Jump to content
MAINOS
 •  

  Geronomiliitto: Mitoitus myös vanhusten kotihoitoon

  Hoitajat.net

  Suomen Geronomiliitto muistuttaa, että hoitajamitoituksen saanut ympärivuorokautinen hoito on vain murto-osa kaikista vanhuspalveluista. Liitto esittää mitoitusta myös vanhusten kotihoitoon, jossa hoidetaan nyt yhä huonokuntoisempia vanhuksia liian pienin resurssein.

  - On hyvä asia, että maan hallitus ottaa kantaa vanhusten laitoshoidon hoitajamitoitukseen. Mitoitus on kohdennettu kuitenkin vain ympärivuorokautiseen hoitoon, jolloin resurssipulaan jo nyt kaatumassa oleva kotihoito jää sen ulkopuolelle, sanoo puheenjohtaja Tiina Toikka Suomen Geronomiliitosta.

  - Noteerasimme kyllä, että hallitusohjemassa luvataan vahvistaa myös kotihoidon resursseja ja laatua. Tämä kirjaus jää kuitenkin konkretisoimatta. Siksi pelkäämme, että kunnat rahapulassaan toteuttavat konkreettisemmin juuri ympärivuorokautiseen hoitoon vaaditut 0,7 hoitajaa tinkimällä kotihoidosta - kuin pelinappuloita siirtelemällä. Tämä aiheuttaisi kestämättömät olot nyt jo aliresuroidussa kotihoidossa.

  - Esitämme ratkaisuksi velvoittavaa linjausta myös kotihoidon mitoituksesta ja kunnille vaadittavat lisärahat valtion budjetista velvoitteiden toteuttamiseen.

  - Vanhusten halutaan nyt asuvan mahdollisimman pitkään kotonaan eikä hoitajien määrä ole lisääntynyt suhteessa asiakkaisiin. Työn kuormittavuus kotihoidossa on kasvanut valtavasti. Kevään jäsenkyselystämme ilmenee selkeästi, että kiire pakottaa jo tinkimään kotihoidon laadusta.Tämä aiheuttaa kestämättömän eettisen kuorman, mikä saa ammattilaiset hakeutuman pois kotihoidon tehtävistä ja näin vähenevien käsien kierre on valmis, Toikka sanoo.

  - Kotona yksin asuvat kokevat usein syvää yksinäisyyttä ja pelkäävät kuinka selviytyvät. Vanhuksella on vaarana myös syrjäytyä, etenkin jos hänen liikkumisensa on rajallista. Kyselyssämme nousi esille myös tapauksia, joissa vanhus on joutunut omaistensa kaltoinkohtelemaksi.

  - Liittomme jäsenet ovat tuoneet esiin epäkohtia myös vanhusten sosiaalihuollon puolella. Ongelmat ovat samankaltaisia kuin lastensuojelussa. Asiakasmäärät ovat valtavat - yhdellä sosiaaliohjaajalla voi olla satoja asiakkaita.

  Vanhuspalvelut ovat kokonaisuus

  Geronomiliitto korostaa, että vanhuspalveluita tulee pohtia kokonaisuutena niin, että luodaan laadukasta, inhimillistä, yhdenvertaista ja oikeudenmukaista palvelua sekä kotona että hoitopaikoissa asuville ikäihmisille. Laadukkaalla kotihoidolla parannetaan vanhusten elämänlaatua, mikä parhaassa tapauksessa myös lykkää myöhemmäksi laitoshoidon tarvetta.

  - Vanhenevan väestön Suomessa olisi nyt hyödynnettävä osaavaan, koulutettuun ja moniammatillisen henkilökunnan merkitystä vanhustyössä. Vanhustyöhön koulutetaan monia eri osaajia, joiden yhteispanos mahdollistaa asiakaslähtöisen ja moniammatillisen yhteistyön.

  - Maan edellisen hallituksen käynnistämä kärkihanke on keskittynyt kotona asuviin ikäihmisiin ja hoitopaikkojen määrää on vähennetty. Suuret ikäpolvet vanhenevat ja kotona asuu yhä huonokuntoisempia vanhuksia, joiden hoidon ja palveluiden tarve on yhä suurempi. Kotihoitoon on lisättävä pikaisesti resursseja ennen kuin siellä jo työtä tekevät väsyvät lopullisesti ja lähtevät.  

  Lähde: Geronomiliiton tiedote


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest Kotihoidossa hätä

  Posted

  Olen täysin samaa mieltä... Voin sanoa että kysyy voimia hoitaa yksin työvuoron aikana 20-25 asiakas käyntiä.. Kotihoidosta lähtee koko ajan hoitajia muihin tehtäviin...  ymmärrän heitä täysin  itsekkin mietin sitä jatkuvasti... 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Pian entinen hoitaja

  Posted

  On hilkulla milloin kotihoito leviää käsiin. Jotain pahaa vielä tapahtuu ja itse en jää sitä odottamaan vaan vaihdan alaa. kun ajatellaan vain tulosta ja prosentteja, siitä on inhimillisyys kaukana. Oma pääni ja etiikkani ei kestä enää antaa huonoa hoitoa. Parempaan en pysty oman työpaikkani resursseilla. Olen rakastanut työtä kotihoidossa juuri työn itsenäisyyden ja aidon asiakkaan kohtaamisen takia. Kaikki ilo on lähtenyt työstä. Kaahaan ympäri kyliä autolla ja yritän saada pakolliset asiat tehtyä asiakkaiden luona edes vähäisillä ylityötunneilla. Sijaisia on mahdoton saada, koska kaikki tietävät tilanteen ja työolot. Ei ihminen jaksa kauaa sellaista työtä jossa joka päivä tekee kaikkensa aivan äärirajoilla ja silti on huono omatunto ja huoli hoidon laadusta. Tässä työssä on kuitenkin suuressa vastuussa ihmisistä ja heidän terveydestään ja kiireessä on mahdoton tehdä työtään tarkasti ja hyvin. Tauolle kerkeät enintään sen kerran päivässä, silloinkin koitat vain prosessoida asioita, suunnitella seuraavaa työtäsi. Tämä työ ei ole enää ihmisen työtä vaan hosumista ja pakollisten asioiden tekemistä kiireessä, yritä siinä sitten tehdä asioita eettisesti. Kyllähän se pääkoppa vähemmästäkin ihmisellä leviää. Palkan saa monesta muustakin työstä helpommalla, ilman että stressaa ammatikseen huonosta työnlaadustaan. Tilanne ei varmastikaan sormia napsauttamalla ole muuttumassa sillä kotihoito on ollut rappiolla jo pitkään. Surullista.

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Väsynyt..

  Posted

  Ylityötunneilla painetaan kokoajan. Ns suunniteltuja tuplavuoroja on tehtävä, kun yksi sairastuu muiden asiakaskäynnit tuplaantuu. Yksi puhelinsoitto ilta- tai aamuvuorossa sekoittaa käynnit totaalisesti. Laatu jää kauaksi toivotusta, hoitajat uupuu,ja sairaslomat lisääntyy. Käynneillä ehtii vain tietyt perusasiat lääkkeet, ruoka, hygienia. Maaseudulla pitkät välimatkat ja liian tiukka aikataulu syö niin henkistä kuin fyysistä jaksamista.Tämäkö on sitä kotona asumisen tukemista?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.