Jump to content
MAINOS

Enemmistö sairaanhoitajista tekee lääkärin töitä


Hoitajat.net
 Share

Vain vajaa viidennes vastaajista koki, että palkka vastaa heidän osaamistaan. Osa harkitsee alanvaihtoa. Kuvituskuva: Shutterstock

Noin puolet potilastyötä tekevistä sairaanhoitajista suorittaa vähintään viikoittain lääkärin töiksi katsottuja tehtäviä. Eniten sairaanhoitajia kuormittavat työmäärä ja henkilöstön riittämättömyys, mutta suurin osa tuntee ylpeyttä ammatistaan. Tämä selviää Sairaanhoitajaliiton laajasta kyselystä, johon vastasi yli 1600 välittömässä asiakas- ja potilastyössä työskentelevää liiton jäsentä.  

Kolme neljästä (74 %) potilastyötä tekevästä sairaanhoitajasta kertoo tekevänsä vähintään muutaman kerran kuukaudessa töitä, joiden katsotaan kuuluvan lääkärille. Noin kolmasosa (29 %) tekee lääkärin töitä viikoittain ja viidennes (20 %) päivittäin. Lääkäreille kuuluvia töitä ovat mm. lähetteet, lääkelistojen päivittäminen ja laboratoriotulosten tulkinta.

Lääkärin töiden lisäksi yli puolet (53 %) kertoi tekevänsä viikoittain laitoshuoltajan tehtäviä, joista vastaajat mainitsivat muun muassa siivoamisen, pyykkien pesemisen ja roskien viennin. Osa vastaajista kertoi tekevänsä ylipäätään hoitoalalle kuulumattomia tehtäviä, kuten esimerkiksi lumenluontia ja postitusta. Suurin osa vastaajista (84 %) kertoi tekevänsä myös osastosihteerille kuuluvia tehtäviä säännöllisesti.

– Olemme vaarallisella ja kestämättömällä tiellä, kun sairaanhoitajat tekevät vääriä töitä. Se on kaikki pois varsinaisesta potilastyöstä. Lisäksi se, kenen työpanosta käytetään mihinkin tehtävään, on merkittävä taloudellinen kysymys. Järkevää työnjakoa pitäisi miettiä organisaatioissa etenkin nyt sote-uudistuksen kynnyksellä, sanoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela.

Kyselyyn vastanneista vain 10 prosenttia oli sitä mieltä, että he ehtivät tekemään työnsä laadukkaasti ja turvallisesti työajalla. Eniten vastaajat kokevat kuormitusta työmäärästä ja henkilöstön riittämättömyydestä.

Välitöntä asiakas- ja potilastyötä tekevien kyselyn tulokset PDF

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Niin, miksi annettiin kaikkien avustavien työntekijöiden kadota? Ajateltiin, että sh pystyy, osaa ja ehtii tehdä kaiken eikä väitetty ajatella, että mitä tapahtuu, kun kaikki apukädet ovat poissa. Ei välitetty muista, vain omasta navasta ja nyt sitten seistään suossa, kun osastolla ei ole enää edes laitoshuoltajaa iltaisin tai saatikka, että mistään ei löydy enää perushoitajaa vaikkapa vierihoitajaksi, jossa ei tarvitattaisi sh:ta

Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...