Jump to content
MAINOS
 • Aliravitsemusriski on vakava ongelma kotihoidon asiakkailla


  Hoitajat.net
   Share

  75 vuotta täyttäneistä kotihoidon asiakkaista lähes yhdeksän kymmenestä on aliravitsemusriskissä tai aliravittuja, havaittiin äskettäin julkaistussa Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa. Suurin riski huonoon ravitsemukseen oli henkilöillä, joilla oli käytössään suuri lääkemäärä, alentunut kognitio tai masennusoireita.

  Iäkkäiden hoidon painottuessa yhä enemmän kotihoitoon sen asiakkaat ovat aiempaa huonokuntoisempia. Niinpä aliravitsemus ja sen riski on yhtä yleistä kotihoidossa kuin laitoshoidossa. Kotihoidon iäkkäiden asiakkaiden ravitsemukseen ei ole kiinnitetty tarpeeksi huomiota, vaikka huonon ravitsemustilan tiedetään alistavan suuremmalle riskille joutua sairaalahoitoon, hidastavan tai estävän sairauksista toipumista ja pidentävän sairaalahoitojaksoja. 

  Ravitsemusongelmien ehkäiseminen ja hoitaminen edellyttävät säännöllistä ravitsemustilan arviointia, päivittäistä ruokailun seurantaa ja ruokailussa havaittujen ongelmien välitöntä korjausta. Onnistuakseen kotihoitoa saavan ruokavaliohoito edellyttää kotihoidon henkilöstön, ateriapalvelun tuottajan ja ravitsemusterapeutin tiivistä yhteistyötä. Haasteena onkin toteuttaa kotihoidossa olevan iäkkään ravitsemushoito niin, että se vastaa asiakkaan tarpeita. Tarjottavien ruokien tulee olla paitsi ravintosisällöiltään hyviä, myös maultaan ja ulkonäöltään yksinkertaisia, selkeitä ja tunnistettavia, sillä vain syöty ruoka ravitsee.

  Itä-Suomen yliopiston NutOrMed – Laatua iäkkäiden kotihoidon asiakkaiden ravitsemukseen, suun terveyden- ja lääkehoitoon -tutkimuksessa vuosina 2013–2014 selvitettiin kotihoitoa saavien ravitsemustilaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimukseen osallistui yhteensä 275 henkilöä, joiden keski-ikä oli 84,4 vuotta ja joista 73 prosenttia oli naisia.  

  Lisätietoja: http://dx.doi.org/10.14283/jnhrs.2015.9

  Lähde: Itä-Suomen yliopisto

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments

  Usein kotihoidon asiakkailla raha sanelee palveluja määriteltäessä. Ei yksinkertaisesti ole varaa ottaa ruokapalvelua, jossa päivän ateria maksaa n. 8e. Sillä rahalla saa neljä valmista einesruokaa kaupasta, joiden ravintoarvot ovat sitten sitä ja tätä. Ja yksi einesruokakin jaetaan vielä useampaan osaan päivän mittaan. Hoitajat miettivät päivittäin asiakkaiden ravitsemustiloja ja erityisesti proteiinin saantia, mutta asiakas päättää.

  Nimim. Kotihoidossa työskennellyt n. 15 vuotta.

  Edited by hannele66
  Link to comment
  Share on other sites  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...