Jump to content
MAINOS
 •  

  Ammattikorkeakoululta laitteita ja välineistöä sairaaloiden käyttöön

  Hoitajat.net
  Hengityskone. Kuva: Lapin AMK

  Lapin ammattikorkeakoululla on sekä Rovaniemellä että Kemissä opetuskäytössä simulaatiosairaalat, joissa on runsaasti sairaalakalustoa ja -laitteita. Koska kampukset ovat toistaiseksi kiinni, eikä niissä voida järjestää opetusta, antaa koulu laitteitaan ja tarvikkeitaan sairaaloiden käyttöön.

  Simulaatiosairaaloiden laitteilla harjoitellaan tavallisesti hoitotyön kliinisiä taitoja ja simuloidaan erilaisia hoitotilanteita ja -tapahtumia, joita sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien työssä tulee eteen.

  Modernit laitteet ovat ammattikorkeakoulun oppimisympäristöissä tässä vaiheessa tyhjän panttina. Ammattikorkeakoulu onkin tarjonnut niitä lainaan sekä Lapin keskussairaalalle Rovaniemellä että Mehiläinen-Länsi-Pohjalle Kemissä.

  Rovaniemellä tarvikkeet luovutettiin keskussairaalan käyttöön perjantaina. Tätä ennen lainattavissa olevat laitteet ja muut tarvikkeet listattiin. Listauksen jälkeen sairaala arvioi, mille heillä voi tulla tarvetta.

  Keskussairaalalle lähti muun muassa hengityskone, nesteensiirtolaitteita, pinta-, iho- ja käsidesinfektioaineita, nesteen lämmityslaite, potilaan lämmityslaite, instrumenttipöytiä ja suojalaseja ja -maskeja.

  Sairaalan varustetaso on hyvä ja riittävä. Tarvikkeiden lainaamisessa on kyse poikkeusolojen ennakoinnista.

  Lapin sairaanhoitopiirin hallintoylijohtaja Maarit Palomaan mukaan Lapin keskussairaalalle on jo hankittu lisävälineistöä pandemian pahenemisen varalle.

  - Tämä on arvokas lisä valmistautumisessa. Koska tarvikkeet ovat tässä tilanteessa tarpeettomia koulutukselle, otamme ne mielellämme meille ja käyttöön tarvittaessa.

  Osaamispäällikkö Marika Kunnari pitää itsestään selvänä, että AMK pyrkii olemaan avuksi. Sairaanhoitopiirit ja keskussairaalat sekä kunnat ovat tärkeä toimija uusien hoitotyön ammattilaisen kouluttamisessa. Yhteistyö on jatkuvaa ja tiivistä.

  - Kannamme tietysti oman vastuumme tässä poikkeuksellisessa tilanteessa niin pitkälle kuin mahdollista. Tunne on hyvä, kun pystyy hankalassa tilanteessa auttamaan konkreettisin keinoin.

  Tarvikkeet voivat olla lainakäytössä niin kauan, että akuutti kriisitilanne on ohi.

  Myös Rovaniemen terveyspalvelukeskuksen kuntoutussairaalalle lähtee ensi viikolla lainaan sänkyjä, sermejä ja muita hoitotarvikkeita ja -välineitä.

  Kemissä vastaavaa neuvoa on pidetty ammattikorkeakoulun ja Mehiläinen-Länsi-Pohjan välillä. Koululla on valmius lainata tarvikkeita heti, jos tai kun sairaala näkee sille tarvetta.

  Lähde: Lapin AMK


  User Feedback

  Recommended Comments

  Ei vielä kuitenkaan oppilaitosten tiloja ole otettu varasairaaloiksi? Käsitykseni mukaan ainakin aikaisemmin keskussairaaloiden yhteydessä sijaitsevia terveydenhuoltoalan oppilaitoksia (nykyisin 2. aste ja amk:t) on pidetty sairaaloiden varasairaaloina juuri poikkeusoloja ajatellen.  Monessa oppilaitoksessa kun jo valmiina esimerkiksi vuodeosastotiloja opetuskäyttöön, jotka on helposti muunnettavissa potilaskäyttöön.  Esimerkiksi osasta oppilaitoksista löytyy jopa sairaalakaasuverkot ja huuhteluhuoneet valmiina.

  Pääkaupunkiseudulla on suojatiloissa sairaaloiden alla varasairaalat, jotka on tarkoitettu juuri poikkeusoloihin.  Onko jo niitä otettu jossakin käyttöön?   YLE uutisoi, että Helsingin keskustassa sijaitsevaa Kirurgista sairaalaa ollaan jo muuntamassa pandemiapotilaiden hoitoa varten ja sinne on tarkoitus perustaa myös mm. teho-osasto.   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Lappialla (ao taso) ei ainakaan ole valmiuttua. Amk-puolen tiloista ei nyt viime tietoa. Nämä siis kemissä

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.