Jump to content
MAINOS

Ensihoitajat vaativat lisää turvallisuuskoulutusta väkivaltatilanteisiin


Hoitajat.net
 Share

Shutterstock

Ensihoitajien mielestä turvallisuuskoulutusta on järjestettävä enemmän ja yhteistyössä poliisin kanssa.

- Ensihoitohenkilöstölle on koulutettava uhka- ja vaaratilanteiden lukutaitoa, tilanteiden tunnistamista, niihin reagoimista sekä tärkeimpänä keinoja niiden välttämiseksi, sanoo Suomen Ensihoitoalan Liitto kannanotossaan.

Ensihoitohenkilöstöön kohdistuvat väkivallanteot ovat lisääntyneet.

- On vain ajan kysymys, että jotain vakavaa tapahtuu, liitto sanoo.

Väkivaltatilanteissa on aina muistettava, että ensihoitohenkilöstö toimii tilanteessa auttajana, ei järjestyksenvalvojana.

Lain mukaan työntekijän työturvallisuus on työnantajan vastuulla. Laki edellyttää, että riskiammateissa työnantaja ohjeistaa ja kouluttaa työntekijän suojautumaan väkivallalta. 

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Hyvä ja tärkeä asia..

Täällä kehitysvamma-alalla väkivaltaiset asiakkaat tarvittaessa kuitenkin juuri ambulanssilla kuljetetaan jatkolähetettä hankkimaan joskus henkilökunnan ja poliisinkin kanssa, joskus ilman.

Link to comment
Share on other sites

Guest Sivusta seurannut

Posted

Ite provosoitte omalla käytöksellänne noita tilanteita. Olen itse ollut noiden "vaarallisten" ihmisten luona töissä ja käymässä yksin. Ikunä ei ole edes tullut mieleen, että joku yrittäisi vahngoittaa, kävisi kiinni tai muuten yrittäisi vahingoittaa. Miettisitte vähän omaa käytöstänne ja kieroa hoitoa, jossa potilaalle/asikkaalle ei kerrota tosiasioita. Tosin on narsistisia luoneteita ja persoonia, jotka on jo kotioloissa omaksuneet väkivaltaisen käytöksen esim. yhteiskunnalllisia tahoja,heikompia... kohtaan. Itse on hyvin pärjänny rehellisellä ja avoimella pelillä hyvin noiden kanssa. Suurin osa provosoi itse, jotenkin provosoituu tilanteista, on ennakko luuloinen tai joku pelkuri vailla todellisuuspohjaa ja omalla käytöksellään aiheuttaa tilanteet. Voisitte alkaa vähän katella paremmin valintatilanteissa ja työsyhteissa ketä työkentällä liikkuu, ovatko sopivia henkilöitä töihin. Sama joka kouluun saisi tulla valinta kokeet. Ei nuhteeton tausta kerro onko henkilö "nuhteeton" tai minkälainen persoona on. Toiset tekee kaikenlaista jäämättä kiinni tai esim. työnantajat katsovat läpisormien, jos itsekkään ovat arvostelukykyisiä varsinkin heitä miellyttäviä persoonia. Kulisseja pitää pitää yllä ja syytellä muita, vaikka olisi tarkistuksen paikka omassa toiminassa. Pitääkö joka paikkaan laittaa vartiat, poliisit tai joku muu taho puolustamaan, jos joku vaikka riehaantuisi. Nämä edellisten sukupolvien henkilöt on monesti ollu aiheuttamassa asiattomalla käytöksellään. Ei varmaan kiva ole uutena työntekijänä mennä, kun suhtautuminen on poitilailla/asikkailla valmiiksi jo, että nuo on "Paskoja"  ja asiattomia... Huomioisitte vähän, että työskenetette ihmisten kanssa ja kaikki on yksilöitä

Link to comment
Share on other sites

Hyvä että saatiin asiantuntijakin paikalle... Et taida olla terveysalan töissä ollenkaan kun olet noin pihalla työstä, koulutuksesta yms?

  • Tykkää 2
Link to comment
Share on other sites

Nimenomaan. Kun ihmisten kanssa työskennellään niin ikävä kyllä maapallo kantaa päällään väkivaltaisia ihmisiä. Väkivalta saattaa johtua kotioloista|ympäristöstä, päihteistä, erilaisista kehitysvammoista, ym. Itse työskentelen paikassa missä väkivaltatilanteet ovat ikävä kyllä jokapäiväisiä. Tilanteita varmasti on missä hoitaja provosoituu, tai saattaa käytöksellään aiheuttaa sen että tilanne eskaloituu ja asiakas käyttäytyy sen takia aggressiivisesti. Mutta useasti esimerkiksi ihminen joka ei kommunikoi puheella/ on päihteiden vaikutuksen alaisen/psykoosissa tms. saattaa käyttää väkivaltaa päästäkseen pois pelottavasta ja uudesta tilanteesta. Ihmisellä sattuu olemaan sisäsyntyinen "pakene tai taistele"-ominaisuus. 

Ehdottomasti ensihoitajille lisää koulutusta ennakoida tilanteita, hoitaa mahdollinen uhkaava tilanne niin että potilaaseen tai hoitajaan ei satu ja tilanne on turvallinen molemmin puolin.

typerää mielensäpahoittajalta alkaa syyttelemään yhtäkään hoitajaa siitä että saa turpaansa. Väkivalta on aina väärin ja väkivallalla ei ratkaista mitään. Hoitajat tekee varmasti työtä ammatillisesti, ja uhkaavien tilanteiden hallinnan koulutuksella lisätään ammattitaitoa huomattavasti! Työturvallisuus ja potilasturvallisuus kulkee käsi kädessä.

Link to comment
Share on other sites

19.4.2017 klo 22.28, Vieras: Kopteri kirjoitti:

typerää mielensäpahoittajalta alkaa syyttelemään yhtäkään hoitajaa siitä että saa turpaansa. Väkivalta on aina väärin ja väkivallalla ei ratkaista mitään.

Väkivalta on väärin ja suurin syyllinen on ensiksi nyrkin nostanut, mutta kyllä totta on myös se että riita- ja väkivaltatilanteet kasaantuu hyvin pienelle osalle ensihoitajia. Eli provosoidaan joskus ihan tieten tahtoen tilanne, pidetään omista muka ainoista oikeista periaatteista viimeiseen saakka kiinni, ollaan joustamattomia yms. Silloin on turha ihmetellä miksi nuo potilaat ovat aina just minulle niin agressiivisia..

Link to comment
Share on other sites

Tässäpä nimenomaan yksi isoista syistä miksi koulutus aiheeseen liittyen olis aika kiva juttu.

Aika monesti tosin se "joustamattomuus" josta provosoidutaan kyllä on sitten sitä että (kusipäinen) ensihoitaja ei salli ambulanssiin tai sairaalan aulaan kusemista tai edes anna polttaa tupakkaa autossa sisällä. Me kun ollaan niin kamalan tiukkapipoisia.

Edited by jupet
Link to comment
Share on other sites

Kaikki kunnia ensihoitajille, teette hienoa työtä. Itse olin kymmenen vuotta turva-auttajana (siis yksin menin kohteeseen turvapuhelinhälytyksen jälkeen), ja vasta nyt jälkeenpäin olen alkanut ajatella, miten helkkarin vaarallista se oli. Usein ei ollut mitään tietoa vastassa olevasta tilanteesta, usein oli vaan "mykkähälytys", eli asiakkaaseen ei oltu saatu mitään yhteyttä. Yleensä vastassa oli vain kaatunut mummo, mutta moneen kertaan vastassa oli uhoava ryyppyremmi tai jotain vastaavaa. Elvytyksiä joutui hoitamaan yksin, poliisin sai pyytää turvaksi vain jos tästä oli asiakastiedoissa maininta, että saattaa vaikeuksia olla luvassa. Ainoa EA-koulutus oli koulussa vuonna 1995, työnantaja ei nähnyt tarpeelliseksi päivittää näitä osaamisia. Muutaman kerran henkeäni uhattiin niin että siitä mentiin oikeuteen asti. Paljon ensihoidon kanssa yhteistyötä tehneenä toivon teille parempaa jatkoa, itse olen hoitoalan jättänyt lopullisesti.

  • Tykkää 2
Link to comment
Share on other sites

Eräässä toimipisteessä oli sääntö (kuten varmaan muuallakin), että vartija ei saa koskea potilaaseen, koska hoitaja osaa tehdeä sen satuttamatta. Eli se puoli tässä on myöskin: Miten osata rauhoittaa asiakas fyysisesti satuttamatta häntä (jos tarve on). Ilman koulutusta kumpaakin sattuu helposti niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Esimerkkinä muistuu yksi rauhoitustilanne, jossa eräs kouluttamaton piti jalkaansa potilaan polven päällä ja ihmetteli kun potilas ei vaan rauhoitu ja huutaa... kivusta...  

Link to comment
Share on other sites

21.4.2017 klo 10.53, jupet kirjoitti:

Tässäpä nimenomaan yksi isoista syistä miksi koulutus aiheeseen liittyen olis aika kiva juttu.

Just näin. Mutta ei kannata tuhlata resursseja, näille kyytijulleille jotka ovat tehneet työtä 25 vuotta ilman konflikteja tuskin kannattaa enää antaa asennekasvatusta. Keskitytään näihin väärällä asenteella toimiviin konfliktien kerääjiin ja autetaan heitä muuttamaan toimintatapojaan asiakaslähtöisempään suuntaan.   

Link to comment
Share on other sites

9 tuntia sitten, Torlohka kirjoitti:

Eräässä toimipisteessä oli sääntö (kuten varmaan muuallakin), että vartija ei saa koskea potilaaseen, koska hoitaja osaa tehdeä sen satuttamatta. Eli se puoli tässä on myöskin: Miten osata rauhoittaa asiakas fyysisesti satuttamatta häntä (jos tarve on). Ilman koulutusta kumpaakin sattuu helposti niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Esimerkkinä muistuu yksi rauhoitustilanne, jossa eräs kouluttamaton piti jalkaansa potilaan polven päällä ja ihmetteli kun potilas ei vaan rauhoitu ja huutaa... kivusta...  

Aiemmalta ammatiltani oon vartija ja tuota en kyllä purematta niele.

 

Vartijat käy jatkuvasti erilaisia voimankäyttökoulutuksia ja kertaa lakisääteisestikkin näitä asioita. Voimankäyttökoulutuksissa nimenomaan harjaannutaan käyttämään voimakeinoja turvallisesti ja tehokkaasti.

 

Hoitajana olen käynyt MAPA-koulutuksen, joka oli ihan täysi Mikki Hiiri -koulutus, josta opin paremmin taluttamaan huterajalkaista mummoa, en muuta.

 

Jos vartija hälytetään jostain ulkopuolelta, on hyvin mahdollista, että tilanne, ympäristö ja toimintatavat ovat hänelle tuntemattomia. Ehkä kannattaisi sisällyttää vartija yhteisiin koulutuksiin tai työpaikkaperehdytyksiin?

Link to comment
Share on other sites

Nimenomaan. Vartija/JV sen käsiksikäymisen tarvittaessa osaa koulutuksensa vuoksi tehdä rikkomatta itseään tai potilasta. Itse en ainakaan ole tähänastisella urallani hoitajana saanut minkäänlaista oikeaa voimankäyttökoulutusta.

 

Terveydenhuollon ammattilainen toki tarvitaan myös paikalle koska potilaan sairaustilassa voi olla erinäisiä huomioitavia ja tilanteeseen vaikuttavia asioita.

Link to comment
Share on other sites

Teillä lieni huono MAPA-koulutus. Meillä ainakin opittiin miten toimia useamman ihmisen voimalla ja muut pienet olennaiset. Mutta normaaleihin sairaalassa tarvittaviin toimenpiteisiin mapassa opitut keinot riittivät (psykiatriassa), tosin ei niitä kuljetusjuttuja tietenkään enää muistanut kun niin harvoin tarvitsi voimankäyttöä, koska väen vallalla asia hoitui myös potilasta satuttamatta ja ennen kaikkea ennakoimalla ja arvostavalla kohtaamisella. Mutta ehkä luonnostaan psykiatiriassa tähän kiinnitettiin enemmän huomiota... ja tämä ketju oli ensihoitajille.

Hoitajan ja vartijan ero nyt yleensä on, että vartijat ovat "tehokkaampia". Vartija tulee paikalle ja hänen oletetaan hoitavan tilanne pois päiväjärjestyksestä, kun taas hoitaja voi jäädä maanittelemaan vaikka työvuoronsa loppuun ja toinen jatkaa. 

Monet hoitajat kyllä osaavat sivilistä keinot että saisivat potilaan "tipautettua" siihen, mutta joutuvat ehkä ottamaan vähän enemmän kolhuja koska potilas. 

Tosin itse olin vähän kateellinen alussa, että vartijoilla sentään oli järkevät asusteet hanskoineen kun joutui kokemattomana  ja koska oli miespuolinen menemään ensiksi ja yksin taltuttelemaan eristyshuoneeseen riehuvaa tätiä jolla oli pitkät ja veriset kynnet... 

Mutta vartijat sairaaloissa ovat kuitenkin ehdottaman tarpeen turvaamassa.

P.s itsellä myös vartijan ja jv:n koulus ja sairaalassaa ei pamppua saa käyttää ja dödön käyttökin harvoin järkevää ja käsirautoja ei käytetä (mellakkakilpi taisi olla hoitajien kellarissa, mutta sitäkään ei saanut käyttää).

Tapaamani useat vartijat ovat olleet poikkeuksetta järkeviä puhetyöläisiä asioiden väkivallattomassa kohtaamisessa. Kun toisaalta taas tapasin hoitajia jotka välttämättä halusivat painia pikkuisten tönköiksi lääkittyijen skitsofreenikoiden kanssa... no ainakin yhden.

Sori sekava kirjoitus. Vähän flunssa ja töissä kiirettä.

Link to comment
Share on other sites



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...