Jump to content
MAINOS

Helsingin kotihoidossa kokeillaan paikantavaa gps-ranneketta


Hoitajat.net
 Share

Muistisairaiden kotihoidon turvallisuutta halutaan lisätä. Yksi keino tähän voi olla paikantava turvaranneke, jota parhaillaan kokeillaan Helsingin kotihoidossa yhdessä Palvelukeskus Helsingin kanssa. Paikannin näyttää asiakkaan sijainnin kartalla ja hälyttää, jos asiakas poistuu sovitulta alueelta tai liikkuu kodin ulkopuolella esimerkiksi yöaikaan.

Keväällä 2016 alkaneessa kokeilussa on mukana kymmenen kotihoidon muistisairasta asiakasta. Asiakkaat saavat käyttöönsä rannekellon, jossa on gps-paikannin. Paikannin näyttää satelliitin kautta asiakkaan sijainnin karttasovelluksessa, jota Palvelukeskus Helsingin turvapuhelinpalvelut käyttää.

Kokeilussa mukana oleville asiakkaille on räätälöity oma turva-alue ja ajat. Asiakkaat voivat vapaasti ja turvallisesti liikkua määritellyllä alueella sovittuina aikoina. Turva-alue on määritelty yhdessä asiakkaan ja hänen omaistensa kanssa. Asiakkaan kellossa on varmistuslukko. Sen avaaminen ei onnistu ilman apua.

Jos asiakas poistuu sovitulta alueelta tai kotoaan esimerkiksi ilta- tai yöaikaan, siitä tulee hälytys Palvelukeskus Helsingin turvapuhelinpalveluun. Turvapuhelinpalvelun työntekijät ottavat yhteyttä asiakkaaseen. Jos asiakkaaseen ei saada yhteyttä, häntä lähdetään etsimään. Apuna etsinnässä on gps-paikantimen antama tieto asiakkaan sijainnista. Paikannin näyttää asiakkaan sijainnin 0 - 200 metrin tarkkuudella.

- Tavoitteenamme on saada gps-paikannin muistisairaiden kotihoidon tueksi. Kokemukset ovat tähän mennessä olleet positiiviset. Nyt meneillään olevan testauksen aikana hälytyksiä on tullut ja jokainen etsintä on tuottanut tulosta, kun asiakas on heti löytynyt, kertoo yksikönjohtaja Riitta Karvinen Palvelukeskus Helsingistä.

Palvelukeskuksen käytössä olevasta gps-järjestelmästä näkee kartan lisäksi asiakaskohtaiset tiedot, kuten asiakkaan tekemät hälytykset, yhteyden vahvuuden ja asiakkaan kellon akun tilan. Kun kellon akku alkaa tyhjentyä, Palvelukeskuksesta otetaan yhteys kotihoitoon ja muistutetaan, että seuraavalla kotikäynnillä asiakkaan paikannin tulee ladata.

- Kotona asuvien muistisairaiden hoidon tueksi uudet tekniset innovaatiot ovat tervetulleita. Ranneke lisää muistisairaan hoidon turvallisuutta. Uusien teknisten apuvälineiden käyttöönotto vaatii meiltä aluksi huolellista asiakkaiden ja heidän omaistensa ja kotihoidon henkilöstön perehdyttämistä, toteaa Helsingin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikkö Arja Peiponen.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended CommentsCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...