Jump to content
MAINOS
 • Ensihoitaja: "Ammatti tuntuu käsittämättömältä – keskiverto ihminen käy töissä saadakseen palkkaa”


  Hoitajat.net
   Share

  Ensihoitaja Anne Pauna julkaisi Instagramissa kuvan itsestään koronateholla, täydessä suojavarustuksessa. Tekstissään hän suomii ammattiaan ja sen arvostusta kovin sanoin.

  – Mulle ensihoitajan uravalinta oli puhtaasti laskelmoitu ponnahdusalusta. Mulle ei enkelit laskeutuneet kertomaan, että sydämeni pohjasta haluan hoitaa ihmisiä. Tai pelastaa niitä. Kun mä menen töihin, en ajattele meneväni kutsumusammattiini, vaikka koen olevani hyvä työssäni. Olen hyvä ihmisten kanssa, lääketiede on mielenkiintoista ja sen toteuttaminen parhaalla mahdollisella tavalla on osa minun toimenkuvaani, Anne painottaa.

  Hän muistuttaa myös, että töissä käydään ansaitsemassa elantoa.

  – Minusta tämä on työ siinä missä muutkin työt. Keskiverto ihminen käy mielestäni töissä saadakseen palkkaa. Työssä jaksamiseen ja viihtyyvyyteen vaikuttaa työilmapiiri, kollegat, ja työn sisältö ja sen merkitys itselle.

  Hoitajan ammatti "tuntuu käsittämättömältä"

  Anne muistuttaa, että vaikka hoitajan työ on työtä siinä missä muutkin, eroaa se kuitenkin oleellisesti muista töistä.

  – Muissa työpaikoissani palkasta on voinut keskustella, kouluttautuminen ja lisäosaaminen ovat näkyneet palkassa ja työtehtävissä. Jos päättää vaihtaa alaa niin ei soitella, että täällä olisi yksi savotta, tule talkoisiin.

  – Sanovat, että tämä on kutsumusammatti. Että muutoin tämän alan valinneet on jotenkin kauhean luonnottomia, ja töissä ei saisi käydä siksi että siitä saa palkkaa.

  Lopuksi hän vetää yhteen alan isoimpia varjopuolia.

  – Tällä hetkellä tämä ammatti tuntuu käsittämättömältä. Ensimmäinen lomakielto astui voimaan. Kohta sitä siirretään varmasti pidemmälle kesään. Kun korona suo tulee apotti. Kun kaikki on ohi, mietitään ettei ole rahaa.

  – Kyllähän te ymmärrätte, laitetaan vähän kikyä, otetaan vähän lomarahoista, otetaan vähän lomista, otetaan vähän koulutuksista, otetaan vähän henkilökuntaresursseista. Kuunnelkaa sitä kutsua. Se on kuin tikka, joka hakkaa sähkölamppua.Kun korona on ohi, joku joskus sytyttää yöllä valot keittiössä ja miettii, että kaikkea hullua ihmiset tekee työkseen. Ja taputtaa käsiään yhteen sammuttaakseen valot.

  Katso Annen kuva tästä.

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments  Täysin samaa mieltä. Kutsumusammatti on vain sana muiden joukossa, se ei valitettavasti minulle tittelinä tuo ruokaa pöytään. Hoitajilta ei voi minusta enää vain ottaa ja vaatia. Jotain olisi saatava tilalle ja en todellakaan tarkoita sitä kun suullisesti meitä kiitellään somessa ja hallituksen riveissä. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Minun korviini sana kutsumusammatti tuo pahaa mieltä, ei ole oikeutta valittaa mistä saatikka pyytää lisää palkkaa!

   

  Eikö voisi jo hoitoalallakin puhua kutsumusammatin sijasta mielekkäästä työstä, kyllä muillekin aloille ihmiset hakeutuu kiinnostuksen vuoksi!

  Kutsumusammatti on sitä että sua kiinnosta ko. Ala, muuta tämä tremi saa minut näkemään punaista ja puolustuskannalle! 

  Link to comment
  Share on other sites

  Niin siinähän vasta sana.

  Kokisin, että esimerkiksi myös kansanedustaja on kutsumusammatti. Miksi siellä on hyvin kilpailukykyiset palkat? Miksei sitä tehdä vaan sydämellä? 

  Link to comment
  Share on other sites

  Eikö muuta kommenttia irtoa, kuin että kännykkä pois...  😠

  Kun kuvaa katsoo, näyttää siltä, että kuva on otettu pukeutumistilassa. Takana näkyy lukittavia kaappeja, joihin hoitajat saa laittaa tavaroitansa.

  Eiköhän tuo kuva ole otettu, laitettu kännykkä pois ja sitten vasta menty hoitamaan potilaita COVID-kohorttiin...

  Hienoa tekstiä, jakamisen arvoinen! Tsemppiä etulinjaan!

  Link to comment
  Share on other sites

  Osastolla saa olla kännykkä. Omaisuuslokerot näkyy taustalla, joten kuva on otettu hoitotilan ulkopuolella. Hieno kirjoitus!

  Link to comment
  Share on other sites

  Olen miettinyt tälläistä. Meitä nyt kiitellään, sinisiä valoja sytylellään (Vapaavuori) ja toiset ovat ilmoittaneet (Otto Meri, Juhana Vartiainen) ettei hoitajille palkkaa voi nostaa, pitää jopa laskea (Hyvä Kokoomus) Mennään istumaan eduskuntatalon rappusille ja ollaan niin kauan kunnes saadaan oma sopimus, palkka vastaamaan vastuuta ja naisen euro 84c nostetaan siihen 100c mikä miehillä on.

   

  Link to comment
  Share on other sites

  Samassa tilanteessa ollaan. Niin totta joka sana, mitä kirjoitit. En koskaan ajatellut, että leikk.salihoitajan pitää muutamassa pvässä oppia tehohoitajan työt ?! Näin se vain  nyt on ja kohorttihoitajana ollaan. 
  Ainoa tuki on tullut lähiesimieheltä Kiitos hänelle. . Ylihoitaja ei ”halua” meitä kohdata ja tulla keskustelemaan. Uskomatonta. Arvostelijoita riittää kyllä... toivon herääväni ja huomaavani, että tämä oli vain pahaa unta.

  Yritetään kaikesta huolimatta jaksaa 😕

  Link to comment
  Share on other sites

  Guest Etulinjan kollega

  Posted

  Hyvin asiallista tekstiä, kiitos tästä :) Kun puhutaan ammatinvalintakysymyksestä se saa lähes aina ihokarvani nousemaan pystyyn. Yleensä sitä käytetään ja se heitetään ilmaan silloin, kun puhutaan palkka-asiasta. Sillä heitolla saadaan tukittua hentojen sisarten valkoisten suut kiinni. Valitettavasti olen nähnyt sitä käytettävän myös ikäänkuin muille ilkkumiseen oman työn suomasta edusta, kuten opettajat lomista. Toukokuun lopussa ilmestyy hästägit #teacherslife #ammatinvalintakysymys. Nyt kun alemmille luokkatasoille ja erityisopetukseen annettiin oma ohjeistus on kovaan ääneen itketty kuinka epäreilua on, kun joutuu ehkä luokkaopetusta pitämään. Hästägejä ei olekaan sitten näkynyt. Ja kaiken kunnian ja arvostuksen annan niille opettajille, jotka venyvät yli rajojen hoitaen työnsä, mutta joukkoon mahtuu pari muutakin. 

  Link to comment
  Share on other sites
  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • Similar Content

  • Kun Valvira on poistanut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilön ammatinharjoittamisoikeuden hänen omasta pyynnöstään, henkilöllä ei enää ole oikeutta toimia ammatissaan eikä oikeutta käyttää ammattinimikettään, muistuttaa Valvira tiedotteessaan. Ammattioikeuksien poistaminen ei siis tarkoita ainoastaan tietojen poistamista ammattihenkilörekisteristä.
   Esimerkiksi omasta pyynnöstä ammattioikeutensa menettänyt sairaanhoitaja ei enää ole sairaanhoitaja eikä hänellä ole oikeutta tehdä sairaanhoitajan tehtäviä. Valviraan tulleiden yhteydenottojen perusteella osalle omasta pyynnöstä ammattioikeutensa menettäneistä tämä seikka on jäänyt epäselväksi.
   Ammattioikeuksien poistaminen tai rajoittaminen omasta pyynnöstä
   Valvira voi terveyden- tai sosiaalihuollon ammattihenkilön omasta pyynnöstä poistaa ammatinharjoittamisoikeuden tai rajoittaa sitä tai poistaa oikeuden käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä.  Ammattihenkilön on toimitettava pyyntö Valviraan kirjallisesti. Valvira antaa poistamisesta erillisen päätöksen ja tekee siitä merkinnän ammattihenkilöiden keskusrekisteriin. Päätös myös julkaistaan kuulutuksena Virallisessa lehdessä (virallinenlehti.fi). Käsittelyprosessi kestää useita kuukausia.
   Palauttamista voi anoa
   Ammatinharjoittamisoikeuden tai ammattinimikkeen käyttöoikeuden palauttamista on mahdollista anoa Valviralta takaisin. Palauttaminen käsitellään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunnassa. Käsittelyaika on vähintään kuusi kuukautta.
   Lisätietoa ammattioikeuksien poistamisesta Valviran verkkosivuilla
   Lue lisää...
  • Hoitajien työtaistelu kuumenee. Tehy ja SuPer ovat ilmoittaneet valmistautuvansa nyt joukkoirtisanoutumiseen. Tehy erikoissairaanhoidossa, SuPer kotihoidossa. Ilmeisesti nimien keruu on alkanut, koska hoitajat kertovat allekirjoituksistaan mm. Twitterissä. Tarkempia kohteita tai ajankohtia irtisanoutumisille ei ole kerrottu.
   "Nyt on nimi laitettu paperiin. Päätyyn asti karmit kaulassa!"
   "Taisin juuri joukkoirtisanoutua. Enkä todellakaan ollut ainoa."
   ”Jos haluat muuttaa maailmaa - ota kynä ja kirjoita” - Martin Luther King. Kirjoitin.
   ”Kynä on miekkaa mahtavampi” Edward Bulwer-Lytton 1839
   Lue lisää...
  • Suomen lähi- perushoitajaliitto SuPer on päättänyt edistää joukkoirtisanoutumista työtaistelutoimenpiteenä hyvin vaikean neuvottelutilanteen vuoksi. Joukkoirtisanoutuminen tapahtuu kotihoidossa myöhemmin ilmoitettavissa kohteissa. SuPer päättää tarkemmasta ajankohdasta myöhemmin.
   Eduskunta äänestää tänään ns. pakkolaista, joka käytännössä veisi hoitajilta lakko-oikeuden. – Laki rajoittaa hoitajien perusoikeuksia ja kurittaa naisvaltaista alaa. – Tällä lailla heikennetään entisestään alan veto- ja pitovoimaa, Paavola sanoo. – Pakkolain sijaan pitäisi keskittyä siihen, miten hoitajien saatavuus turvataan normaalioloissa. Asiakas- ja potilasturvallisuus vaarantuu joka päivä eikä työnantaja ole ollut tästä huolissaan muutoin kuin työtaistelutoimien aikana.
   SuPer ja useat muut asiantuntijat ovat jo kauan varoittaneet vakavasta sote-alan kriisistä, jossa nyt olemme. Kriisi voi vielä syventyä, jos ei sitä nyt korjata. Hoitajapula on todettu useissa selvityksissä ja tilastoissa. Hoitajat ovat itse kertoneet, etteivät he enää suostu tekemään työtään nykyisellä palkalla ja alalta on poistunut ammattilaisia muille aloille. – Maan hallitus on löytänyt ratkaisuja ja rahaa muihin kriiseihin, mutta sote-alan kriisiä se ei ole halunnut ratkaista, Paavola sanoo.
   – Miten sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut sekä myös varhaiskasvatuksen palvelut aiotaan jatkossa turvata kansalaisille, jos hoitajat hakeutuvat muualle? Tilanne uhkaa sisäistä turvallisuutta ja se on otettava vakavasti, Paavola muistuttaa.
   – Tavoitteenamme on edelleen sopimus, eivät työtaistelutoimet, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.
   Lue lisää...
  • Päätoimittaja Jussi Kärki syytti hoitajia trollaamisesta MTV:n Pöllöraadissa, jossa käsiteltiin hoitajien työtaistelua.  
   – Aina kun hoitajia lähtee kritisoimaan, niin tulee kova, järjestelmällinen sometrollaus, sanoi Kärki suorassa lähetyksessä.
   Lausunto on herättänyt hoitajien keskuudessa ihmettelyä ja suuttumusta sosiaalisessa mediassa.
   – Hoitajat osallistuvat itseään koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun ja puolustavat oikeuksiaan, niin toimittaja Jussi Kärki kutsuu sitä TV:ssä järjestelmälliseksi trollaukseksi. En löydä sanoja nyt, kirjoitti Tehyn somemanageri, "ex-hoitopoika" Jan-Olof Eriksson Twitterissä.
   – Kun mun kollegat vihdoin löytää äänen ja rohkeuden käyttää sitä puolustaakseen itseään ja oikeuksiaan sekä osallistumaan ITSEÄÄN koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun, journalisti kutsuu sitä sometrollaukseksi. Oo koo, sanoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
   – Tehyn jäsenet ja kollegat on vihdoin löytäneet äänensä ja uskaltavat sanoa, mitä ajattelevat niin tottakai setämiehet tulee tuomitsemaan sen, kirjoitti sairaanhoitaja Siru Heromaa-Karjalainen.
   – Ihmisoikeudet eivät ole kaikille tärkeitä. Nää fossiilit ovat toistensa kavereita ja lobbaavat toistensa puolesta. kirjoitti sairaanhoitaja Nizo Dara. 
   – Mä mietin,että hiljaa nöyränäkö vaan pitäs kritiikki ottaa vastaan? Jos kritiikki esim täällä twitterissä pitää sisällään selkeitä asiavirheitä tai kärjistyksiä joiden vuoksi ei pysytä asiakeskustelussa, kyllä, edelleen osallistun äänelläni keskusteluun, sanoo sairaanhoitaja Nina Pulkkinen.
    
   Lue lisää...
  • SuPer ja Tehy vastustavat hallituksen esitystä ns. pakkotyölaiksi, joka loukkaa vakavasti hoitajien perusoikeuksia. Toteutuessaan laki vie hoitajilta työtaisteluoikeuden ja syventää hoitajapulaa.
   "Ei pakkotyölaille – #MeidänKaikkienAsia -mielenilmaus alkaa perjantaina 16.9. klo 11 Kansalaistorilta, josta marssikulkue suuntaa eduskuntatalolle. Paikalle on kutsuttu kansanedustajia ja ministereitä vastaamaan hoitajien kysymyksiin. Mielenilmauksessa ovat paikalla SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ja Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen.
   Mielenilmaus on avoin kaikille kansalaisille. Tilaisuus päättyy noin klo 15.
   Ilmoittaudu mukaan
   SuPerin ja Tehyn keskeinen tavoite on ratkaista hoitajapula parantamalla palkkausta ja työoloja. Liitot ovat jättäneet viisi lakkovaroitusta, ja kunta-alalle on asetettu ylityö- ja vuoronvaihtokielto vauhdittamaan neuvotteluja.
   Lue lisää...
  MAINOS
×
×
 • Create New...