Jump to content
 •  

  Helsingin kotihoidossa kokeillaan paikantavaa gps-ranneketta


  Hoitajat.net

  Muistisairaiden kotihoidon turvallisuutta halutaan lisätä. Yksi keino tähän voi olla paikantava turvaranneke, jota parhaillaan kokeillaan Helsingin kotihoidossa yhdessä Palvelukeskus Helsingin kanssa. Paikannin näyttää asiakkaan sijainnin kartalla ja hälyttää, jos asiakas poistuu sovitulta alueelta tai liikkuu kodin ulkopuolella esimerkiksi yöaikaan.

  Keväällä 2016 alkaneessa kokeilussa on mukana kymmenen kotihoidon muistisairasta asiakasta. Asiakkaat saavat käyttöönsä rannekellon, jossa on gps-paikannin. Paikannin näyttää satelliitin kautta asiakkaan sijainnin karttasovelluksessa, jota Palvelukeskus Helsingin turvapuhelinpalvelut käyttää.

  Kokeilussa mukana oleville asiakkaille on räätälöity oma turva-alue ja ajat. Asiakkaat voivat vapaasti ja turvallisesti liikkua määritellyllä alueella sovittuina aikoina. Turva-alue on määritelty yhdessä asiakkaan ja hänen omaistensa kanssa. Asiakkaan kellossa on varmistuslukko. Sen avaaminen ei onnistu ilman apua.

  Jos asiakas poistuu sovitulta alueelta tai kotoaan esimerkiksi ilta- tai yöaikaan, siitä tulee hälytys Palvelukeskus Helsingin turvapuhelinpalveluun. Turvapuhelinpalvelun työntekijät ottavat yhteyttä asiakkaaseen. Jos asiakkaaseen ei saada yhteyttä, häntä lähdetään etsimään. Apuna etsinnässä on gps-paikantimen antama tieto asiakkaan sijainnista. Paikannin näyttää asiakkaan sijainnin 0 - 200 metrin tarkkuudella.

  - Tavoitteenamme on saada gps-paikannin muistisairaiden kotihoidon tueksi. Kokemukset ovat tähän mennessä olleet positiiviset. Nyt meneillään olevan testauksen aikana hälytyksiä on tullut ja jokainen etsintä on tuottanut tulosta, kun asiakas on heti löytynyt, kertoo yksikönjohtaja Riitta Karvinen Palvelukeskus Helsingistä.

  Palvelukeskuksen käytössä olevasta gps-järjestelmästä näkee kartan lisäksi asiakaskohtaiset tiedot, kuten asiakkaan tekemät hälytykset, yhteyden vahvuuden ja asiakkaan kellon akun tilan. Kun kellon akku alkaa tyhjentyä, Palvelukeskuksesta otetaan yhteys kotihoitoon ja muistutetaan, että seuraavalla kotikäynnillä asiakkaan paikannin tulee ladata.

  - Kotona asuvien muistisairaiden hoidon tueksi uudet tekniset innovaatiot ovat tervetulleita. Ranneke lisää muistisairaan hoidon turvallisuutta. Uusien teknisten apuvälineiden käyttöönotto vaatii meiltä aluksi huolellista asiakkaiden ja heidän omaistensa ja kotihoidon henkilöstön perehdyttämistä, toteaa Helsingin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikkö Arja Peiponen.


  OSALLISTU KESKUSTELUUN

  Keskustelu

  Recommended Comments

  Piti katsoa,  että paikannetaanko asiakkaita vai hoitajia. 😁

  Jaa tämä kommentti


  Suora linkki kommenttiin
  Jaa toisille sivustoille


  Vieras
  Olet jättämässä kommenttia vieraana. Jos sinulla on tunnus, kirjaudu sisään.
  Lisää kommentti

  ×   Lisäsit muotoiltua sisältöä.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Linkkisi on upotettu automaattisesti..   Näytä pelkkä linkki.

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  Ajankohtaista

  FOORUMILLA KESKUSTELLAAN


×