Jump to content
MAINOS
 • Haavanhoitoa kärpäsen toukilla, näin se käy


  Hoitajat.net
   Share

  Toukkien käyttö on jatkuvasti kasvanut nimenomaan hankalien- ja kroonisten haavojen hoidossa. Niillä on parannettu jopa MRSA-bakteerin aiheuttamia sitkeitä haavatulehduksia. Kuvituskuva: Shutterstock

  Hoidossa käytettävät toukat kasvatetaan laboratorioissa. Toukat laitetaan haavaan harsopussissa, jonka jälkeen haava peitetään. Hoito ei ole potilaalle kivuliasta. Toukkahoito sopii myös potilaille, jotka ovat liian heikossa kunnossa kirurgisia toimenpiteitä varten, kuten vanhuksille ja diabeetikoille. Hoidossa käytetään yleisimmin Kultakärpäsen toukkia. Menetelmää kutsutaan biologiseksi puhdistamiseksi.

  Hoito perustuu siihen, että päästyään haavan pinnalle toukat alkavat erittää ruoansulatusnestettä, joka liuottaa haavassa olevaa kuollutta kudosta. Toukat käyttävät kuollutta kudosta ravinnokseen, terve kudos jätetään rauhaan. Toukkien erittämällä nesteellä on lisäksi solujen kasvua edistävä taipumus. 

  Historia

  Haavojen puhdistaminen toukkahoidolla on vanha hoitomenetelmä. Hoitoa on käytetty vuosituhansia ja vielä 1900-luvun alkupuolella sitä käytettiin runsaasti. Vuonna 1940 yli 300 amerikkalaista sairaalaa käytti menetelmää säännöllisesti. Kun antibiootit kehitettiin, toukkahoito unohtui. Amerikkalaiset lääkärit aloittivat toukkahoidon uudelleen 1990-luvulla. Hoitomuoto havaittiin erittäin tehokkaaksi. Tutkimusten mukaan toukkahoito puhdistaa monia haavoja paremmin kuin muu klassinen haavanhoito.

  Oheisella HUS:n tuottamalla videolla esitellään toukkahoitoa Jorvin sairaalassa.

  Lähteet:  KPSHP, HUS ja Biofly.

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Ei kai kärpäsentoukilla ole jotain patenttisuojaa?

  Minkä hemmetin takia niitä tilataan Saksasta? (varmaan aika paljon kalliimmalla kuin pilkkitoukat?)

  Eikö noita riittäisi yksi paketillinen joita syötettäisiin antiseptisessä laboratoriossa, ja kohtahan olisi jo muutama kultakärpänen jotka lisääntyisi kuin...  no kuin kärpäset.

  (`G´,)

  Link to comment
  Share on other sites

  Ei ihan halpaa huvia ylläpitää sitä lääketehdas-speksit täyttävää laboratoriota. Tarttee mennä aika monta satsia kärpäsentoukkia päivässä että kannattaa kasvattaa. Ei muuta kuin firma pystyyn jos uskot että kannattaa.

  Tätä itseasiassa joskus laskettiin kaverin kanssa, ja päädyttiin tulokseen että ei mitään mahdollisuuksia kannattavuuteen (jos ei saksalaiset päätä lopettaa)

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...