Jump to content
MAINOS
 •  

  Hoitaja, brace yoursef, winter is coming

  Sami Sairaanhoitaja

  Kevään neuvottelukierros lähestyy, meitä kaikki tarvitaan. KVTES raukeaa 31.3.2020, myös hoitoalan yksityissektorin tessit päättyvät keväällä. Pöydällä on isoja asioita. Kunta-alan hoitajien kipeistä lomarahaleikkauksista päästiin eroon, vielä pitää vääntää kuitenkin muun muassa kiky-tunneista. Ja tietysti palkasta. 

  Jos alan palkkausta ja muita ongelmia ei korjata, meitä ei  kohta ole kukaan hoitamassa. Tehyn puheenjohtaja on puhunut julkisuudessa pyöröovesta. Se kuvaa tilannetta hyvin. Jengi väsyy ja vaihtaa alaa. Paska palkka ja huonot työolot vetävät sitkeimmänkin hoitajan piippuun. Ja toisessa päässä koulutusjärjestelmä puskee uutta lihaa koneeseen väsymään. Ei sekään ilmaista ole. Järjetöntä.

  Tehy ja Super ovat ilmoittaneet hakevansa palkkaohjelmaa, jolla korjattaisiin alan palkkakuoppa kymmenen vuoden aikana. Suunnitelmaa voi pitää realistisena,  eli 1,8 prosenttia enemmän kuin muille kymmenen vuoden ajan. Sosiaalisessa mediassa näkee usein vaatimuksia tyyliin "tonni lisää palkkoihin". Tämmöiset vaatimukset ovat täysin epärealistisia. Kerralla ei kenenkään palkkaa nosteta jotain 30 prosenttia. In your dreams, darling. Tämmönen liittojen esittelemä pidempi ohjelma sen sijaan on toteutettavissa. Toki kunnat ovat köyhiä, avuksi tarvitaankin valtion tukea.

  Toinen yleinen harhakuvitelma on, että joku osapuolista voi yksin sanella sopimukset. Että mennään vaan neuvotteluihin lyömään nyrkkiä pöytään ja vaaditaan asiat kuntoon. Ei se vaan toimi niin. Neuvotteluissa työntekijöillä ja työnantajalla on omat tavoitteet. Kumpikin joutuu antamaan jossain periksi. Sopimus on aina kompromissi. Aina. 

  Hoitajien, tai siis koko koulutetun hoitohenkilöstön omaa sopimustakin on tavoiteltu vuosia. Viime neuvottelukierroksella kunta-alalle perustettiin työryhmät sitä sorvaamaan, mutta viidakkorummun mukaan hanke jäätyi, koska sote-uudistus kaatui. Tästäkin siis ilmeisesti jatketaan vääntöä keväällä. Liitot irtisanoivat tästä syystä ns. pääsopimuksen syksyllä. Pääsopimuksessa sovitaan mm. kunta-alan sopimusrakenteista.

  Oma sopimus olisi todella tärkeä työkalu, koska nykyisellä sopimusrakenteella hoitajien asioita on vaikea edistää. KVTESsissä kun on mukana lähes koko kunta-ala, maatalouslomittajasta nokikolariin. Sovi siinä sitten hoitajien erityistarpeista ja palkoista. Ja hei, jos lääkäreillä ja opettajilla on, niin miksei meilläkin voisi olla oma sopimus.

  Kunta-alalla varsinaiset neuvottelut työ- ja virkaehtosopimuksista käynnistyvät 14.1.2020. Ja kuten alussa sanoin, meitä kaikkia tarvitaan. TES-neuvotteluissa neuvottelijoiden tärkein ase on iso järjestäytymisaste. Siellä neuvotteluissa myydään työrauhaa työnantajalle. Mitä enemmän porukkaa on neuvottelevassa liitossa, sen parempi. Ja jos työtaisteluun mennään, liitoissa olevat taistelevat ja saavat tukea liitoilta.

  Usein somessa näkee kommentteja "kyllästyin ja erosin liitosta", "liityn sitten kun saavat jotain aikaan" jne. Älä pliis kirjoita vastaavia kommentteja tähän perään. Ketään ei kiinnosta. Eroilla, valittamalla ja uhkauksilla ei neuvotteluja vauhditeta. Kevään neuvottelukierroksesta on ennustettu pitkää ja myrskyisää. Nyt on aika laittaa rivit suoriksi ja tukea neuvottelijoita 100 lasissa. Minä olen mukana, oletko sinä?

  Liity liittoonSuPer | Tehy


  User Feedback

  Recommended Comments

  Oon tähän asti ollut ns. harmaa hoitaja eli en ole kuulunut muuta kuin työttömyyskassaan mutta tämän tulevan kierroksen myötä lopulta liityin pienen puntaroinnin jälkeen liittoon valmiina osallistumaan omalta osaltani kaikkeen siihen mitä kierros sitten mukanaan tuo. Tiedän muutamia muitakin villikortteja hoitsuja ja heitäkin asiasta patistanut että nyt jos koskaan liittoon. Ilman äänten voimaa osaa tämäkin jäädä pelkäksi ininäksi vastameluun. 

  Mielenkiintoista pohdintaa tuon oman TESsin suhteen. 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Hölmöläiset

  Posted

  Pelkkää sanahelinää tämäkin hehkutus taas. Mitään ei tulla saamaan, korkeintaan kikyjä hiukan vähemmiksi ja Tehy voi taas hehkuttaa hienoa työvoittoa ja ensi kerralla sitten paremmin. Tämä teatteri on niin nähty.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest työtön sairaanhoitaja

  Posted

  Back to basics. Sairastuin silkan selviytymisstressin takia autoimmuunisairauteen. Sen jälkeen onkin tämä työpaikkojen ja koko Suomen moraalirappio vaan traumatisoinut lisää. Jopa Tehy olisi vienyt erään työnantajan oikeuteen,  ei ollut mitään voimia siihen koska käytännössä jäin traumoineni ja vaikean perusturvattomuuden kanssa tulottomana yksin, alaikäisestä vastuullisena. Työntekijöitä ja jopa potilaita/ asiakkaita / lapsia käytetään surutta hyväksi ja kohtelu on asiatonta, ylitarkasti laskelmoitua orgaanisaatiolähtöistä, eikä siinä kohde ihmisoikeuksiaankaan välttämättä saa. Kaunopuheisuuden aika tulisi olla ohi, ja tuoda päättäjille, jotka perusturvastakin säätää, asiat niin raadollisina kuin ne uhreille on (työntekijät, potilaat, asiakkaat, lapset, vanhukset, työttömät, vajaakuntoiset jne). Tämä riistoon pohjaava liikejohtaminen toiminnanohjausohjelmineen ei sovi elävien olentojen pariin sen enempää ihmisten, eläinten kuin luonnonkaan kohdalla. Stressisairaudet tuhoaa kaiken, josta jopa ilmastonmuutos huutaa. Tehotuotantoideologia ja jopa mitätöityjen työsuojelurikosten uhrien leimaaminen ja hylkääminen perikatoon on ahnasta raiskausta. Yksittäisiä elämässään rimpuilevia kansalaisia, joilla ei ole osaa eikä arpaa tähän tuhoon, syyllistetään ja vastuutetaan maksamaan vahingoista. Milloin tuhoava kulttuuri tuodaan niin selkeästi esiin päättäjille ja kansalle, ettei ole mitään mahdollisuutta enää pitää päätä pensaassa ja puhua musta valkoiseksi. Perustarpeet kunniaan, koko maa ja maailma on jo oikosulussa häikäilemättömässä, elämää halveksuvassa narsistisessa kiihdytysharhassaan.

  Kiitos ja anteeksi, rääkätty sairaanhoitaja, väärän vallankäytön moninkertainen uhri.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.