Terveyssosiologian emeritusprofessori Markku Myllykangas arvostelee tuoreessa blogissaan kovin sanoin ns. vaihtoehtohoitoja ja uskomuslääkintää harjoittavia lääkäreitä ja hoitajia.
– Ikävintä puoskaroinnissa on se, että sitä eivät harjoita pelkästään maallikot. Suomessa on ehkä pari sataa lääkäriä ja moninkertainen määrä hoitajia, jotka ovat hylänneet tieteen ja lääkintäetiikan ja alkaneet puoskareiksi, Myllykangas väittää.
Myllykangas vaatii Suomeen ns. puoskarilakia, jollainen on ollut käytössä esimerkiksi Ruotsissa. Puoskarilaki on suunnitteilla ollut laki, jolla oli tarkoitus rajata vaihtoehtoisten hoitojen antamista. Lain valmistelu aloitettiin 2009, mutta se on toistaiseksi hyllytetty, koska asia päätettiin hoitaa muuta lainsäädäntöä kehittämällä.
– Uskomushoitojen epäeettisyys ja irvokkuus korostuisi, jos katastrofialueille lähetettäisiin lääkäreiden ja sairaanhoitajien sijaan vaikka homeopaatteja ravistettuine kraanavesilasteineen, Myllykangas jatkaa.
Duodecimin sanakirjassa uskomuslääkintä määritellään tieteelliseen tutkimukseen perustuvan lääkinnän ulkopuolelle jääviksi hoitomenetelmiksi. Esimerkkejä uskomushoidoista ovat muun muassa perinteinen kansanparannus, homeopatia, kiviterapia, otsoniterapia, enkelienergia ja reikihoito.
– Erityisesti lapsiin, psyykepotilaisiin ja muihin herkästi haavoittuviin ryhmiin kohdistuvien järjettömien uskomushoitojen takia puoskarilailla olisi kuitenkin kiire. Uskomuslääkinnällinen rinnakkaisjärjestelmä nykyiselle terveydenhuollolle on torjuttava jyrkästi. Sellainen kummajainen veisi koko terveydenhuoltomme kaaokseen ja voisimme jättää jäähyväiset näyttöön perustuvalle lääkinnälle. Hulluutta ei saa päästää valloilleen. Lääkinnän on perustuttava tieteelliseen näyttöön. Ei magiaan ja mystiikkaan. Puoskarit on karkotettava terveydenhuollosta, jyrähtää Myllykangas.
Lue koko blogi: http://www.bioetiikka.fi/?p=1299
Sosiaali- ja terveysministeriön vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön tarpeita selvittäneen työryhmän raportissa todetaan muun muassa, että luontaistuotteet ja vaihtoehtolääkintä saattavat vaarantaa potilasturvallisuuden viivästyttämällä ihmisten hakeutumista lääkärin hoitoon.
Lisää aiheesta: Analyysi: Miksi uskomushoitoja ei valvota – Puoskarilaki jäänyt jo neljän ministerin kaappiin
Tarvitaanko Suomeen puoskarilaki? Jätä kommentti!
|
Recommended Comments
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now