Jump to content
MAINOS

AVI: Henkilökunnan vaihtuvuus ja vaikea saatavuus haittaavat vanhuspalveluiden järjestämistä


Hoitajat.net
 Jaa

Henkilökunnan vaihtuvuuden aiheuttamat ongelmat käyvät ilmi Etelä-Suomen aluehallintoviraston raportista, jossa tarkastellaan yksityisiin ikäihmisten hoivakoteihin tehtyjen tarkastuskäyntien havaintoja. Havainnot perustuvat kuntien ja sote-kuntayhtymien yksityisiin hoivakoteihin keväällä 2019 tekemiin tarkastuskäynteihin sekä aluehallintovirastolle vireille tulleisiin valvontailmoituksiin.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen vanhuspalvelujen järjestämisessä on samantyyppisiä, runsasta keskustelua herättäneitä pulmia kuin muuallakin maassa. Näistä ammatillisen henkilökunnan saatavuus ja pysyvyys muodostavat isoimman rakenteellisen ongelman. Sekä hoito- ja hoivahenkilökunnan että esimiesten rekrytointi on haastavaa. Myös tukipalveluhenkilökunnan rekrytoinnissa on ollut vaikeuksia.

Henkilöstön vaihtuvuudesta seuraa lukuisia toiminnan järjestämiseen liittyviä ongelmia. Tilanne näyttäytyy muun muassa lääkitysturvallisuudessa, mikä on uhka myös asiakasturvallisuudelle. Epävakaa esimies- ja henkilökuntatilanne, henkilökunnan vähäisyys ja kuntouttavan henkilökunnan puute kytkeytyvät ainakin osittain siihen, miten hoivakodeissa järjestetään asiakkaiden elämänlaatua parantavaa toimintaa, kuten virkistys- ja kuntoutustoimintaa. 

AVIn mukaan hoiva- ja hoitohenkilökunnan heikko saatavuus ja ammatillisen henkilökunnan vaihtuvuus muodostavat isoimman ongelman vanhuspalveluiden laadulle ja järjestämiselle. Tällaisessa vaikeassa tilanteessa myöskään omavalvontaa ei saada juurtumaan tavoitellulla tavalla osaksi yksiköiden ja henkilöstön jokapäiväistä toimintaa.

Toivottavaa ei ole kehityssuunta, jossa henkilökunnan vaikean saatavuuden tai kustannuspaineiden vuoksi ympärivuorokautista asumista vähennetään ja siirrytään pienemmällä henkilökuntamäärällä toimivaan kevyempään palveluasumiseen, vaikka ikäihmisten hoivan ja palvelujen tarve on entisellään. Tällaisesta muutoksesta on ollut merkkejä jo jonkin aikaa.

Isossa osassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueen hoivakodeista toiminta on kuitenkin asianmukaista ja laadullisesti hyvää. Iso osa palvelujen tuottajista on myös ryhtynyt välittömästi korjaaviin toimenpiteisiin saamansa ohjauksen perusteella.

Linkki raporttiin

Lähde: AVI

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

On turha puhua henkilökunnan / keikkalaisten puutteesta, koska IKÄ RASISMI valtaa.... Tämä on totta, otetaan nuoret jotka kuitenkin peruu keinat etc.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Asukasmateriaali on entistä haastavampaa, tavalla tai toisella. Tiukassa ovat mummot jotka voivat istua hoivakodin pihalla marjoja poimimassa. Jos jokaista asukasta pitää pyörätuolissa lykkiä kun ensin on saanut tammikuun pakkasella puettua lämpimäksi ( usein laina-ja perintövaatteilla kun omaiset ei halua hankkia)...Tai kengät! Jokainen hoitaja tietää mitä on vetää piukat 20-30 vuotta vanhat talvikengät turvonneisiin jalkoihin...

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Työpaikan työilmapiiri on ratkaisevin tekijä siihen, saako työpaikka vakituisia työntekijöitä ja keikkalaisia vai ei. Isossa Hoivakodissa voi olla 1-2 työntekijää, jotka määräävät ns. kaapinpaikan ja leikkivät pikkupomoa. Joskus jopa tuntuu että jopa lähiesimiehet ja pomot pelkäävät heitä. Työharjoittelu-opiskelijat aistivat nopeasti ongelmat työilmapiirissä, ja etsivät mukavamman paikan mennä kesätöihin tai hakea vakituista paikkaa valmistumisen jälkeen. Työpaikka voi olla myös sokea ja pitää itseään hyvähenkisenä työpaikkana vaikka pinnan alla olisi kuinka tulehtunutta, ilmenee sitten sairaspoissaoloina.

Raskaan pienipalkkaisen työn kestää kun yhdelle ei kasaannu liikaa työtä ja työparina on työntekijä joka ei laista tehtävistä. Alalle ei pitäisi kouluttaa sille soveltumattomia, sen pitäisi olla selvää.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hoitoala kaipaa suuresti työntekijöidensä arvostusta! Sisar hento valkoinen kutsumusammatissaan joutaa romukoppaan! Kun vuosia jaksetaan kohdella työntekijöitä huonosti ja repiä kaikki hoitajan selkänahasta ja työhyvinvoinnista, hoitajat alkaa äänestää jaloillaan. Sydämeni on tehty tähän ammattiin, mutta niin ala arvoisesti kuin kokeneita työntekijöitä (ja uusiakin) työpaikassani nykyisin kohdellaan, mietin hyvin usein että saman palkan saisi paljon helpommin muualla. Ottakoot sieltä tulijoiden jonosta uusia voimia töihin, sehän kuuluu olevan pitkä, vaan ei sieltä sijaisuuksiin ole enää hetkeen vapaa ehtoisia tullut. Sana kiirii... 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mitä mustempi olet ja nimi ulkomaalainen, saat heti hoitoalan töitä. Ai niin, ja kun ei ole työkokemustakaan, niin halpaa työvoimaa. Näin tehdään attendossa,esperillä ja kaupungeissa. Hävettää ihan. Onneksi jätin hoiva-alan 23v sitä tehneenä...mulle riitti!

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Esim AVI:n mielestä hoivakodeissa ei kuulemma tarvitse lain mukaan olla vakituista henkilökuntaa, laki sanoo että varsin ok tehdä kummallisia runkosopimuksia (työsuhteen irvikuvia), pätkäsopimuksia  ja ihme keikkalaisilla pyörittämistä, ja potkujakin voi antaa tekaistuin perustein tuon tuostakin, aivan laillista. Hulluus, valheet, väärä vallankäyttö, hyväksikäyttö ja työilmapiirit ei tarkastuksissa näy, eikä työsuojelurikokset ketään näytä kiinnostavankaan (henkinen väkivalta, terveydelliset ja taloudelliset vahingontuottamiset ja monenlainen syrjintä ihan arkipäivää sote aloilla), tuplavuorojen teettämistä, vääristäviä ulkoiluttamiskirjaamisia, epäeettistä ihmisten säilömistä jne. Kukaan täyspäinen ei kauaa noissa paikoissa jaksa, mutta minne voit hoivaa tarvitsevan omaisesi viedä? Törkeä ihmisten kohtelu lähtee valtion tasolta, EU:n sanktiotkaan perusturvan romuttamisesta ei ole tätä kehitystä pysäyttänyt. Numerot, mitoitukset, lait ja robotit  ei pahuudelta suojaa. Ihminen tarvitsee yhteyttä toisiin ja luontoon. Riistämisen ja tuhon aika tulisi tunnustaa ja pysäyttää, mutta miksi se niitä kiinnostaisi, jotka hekumansa tällä ansaitsee ja orjiahan riittää, tuodaan vaikka ulkomailta niitä "työllisiä", vaikka omassa maassa yli 0,5 miljonaa työtöntä. Inhimilliset tarpeet palautettava oikeaan arvoon! Kansantuhoa voi näköjään tehdä kaunopuheiden varjossa. Miten on mahdollista, että röyhkeä, riistoon pohjaava väärä valta kaunistellaan "työoloiksi", jopa sote aloilla?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

  • Lisää ajankohtaisia

    • American Nurses Credentialing Center (ANCC) on myöntänyt HUSin Syöpäkeskukselle merkittävän Magneettisairaala-tunnustuksen. Tämä tunnustus on merkki hoitotyön korkeasta laadusta, potilasturvallisuudesta ja hoitajien työtyytyväisyydestä. HUSin Syöpäkeskus on nyt Euroopan toinen ja Pohjoismaiden ensimmäinen sairaala, joka on saavuttanut tämän kunnianosoituksen.
      Magneettisairaala (Magnet Hospital®) on erinomaisen hoitotyön tunnustus ja tutkittuun tietoon perustuva hoitotyön laatujärjestelmä, josta hyötyvät potilaat, hoitohenkilöstö ja organisaatio. Tunnustus myönnetään neljäksi vuodeksi kerrallaan. Nimi Magneettisairaala kuvaa vetovoimaa, joka vetää puoleensa magneetin lailla potilaita laadukkaan hoidon ja hoitajia hyvän työpaikan vuoksi.
      – Magneettisairaala-tunnustus osoittaa, että hoitotyön laatu, potilastyytyväisyys ja hoitajien työtyytyväisyys on Syöpäkeskuksessa mitatusti erinomaista verrattuna kansalliseen ja kansainväliseen tasoon. Tunnustus on upea palkinto vuosien työstä, sanoo Syöpäkeskuksen johtava ylihoitaja Vuokko Kolhonen.
      Lue lisää...
    • Tehy tuo voimakkaasti esille huolensa hallituksen ehdottamista työrauhalainsäädännön muutoksista, jotka uhkaavat hoitajien ja muiden sote-alan työntekijöiden oikeutta poliittisiin mielenilmauksiin.
      Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kritisoi hallituksen toimia kylmiksi ja julmiksi, erityisesti naisvaltaisia aloja kohtaan. Esitykset asettaisivat ennennäkemättömiä rajoituksia poliittisille työtaisteluille, mikä on ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa. Tehy vaatii hallitusta kuulemaan työntekijöiden ääntä ja hylkäämään hätiköidyt lakimuutokset.
      Lisätietoja: Tehyn tiedote
      Lue lisää...
    • Valvira on myöntänyt ennätysmäärän uusia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattioikeuksia vuonna 2023. Yhteensä viime vuonna myönnettiin 27 126 ammattioikeutta, mikä on 3 604 enemmän kuin vuonna 2022. Kasvu johtui pääasiassa hoitajien ammattioikeushakemusten lisääntymisestä. Erityisesti sairaanhoitajien ja lähihoitajien hakemuksia tuli edellisvuotta enemmän.
      Suomessa koulutetuille sairaanhoitajille myönnettiin 4 253 ammattioikeutta vuonna 2023, joka on 935 enemmän kuin vuonna 2022. Myös lähihoitajia rekisteröitiin ennätysmäärä, 8 358 kappaletta. Tämä on 1 335 enemmän kuin vuonna 2022.
      Kätilöiden ammattioikeuksia myönnettiin 182 kappaletta, kun vuonna 2022 lukumäärä oli 145. Myös terveydenhoitajien, röntgenhoitajien ja laboratoriohoitajien ammattioikeuksien määrä nousi edellisvuoteen verrattuna.
      Ulkomailla koulutettujen hoitajien osuus on edelleen pieni
      Toisessa EU- tai ETA-maassa koulutuksen suorittaneille sairaanhoitajille myönnettiin yhteensä 36 ammattioikeutta, kun vuonna 2022 lukumäärä oli 22. Myös EU- tai ETA-alueen ulkopuolella koulutuksen suorittaneiden sairaanhoitajien myönteisten ammattioikeuspäätösten lukumäärä nousi hieman. EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta tulleita sairaanhoitajien ammattioikeushakemuksia kirjattiin vuoden aikana selvästi edellisvuotta enemmän, yhteensä 189, kun hakemuksia vuonna 2022 tuli 108. Ulkomailla kouluttautuneiden osuus terveydenhuollon alalle tulevasta uudesta hoitohenkilökunnasta on kokonaisuudessaan edelleen hyvin vähäinen. 
      Lisätietoja: Valviran tilastot
      Lue lisää...
    • Sosiaali- ja terveysministeriön tuoreen selvityksen mukaan kliinisesti erikoistuneiden sairaanhoitajien tarve kasvaa merkittävästi tulevina vuosina. Hyvinvointialueilla on arvioitu, että noin 40 prosentilla sairaanhoitajista pitäisi olla kliinisen hoitotyön erikoistumiskoulutus. Tämä tarkoittaa, että vuoteen 2028 mennessä tarvitaan noin 8 000 uutta erikoistunutta sairaanhoitajaa.
      Kliinisesti erikoistunut sairaanhoitaja on peruskoulutuksensa lisäksi hankkinut erikoistumiskoulutuksen ja työkokemuksen kautta erikoisosaamisen jollakin kansallisesti määritellyllä kliinisen hoitotyön erikoisalalla. Tämä pätevöittää heidät vaativiin asiantuntijatehtäviin potilas- ja asiakastyössä sekä erikoisalan kehittämiseen.
      Selvityksessä arvioitiin myös rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden omaavien sairaanhoitajien koulutustarvetta. Tarve on yhteensä 763 uutta aloituspaikkaa vuoteen 2028 mennessä.
      Erikoisosaaminen varmistetaan korkeakouluyhteistyöllä
      Selvityksessä esitetään useita ehdotuksia, joilla erikoistuneen hoitohenkilöstön riittävyys voitaisiin turvata. 
      Kliininen erikoisosaaminen voidaan varmistaa suunnitelmallisella korkeakouluyhteistyöllä, johon osallistuvat hyvinvointi- ja yhteistyö- eli YTA-alueet. Lisäksi kliinisesti erikoistuneiden sairaanhoitajien määrällistä tarvetta ja osaamista on myös jatkossa ennakoitava ja ohjattava kansallisesti.
      Yhteistyöalueen kaikilla hyvinvointialueilla olisi otettava käyttöön yhtenäinen kliinisen hoitotyön osaamisen uramalli, jonka lähtökohtana ovat asiakkaiden ja potilaiden tarpeet.
      Sairaanhoitajan erikoistumiskoulutusten toteuttamiseksi tarvitaan valtion taloudellinen tuki. Koulutuksen täytyy olla valtakunnallisesti suunniteltu kokonaisuus sekä vastata hyvinvointi- ja yhteistyöalueiden tarpeita.
      Sosiaali- ja terveysministeriö teki kliinisen erikoisosaamisen tarvetta koskevan selvityksen yhteistyössä hyvinvointialueiden hoitotyön johdon kanssa. Selvitystyötä hyödynnetään muun muassa sairaanhoitajien jatkuvan ammatillisen kehittämisen tukena.
      Lue lisää...
    • Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite käynnistää yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön mahdollisten uudelleenorganisointien ja taloudellisen tilanteen vuoksi.
      Neuvottelut liittyvät Soite 2030 -ohjelman täytäntöönpanoon, jonka tavoitteena on parantaa palvelurakenteen tehokkuutta ja vastata palvelutarpeisiin. Henkilöstörakenteeseen ja työskentelytapoihin odotetaan muutoksia.  
      Neuvottelujen aikana on voimassa rajoitettu rekrytointikielto, mutta tietyt ammattiryhmät, kuten sosiaalityöntekijät ja lääkärit, ovat kiellon ulkopuolella.
      Tällä hetkellä lomautuksia ei ole suunnitteilla. 

      Lisätietoja hyvinvointialueen tiedotteessa.
      Lue lisää...
×
×
  • Luo uusi...