Jump to content
MAINOS

Hoitaja, brace yoursef, winter is coming


Kevään neuvottelukierros lähestyy, meitä kaikki tarvitaan. KVTES raukeaa 31.3.2020, myös hoitoalan yksityissektorin tessit päättyvät keväällä. Pöydällä on isoja asioita. Kunta-alan hoitajien kipeistä lomarahaleikkauksista päästiin eroon, vielä pitää vääntää kuitenkin muun muassa kiky-tunneista. Ja tietysti palkasta. 

Jos alan palkkausta ja muita ongelmia ei korjata, meitä ei  kohta ole kukaan hoitamassa. Tehyn puheenjohtaja on puhunut julkisuudessa pyöröovesta. Se kuvaa tilannetta hyvin. Jengi väsyy ja vaihtaa alaa. Paska palkka ja huonot työolot vetävät sitkeimmänkin hoitajan piippuun. Ja toisessa päässä koulutusjärjestelmä puskee uutta lihaa koneeseen väsymään. Ei sekään ilmaista ole. Järjetöntä.

Tehy ja Super ovat ilmoittaneet hakevansa palkkaohjelmaa, jolla korjattaisiin alan palkkakuoppa kymmenen vuoden aikana. Suunnitelmaa voi pitää realistisena,  eli 1,8 prosenttia enemmän kuin muille kymmenen vuoden ajan. Sosiaalisessa mediassa näkee usein vaatimuksia tyyliin "tonni lisää palkkoihin". Tämmöiset vaatimukset ovat täysin epärealistisia. Kerralla ei kenenkään palkkaa nosteta jotain 30 prosenttia. In your dreams, darling. Tämmönen liittojen esittelemä pidempi ohjelma sen sijaan on toteutettavissa. Toki kunnat ovat köyhiä, avuksi tarvitaankin valtion tukea.

Toinen yleinen harhakuvitelma on, että joku osapuolista voi yksin sanella sopimukset. Että mennään vaan neuvotteluihin lyömään nyrkkiä pöytään ja vaaditaan asiat kuntoon. Ei se vaan toimi niin. Neuvotteluissa työntekijöillä ja työnantajalla on omat tavoitteet. Kumpikin joutuu antamaan jossain periksi. Sopimus on aina kompromissi. Aina. 

Hoitajien, tai siis koko koulutetun hoitohenkilöstön omaa sopimustakin on tavoiteltu vuosia. Viime neuvottelukierroksella kunta-alalle perustettiin työryhmät sitä sorvaamaan, mutta viidakkorummun mukaan hanke jäätyi, koska sote-uudistus kaatui. Tästäkin siis ilmeisesti jatketaan vääntöä keväällä. Liitot irtisanoivat tästä syystä ns. pääsopimuksen syksyllä. Pääsopimuksessa sovitaan mm. kunta-alan sopimusrakenteista.

Oma sopimus olisi todella tärkeä työkalu, koska nykyisellä sopimusrakenteella hoitajien asioita on vaikea edistää. KVTESsissä kun on mukana lähes koko kunta-ala, maatalouslomittajasta nokikolariin. Sovi siinä sitten hoitajien erityistarpeista ja palkoista. Ja hei, jos lääkäreillä ja opettajilla on, niin miksei meilläkin voisi olla oma sopimus.

Kunta-alalla varsinaiset neuvottelut työ- ja virkaehtosopimuksista käynnistyvät 14.1.2020. Ja kuten alussa sanoin, meitä kaikkia tarvitaan. TES-neuvotteluissa neuvottelijoiden tärkein ase on iso järjestäytymisaste. Siellä neuvotteluissa myydään työrauhaa työnantajalle. Mitä enemmän porukkaa on neuvottelevassa liitossa, sen parempi. Ja jos työtaisteluun mennään, liitoissa olevat taistelevat ja saavat tukea liitoilta.

Usein somessa näkee kommentteja "kyllästyin ja erosin liitosta", "liityn sitten kun saavat jotain aikaan" jne. Älä pliis kirjoita vastaavia kommentteja tähän perään. Ketään ei kiinnosta. Eroilla, valittamalla ja uhkauksilla ei neuvotteluja vauhditeta. Kevään neuvottelukierroksesta on ennustettu pitkää ja myrskyisää. Nyt on aika laittaa rivit suoriksi ja tukea neuvottelijoita 100 lasissa. Minä olen mukana, oletko sinä?

Liity liittoonSuPer | Tehy

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Matti

Posted

Mukana ku peräpukama 

Guest Circ

Posted

Oon tähän asti ollut ns. harmaa hoitaja eli en ole kuulunut muuta kuin työttömyyskassaan mutta tämän tulevan kierroksen myötä lopulta liityin pienen puntaroinnin jälkeen liittoon valmiina osallistumaan omalta osaltani kaikkeen siihen mitä kierros sitten mukanaan tuo. Tiedän muutamia muitakin villikortteja hoitsuja ja heitäkin asiasta patistanut että nyt jos koskaan liittoon. Ilman äänten voimaa osaa tämäkin jäädä pelkäksi ininäksi vastameluun. 

Mielenkiintoista pohdintaa tuon oman TESsin suhteen. 

OldOne

Posted

Mukana! 😎

Guest Hölmöläiset

Posted

Pelkkää sanahelinää tämäkin hehkutus taas. Mitään ei tulla saamaan, korkeintaan kikyjä hiukan vähemmiksi ja Tehy voi taas hehkuttaa hienoa työvoittoa ja ensi kerralla sitten paremmin. Tämä teatteri on niin nähty.

Guest työtön  sairaanhoitaja

Posted

Back to basics. Sairastuin silkan selviytymisstressin takia autoimmuunisairauteen. Sen jälkeen onkin tämä työpaikkojen ja koko Suomen moraalirappio vaan traumatisoinut lisää. Jopa Tehy olisi vienyt erään työnantajan oikeuteen,  ei ollut mitään voimia siihen koska käytännössä jäin traumoineni ja vaikean perusturvattomuuden kanssa tulottomana yksin, alaikäisestä vastuullisena. Työntekijöitä ja jopa potilaita/ asiakkaita / lapsia käytetään surutta hyväksi ja kohtelu on asiatonta, ylitarkasti laskelmoitua orgaanisaatiolähtöistä, eikä siinä kohde ihmisoikeuksiaankaan välttämättä saa. Kaunopuheisuuden aika tulisi olla ohi, ja tuoda päättäjille, jotka perusturvastakin säätää, asiat niin raadollisina kuin ne uhreille on (työntekijät, potilaat, asiakkaat, lapset, vanhukset, työttömät, vajaakuntoiset jne). Tämä riistoon pohjaava liikejohtaminen toiminnanohjausohjelmineen ei sovi elävien olentojen pariin sen enempää ihmisten, eläinten kuin luonnonkaan kohdalla. Stressisairaudet tuhoaa kaiken, josta jopa ilmastonmuutos huutaa. Tehotuotantoideologia ja jopa mitätöityjen työsuojelurikosten uhrien leimaaminen ja hylkääminen perikatoon on ahnasta raiskausta. Yksittäisiä elämässään rimpuilevia kansalaisia, joilla ei ole osaa eikä arpaa tähän tuhoon, syyllistetään ja vastuutetaan maksamaan vahingoista. Milloin tuhoava kulttuuri tuodaan niin selkeästi esiin päättäjille ja kansalle, ettei ole mitään mahdollisuutta enää pitää päätä pensaassa ja puhua musta valkoiseksi. Perustarpeet kunniaan, koko maa ja maailma on jo oikosulussa häikäilemättömässä, elämää halveksuvassa narsistisessa kiihdytysharhassaan.

Kiitos ja anteeksi, rääkätty sairaanhoitaja, väärän vallankäytön moninkertainen uhri.



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Lisää ajankohtaisia

    • Olen sairaanhoitaja, ja olen huolissani. En vain omasta työstäni, vaan koko ammattikuntamme oikeuksista. Viime aikoina on tapahtunut jotain, mikä ei voi jäädä huomiotta: hallitus on valmistellut lakia, joka antaisi työnantajille oikeuden murtaa työtaistelut hätätyön varjolla. Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että meidät voitaisiin pakottaa töihin, vaikka olisimme laillisessa lakossa. Törkeää.
      Tehy on tehnyt rikosilmoituksen työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehistä, koska epäillään, että lain valmistelussa on rikottu virkavelvollisuuksia. Lakia on valmisteltu suljettujen ovien takana, ilman kolmikantaa ja vaikutusarvioita, ja eduskuntaa on johdettu harhaan. Tämä ei ole hyväksyttävää oikeusvaltiossa.
      Liity mukaan – minäkin tein niin!
      Olen antanut nimeni Tehyn rikosilmoituksen tueksi, koska uskon, että meidän on puolustettava oikeuksiamme. Työtaisteluoikeus on perusoikeus, ja sen kaventaminen ilman asianmukaista valmistelua on vakava asia. Meidän on näytettävä, että emme hyväksy tällaista toimintaa.
      Jos olet Tehyn jäsen, voit liittyä mukaan rikosilmoitukseen kirjautumalla Tehyn verkkosivuille ja täyttämällä lomakkeen. Jokainen nimi vahvistaa viestiä emme hyväksy työtaisteluoikeuden kaventamista ilman oikeudenmukaista prosessia.
      Näytetään, että hoitajat eivät jää hiljaisiksi, kun oikeuksiamme uhataan. ✊
      Lisätietoja ja mahdollisuus liittyä mukaan: tehy.fi/rikosilmoitus
      Lue lisää...
    • Luin aamulla Helsingin Sanomien haastattelun Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösestä, ja rehellisesti sanottuna pöyristyin. Hallituksen esitys suojelutyölainsäädännöstä ei ole mitään muuta kuin räikeä hyökkäys hoitajia vastaan. Tämä orjalaki rikkoo törkeästi hoitajien oikeuksia ja vie Suomea taaksepäin tavalla, jota en olisi koskaan uskonut näkeväni pohjoisessa hyvinvointivaltiossa.
      Rytkönen on täysin oikeassa. Nyt on aika herätä.
      Jos tämä laki menee läpi, työnantajilla olisi oikeus määrätä hoitajia töihin työtaisteluiden aikana ilman heidän suostumustaan. Ei ylimääräistä palkallista hyvitystä, ei aitoja neuvottelumahdollisuuksia, vain pakkotyötä, jossa työtaisteluoikeus poljetaan maanrakoon. Miten tämä voi olla mahdollista vuonna 2025 Suomessa?
      Hoitajat eivät ole orjia. Meillä on oikeus valita, milloin ja missä työskentelemme. Meillä on oikeus vaatia parempia työoloja ilman, että valtiovalta tulee ja murskaa viimeisetkin mahdollisuutemme vaikuttaa asioihin.
      Hallitus, perääntykää ennen kuin on liian myöhäistä
      Petteri Orpon hallitus on tekemässä valtavan virheen. Tämä laki ei ole vain epäoikeudenmukainen, vaan se myös pahentaa hoitajapulaa. Jos hoitajat menettävät työtaisteluoikeutensa ja joutuvat pakkotyöhön, kuka haluaa enää jäädä alalle? En minä ainakaan.
      On selvää, että hallituksen on vedettävä tämä laki takaisin ja kuunneltava meitä hoitoalan ammattilaisia. Jos näin ei tapahdu, seuraukset tulevat olemaan kauaskantoiset. Hoitajat ovat jo pitkään joutuneet taistelemaan oikeuksiensa puolesta, ja me taistelemme jatkossakin.
      – Tuntematon sairaanhoitaja
      Lue lisää...
    • Naistenpäivänä haluan pysähtyä ja kohdistaa katseeni meihin; sinuun, minuun, meihin kaikkiin, jotka teemme hoitotyötä. Me olemme niitä, jotka seisovat potilaiden rinnalla, pidämme kädestä, kun pelko ottaa vallan, ja taistelemme väsymystä vastaan, jotta toinen saa vielä yhden mahdollisuuden elämään.
      Hoitajan työ on vaativaa. Se on pitkiä vuoroja, nopeita päätöksiä, tauottomia hetkiä ja jatkuvaa sopeutumista odottamattomiin tilanteisiin. Se on myös lämpöä, rohkaisua ja yhteistyötä. Sinä olet se, joka kuuntelee, tukee ja tuo turvaa, vaikka kiire painaa päälle. Sinä olet se, joka huomaa pienetkin muutokset potilaan voinnissa ja toimii sen mukaan.
      Tänään, naistenpäivänä, haluan kiittää sinua. Kiittää siitä, että teet työsi niin hyvin, että potilas voi tuntea olonsa turvalliseksi. Kiittää siitä, että pidät huolta muista, vaikka oma jaksaminenkin on joskus koetuksella. Kiittää siitä, että olet osa tätä ammattilaisten joukkoa, jossa jokainen tukee toistaan.
      Sinä olet arvokas, työssäsi ja ihmisenä. Hoitajat eivät vain huolehdi potilaista, vaan myös toisistaan. Pidetään huolta siitä, että arvostamme myös itseämme ja toisiamme. Ei vain tänään, vaan jokaisena päivänä.
      Hyvää naistenpäivää, upea kollega. 💙
      – Teho-osaston hoitaja, yksi teistä
      Lue lisää...
    • Kello soi liian aikaisin. Keho on raskas, ja väsymys roikkuu harteilla kuin märkä peitto. Silti nouset, koska joku odottaa. Potilas, kollega, järjestelmä, joka ei pysähdy, vaikka sinä hajoaisit.
      Päivä alkaa tutulla kaavalla. Hymyilet, vaikka et jaksaisi. Kysyt vointia, vaikka omat voimasi ovat lopussa jo ennen ensimmäistä kahvitaukoa, jos siihen edes ehdit. Venyminen on arkea. Tätä työtä tehdään sydämellä, eikö niin? Mutta entä kun sydänkin alkaa väsyä?
      Mitä tapahtuu, kun mikään ei enää riitä? Kun annat kaiken, mutta silti pyydetään lisää, vielä yksi vuoro, vielä yksi tehtävä. Sinä annat, koska niin sinut on opetettu tekemään. Peität uupumuksesi, mutta se näkyy muualla. Kotona, ystävyyssuhteissa, hiljaisissa hetkissä, joissa huomaat, ettei voimia enää ole.
      Syyllisyys hiipii mukaan: ”Pitäisikö minun jaksaa enemmän?” Ei pitäisi. Uupumus ei ole heikkoutta. Se on merkki siitä, että olet antanut enemmän kuin kenenkään pitäisi. Sinulla on lupa olla väsynyt, eikä se tee sinusta huonompaa hoitajaa. Se tekee sinusta ihmisen.
      Ehkä et voi muuttaa kaikkea ympärilläsi juuri nyt. Et voi lyhentää vuoroja tai taikoa lisää tekijöitä. Mutta voit antaa itsellesi luvan hengittää, edes hetkeksi. Yksi syvä hengenveto ennen seuraavaa potilasta. Yksi hetki, jolloin ajattelet: ”Minäkin olen tärkeä.”
      Sinä et ole kone. Et pelkkä resurssi. Olet ihminen, joka antaa enemmän kuin moni koskaan huomaa. Ja juuri siksi sinun suurin vahvuutesi voi olla hetki, jolloin uskallat pysähtyä.
      Sinä riität. Myös silloin, kun et jaksa olla vahva.
      Ja se on enemmän kuin tarpeeksi.
      – Tuntematon sairaanhoitaja
      Lue lisää...
    • Tehyn tuore selvitys nostaa esiin karun todellisuuden: hyvinvointialueiden hoitajat kamppailevat uupumuksen, kiireen ja henkilöstövajeen kanssa. Olen itse sairaanhoitajana nähnyt tämän muutoksen läheltä, ja voin vain vahvistaa kyselyn tulokset. Työ on muuttunut raskaammaksi, ja huoli potilasturvallisuudesta kasvaa päivä päivältä.
      Työtaakka kasvaa, mutta resursseja ei tule lisää
      Kun hyvinvointialueet käynnistyivät vuoden 2023 alussa, moni hoitaja odotti muutoksen tuovan selkeyttä ja parempia resursseja. Todellisuus on ollut päinvastainen. 71 % Tehyn kyselyyn vastanneista kokee toiminnan sujuvuuden heikentyneen, ja lähes puolet kokee työnsä mielekkyyden vähentyneen.
      Tämä on helppo uskoa. Tunnen itsekkin yhä useammin riittämättömyyden tunnetta. Kiire on jatkuvaa, ja hallinnolliset velvoitteet vievät yhä enemmän aikaa pois varsinaisesta hoitotyöstä.
      Uupumus ajaa hoitajia pois alalta
      Yksi kyselyn hälyttävimmistä luvuista liittyy työssä jaksamiseen. Vain 28 % hoitajista uskoo jaksavansa työuransa loppuun asti, ja nuorten kohdalla tilanne on vielä synkempi: vain 12 % alle 30-vuotiaista uskoo pysyvänsä alalla. Tämä on pelottava suunta, sillä ilman uusia hoitajia sote-palvelut eivät yksinkertaisesti pyöri. Moni kollega on jo vaihtanut alaa tai harkitsee sitä vakavasti. Itsekin olen käynyt tämän keskustelun mielessäni useammin kuin kerran.
      Potilasturvallisuus on vaarassa
      Suurin huolenaihe ei ole vain meidän hoitajien jaksaminen, vaan myös potilaiden turvallisuus. Kun kiire lisääntyy ja henkilökuntaa on liian vähän, virheiden riski kasvaa. Tehyn kyselyn mukaan 78 % vastaajista kokee palveluiden saatavuuden heikentyneen ja 66 % laadun laskeneen. Mielestäni tämä on suoraan seurausta siitä, että hoitajilla ei ole aikaa tehdä työtään niin hyvin kuin haluaisivat.
      Mitä nyt pitäisi tehdä?
      Hallituksen ajamat säästötoimet ja määräaikaisuuksien heikennykset eivät ole ratkaisu, päinvastoin, ne voivat pahentaa tilannetta entisestään. Tarvitsemme lisää resursseja, enemmän hoitajia ja ennen kaikkea työrauhaa. Hoitotyö ei ole vain kuluerä budjetissa, vaan investointi kansalaisten terveyteen ja hyvinvointiin.
      Hoitajana haluan uskoa, että tilanne voi vielä muuttua paremmaksi. Mutta se ei tapahdu itsestään. Päättäjien on kuunneltava meitä kentällä työskenteleviä ja tehtävä päätöksiä, jotka turvaavat sekä hoitajien jaksamisen että potilaiden oikeuden laadukkaaseen hoitoon.
      – Tuntematon sairaanhoitaja

      ---
      Tehy teetti selvityksen syksyllä 2024 hyvinvointialueilla työskentelevien tehyläisten parissa. Selvityksen toteutti Aula Research Oy. Kyselytutkimuksen otos kerättiin sähköisesti 19.9.–22.10.2024. Kyselyyn vastasi yhteensä 5 157 tehyläistä, ja otanta oli 19 999. Kyselyn vastausprosentiksi muodostui 26 %. 
      Lue lisää...
×
×
  • Create New...