Jump to content
MAINOS

Farmasialiitto: Päivystyspotilaan ajantasaisen lääkityksen selvittäminen tärkeää


Hoitajat.net
 Share

Kuvituskuva: Shutterstock

Farmasialiitto haluaa kiinnittää huomiota kotilääkityksen seurantaan. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymässä on vakiintumassa malli, jossa sairaala-apteekin farmaseutit selvittävät sairaalaan tulovaiheessa, esimerkiksi päivystyksessä, potilaan kotona käyttämän lääkityksen.

– Potilaan kotilääkityksen selvittäminen on tärkeää, koska tietojärjestelmät eivät tue potilaan ajantasaisten lääkitystietojen siirtymistä eri sairaaloiden, yksityisten lääkärikeskusten, terveyskeskusten tai apteekkien välillä, sanoo Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström liiton tiedotteessa.

Syy potilaan tilan heikentymiseen ja päivystykseen hakeutumiseen saattaa löytyä myös lääkityksestä.

– On tärkeää selvittää, miten potilas on lääkkeitä todellisuudessa ottanut, sillä potilas on voinut ottaa lääkkeitä toisin kuin mitä lääkäri on määrännyt. Lisäksi itsehoitolääkkeillä ja luontaistuotteilla on vaikutusta muuhun lääkitykseen, mikä saattaa jäädä huomioimatta.

Farmasialiitto korostaa, että on tärkeää tarkastella lääkehuoltoa osana sote-palveluita, sillä lääkkeet ovat osa hoitokokonaisuutta.

– Uudenlaisten lääkehoidon hallintaa parantavien toimintatapojen juurruttaminen osaksi sotea on sekä potilaan että yhteiskunnan etu ja tukee maan hallituksen rationaalisen lääkehoidon tavoitetta.

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest elämän ja kuoleman kysymy

Posted

e-reseptikeskuksen tiedot potilaan käyttämistä lääkkeistä ovat täysin virheellisiä. Jos e-resepti-keskuksen tietojen mukaan määräisi osastoille otettavien potilaiden lääkkeet, niin ainakin 50% potilaista kuolisi ensimmäisen hoitovuorokauden aikana- jotain tosiaan pitäisi tehdä asialle. E-reseptikeskusta ylläpitävää Kelaa asia ei näytä liiemmin vaivaavan- näiden viimeisten vuosien aikana Kela ei ole tehnyt mitään asian eteen.

Link to comment
Share on other sites

Ei varmaan voi tulla liian nopeasti tällainen systeemi joka paikkaan. Päivystyspotilaiden lääkitys on usein todella epäselvä ja sen selvittämiseen menee paljon aikaa, jota usein päivystyksessä ei tahdo olla, kun jonossa olevat n muutakin potilasta odottelevat hoitoa. Vaikka lääkitystä olisi päivystyksessä selvitetty niin osastolla saattaakin selvitä, että annostukset ovat olleet ihan erilaisia kuin esim. eResepteissä, potilas ei välttämättä ole syönyt kaikkia lääkkeitä ollenkaan ja hänellä voi olla ollut menossa lääkkeitä, joista päivystyksessä ei edes ole oltu tietoisia.

Välillä tuntuu myös, että kaikki ihmiset eivät ymmärrä, miten tärkeää ajantasaisen lääkityksen tiedossa oleminen on sairaalassa. Joskus päivytyksessä kirjattu, että potilas kertoo käyttäneensä sairauden takia erittäin tärkeää lääkettä x ja sitten osastolla selviääkin, että ei ole käyttänyt, mutta tätä ei kehdattu lääkärille kertoa. Joskus taas mukana tuodaan kolme vuotta sitten tulostettuja listoja ja pelkästään katsomalla puolen vuoden takaisen käynnin merkintöjä näkee jo, että puolet listalla olevista lääkkeistä ovat vaihtuneet ihan muuksi. Onneksi on sitten paljon näitäkin potilaita (tai omaisia), jotka tasan tarkkaan tietävät jokaisen käytetyn lääkkeen ja Marevan-annostuksetkin viimeisen puolen vuoden ajalta tulevat kuin apteekin hyllyltä (tai lompakossa olevasta kortista).

Link to comment
Share on other sites

Reseptikeskuksessa on se huono homma, että ei meidän lääkäri ainakaan välttämättä muista annoksia muutellessaan käydä niitä tietoja sinne reseptiin merkkailemassa, vain pelkästeen lääkelistalle (tai jopa vain omaan tekstiinsä). Enkä minäkään muista aina muista sanoa. Joskus sitten huomaa apteekissa pakkaukseen liitetyssä tekstissä olevan väärän ohjeen, mutta useimmiten asian muistaa sanoa vasta kun apteekissa ilmoittavat ettei jotain lääkettä saa koska Kelakorvaus ja järjestelmä ilmoittaa että sillä ohjeella edellisessäkin pakkauksessa pitäisi olla riittämiin. 

 

Toki lääkelistaa pidämme tunnollisesti yllä ja koneellisessa jakelussahan meidän lääkkeet suurin osa on (jolloin apteekissa kyllä huolehtivay niiden osalta että kaikki täsmää ja tiedot on oikein). Mut sitten muissa saattaisi tulla virheitä, jos reseptikeskuksen mukaan jakaisi.

Link to comment
Share on other sites

Periaatteellisella tasolla helvetin väärin että lääkärin (tai kenenkään ammattihenkilön) ylipäätään pitää moneen paikkaan niitä muutoksia tehdä. Teknisesti täysin triviaalia että olisi yksi paikka johon muutokset tehdään ja päivittyvät siitä kantaan ja rasti-ruutuun-tarvittaessa tekstin perään automaattisesti...

Koska näille naurettavan alkeellisille tietojärjestelmille oikeasti tehdään jotain...

Link to comment
Share on other sites

2 tuntia sitten, jupet kirjoitti:

Periaatteellisella tasolla helvetin väärin että lääkärin (tai kenenkään ammattihenkilön) ylipäätään pitää moneen paikkaan niitä muutoksia tehdä. Teknisesti täysin triviaalia että olisi yksi paikka johon muutokset tehdään ja päivittyvät siitä kantaan ja rasti-ruutuun-tarvittaessa tekstin perään automaattisesti...

Koska näille naurettavan alkeellisille tietojärjestelmille oikeasti tehdään jotain...

Sitten, kun konsultit ja erilaiset työryhmät ovat saaneet tuhlattua projektiin käytössä olleet rahat?

Käsittääkseni tämä on se asia, jossa Suomen pitäisi ottaa mallia etelä naapurista. 

Link to comment
Share on other sites

Jos vanhat merkit paikkansa pitää niin ne rahat ei lopu koskaan, aina on uusi projekti ja toimeksianto vaikka edellisetkin meni perseelleen...

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...