Jump to content
MAINOS
 •  

  AVI: Henkilökunnan vaihtuvuus ja vaikea saatavuus haittaavat vanhuspalveluiden järjestämistä

  Hoitajat.net

  Henkilökunnan vaihtuvuuden aiheuttamat ongelmat käyvät ilmi Etelä-Suomen aluehallintoviraston raportista, jossa tarkastellaan yksityisiin ikäihmisten hoivakoteihin tehtyjen tarkastuskäyntien havaintoja. Havainnot perustuvat kuntien ja sote-kuntayhtymien yksityisiin hoivakoteihin keväällä 2019 tekemiin tarkastuskäynteihin sekä aluehallintovirastolle vireille tulleisiin valvontailmoituksiin.

  Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen vanhuspalvelujen järjestämisessä on samantyyppisiä, runsasta keskustelua herättäneitä pulmia kuin muuallakin maassa. Näistä ammatillisen henkilökunnan saatavuus ja pysyvyys muodostavat isoimman rakenteellisen ongelman. Sekä hoito- ja hoivahenkilökunnan että esimiesten rekrytointi on haastavaa. Myös tukipalveluhenkilökunnan rekrytoinnissa on ollut vaikeuksia.

  Henkilöstön vaihtuvuudesta seuraa lukuisia toiminnan järjestämiseen liittyviä ongelmia. Tilanne näyttäytyy muun muassa lääkitysturvallisuudessa, mikä on uhka myös asiakasturvallisuudelle. Epävakaa esimies- ja henkilökuntatilanne, henkilökunnan vähäisyys ja kuntouttavan henkilökunnan puute kytkeytyvät ainakin osittain siihen, miten hoivakodeissa järjestetään asiakkaiden elämänlaatua parantavaa toimintaa, kuten virkistys- ja kuntoutustoimintaa. 

  AVIn mukaan hoiva- ja hoitohenkilökunnan heikko saatavuus ja ammatillisen henkilökunnan vaihtuvuus muodostavat isoimman ongelman vanhuspalveluiden laadulle ja järjestämiselle. Tällaisessa vaikeassa tilanteessa myöskään omavalvontaa ei saada juurtumaan tavoitellulla tavalla osaksi yksiköiden ja henkilöstön jokapäiväistä toimintaa.

  Toivottavaa ei ole kehityssuunta, jossa henkilökunnan vaikean saatavuuden tai kustannuspaineiden vuoksi ympärivuorokautista asumista vähennetään ja siirrytään pienemmällä henkilökuntamäärällä toimivaan kevyempään palveluasumiseen, vaikka ikäihmisten hoivan ja palvelujen tarve on entisellään. Tällaisesta muutoksesta on ollut merkkejä jo jonkin aikaa.

  Isossa osassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen hoivakodeista toiminta on kuitenkin asianmukaista ja laadullisesti hyvää. Iso osa palvelujen tuottajista on myös ryhtynyt välittömästi korjaaviin toimenpiteisiin saamansa ohjauksen perusteella.

  Linkki raporttiin

  Lähde: AVI


  User Feedback

  Recommended Comments

  Guest 30 vuotta hoitajana

  Posted

  On turha puhua henkilökunnan / keikkalaisten puutteesta, koska IKÄ RASISMI valtaa.... Tämä on totta, otetaan nuoret jotka kuitenkin peruu keinat etc.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Asukasmateriaali

  Posted

  Asukasmateriaali on entistä haastavampaa, tavalla tai toisella. Tiukassa ovat mummot jotka voivat istua hoivakodin pihalla marjoja poimimassa. Jos jokaista asukasta pitää pyörätuolissa lykkiä kun ensin on saanut tammikuun pakkasella puettua lämpimäksi ( usein laina-ja perintövaatteilla kun omaiset ei halua hankkia)...Tai kengät! Jokainen hoitaja tietää mitä on vetää piukat 20-30 vuotta vanhat talvikengät turvonneisiin jalkoihin...

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Työilmapiiri

  Posted

  Työpaikan työilmapiiri on ratkaisevin tekijä siihen, saako työpaikka vakituisia työntekijöitä ja keikkalaisia vai ei. Isossa Hoivakodissa voi olla 1-2 työntekijää, jotka määräävät ns. kaapinpaikan ja leikkivät pikkupomoa. Joskus jopa tuntuu että jopa lähiesimiehet ja pomot pelkäävät heitä. Työharjoittelu-opiskelijat aistivat nopeasti ongelmat työilmapiirissä, ja etsivät mukavamman paikan mennä kesätöihin tai hakea vakituista paikkaa valmistumisen jälkeen. Työpaikka voi olla myös sokea ja pitää itseään hyvähenkisenä työpaikkana vaikka pinnan alla olisi kuinka tulehtunutta, ilmenee sitten sairaspoissaoloina.

  Raskaan pienipalkkaisen työn kestää kun yhdelle ei kasaannu liikaa työtä ja työparina on työntekijä joka ei laista tehtävistä. Alalle ei pitäisi kouluttaa sille soveltumattomia, sen pitäisi olla selvää.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Requitzer

  Posted

  Hoitoala kaipaa suuresti työntekijöidensä arvostusta! Sisar hento valkoinen kutsumusammatissaan joutaa romukoppaan! Kun vuosia jaksetaan kohdella työntekijöitä huonosti ja repiä kaikki hoitajan selkänahasta ja työhyvinvoinnista, hoitajat alkaa äänestää jaloillaan. Sydämeni on tehty tähän ammattiin, mutta niin ala arvoisesti kuin kokeneita työntekijöitä (ja uusiakin) työpaikassani nykyisin kohdellaan, mietin hyvin usein että saman palkan saisi paljon helpommin muualla. Ottakoot sieltä tulijoiden jonosta uusia voimia töihin, sehän kuuluu olevan pitkä, vaan ei sieltä sijaisuuksiin ole enää hetkeen vapaa ehtoisia tullut. Sana kiirii... 

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Mitä mustempi olet ja nimi ulkomaalainen, saat heti hoitoalan töitä. Ai niin, ja kun ei ole työkokemustakaan, niin halpaa työvoimaa. Näin tehdään attendossa,esperillä ja kaupungeissa. Hävettää ihan. Onneksi jätin hoiva-alan 23v sitä tehneenä...mulle riitti!

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites
  Guest Sairashoitaja

  Posted

  Esim AVI:n mielestä hoivakodeissa ei kuulemma tarvitse lain mukaan olla vakituista henkilökuntaa, laki sanoo että varsin ok tehdä kummallisia runkosopimuksia (työsuhteen irvikuvia), pätkäsopimuksia  ja ihme keikkalaisilla pyörittämistä, ja potkujakin voi antaa tekaistuin perustein tuon tuostakin, aivan laillista. Hulluus, valheet, väärä vallankäyttö, hyväksikäyttö ja työilmapiirit ei tarkastuksissa näy, eikä työsuojelurikokset ketään näytä kiinnostavankaan (henkinen väkivalta, terveydelliset ja taloudelliset vahingontuottamiset ja monenlainen syrjintä ihan arkipäivää sote aloilla), tuplavuorojen teettämistä, vääristäviä ulkoiluttamiskirjaamisia, epäeettistä ihmisten säilömistä jne. Kukaan täyspäinen ei kauaa noissa paikoissa jaksa, mutta minne voit hoivaa tarvitsevan omaisesi viedä? Törkeä ihmisten kohtelu lähtee valtion tasolta, EU:n sanktiotkaan perusturvan romuttamisesta ei ole tätä kehitystä pysäyttänyt. Numerot, mitoitukset, lait ja robotit  ei pahuudelta suojaa. Ihminen tarvitsee yhteyttä toisiin ja luontoon. Riistämisen ja tuhon aika tulisi tunnustaa ja pysäyttää, mutta miksi se niitä kiinnostaisi, jotka hekumansa tällä ansaitsee ja orjiahan riittää, tuodaan vaikka ulkomailta niitä "työllisiä", vaikka omassa maassa yli 0,5 miljonaa työtöntä. Inhimilliset tarpeet palautettava oikeaan arvoon! Kansantuhoa voi näköjään tehdä kaunopuheiden varjossa. Miten on mahdollista, että röyhkeä, riistoon pohjaava väärä valta kaunistellaan "työoloiksi", jopa sote aloilla?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...