Jump to content
MAINOS
 • Asiakasväkivalta hoitohenkilöstöä kohtaan lisääntynyt – lähihoitajat ja sairaanhoitajat kohtaavat väkivaltaa eniten


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvituskuva: Envato

  Joka neljäs Työterveyslaitoksen kyselyyn vastannut sote-alan työntekijä raportoi olleensa asiakkaan aiheuttamassa fyysisessä väkivalta- tai uhkatilanteessa viimeisen vuoden aikana. Esimerkiksi lyömisestä tai potkimisesta raportoi 26 prosenttia työntekijöistä (16 % vuonna 2015). Tavaroiden heittelystä raportoi puolestaan 22 prosenttia (14 % 2015). Ammattiryhmistä lähi- ja perushoitajat ja sairaanhoitajat kohtasivat eniten asiakasväkivaltaa.

  Työterveyslaitoksen seurantatutkimukseen osallistui 8300 työntekijää vuonna 2015 ja 9000 työntekijää vuonna 2019.

  – Neljän vuoden aikana häiriökäyttäytyminen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaskunnassa näyttäisi lisääntyneen. Tutkimuksemme mukaan eniten asiakasväkivaltaa työssään kohtasivat päivystyksen, ensiavun, psykiatrian ja vanhusten hoidon työntekijät. Kaikilla näillä aloilla asiakasväkivalta lisääntyi vuosina 2015 ja 2019, kertoo tutkimusprofessori Mika Kivimäki Työterveyslaitoksesta.

  – Asiakasväkivaltaa joutuivat työssään kohtaamaan eniten nuoret työntekijät. Lyömisestä ja potkimisesta raportoi lähes puolet (45 %) alle 30-vuotiaista työntekijöistä. Vuonna 2015 näin raportoi kolmannes nuorista vastaajista (32 %). Vastaavat luvut 50-59 -vuotiailla työntekijöillä olivat noina vuosina 13 % (2015) ja 20 % (2019), kertoo erikoistutkija Jenni Ervasti Työterveyslaitoksesta.

  – Ikäryhmien eroja voivat selittää erot työkokemuksessa ja työtehtävissä.

  Myös henkinen väkivalta kasvussa

  Myös asiakkaiden taholta tulevaa henkistä väkivaltaa koetaan aiempaa enemmän. Siitä raportoi 41 prosenttia nyt tehdyssä kyselyssä, kun vastaava luku vuonna 2015 oli 24 prosenttia.

  – Asiakasväkivalta kohdistuu erityisesti ei-esimiesasemassa oleviin työntekijöihin. Heistä 42 prosenttia raportoi henkisestä väkivallasta asiakkaan taholta, kun vastaava luku lähiesimiehillä oli 32 prosenttia ja johtavassa asemassa olevilla 24 prosenttia, sanoo professori Paula Salo Turun yliopistosta ja Työterveyslaitokselta.

  Pirkanmaan sairaaloissa väkivaltaa on eniten päivystyksessä sekä psykiatrian ja kehitysvammahuollon palveluissa

  Tutkimuksessa mukanaan olleen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin HR-johtaja Raija Ruoranen myöntää, että tutkimuksen tulokset vastaavat sairaanhoitopiirin käsitystä siitä, missä muodoissa väkivaltaa sairaalassa esiintyy.

  – Sairaaloissamme eniten väkivaltaa on päivystyksessä sekä psykiatrian ja kehitysvammahuollon palveluissa. Ilmiö näkyy myös esimerkiksi monissa vanhuspotilaiden hoitotilanteissa, kun hoidetaan muistisairaita tai neurologisia potilaita.

  Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä asiakasväkivallan kasvu on ollut viimeksi kuluneiden neljän vuoden aikana poikkeuksellisen suurta.

  – Asiakkaiden ja läheisten päihteiden käyttö näyttelee ilmiössä merkittävää roolia, Ruoranen toteaa.

  Väkivaltatilanteisiin voi ja pitää varautua

  Työpaikan kannattaa varautua väkivaltatilanteiden varalle. Ohjeistukset pitää olla ajan tasalla ja jokaisen työntekijän on syytä tuntea nämä ohjeet ja tietää, miten mahdollisessa väkivaltatilanteessa pitää toimia.

  – On tärkeää varmistua siitä, että kukaan ei joudu työskentelemään uhkaavissa tilanteissa yksin ja että hälytysmahdollisuudet ovat kunnossa, muistuttaa työpsykologi Heli Hannonen Työterveyslaitoksesta.

  – Ennalta on hyvä suunnitella myös, miten mahdollisesti syntyvät väkivaltatilanteet käsitellään niiden jälkeen. Jälkihoito on ensiarvoisen tärkeää työntekijöiden henkisen palautumisen näkökulmasta, sanoo Hannonen.

  Työterveyslaitoksen syksyllä 2019 tekemään henkilöstön hyvinvointikyselyyn vastasi 9018 työntekijää Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Vaasan sairaanhoitopiireistä, Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä ja Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirastosta. Kyselylomakkeen saaneista 68 % vastasi siihen. Asiakasväkivaltaa koskeva kysely tehtiin näissä organisaatioissa edellisen kerran vuonna 2015, jolloin 8306 vastasi kyselyyn (vastausprosentti 69%). Molemmat tutkimukset ovat osa Työterveyslaitoksen Kuntasektorin seurantatutkimusta, joka on aloitettu vuonna 1997 ja johon kuluu myös Kunta10-tutkimus.

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Kehitysvammaisia hoitaessani oli väkivallan uhka jatkuvaa ja se myös toteutui lähes joka työvuorossa. Siitä huolimatta joutui vuoroja tekemään yksin tai alimiehitettynä. Lastensuojelussa väkivallan uhka myös lähes päivittäistä, vaikka siihen kuinka yritettiin ennakoivia järjestelyjä tehdä. Yhdessä paikassa talon johtaja piti sitä työtehtäviin kuuluvana asiana. 

  Link to comment
  Share on other sites

  Hoitotyötä 30v tehty,vuosi sitten vaihdoin alaa, kehitysvamma ja vanhuspuolella väkivalta tilanteita ellei päivittäin niin useita kertoja viikossa,lastensuojelussa päivittäistä,yksin tehtiin yövuorot usein aamu tunneille meni, jotta sai porukan edes rauhoittumaan huoneisiin, saatikka nukkumaan. Hullun hommaa,pomot ei korviaan lopsauttaneet. Kuuluu työn luonteeseen.

  Pitkiä päiviä,ei sijaisia,tuplavuoroja,sairaana ei saanu tai voinu olla,kesken loman tai VP hälytettiin töihin.

  Hoitoala on nykyään kauheeta,en suosittele kellekään. Palkkapäivänä pääsee itku,kun lisät laahaa jopa 6vkoa jäljessä. Paljon on menny ala muutokseen vuosikymmenissä,mutta onneksi pääsin pois ja ikinä en palaa, edes sijaiseksi.

  Koittakaa hyvät nuoret etsiä ihan mitä vaan muuta työksenne,mutta ei noihin hommiin henkensä kaupalla,alistettavaksi,purtavaksi,syljetyksi ja huoriteltavaksi. 

  Lopulta käteen jää laiha tilipussi ja rikkinäinen kroppa.

   

   

  Link to comment
  Share on other sites

  On todella valitettavaa, että työnantajan taholta tulee välinpitämättömiä kommentteja. Työpaikoilla, joissa henkilökunta on vaarassa joutua väkivallan kohteeksi, pitäisi olla aina työpari. Yksin ei pysty hoitamaan potilaita, jotka potkimalla ja lyömällä vaikeuttavat hoitajan työtä. Vartijat ovat kaupoissakin. Miksi hoitajia saisi vahingoittaa?

  Link to comment
  Share on other sites

  Työkokemusta vanhus-, mielenterveys, ja lastensuojelun puolelta. Kaikkialla saanut kokea väkivaltaa. Toisaalta ymmärrän että kuuluu työn luonteeseen, mutta työnantajien vähättely niin etu- kuin jälkikäteenkin on pöyristyttävää. Toimintasuunnitelmia ei ole, yksin työskennellään. Jälkikäteen vaan kohotellaan olkapäitä "voi voi, nytpä kävi näin". Ja palkassa tämä jatkuva nyrkkeilysäkkinä oleminen ei kyllä näy.

  Link to comment
  Share on other sites

  Vanhuspuolella väkivaltaa muistisairaiden taholta suvaitaan,koska esimiehet eivät käsittele tosissaan ilmoituksia,joita järjestelmiin tehdään potilas ja uhkatilanteista.On ollut mustelmia ,kylkiluu murtunut,sylkemistä lyömistä ,puristelua,nyrkillä lyömistä jne. Hoitaja edelleen unohtuu tapahtumien jälkeen,keskitytään kokeilemaan ulkoistetun lääkärifirman avulla asiakkaan ja potilaan hyvinvointia.Omaiset määrittävät linjan.Olet huono Hoitaja,kun et siedä tapahtumia.Väärässä paikassa on usea Vanhempi ihminen.Kun kaupungeissa ei ole paikkoja sijoittaa psyyke ja mielenterveys- alkotaustaisia ikä- ihmisiä,kaikki ovat sekaisi,en tiedä ymmärtääkö kukaan,mitä työtä ja miten Suomessa vanhuksia hoidetaan. Hoitajat ovat paljon jo puhuneet,eivät kaikki halua muihin töihin.Eri kaupunkien päättäjät ja käytännöt ovat erilaisia.Näitä pohditaan edelleen.

  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...