Jump to content
MAINOS
 • 15 prosenttia odottavista äidestä tupakoi – kätilöt ja terveydenhoitajat haluavat suojella sikiötä


  Hoitajat.net
   Share

  Kuvituskuva: Shutterstock

  THL:n mukaan Suomessa noin 15% odottavista äideistä tupakoi. Lähes 10 000 sikiötä altistuu kohdussa nikotiinille, häkäkaasulle, raskasmetalleille ja muille tupakansavun yhdisteille. Tupakoivien odottajien määrä odottajien määrä ei ole laskenut Suomessa 30 vuoteen. Ruotsissa raskaana olevista äideistä tupakoi enää 5,5 prosenttia.

  Suomen Kätilöliitto ja Tehyn Terveydenhoitajajaosto julkaisivat kannanoton, jossa kannustetaan kaikkia odottajien ja synnyttäjien kanssa työskenteleviä kätilöitä ja terveydenhoitajia tavoittelemaan savutonta tulevaisuutta.

  Ohjausta tarvitaan

  Tupakoinnin välttäminen raskauden aikana kannattaa aina. Äitiysneuvoloissa tupakointi on otettava puheeksi jokaisen asiakkaan kanssa.

  – Empaattinen, välittävä ohjaus ja motivoiva haastattelu ovat erityisen tärkeitä äitiysneuvolan tapoja auttaa tupakasta vieroittautumisessa, kannanotossa neuvotaan.

  THL:n äitiysneuvolaoppaan mukaan lopettamisessa onnistumista lisäävät käytännönläheinen ohjaus, jossaopetellaan ennakoimaan tupakointiin houkuttavia tilanteita ja toimimaan repsahdusten jälkeen, sekä ohjaajan antama tuki ja rohkaisu. Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto suosittaa häkämittausta jokaisen odottajan kohdalla konkretisoimaan sikiöriskiä. Tupakointia on hoidettava riippuvuutena.

  Kannanoton mukaan sairaanhoitopiireihin olisi hyvä luoda hoitokäytänteet tupakoivien odottajien riippuvuuden hoitamiseksi. Neuvolassa on huomioitava kaikki tupakkatuotteet, nuuska ja sähkötupakka. Kaikilla tupakkatuotteilla on nikotiinin aiheuttamia sikiövaikutuksia.

  Äidin tupakoinnin vaikutukset sikiölle

  Tupakointi raskauden aikana lisää verenvuodon riskiä, altistaa ennenaikaiselle synnytykselle ja kaksinkertaistaa keskenmenon riskin. Tupakan häkäkaasu sitoutuu sata kertaa voimakkaammin veren hemoglobiiniin kuin happi vaarantaen sikiön hapensaannin, hermoston kehittymisen, nostaa sykettä ja vähentää sykevaihtelua. Syntymän jälkeen on vaarana vieroitusoireet ja kätkytkuoleman riski kasvaa.

  Raskaudenaikaisella tupakoinnilla on lapselle myös monia pitkäaikaisvaikutuksia, joista osa saattaa ilmaantua vasta aikuisena, kuten kakkostyypin diabetes ja lisääntymisterveyden ongelmat niin miehillä kuin naisilla. Odottajan raskaudenaikainen tupakointi aiheuttaa sikiöiden sukusolujen vähenemistä. Tupakkaaltistuksesta johtuvat aivotoiminnan muutokset saattavat altistaa lapsen myöhemmille psyykkisille ongelmille.

   Share

  MAINOS

  User Feedback

  Recommended Comments  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

×
×
 • Create New...