Jump to content
 •  

  Enemmistö sairaanhoitajista tekee lääkärin töitä

  Hoitajat.net
  Vain vajaa viidennes vastaajista koki, että palkka vastaa heidän osaamistaan. Osa harkitsee alanvaihtoa. Kuvituskuva: Shutterstock

  Noin puolet potilastyötä tekevistä sairaanhoitajista suorittaa vähintään viikoittain lääkärin töiksi katsottuja tehtäviä. Eniten sairaanhoitajia kuormittavat työmäärä ja henkilöstön riittämättömyys, mutta suurin osa tuntee ylpeyttä ammatistaan. Tämä selviää Sairaanhoitajaliiton laajasta kyselystä, johon vastasi yli 1600 välittömässä asiakas- ja potilastyössä työskentelevää liiton jäsentä.  

  Kolme neljästä (74 %) potilastyötä tekevästä sairaanhoitajasta kertoo tekevänsä vähintään muutaman kerran kuukaudessa töitä, joiden katsotaan kuuluvan lääkärille. Noin kolmasosa (29 %) tekee lääkärin töitä viikoittain ja viidennes (20 %) päivittäin. Lääkäreille kuuluvia töitä ovat mm. lähetteet, lääkelistojen päivittäminen ja laboratoriotulosten tulkinta.

  Lääkärin töiden lisäksi yli puolet (53 %) kertoi tekevänsä viikoittain laitoshuoltajan tehtäviä, joista vastaajat mainitsivat muun muassa siivoamisen, pyykkien pesemisen ja roskien viennin. Osa vastaajista kertoi tekevänsä ylipäätään hoitoalalle kuulumattomia tehtäviä, kuten esimerkiksi lumenluontia ja postitusta. Suurin osa vastaajista (84 %) kertoi tekevänsä myös osastosihteerille kuuluvia tehtäviä säännöllisesti.

  – Olemme vaarallisella ja kestämättömällä tiellä, kun sairaanhoitajat tekevät vääriä töitä. Se on kaikki pois varsinaisesta potilastyöstä. Lisäksi se, kenen työpanosta käytetään mihinkin tehtävään, on merkittävä taloudellinen kysymys. Järkevää työnjakoa pitäisi miettiä organisaatioissa etenkin nyt sote-uudistuksen kynnyksellä, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

  Kyselyyn vastanneista vain 10 prosenttia oli sitä mieltä, että he ehtivät tekemään työnsä laadukkaasti ja turvallisesti työajalla. Eniten vastaajat kokevat kuormitusta työmäärästä ja henkilöstön riittämättömyydestä.

  Välitöntä asiakas- ja potilastyötä tekevien kyselyn tulokset PDF


  User Feedback

  Recommended Comments

  Niin, miksi annettiin kaikkien avustavien työntekijöiden kadota? Ajateltiin, että sh pystyy, osaa ja ehtii tehdä kaiken eikä väitetty ajatella, että mitä tapahtuu, kun kaikki apukädet ovat poissa. Ei välitetty muista, vain omasta navasta ja nyt sitten seistään suossa, kun osastolla ei ole enää edes laitoshuoltajaa iltaisin tai saatikka, että mistään ei löydy enää perushoitajaa vaikkapa vierihoitajaksi, jossa ei tarvitattaisi sh:ta

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  En nyt ihan heti osta että kukaan SH töitä tekevä olisi halunnut tai ajanut avustavissa rooleissa toimivien pois potkimista.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Restore formatting

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Rekisteröidy yhteisöömme

  Tervetuloa joukkoon!

×
×
 • Create New...