Jump to content
MAINOS

Emeritusprofessori jyrähtää: Puoskarit karkotettava terveydenhuollosta


Hoitajat.net
 Share

Virallisen terveydenhuoltojärjestelmän ulkopuolella toimivia enkeliterapeutteja, homeopaatteja ja muita uskomushoitoja harjoittavia henkilöitä ei valvota. Valvira valvoo vain terveydenhuollon ammattihenkilöstöä. Kuva: Shutterstock

Terveyssosiologian emeritusprofessori Markku Myllykangas arvostelee tuoreessa blogissaan kovin sanoin ns. vaihtoehtohoitoja ja uskomuslääkintää harjoittavia lääkäreitä ja hoitajia. 

 Ikävintä puoskaroinnissa on se, että sitä eivät harjoita pelkästään maallikot. Suomessa on ehkä pari sataa lääkäriä ja moninkertainen määrä hoitajia, jotka ovat hylänneet tieteen ja lääkintäetiikan ja alkaneet puoskareiksi, Myllykangas väittää.

Myllykangas vaatii Suomeen ns. puoskarilakia, jollainen on ollut käytössä esimerkiksi Ruotsissa. Puoskarilaki on suunnitteilla ollut laki, jolla oli tarkoitus rajata vaihtoehtoisten hoitojen antamista. Lain valmistelu aloitettiin 2009, mutta se on toistaiseksi hyllytetty, koska asia päätettiin hoitaa muuta lainsäädäntöä kehittämällä.

– Uskomushoitojen epäeettisyys ja irvokkuus korostuisi, jos katastrofialueille lähetettäisiin lääkäreiden ja sairaanhoitajien sijaan vaikka homeopaatteja ravistettuine kraanavesilasteineen, Myllykangas jatkaa.

Duodecimin sanakirjassa uskomuslääkintä määritellään tieteelliseen tutkimukseen perustuvan lääkinnän ulkopuolelle jääviksi hoitomenetelmiksi. Esimerkkejä uskomushoidoista ovat muun muassa perinteinen kansanparannus, homeopatia, kiviterapia, otsoniterapia, enkelienergia ja reikihoito.

– Erityisesti lapsiin, psyykepotilaisiin ja muihin herkästi haavoittuviin ryhmiin kohdistuvien järjettömien uskomushoitojen takia puoskarilailla olisi kuitenkin kiire. Uskomuslääkinnällinen rinnakkaisjärjestelmä nykyiselle terveydenhuollolle on torjuttava jyrkästi. Sellainen kummajainen veisi koko terveydenhuoltomme kaaokseen ja voisimme jättää jäähyväiset näyttöön perustuvalle lääkinnälle. Hulluutta ei saa päästää valloilleen. Lääkinnän on perustuttava tieteelliseen näyttöön. Ei magiaan ja mystiikkaan. Puoskarit on karkotettava terveydenhuollosta, jyrähtää Myllykangas.

Lue koko blogi: http://www.bioetiikka.fi/?p=1299

Sosiaali- ja terveysministeriön vaihtoehtohoitoja koskevan lainsäädännön tarpeita selvittäneen työryhmän raportissa todetaan muun muassa, että luontaistuotteet ja vaihtoehtolääkintä saattavat vaarantaa potilasturvallisuuden viivästyttämällä ihmisten hakeutumista lääkärin hoitoon. 

Lisää aiheesta: Analyysi: Miksi uskomushoitoja ei valvota – Puoskarilaki jäänyt jo neljän ministerin kaappiin

Tarvitaanko Suomeen puoskarilaki? Jätä kommentti!

 Share

MAINOS

User Feedback

Recommended Comments

Pienenä joutunut tollaselle enkelihoitajamiehelle asiakkaaksi, vieläkin ajatus ahdistaa... Ei lähtenyt T1 diabetes eikä hypotyreoosi ei 😱

Link to comment
Share on other sites

Vähemmän noista puoskareista on haittaa,kuin niistä lääkäreistä jotka lääkitsee mielenterveyspotilaan zombiksi.

Link to comment
Share on other sites

Onpas sitten keskieuroopan maat takapajuloita homeopaatti\lääkäri koulutuksineen ja homeopatia hoitoineen. Olihan osteopatiakin uskomusta ennen vakavasti otettavuuttaan...

Link to comment
Share on other sites

Niin, ja samalla ne puoskarilääkärit pois.  Buranaa määrätään, ei viitsitä kuvata esim. polvea, kun se on kulumaa, tietää lääkäri omalla röntgenkatseellaan. Mutta kun polven kierukat vaativatkin leikkausta, toinen lääkäri totesi. Buranalla olis päästy liikuntakyvyttömäksi maksasairaaksi. Viitsi ottaa kuvat. Buranalla hoidettiin diabetestä. Aivokasvainta ei hoidettu kuin vasta vuosien kuluttua. Kun ei kiinnostanut kuunnella potilasta. Vahinkoja ehti tapahtua. Olen erittäin huolestunut näistä so called lääkäreistä. Laki siihen , että Buranaa ei voi määrätä toista kertaa peräkkäin tekemättä tutkimuksia. Ja mikäs vaihtoehtolääkäri se vakuutusyhtiölääkäri on? Hehän parantavat potilaan täysin terveeksi näkemättä potilasta! Siinä sitä vasta uskomusta on. Lääkäri uskoo ja potilas edelleen sairas, mutta lääkäri leimaa terveeksi. Kovinta uskomushoitoa!

Link to comment
Share on other sites

6.11.2017 klo 07.59, Vieras: Helena Satu kirjoitti:

Onpas sitten keskieuroopan maat takapajuloita homeopaatti\lääkäri koulutuksineen ja homeopatia hoitoineen.

Terveisiä täältä Keski-Euroopasta! En tiedä ainuttakaan maata, jossa koulutettaisiin yliopistoissa homeopaattilääkäreitä tai joissa homeopatia olisi edes etäisesti rinnastettavissa "koululääketieteeseen". Poikkeus on tosin Sveitsi, jossa kansa äänesti homeopatian sairasvakuutuksen piiriin, asiantuntijoiden lausunnoista huolimatta.

Saksassa, täällä homeopatian kotimaassa, on toki kyseinen hoitomuoto todella suosittu ja koska kansa vaatii, niin sitä myös lääkärit määrää (lähinnä kuitenkin julkisten sairaaloiden ulkopuolella), koska sillä tekee hyvää tiliä täydentävänä hoitomuotona – voi laskuttaa potilaalta homeopatian ja sairasvakuutukselta sen normaalin suositusten mukaisen hoidon. Se ei ole kuitenkaan osa minkäänlaisia virallisia hoitosuosituksia eikä tieteellinen konsensus Saksassa ole yhtään sen erilainen kuin muuallakaan. Homeopatia tosin nähdään suht harmittomana pahana, vaikkakin asenteet ovat kovenemassa, koska joka vuosi tulee esille yhä enemmän "vaihtoehtolääketieteen" parista nousevaa puoskarointia, joka pahimmillaan johtaa kuolemantapauksiin.

Lisää saksan tilanteesta voi lukea vaikkapa täältä: http://www.tervettaskeptisyytta.net/vieraskirjoitus-argumentum-ad-germania/

Edited by Derfin
  • Tykkää 2
Link to comment
Share on other sitesCreate an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...