Jump to content
MAINOS

Ensihoitaja: "Ammatti tuntuu käsittämättömältä – keskiverto ihminen käy töissä saadakseen palkkaa”


Ensihoitaja Anne Pauna julkaisi Instagramissa kuvan itsestään koronateholla, täydessä suojavarustuksessa. Tekstissään hän suomii ammattiaan ja sen arvostusta kovin sanoin.

– Mulle ensihoitajan uravalinta oli puhtaasti laskelmoitu ponnahdusalusta. Mulle ei enkelit laskeutuneet kertomaan, että sydämeni pohjasta haluan hoitaa ihmisiä. Tai pelastaa niitä. Kun mä menen töihin, en ajattele meneväni kutsumusammattiini, vaikka koen olevani hyvä työssäni. Olen hyvä ihmisten kanssa, lääketiede on mielenkiintoista ja sen toteuttaminen parhaalla mahdollisella tavalla on osa minun toimenkuvaani, Anne painottaa.

Hän muistuttaa myös, että töissä käydään ansaitsemassa elantoa.

– Minusta tämä on työ siinä missä muutkin työt. Keskiverto ihminen käy mielestäni töissä saadakseen palkkaa. Työssä jaksamiseen ja viihtyyvyyteen vaikuttaa työilmapiiri, kollegat, ja työn sisältö ja sen merkitys itselle.

Hoitajan ammatti "tuntuu käsittämättömältä"

Anne muistuttaa, että vaikka hoitajan työ on työtä siinä missä muutkin, eroaa se kuitenkin oleellisesti muista töistä.

– Muissa työpaikoissani palkasta on voinut keskustella, kouluttautuminen ja lisäosaaminen ovat näkyneet palkassa ja työtehtävissä. Jos päättää vaihtaa alaa niin ei soitella, että täällä olisi yksi savotta, tule talkoisiin.

– Sanovat, että tämä on kutsumusammatti. Että muutoin tämän alan valinneet on jotenkin kauhean luonnottomia, ja töissä ei saisi käydä siksi että siitä saa palkkaa.

Lopuksi hän vetää yhteen alan isoimpia varjopuolia.

– Tällä hetkellä tämä ammatti tuntuu käsittämättömältä. Ensimmäinen lomakielto astui voimaan. Kohta sitä siirretään varmasti pidemmälle kesään. Kun korona suo tulee apotti. Kun kaikki on ohi, mietitään ettei ole rahaa.

– Kyllähän te ymmärrätte, laitetaan vähän kikyä, otetaan vähän lomarahoista, otetaan vähän lomista, otetaan vähän koulutuksista, otetaan vähän henkilökuntaresursseista. Kuunnelkaa sitä kutsua. Se on kuin tikka, joka hakkaa sähkölamppua.Kun korona on ohi, joku joskus sytyttää yöllä valot keittiössä ja miettii, että kaikkea hullua ihmiset tekee työkseen. Ja taputtaa käsiään yhteen sammuttaakseen valot.

Katso Annen kuva tästä.

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Guest Hoitaja

Posted

Täysin samaa mieltä. Kutsumusammatti on vain sana muiden joukossa, se ei valitettavasti minulle tittelinä tuo ruokaa pöytään. Hoitajilta ei voi minusta enää vain ottaa ja vaatia. Jotain olisi saatava tilalle ja en todellakaan tarkoita sitä kun suullisesti meitä kiitellään somessa ja hallituksen riveissä. 

Poikatyttö

Posted

Minun korviini sana kutsumusammatti tuo pahaa mieltä, ei ole oikeutta valittaa mistä saatikka pyytää lisää palkkaa!

 

Eikö voisi jo hoitoalallakin puhua kutsumusammatin sijasta mielekkäästä työstä, kyllä muillekin aloille ihmiset hakeutuu kiinnostuksen vuoksi!

Kutsumusammatti on sitä että sua kiinnosta ko. Ala, muuta tämä tremi saa minut näkemään punaista ja puolustuskannalle! 

Guest Kutsumusammatti

Posted

Niin siinähän vasta sana.

Kokisin, että esimerkiksi myös kansanedustaja on kutsumusammatti. Miksi siellä on hyvin kilpailukykyiset palkat? Miksei sitä tehdä vaan sydämellä? 

Guest Anne

Posted

Noi omat kännykät pois teho osastotyöstä! Kerran näppäät, kontaminoidut.

Guest Koldioxid

Posted

Kännykkä kädessä osastolla.... 

Guest Samfinn

Posted

Eikö muuta kommenttia irtoa, kuin että kännykkä pois...  😠

Kun kuvaa katsoo, näyttää siltä, että kuva on otettu pukeutumistilassa. Takana näkyy lukittavia kaappeja, joihin hoitajat saa laittaa tavaroitansa.

Eiköhän tuo kuva ole otettu, laitettu kännykkä pois ja sitten vasta menty hoitamaan potilaita COVID-kohorttiin...

Hienoa tekstiä, jakamisen arvoinen! Tsemppiä etulinjaan!

Guest Hoitaja

Posted

Osastolla saa olla kännykkä. Omaisuuslokerot näkyy taustalla, joten kuva on otettu hoitotilan ulkopuolella. Hieno kirjoitus!

Guest Riittavar

Posted

Olen miettinyt tälläistä. Meitä nyt kiitellään, sinisiä valoja sytylellään (Vapaavuori) ja toiset ovat ilmoittaneet (Otto Meri, Juhana Vartiainen) ettei hoitajille palkkaa voi nostaa, pitää jopa laskea (Hyvä Kokoomus) Mennään istumaan eduskuntatalon rappusille ja ollaan niin kauan kunnes saadaan oma sopimus, palkka vastaamaan vastuuta ja naisen euro 84c nostetaan siihen 100c mikä miehillä on.

 

Guest Kollega

Posted

Samassa tilanteessa ollaan. Niin totta joka sana, mitä kirjoitit. En koskaan ajatellut, että leikk.salihoitajan pitää muutamassa pvässä oppia tehohoitajan työt ?! Näin se vain  nyt on ja kohorttihoitajana ollaan. 
Ainoa tuki on tullut lähiesimieheltä Kiitos hänelle. . Ylihoitaja ei ”halua” meitä kohdata ja tulla keskustelemaan. Uskomatonta. Arvostelijoita riittää kyllä... toivon herääväni ja huomaavani, että tämä oli vain pahaa unta.

Yritetään kaikesta huolimatta jaksaa 😕

Guest Etulinjan kollega

Posted

Hyvin asiallista tekstiä, kiitos tästä :) Kun puhutaan ammatinvalintakysymyksestä se saa lähes aina ihokarvani nousemaan pystyyn. Yleensä sitä käytetään ja se heitetään ilmaan silloin, kun puhutaan palkka-asiasta. Sillä heitolla saadaan tukittua hentojen sisarten valkoisten suut kiinni. Valitettavasti olen nähnyt sitä käytettävän myös ikäänkuin muille ilkkumiseen oman työn suomasta edusta, kuten opettajat lomista. Toukokuun lopussa ilmestyy hästägit #teacherslife #ammatinvalintakysymys. Nyt kun alemmille luokkatasoille ja erityisopetukseen annettiin oma ohjeistus on kovaan ääneen itketty kuinka epäreilua on, kun joutuu ehkä luokkaopetusta pitämään. Hästägejä ei olekaan sitten näkynyt. Ja kaiken kunnian ja arvostuksen annan niille opettajille, jotka venyvät yli rajojen hoitaen työnsä, mutta joukkoon mahtuu pari muutakin. 

Guest PP52

Posted

Eikös vaan oo kiva kun on työpaikka ja varma maksaja...

tässä mun yrittäjänkutsumusammatissa pidennetään päivää ja toivotaan että vältää konkurssin ja sais edes syksyllä palkkaa....

ps oon tyytyväinen kun voi edes tehdä 

Guest Yrittäjä

Posted

Niin karua kun se onkin sanoa, tällä hetkellä moni eri alojen "kutsumusammattilaisista" voi olla tyytyväinen, että saa toteuttaa kutsumustaan ja ammattiaan myös jatkossa.. Minulla tilanne on toinen. Yritys tulee menemään alta, pitäisi vaan päättää päivä viimeiselle kuoliniskulle.. En tiedä millä elätän perheeni ja olen todella hätääntynyt.. Pienellä paikkakunnalla mahdollisuudet olemattomat

Guest Kontami noitunut

Posted

11 tuntia sitten, Vieras: Anne kirjoitti:

Noi omat kännykät pois teho osastotyöstä! Kerran näppäät, kontaminoidut.

Anne hyvä, teho osasto kirjoitetaan väliviivalla teho-osasto!

Guest Taavi

Posted

Kyllä työpaikalla saa käyttää kännyköitä siihen tarkoitetulla paikalla! Kuvan henkilö ei ole osaston puolella vaan laukkukaapilla. Hän myös osaa käyttää käsihuuhteita ennenkuin menee potilaan luokse.

dead00

Posted

Jep, puhelin onkin tässä pandemiassa se pahin. 

Guest Hoitaja

Posted

Hyvin kirjoitettu. Näin se valitettavasti tuntuu olevan. Itse samassa tilanteessa. Tämä on käsittämätöntä ja alaarvalaarvosta. 

Guest Lefa-73

Posted

Jep. 20v sairaanhoitajana ja tuli käsiin 10v vanha palkkakuitti. Palkka noussut 1,40€ / tunti 10v aikana, eli 0,14€/ v. Se tekee alle 1% / v, että ei paljoa naurata. Ja nyt kun pakotetaan terveyden uhalla hoitamaan covid-19 potilaita ( mm. Hus:n tehopitilaista 3 hoitajaa, 2 lääkäriä). On tässä enää turha inistä. Meikä lähtee sähköasentajaksi ja kiinnosta enää yhtään. Nyt vaan riittä 

Guest Varma työ

Posted

Hoitajat usein unohtaa mainita sen, että heillä työpaikka on varma eläkkeelle asti. Näinä päivinä hoitaja voi kävellä pankkiin ja nostaa lainaa samalla kun "parempi" palkkaisella alalla olevat nostavat työttömyys korvausta.  Jos tästä 90 luvun lama tulee uusiksi niin hoitajien ostovoima nousee. 

Guest 0987

Posted

28 minuuttia sitten, Vieras: Varma työ kirjoitti:

Hoitajat usein unohtaa mainita sen, että heillä työpaikka on varma eläkkeelle asti. Näinä päivinä hoitaja voi kävellä pankkiin ja nostaa lainaa samalla kun "parempi" palkkaisella alalla olevat nostavat työttömyys korvausta.  Jos tästä 90 luvun lama tulee uusiksi niin hoitajien ostovoima nousee. 

Miten niin varma työpaikka eläkkeelle?!? Haloo!!! Pätkää pätkän perään, mitään ei voi suunnitella. Ota asioista selvää ennen kuin tulet huutelemaan tämän homman autuudesta!!!

Guest Manta

Posted

2 tuntia sitten, Vieras: 0987 kirjoitti:

Miten niin varma työpaikka eläkkeelle?!? Haloo!!! Pätkää pätkän perään, mitään ei voi suunnitella. Ota asioista selvää ennen kuin tulet huutelemaan tämän homman autuudesta!!!

No niinpä, onko nykyään olemassa ”varmaa työpaikkaa”?

Guest 883833

Posted

3 tuntia sitten, Vieras: 0987 kirjoitti:

Miten niin varma työpaikka eläkkeelle?!? Haloo!!! Pätkää pätkän perään, mitään ei voi suunnitella. Ota asioista selvää ennen kuin tulet huutelemaan tämän homman autuudesta!!!

Suuret ikäluokat on vasta tulossa hoitoikään. Seuraavat 20 vuotta töitä kyllä riittää ja ollut puhetta jopa hoitaja pulasta.  Jos on työtön hoitaja siihen on yleensä joku syy.  Aikalailla sitä koulusta suoraan hommiin pääsee.  Eri asia tietysti jos on valikoiva työpaikan suhteen. Kotihoidossa töitä joka paikkakunnalla.  Lisäksi paljon eläköityviä hoitajia lähivuosina. 

Guest Aina samaa

Posted

20 hours ago, Guest Riittavar said:

naisen euro 84c nostetaan siihen 100c mikä miehillä on.

 

Tätä huudellaan joka tuutista faktoista piittaamatta. Todellisuudessa jos katsotaan palkkaeroja samassa työssä, niin kyse on muutamasta sentistä. Sitten jos ei oteta huomioon ylitöitä, koulutusta, vastuita, ammattia jne niin tilanne voi olla lähellä tuota, mutta sitten vertaillaan jo omenoita ananaksiin.

Guest Vieras_Asiaa

Posted

Juurikin näin, hyvä kirjoitus. Hoitajana minut on tänään lomautettu koska korona vei asiakkaat yksityispuolella. Kummallinen maailma. 

Guest Viimeinen niitti

Posted

Hyvästi koko ala. Ilmoitin miehelleni tänään irtisanoutuvani työstäni heti kuin mahdollista. Viimeinen niitti päätökseen oli että meille aletaan ompelemaan kankaisia suojia hoiva-alalla. Kateellisena olen katsonut kun ihmiset valittavat etätöiden lomasta kotoaan.  Vaihdan alaa jotta seuraavan paskamyrskyepidemian tullen voin turvallisesti viettää aikaani kotona ja saada siitä palkkaa...

Guest Puhkis

Posted

Olisi toisaalta jännä nähdä miten hoitajien palkkoihin tulisi muutosta jos hoitotyötä tulisi tekemään nämä itserakkaat hoitajien arvostelijat. Näkisivät mitä työ on ja että jos palkka on verrataan vastuuseen niin vastuuta ei tarvitsisi olla yhtään.

Guest Lähäri

Posted

7.4.2020 klo 00.05, Vieras: Viimeinen niitti kirjoitti:

Hyvästi koko ala. Ilmoitin miehelleni tänään irtisanoutuvani työstäni heti kuin mahdollista. Viimeinen niitti päätökseen oli että meille aletaan ompelemaan kankaisia suojia hoiva-alalla. Kateellisena olen katsonut kun ihmiset valittavat etätöiden lomasta kotoaan.  Vaihdan alaa jotta seuraavan paskamyrskyepidemian tullen voin turvallisesti viettää aikaani kotona ja saada siitä palkkaa...

Paitsi jollet luovu koko hoitajan koulutuksestasi sinut voidaan velvoittaa tulemaan töihin kriisitilanteessa, jos olet työttömänä tai lomautettuna. Näin olen ymmärtänyt.



Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Lisää ajankohtaisia

    • Sosiaali- ja terveydenhuollon ammatinharjoittamisoikeuksia poistettiin viime vuonna huomattavasti enemmän kuin vuonna 2023. Valviran mukaan ammattioikeutensa menetti 132 henkilöä, kun edellisvuonna luku oli 91. Eniten oikeuksia menetettiin lähihoitajilta (68), sairaanhoitajilta (33) ja lääkäreiltä (11).
      Ammattioikeuksien poistamisen ja rajoittamisen syitä olivat erityisesti päihdeongelmat, terveydentilaan liittyvät syyt sekä ammattitaidon puutteet. Asiakas- ja potilasturvallisuus ovat päätösten keskiössä.
      Ammattioikeuksien palautushakemuksia käsiteltiin lähes ennallaan – 129 hyväksyttiin vuonna 2024. Valvira ehdottaa, että tietyt palautushakemukset siirrettäisiin suoraan viraston päätettäviksi käsittelyn nopeuttamiseksi.
      Sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilö voi menettää oikeutensa harjoittaa ammattiaan tai hänen oikeuksiaan voidaan rajoittaa, jos se on asiakas- ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi perusteltua. Tavoitteena on estää asiakkaiden ja potilaiden hoidon vaarantuminen.
      Lue lisää...
    • Puhdin teettämä kysely kertoo, että 30-50-vuotiaista suomalaisista 56% ei ole mitannut kolesteroliarvojaan viimeisen kahden vuoden sisään. Alle 30-vuotiaista 62% ei ole mitannut kolesterolia koskaan tai ei osaa sanoa, onko arvoa mitattu. Vastaavasti puolet 30-50-vuotiaista ja yli puolet alle 30-vuotiaista ei ole mitannut verensokeriaan kahden vuoden sisään. Sen sijaan vanhemmista ikäryhmistä noin 80% on tarkistanut kolesterolin ja verensokerin viimeisen kahden vuoden aikana.
      Tiedätkö oman ferritiini- ja d-vitamiini-arvon? Mittaa nyt ilman lääkärin lähetettä!*
      Terveyden omaseuranta lisääntymässä
      Ihmisten kiinnostus oman hyvinvoinnin ja terveyden mittaamisen eri välinein on lisääntymässä. Tämä näkyy myös Puhdissa, joka tuo laboratoriokokeet helposti saataville.
      - Puolen vuoden aikana Puhdin kautta* omat arvonsa on tarkastanut jo 5000 ihmistä. Asiakkaista 90% sanoo varmasti suosittelevansa palvelua ystävilleen, kertoo Puhdin toimitusjohtaja Tero Era.
      Terveyden seuranta alkaa aivan liian myöhään
      - Nykylääketiede pärjää erinomaisesti akuuttien vakavien sairauksien hoidossa, mutta pitkäaikais- ja elämäntapasairauksien kohdalla tulokset ovat selvästi heikommat. Näiden sairauksien määrä on räjähtänyt ja olemme jo nyt pahoissa vaikeuksissa. Tilanne pahenee entisestään ylipainon lisääntymisen ja väestön ikääntymisen myötä. Ainut kestävä ratkaisu on näiden sairauksien ennaltaehkäisy ajoissa, eLääkäri.fi-palvelun perustaja ja Puhdin* asiantuntijalääkäri Kimmo Salminen toteaa.
      - Ylipainon kertyminen ja tämän myötä alttius sydän- ja verisuonitaudeille ja diabetekselle alkaa usein jo nuoruudessa. On tärkeä saada ihmiset itse kiinnostumaan oman terveytensä hoitamisesta riittävän aikaisin. Omien arvojen seuranta ja niissä tapahtuvat muutokset voivat motivoida kestävän elämäntapamuutoksen tekemiseen. Testeistä voi myös löytyä selitys koettuihin oireisiin kuten väsymykseen, Salminen jatkaa.
      Vain harva mitannut koskaan D-vitamiinitasonsa
      Vain 35% suomalaisista on joskus mitannut D-vitamiinitasonsa. Mediassakin paljon esillä olleen ferritiinin on puolestaan mitannut lähes yhtä moni nainen kuin kolesterolin viimeisen 12 kuukauden aikana. Rautavarastoista kertovan ferritiinin sanoo mitanneensa 31% naisista ja kolesterolin 35% viimeisen 12 kuukauden sisään. On kuitenkin huomattava, että yli 40% naisista ei ole koskaan mitannut ferritiiniä tai ei ainakaan osaa sanoa, onko mitannut sitä.
      - D-vitamiinin puutos on varsin yleistä Suomen pohjoisen sijainnin vuoksi ja taso olisi hyvä mitata ainakin kerran pimeään vuodenaikaan. Raudan riittävä saanti vaikuttaa jaksamiseen ja yleisvointiin. Kuukautisvuodon aiheuttaman raudan menetyksen vuoksi raudanpuute on verrattain yleistä nuorilla naisilla.  Erityisesti kasvissyöjien ja vegaanien tulisi kiinnittää huomiota riittävään raudan- ja D-vitamiinin saantiin, lääkäri Kimmo Salminen toteaa.
      Tutustu Puhdin verikokeisiin tästä*
      * Tutkimuksen tiedot kerättiin tutkimustoimisto IROn paneelissa nettikyselynä ja siihen vastasi 1000 täysi-ikäistä suomalaista 17.-25.6.2019. Tutkimuksen virhemarginaali on maksimissaan +/- 3 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen teetti Puhti*.
      Lue lisää...
    • Hoitajana tiedät, kuinka tärkeää on huolehtia muiden terveydestä. Mutta miten hyvin huolehdit omasta hyvinvoinnistasi? Työ, joka vaatii fyysistä jaksamista ja henkistä resilienssiä, korostaa itsestä huolehtimisen merkitystä. Kehonkoostumusmittaus voi olla yllättävän hyödyllinen työkalu hyvinvointisi tukemisessa – tässä syitä, miksi se kannattaa ottaa osaksi omaa terveyden seurantaa.
      Kokonaisvaltainen kuva terveydestä
      Kehonkoostumusmittaus* tarjoaa tarkempaa tietoa kuin pelkkä paino tai BMI. Se kertoo kehon rasva- ja lihasmassasta, sisäelinrasvan määrästä ja jopa kehon nestetasapainosta. Tämä auttaa ymmärtämään paremmin, missä kunnossa kehosi on – erityisen tärkeää hoitoalalla, jossa työ voi olla fyysisesti kuormittavaa.
      Motivaatiota muutoksiin
      Jos haluat tehdä elintapamuutoksia, esimerkiksi lisätä liikuntaa tai parantaa ruokavaliota, kehonkoostumusmittaus antaa konkreettisia lähtötietoja ja näyttää muutosten vaikutukset. On motivoivaa nähdä, miten lihasmassa kasvaa tai rasvaprosentti pienenee!
      Fyysisen jaksamisen tukeminen
      Hoitajan työ voi olla fyysisesti raskasta – erityisesti vuorotyössä tai osastoilla, joissa nostellaan ja liikutellaan potilaita. Lihasmassan seuranta auttaa arvioimaan, oletko riittävän hyvässä fyysisessä kunnossa työsi vaatimuksiin nähden.
      Ennaltaehkäisyä pitkälle tulevaisuuteen
      Kehonkoostumustiedot voivat auttaa ehkäisemään tulevia terveysongelmia, kuten metabolista oireyhtymää tai osteoporoosia. Hyvä lihas- ja luumassa nyt tarkoittaa parempaa toimintakykyä ja vähemmän sairauksia myöhemmin.
      Tee itsestäsi prioriteetti
      Hoitajat ovat tottuneet huolehtimaan muista, mutta muista myös pitää itsestäsi huolta. Kehonkoostumusmittaus on helppo ja tehokas tapa seurata omaa terveyttäsi ja saada tietoa, jonka avulla voit tehdä parempia valintoja omassa arjessasi.
      Miten kehonkoostumusmittaukseen pääsee?
      Kehonkoostumusmittauksia tarjoavat monet kuntosalit, työterveyshuollot ja hyvinvointikeskukset. Jos etsit mahdollisimman helppoa ja nopeaa tapaa kehonkoostumusmittaukseen, Bodymajan itsepalveluna toimivat mittauspisteet* kauppakeskuksissa ovat kätevä vaihtoehto. Voit tulla milloin tahansa, ilman ajanvarausta, ja suorittaa mittauksen helposti ja vaivattomasti, ilman ihmiskontakteja. Mittaus kestää vain muutaman minuutin ja käynnin jälkeen saat tulokset välittömästi käyttöösi. Valmistautumisohjeisiin kannattaa tutustua* ennakkoon.
      1. Tilaa mittaus verkkokaupasta*.
      2. Käy itsepalvelupisteessä* ilman ajanvarausta, juuri silloin kun sinulle parhaiten sopii.
      3. Tulokset saat heti verkkopalveluun. Raportti on selkeä ja kertoo ovatko arvosi viitteiden sisällä.

      Tutustu tarkemmin osoitteessa https://bodymaja.fi* – ja astu askeleen lähemmäs hyvinvoivaa arkea.
      Lähde mittaukseen, kokeile ja ota ensiaskel kohti parempaa hyvinvointia – niin jaksat paremmin sekä työssä että vapaa-ajalla!
      Lue lisää...
    • Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin laaja jäsenkysely paljastaa huolen vieraskielisten työntekijöiden riittämättömästä ammatillisesta kielitaidosta sosiaali- ja terveysalalla. Kyselyyn vastanneista 70 % kertoi työpaikallaan olevan vieraskielisiä työntekijöitä, ja lähes puolet vastaajista kertoo, että vieraskieliset työkaverit on rekrytoitu ulkomailta.
      SuPerin mukaan työnantajien tulisi jo rekrytointivaiheessa varmistaa, että työntekijöiden kielitaito on riittävä asiakas- ja potilasturvallisuuden takaamiseksi. Selvitys osoittaa, että heikko kielitaito lisää vaaratilanteita ja potilasvahinkoja sekä heikentää kaikkien osapuolten oikeusturvaa.
      – Riittävä ammatillinen kielitaito on ehdoton edellytys asiakas- ja potilasturvallisuuden kannalta, ja sen puute voi johtaa vakaviin seurauksiin, SuPerin puheenjohtaja Päivi Inberg painottaa järjestön tiedotteessa.
      Selvityksen mukaan monilla työpaikoilla ei ole riittävästi huomiotu, kuinka paljon aikaa ja resursseja vaatii vieraskielisen työntekijän perehdyttäminen ja tukeminen suomen tai ruotsin kielen taitoisen hoitohenkilökunnan avulla. SuPer peräänkuuluttaa myös tukea monikulttuurisen työyhteisön kehittämiseen, kuten avoimempaa keskustelukulttuuria, selkosuomen opetusta ja selkeitä pelisääntöjä.
      – On tärkeää kitkeä pois vastakkainasettelu ja rasismi työpaikoilta. Työnantajien on luotava avoin keskustelukulttuuri, jossa asioista voidaan keskustella perusteellisesti ja kaikkien työntekijöiden näkemykset otetaan huomioon. Vieraskielisten työntekijöiden asemaa on parannettava, jotta he haluavat jäädä Suomeen pysyvästi ja tuntevat olonsa turvalliseksi ja arvostetuksi, Inberg sanoo.
      Kyselyyn vastasi 3 255 SuPerin jäsentä syyskuussa 2024.
      SuPerin selvitys: Työperäinen maahanmuutto ja kielitaito – jäsenten kokemuksia
      Lue lisää...
    • Tehy varoittaa, että Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoitajiin kohdistetut yt-neuvottelut vaarantavat vakavasti työntekijöiden työhyvinvoinnin sekä alueen potilasturvallisuuden. Leikkaukset johtaisivat jopa 30 henkilötyövuoden vähennyksiin ensihoidon henkilöstössä sekä useiden ensihoitoyksiköiden poistamista valmiudesta.
      Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin päätöksen mukaan Vantaan Ruskeasannan ja Tuusulan Jokelan ensihoitoyksiköt poistetaan 1.3.2025 alkaen valmiudesta. Lisäksi tällä hetkellä Peijaksessa vuorokauden ympäri toimiva ensihoitoyksikkö ollaan muuttamassa vain aikavälin klo 9-21 valmiuteen. Myös kolmas, tällä hetkellä vuorokauden ympäri toimiva ensihoitoyksikkö Järvenpäässä olisi ympäri vuorokauden valmiudessa vain viikonloppuisin, maanantaista torstaisin vain päiväsaikaan.
      Tehyn mukaan Husin ensihoidon säästöt tuntuvat myös Länsi-Uudellamaalla, kun nyt Inkooseen sijoitettu yöaikainen ensihoitovalmius on päättymässä sekä Tammisaaren ja Lohjan toinen ensihoitoyksikkö on siirtymässä päivystämään päiväajaksi Inkooseen ja Ventelään.
      Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kritisoi Husin päätöksiä voimakkaasti. Hänen mukaansa työntekijöiden kuormitus kasvaa leikkausten myötä, mikä uhkaa heidän jaksamistaan ja työhyvinvointiaan. Rytkönen korostaa, että säästötoimet heikentävät myös potilaiden mahdollisuutta saada ajoissa apua hätätilanteissa.
      – Yöajan ensihoidon leikkaus on radikaali toimenpide. Jatkossa kansalaisten tulee ilmeisesti sairastua vakavasti vain virka-aikaan. Ministeri Kaisa Juuso on tokaissut, että ”ainahan voi soittaa satakaksitoista”, mutta nyt myös ministerin pitää ottaa vastuu sanoistaan, jotta avun todella saa paikalle, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen toteaa järjestön tiedotteessa.
      Husilla on ensihoidon järjestämisvastuu, mutta Husin rahoitus toimintaan tulee hyvinvointialueilta ja Helsingin kaupungilta. Millariikka Rytkönen pitää erikoisena kansalaisten terveydellä leikkimisenä kuviota, jossa Suomen valtiovalta pitää hyvinvointialueet jatkuvassa rahoitusvajeessa, ja Hus sekä hyvinvointialueet pallottelevat vastuuta toisilleen.
      Lisää aiheesta: Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen ensihoidossa käynnistetään sopeutustoimet
      Lue lisää...
×
×
  • Create New...