole lähihoitajaopiskelijoita. Nuo antavat kuitenkin sitä laajempaa ymmärrystä asioihin... Voi hyvää päivää.

Edited by Kunkku
Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...