Jump to content
 •  

  Hoitajaliitoilla näkemyseroja erikoissairaanhoidon ammattirakenteesta


  Reportteri

  Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on huolissaan siitä, että erikoissairaanhoidossa lähihoitajien tilalle on palkattu sairaanhoitajia. Sen mukaan myös lähihoitajien osaamista on rajoitettu, erityisesti lääkehoidon osalta. Sairaanhoitajaliiton mukaan erikoissairaanhoidon ammattirakenteelle on syynsä. Lähihoitajien vakanssien muuttaminen sairaanhoitajien vakansseiksi on perustunut työn vaativuuteen sekä siihen, että lähi- ja perushoitajat ovat kouluttautuneet sairaanhoitajan ammattiin.

  Hoitotyö erikoissairaanhoidossa on yhä vaativampaa, joten hoitotyöntekijöillä tulee olla hyvät valmiudet monimutkaisten asioiden hallintaan. Sairaanhoitajaliiton mukaan tämä vaatii osaamista, joka tutkitusti saavutetaan vasta sairaanhoitajan ammattikorkeakoulututkinnolla. Sairaanhoitajien suurempi osuus hoitohenkilöstörakenteesta korreloi positiivisesti lääkevirheiden ja haavainfektioiden vähenemiseen.

  SuPerissa ollaan eri mieltä. Sen mukaan lähihoitajien määrän supistaminen erikoissairaanhoidossa aiheuttaa väistämättä hoidon tason alenemisen. Riittämätön perushoito lisää erilaisten infektioiden ja makuuhaavojen riskiä, liiton tiedotteessa todetaan.

  Lisätietoja:

  Sairaanhoitajaliitto: Erikoissairaanhoidon ammattirakenteen tulee pohjautua potilaiden hoidontarpeeseen

  https://sairaanhoitajat.fi/2015/erikoissairaanhoidon-ammattirakenteen-tulee-pohjautua-potilaiden-hoidontarpeeseen/

  SuPer: Lähi- ja perushoitajien osaamista rajoitetaan erikoissairaanhoidossa

  http://www.superliitto.fi/viestinta/tiedotteet-ja-kannanotot/superin-selvitys-lahi-ja-perushoitajien-osaamista-rajoitetaan-erikoissairaanhoidossa/

   


  OSALLISTU KESKUSTELUUN

  Keskustelu

  Recommended Comments

  Vieras: Rauno Pulkkinen

  Lähetetty

  Jos koulutuksella ei ole mitään merkitysta , niin miksi sitten on kahdentason koulutusta. Sairaanhoitaja on sairaanhoitaja ja saanut laaja-alaisen erikoissairaanhoito ym vastaaviin tehtäviin pätevöittävän koulutuksen. Lähihoitajilla silppusäkkikoulutus avustaviin tehtäviin. Jos lähihoitjakoulutus antaa joidenkinmielestä niin erinomaisen pätevyyden, niin miksi kouluttaa kaalliisti  sairaanhoitajia ja vielä korkeammalla palkalla työelämään! Eli koulutuspätevyydessä on varmasti käytännössä ja teoritiedoissa suuri ero.

  Kokeneen sairaanhoitjana tiedän sen, pohjalla itsellä on myös mm.mth koulutus.

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille
  Vieras: jahas rauno.

  Lähetetty

  Varmasti olet rauno kokenut hoitaja, ja alalla työskentely lisää todistetusti ammattitaitoa. Valitettavasti aika on kuitenkin tullut reilusti eteenpäin ja lähihoitajien ammattitutkinto vastaa todella pitkälti sairaanhoitajan käymää koulutusta.  Koulutuksen jälkeisessä pätevyydessä ei juurikaan lähihoitajan tai sairaanhoitajan välillä ole eroja. Eroja toki myöhemmin syntyy enemmänkin lääkehoidon, sekä joidenkin hoitotoimien osalla, koska "on päätetty" että nämä ko. toimet kuuluvat vain sairaanhoitajille. Kummatkin hoitajaryhmät erikoistuvat täten työelämässään alallaan eri osa-alueisiin.

  Palkkauksessa eroa ei juurikaan ole. Työmäärään verraten pitäisin jopa lähihoitajan palkkausta tällähetkellä parempana.

  Kuten kaikki tietävät sote ala on erittäin vanhoihin kaavoihin kangistunutta ja keskustelu on varmasti tervetullutta. 

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille

  Itse opiskelen parhaillaan lähihoitajasta sairaanhoitajaksi. Takana on yli 10 vuotta lähihoitajuutta ja en voi kuin todeta, että kyllä olen niin kevyin tiedoin valmistunut lähihoitajaksi, että nolottaa. Työ-elämä on luonnollisesti opettanut paljon, mutta silti jo ensimmäisenä sh-vuotena tuli todella paljon uutta oppia, vaikka ihan perus-asioissa mentiin. Kyseessä on kuitenkin eri ammatit ja edessä vielä isompi vastuu. 

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille
  Lääkärihoitaja

  Lähetetty

  Vastuu toki painaa, mutta kyllä täällä kokenut perushoitaja neuvoo usein keltanokka-sairaanhoitajaa... Jopa lääkeasioissa.

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille
  Kunkku

  Lähetetty (muokattu)

   1. Pystyt varmastikkin esittämään ihan tutkittua faktaa tuon väitteesi tueksi, ettei jää ihan mututuntumalla heitetyksi. Kiinnostaisi myös tietää, että millätavoin tuon pätevyyden määrittelet.

  En millään tasolla suostu allekirjoittamaan tuota, vaikka miten kauniisti asiaa yrittäisin ajatella. En tiedä missä olet töissä ja millä tasolla sinne tulee koulunpenkiltä sairaanhoitajat, mutta eihän tuo nyt jumaliste pidä paikkaansa. Jo pelkästään sairaanhoitajaopintojen ajan harjoittelupaikoista pitäisi tulla sellaista kokemusta, jota lähihoitajaopiskelijoilla ei voi olla. Ei teholla, anestesiapuolella, oikeastaan päivystysosastoilla ole lähihoitajaopiskelijoita. Nuo antavat kuitenkin sitä laajempaa ymmärrystä asioihin... Voi hyvää päivää.

  Muokattu - Kunkku

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille


  Vieras
  Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
  Lisää kommentti

  ×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  AJANKOHTAISTA

  Foorumilla keskustellaan

×